Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
11.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić NBA Dallas Mavericks poškodba

Torek, 6. 11. 2018, 11.33

5 let, 5 mesecev

Težave s poškodbo

Dončićeva vrnitev še ni razblinila negotovosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski košarkarski biser Luka Dončić se je po poškodbi že vrnil pod košarkarske obroče. 19-letni zlati slovenski reprezentant, ki je zaradi poškodbe gležnja izpustil nedeljski trening Dallas Mavericksov, je v ponedeljek že treniral z ekipo. Kljub temu pa še vedno obstaja možnost, da bo moral izpustiti tekmo proti Washingtonu.

Dallas, ki je rezultatsko slabo vstopil v novo sezono, ima nove skrbi. Prvi strelec Mavericksov Luka Dončić je po oteklini na desnem gležnju spet treniral, a njegov nastop na torkovi tekmi ostaja pod vprašajem. "Ne morem vam stoodstotno zagotoviti, da bo igral, a stanje je obetajoče," je ameriškim novinarjem pred deseto tekmo v tej sezoni o Dončićevem stanju zaupal trener Dallasa Rick Carlisle.

Dirk Nowitzki naj bi se na parket vrnil čez nekaj tednov. | Foto: Reuters Dirk Nowitzki naj bi se na parket vrnil čez nekaj tednov. Foto: Reuters A kljub slabim novicam se v Dallasov kader počasi vračata tudi branilec Devin Harris, ki že trenira z ekipo, in ikona teksaškega kluba Dirk Novwitzki. Nemški veteran po aprilski operaciji gležnja že opravlja individualne treninge.

"Vsak dan napreduje. To je za nas zelo pozitivno in obetavno," je stanje Nowitzkega pokomentiral Carlisle. 40-letni veteran, ki se je k Dallasu preselil leta 1998, je sicer pred tednom dni ameriškim medijem zaupal, da njegova vrnitev na košarkarski parket ne bo tako hitra in da so pred njim še dolgi tedni do popolnega okrevanja.

Prvi strelec ekipe, Dallas novi dom

Povprečje Luke Dončića na devetih tekmah: 

34,8 minute, 19,4 točke (46,7-odstotni izkoristek meta iz igre, 39,3-odstotni izkoristek meta za tri, 69,4-odstotni izkoristek prostih metov), 6,6 skoka, 4,6 podaje, štiri izgubljene žoge, 0,9 pridobljene žoge, 0,3 blokade.

A vrzel po odsotnosti Nowitzkega je odlično zapolnil Luka, ki v tej sezoni navdušuje v ligi NBA. Na devetih tekmah je v povprečju dosegel 19,4 točke na tekmo, v povprečju v statistiko vpiše še 6,6 skoka, 4,6 podaje in skoraj eno ukradeno žogo na tekmo. Dončićeva igra šepa le pri izgubljenih žogah, saj v povprečju izgubi štiri na srečanje.

Dončić je v prejšnji sezoni postal tudi MVP rednega dela evrolige. | Foto: Sportida Dončić je v prejšnji sezoni postal tudi MVP rednega dela evrolige. Foto: Sportida Za primerjavo, Dončić je v lanski blesteči sezoni evrolige, ko je postal tudi MVP rednega dela, na 61 tekmah dosegal skoraj štiri točke manj kot v tej sezoni, boljši je tudi v skoku. Vidno je pred debijem v ligi NBA 19-letni košarkar izboljšal met za tri točke. V najmočnejšem evropskem tekmovanju je v povprečju zadel slabih 31 odstotkov metov za tri točke, medtem ko je v dosedanjih devetih tekmah v ligi NBA pri dobrih 39 odstotkih zadetih metov za tri.

203 centimetre visoki košarkar je na nedavni novinarski konferenci Dallas Mavericksov spregovoril o začetku sezone in selitvi v ZDA. "Slovenijo sem zapustil, ko sem imel 13 let. Takrat sem se preselil v Španijo k Realu Madridu. Zato mi je bilo pri tej selitvi veliko lažje in sem se hitreje privadil. Dallas je že postal moj dom," je o novem začetku v Teksasu povedal Dončić.

S selitvijo v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu si je Dončić izpolnil veliko željo. "Vedno sem si želel igrati v NBA. Z igranjem dveh tekem na teden v evroligi se hitreje navadiš na hiter ritem tekem v NBA. Še vedno moram izboljšati svojo igro in se prilagoditi taktiki košarkarjev v NBA. V ligi NBA je veliko več poudarka na hitrosti in fizični igri, a vse to sem pričakoval že pred začetkom sezone," je še povedal slovenski košarkar. 

V družbi največjih košarkarskih imen

Dončić se noče primerjati z Michaelom Jordanom. | Foto: Getty Images Dončić se noče primerjati z Michaelom Jordanom. Foto: Getty Images Nekdanji košarkar Reala Madrida je z odličnimi predstavami opozoril nase in je za zdaj med glavnimi kandidati za osvojitev laskavega naziva novinec leta. Ljubljančan je po Michaelu Jordanu prvi novinec, ki je na prvih sedmih tekmah v povprečju dosegel več kot 20 točk, šest skokov in štiri podaje. Kljub laskavim primerjavam pa Dončić ostaja skromen.

"Jordan je še vedno najboljši košarkar vseh časov, zato se z njim nikakor ne morem primerjati. Za njim je neverjetna kariera, jaz pa sem še na začetku," je na nedavni novinarski konferenci povedal slovenski košarkar.

Dončićev strelski rekord trenutno znaša 31 točk, ki jih je Ljubljančan nasul San Antoniu, k temu dosežku pa je dodal še osem skokov. Dončić je s tem postal tretji najmlajši košarkar, po LeBronu Jamesu in Kevinu Durantu, ki je na eni tekmi presegel mejo 30 točk in k temu dodal še osem skokov. 

Kljub odličnim igram mladega Slovenca pa je Dallas slabo štartal v novo sezono. Na devetih tekmah so vknjižili dve zmagi in so trenutno na zadnjem mestu zahodne konference. Priložnost za nov uspeh bodo imeli Teksašani v noči na sredo, ko bodo v centru American Airlines gostili ekipo Washington Wizards.

Preberite še:

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić se je vrnil na parket in dosegel 21 točk
Luka Dončić
Sportal Dončiću prisilni počitek, a tudi nova pohvala
Mark Cuban
Sportal Lastnik Dallasa ni bil videti zadovoljen, ko je soigralec odrinil Dončića #video
Luka Dončić
Sportal Pri Dončiću spet stara zgodba, zdravstvene težave Dragića #video
Luka Dončić
Sportal Američani so se zaljubili v Dončića

 

Ne spreglejte