Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
13.37

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

1

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić New York Knicks Rick Carlisle Liga NBA

Petek, 2. 11. 2018, 13.37

5 let, 5 mesecev

Američani so se zaljubili v Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

1

Luka Dončić | Luka Dončić je prevzel Američane. | Foto Getty Images

Luka Dončić je prevzel Američane.

Foto: Getty Images

Zvezdniška karavana v ligi NBA se bo v noči na soboto ustavila v osmih mestih. Tudi v Dallasu, kjer bo skušal Luka Dončić s telički prekiniti niz petih zaporednih porazov. Američani so pred dvobojem z New Yorkom izpostavili izjemno statistiko 19-letnega Ljubljančana. Košarkarski analitiki pri mediju The Ringer bi mu soglasno podelili nagrado za najboljšega novinca leta.

Telički so se po tesnem porazu v Los Angelesu, kjer so izgubili za točko, vrnili v Teksas, kjer jih v noči na soboto čaka dvoboj proti New Yorku. Luka Dončić se bo prvič, odkar se je preselil v ZDA, pomeril s kratkohlačniki.

Luka in Saša Dončić
Sportal Saša Dončić spregovoril o sinu Luki

Na zadnji tekmi v Kaliforniji je prejel prisrčno darilo vzornika LeBrona Jamesa, zdaj pa si bo skupaj s soigralci prizadeval, da spravi navijače v dvorani American Airlines Center v dobro voljo in prekine niz petih zaporednih porazov.

Ni ga tako vročega novinca

Na zadnji tekmi je prejel prav posebno darilo LeBrona Jamesa - podpisani dres. | Foto: Getty Images Na zadnji tekmi je prejel prav posebno darilo LeBrona Jamesa - podpisani dres. Foto: Getty Images Dallas je v spodnjem delu razpredelnice vzhodne konference. Na njegov parket prihaja New York, ki podobno kot Dallas v tej sezoni še ni zmagal na gostovanju. Tako se teličkom obeta lepa priložnost, da vknjižijo tretjo zmago, saj je New York je na zadnjih sedmih tekmah v ligi NBA izgubil kar šestkrat.

Na sporedu bo obračun ekip, ki imata enako razmerje zmag in porazov. Tekmece sta premagala le dvakrat, grenkobo poraza pa občutila že šestkrat. Trener Dallasa Rick Carlisle je zadovoljen, da so bili njegovi izbranci na zadnjih dveh gostovanjih (San Antonio in Los Angeles Lakers) do zadnje sekunde v igri za zmago.

Statistika košarkarjev Dallasa

Igralec Min Točke Sk. Asis. Ukr. ž. Blokade Izg. žoge
Luka Dončić 34.8 19.6 6.3 4.4 0.88 0.38 4.0
Wesley Matthews 34.3 18.6 2.6 2.4 0.75 0.00 1.5
Dennis Smith Jr. 29.9 15.6 2.3 4.3 1.14 0.43 3.0
Harrison Barnes 31.3 14.5 4.8 1.3 1.00 0.50 1.3
DeAndre Jordan 33.9 13.8 14.9 2.6 0.63 1.63 2.6

Statistika košarkarjev New York Knicks

Igralec Min Točke Sk. Asis. Ukr. ž. Blokade Izg. ž.
Tim Hardaway Jr. 33.4 26.0 3.0 3.3 0.88 0.00 2.1
Enes Kanter 26.5 14.3 11.0 2.3 0.63 0.25 2.4
Damyean Dotson 29.7 13.2 5.8 0.8 1.17 0.17 0.7
Trey Burke 21.3 10.3 2.3 3.6 0.50 0.00 1.1
Kevin Knox 18.7 9.3 2.0 0.0 0.67 0.33 0.7

Prepričan je, da se forma vzpenja, ponosen je tudi na statistične podatke o učinku Dončića, v tem trenutku najbolj vročega novinca v ligi NBA. Ni ga novinca, ki bi se lahko pohvalil s tako visokim povprečjem doseženih točk na tekmo. Ljubljančan na tekmo dosega 19,6 točke, najbližja zasledovalca Trae Young (18,5 - Atlanta) in Deandre Ayton (16,9 - Phoenix) pa manj. Dončić prispeva na tekmo 4,4 asistence, kar je drugi najboljši dosežek med novinci, na področju skokov (6,3 na tekmo) pa je na visokem tretjem mestu.

Luka Dončić LeBron James
Sportal Dončić dobil od kralja Jamesa posebno darilo s posebnim sporočilom #video

Oboji se zavedajo, kje so težave

Trener Rick Carlisle se zaveda, da sta zadnja tesna poraza del učenja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Rick Carlisle se zaveda, da sta zadnja tesna poraza del učenja. Foto: Guliverimage/Getty Images "To je bila druga tekma zapored, kjer je na koncu rednega dela odločala ena točka," je po porazu proti Los Angeles Lakersom (113:114) dejal trener Dallasa Rick Carlisle in dodal: "Naučili se bomo stvari, ki se jih moramo naučiti. Pripravljeni bomo na naslednji obračun."

