Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 9. 2019,
11.23

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo v košarki Kitajska 2019 KZS Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić Fiba Tokio 2020

Četrtek, 19. 9. 2019, 11.23

4 leta, 7 mesecev

TOKIO 2020

Dvomov ni več: Dončić in druščina ostajajo v igri za Tokio 2020

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Luka Dončić | Se bo Luka Dončić junija 2020 prvič po 17. septembru 2017 vrnil v slovensko reprezentanco in naskakoval olimpijsko vozovnico? | Foto Vid Ponikvar

Se bo Luka Dončić junija 2020 prvič po 17. septembru 2017 vrnil v slovensko reprezentanco in naskakoval olimpijsko vozovnico?

Foto: Vid Ponikvar

Po objavi nove svetovne košarkarske lestvice, na kateri je Slovenija sicer izgubila kar devet mest, je dokončno jasno, da bo izbrana vrsta selektorja Rada Trifunovića deležna posebnega vabila v dodatne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu.

Sestavljanka olimpijskega košarkarskega turnirja za Tokio 2020 počasi dobiva končno podobo. Poleg gostiteljice Japonske imajo - glede na rezultate nedavno končanega svetovnega prvenstva na Kitajskem - neposredno mesto na turnirju dvanajsterice že zagotovljeno tudi Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina in Nigerija.

Olimpijska vrata zdaj ostajajo priprta še za četverico. Ta pa bo znana po razpletu štirih dodatnih kvalifikacijskih turnirjev. V dodatnih kvalifikacijah, ki bodo na sporedu junija (23.-28. 6.), bo pot proti deželi vzhajajočega sonca iskalo še 24 ekip. 16 jih je bilo znanih na SP, osmerico pa je Fiba povabila na podlagi nove svetovne lestvice. Iz Evrope sta 'wild carda' deželni Hrvaška in Slovenija, iz Afrike Angola in Senegal, iz ameriškega bazena Mehika in Urugvaj, iz Azije pa Kitajska in Južna Koreja.

Fiba bo v kratkem sprožila tudi kandidacijski postopek za organizacijo turnirjev. Pri Košarkarski zvezi Slovenije so večkrat zatrdili, da zaradi previsokih stroškov v to jabolko ne nameravajo ugrizniti.

Rio 2016
Sportal Legendarni olimpionik na mesto "zločina" kot slovenski vodja
Reprezentance za dodatne olimpijske kvalifikacije

Angola, Brazilija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Češka, Dominikanska republika, Nemčija, Grčija, Italija, Južna Koreja, Litva, Mehika, Nova Zelandija, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunizija, Turčija, Urugvaj in Venezuela.

Rado Trifunović ohranja zaupanje KZS. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rado Trifunović ohranja zaupanje KZS. Foto: Žiga Zupan/Sportida Še nikoli na OI

Spomnimo, slovenski košarkarji si v nasprotju z rokometaši in hokejisti še nikoli niso izborili nastopa na olimpijskih igrah. Reprezentanca je dvakrat nastopila v kvalifikacijah.

Leta 2008 je bila pod vodstvom Aleša Pipana daleč od želenega cilja. Leta 1992 pa je tedanjo četo od preboja v Barcelono ločil en koš. Priložnost zanj je imel Jure Zdovc, ki je zgrešil odločilni met na tekmi proti tedanji Skupnosti neodvisnih držav.

Zdaj novo generacijo čaka nova priložnost. "Zbrati želimo vse najboljše," nam je pred časom zagotovil selektor Rado Trifunović, ki bo skušal ekipo graditi okrog Dallasovega zvezdnika Luke Dončića, medtem ko pa zdaj odločitev Gorana Dragića o koncu reprezentančne kariere, kot kaže, vendarle spoštujejo in sprejemajo vsi deležniki.

Najprej v boj za EuroBasket 2021

Že pred poletnimi olimpijskimi kvalifikacijami pa bodo Slovenci kot aktualni evropski prvaki začeli tudi boj za nastop na EuroBasketu 2021. Prvenstvo bodo gostile Italija, Češka, Gruzija in Nemčija. Slovenija bo nastopala v kvalifikacijski skupini F, kjer se bodo za eno od treh mest, ki neposredno vodijo na prvenstvo, potegovale še Ukrajina, Madžarska in Avstrija. Prvo od treh kvalifikacijskih oken je predvideno februarja 2020. Takrat bo Trifunovićeva četa gostovala na Madžarskem in gostila Avstrijo.

Slovenija na EuroBasketu | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Druga realnost: strm padec

Prav v torek je košarkarska Slovenija obeležila drugo obletnico naslova evropskega prvaka. Košarkarska zveza je ob tem napovedala dokumentarni film o tem zgodovinskem obdobju, zdaj pa je pozdravila tudi prejeto vabilo, ki ohranja olimpijske sanje.

Manj navdušujoč pa je pogled na danes osveženo svetovno lestvico Fibe. Zaradi poloma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 je namreč slovenska reprezentanca izgubila kar devet mest in zdaj zaseda 16. mesto oziroma 12. med evropskimi državami. Na vrhu sicer ostajajo Združene države Amerike pred Španijo, tretja pa je po novem Avstralija.

Fiba: svetovna košarkarska lestvica

1. ZDA
2. Španija
3. Avstralija
4. Argentina
5. Francija
6. Srbija
7. Grčija
8. Litva
9. Rusija
10. Češka
11. Brazilija
12. Italija
13. Poljska
14. Hrvaška
15. Turčija
16. Slovenija
17. Portoriko
18. Nemčija
19. Dominikanska republika
20. Venezuela
Goran Dragić
Sportal Gogi, hvala in srečno!
Božidar Maljković
Sportal Kdo nas je prikrajšal za mojstrovine Dončića in Dragića?
Španija Košarka
Sportal Ganljive besede Španca, ki se je spomnil na mamo
Peter Podobnik
Sportal Zoran Dragić se zaveda, da mora spet od začetka
Jaka Lakovič
Sportal "Reprezentanci ne bom na voljo, za Dragića pa naj vas ne skrbi"
Ne spreglejte