Težave pa imajo tudi pri New York Knicks. Na zadnji tekmi proti Indiani so pogoreli v zadnji četrtini. Razlog, zakaj je tako, pa je ob odsotnosti Kristapsa Porzingisa povedal prvi strelec ekipe Tim Hardaway jr.: "Ko pridemo z minute odmora, moramo vsi vedeti, kaj je treba narediti. Zavedamo se koncepta v obrambi. Ampak smo mladi in takšne stvari zaradi tega pridejo na plan." Kratkohlačniki so v zadnji četrtini tekme proti Indiani prejeli kar 30 točk in zapravili možnost za zmago (101:107).

Ko je Luka na parketu, je Dallas boljši

Goran Dragić je s povprečjem 17,7 točke na tekmo v tem trenutku 46. najboljši strelec lige NBA. | Foto: Reuters Goran Dragić je s povprečjem 17,7 točke na tekmo v tem trenutku 46. najboljši strelec lige NBA. Foto: Reuters Mladi slovenski as je tako zaznamoval začetek sezone lige NBA, v kateri ameriški ljubitelji košarke z veseljem spremljalo razvoj 19-letnika, ki je v evropski košarki pobral že vse največje lovorike. V oči bode tudi dokaj visok odstotek metov za tri točke. Znaša 40 odstotkov, Dončić pa jih na dvoboj v povprečju vrže sedem.

O tem, kako je Dončić poživil igro Dallasa v napadu, pričajo tudi podatki NBA Advanced Stats. Ko je nekdanji zvezdnik madridskega Reala na parketu, je Dallas nevarnejši. Takrat ima napadalni rating 107,7, ko ga ni, pa zgolj 98,9. Ko je Luka v igri, krasi Dallas tudi boljši odstotek meta iz igre (53,3 proti 47,2). Trener New Yorka David Finzale je zato v dvomih, komu bo namenil pokrivanje Dončića.

Čudežni slovenski najstnik je v tem trenutku celo 26. najboljši strelec lige NBA. Njegov starejši rojak Goran Dragić (Miami) je s povprečjem 17,7 točke na tekmo na 48. mestu.

Dallas brez Nowitzkega, New York brez Porzingisa

Na Dirka Nowitzkega bo treba še kar nekaj časa počakati. | Foto: Getty Images Na Dirka Nowitzkega bo treba še kar nekaj časa počakati. Foto: Getty Images Pri New Yorku še vedno manjka poškodovani Latvijec Kristaps Porzingis, ki se je lani pomeril proti Dončiću v četrtfinalu evropskega prvenstva v Istanbulu. V njegovi odsotnosti je prvi zvezdnik košarkarjev iz Velikega jabolka Tim Hardaway Jr. Na tekmo dosega 26 točk in je prvi kratkohlačnik, ki je po legendarnem centru Patricku Ewingu (pisalo se je leto 1990) na sedmih od prvih osmih tekem dosegel 24 točk.

Pri gostih iz New Yorka ne bo latvijskega orjaka, pri gostiteljih pa še vedno ne bo Dirka Nowitzkega. Sedmi najboljši strelec v zgodovini lige NBA bo po operaciji levega gležnja odsoten še nekaj časa, tako da je načrt, kako bo pomagal klubu kot njegov šesti igralec že v začetku novembra, padel v vodo.

"Vse skupaj gre zelo počasi. Začenjam z ničle. V zadnjih tednih nisem veliko tekel ali delal na parketu. Upam, da bom kmalu lahko tekel prav na parketu. To bo moj poseben boj. Moram se pripraviti do te mere, da bom lahko še nekoliko igral," je o rehabilitaciji dejal Nowitzki, trener Carlisle pa dodal: "Obračamo se na mater naravo."

Ko zadene trojko, mu razbija srce

Dončić igra krstno sezono na severnoameriških košarkarskih parketih. | Foto: Reuters Dončić igra krstno sezono na severnoameriških košarkarskih parketih. Foto: Reuters O lukamaniji, ki je zajela ZDA, priča tudi prispevek The Ringerja, ki podrobno spremlja dogajanje v ligi NBA. Strokovni analitiki in novinarji omenjenega medija v en glas sporočajo, da je v tej sezoni izmed novincev najbolj navdušil prav mladi Slovenec.

''Igra tekoče in taktično, kot veteran v telesu 19-letnika. Vsakič, ko stopi nazaj in zadene trojko, začne moje srce močno razbijati. Je to znak, da sem se zaljubil?'' je šaljivo zapisal novinar The Ringerja Paolo Uggetti.

''Tudi najbolj optimistični napovedovalci niso pričakovali, da bo mladenič na tekmo dosegal skoraj 20 točk. V trenutkih, ko ima nadzor nad igro Dallas, se je zelo izkazal,'' dodaja Danny Chau, John Gonzalez pa pravi: ''Opravičujem se Aytonu in Youngu, a trditev, da je Luka Dončić pokazal največ izmed novincev, še kako drži.''

Luka Dončić
Sportal Nora zadnja četrtina Dončića: kazalo je, da je izsilil podaljšek, nato pa je odločil James

Njegov kolega Justin Verrier, ki obožuje statistične obdelave, je postregel s podatkom, da je v zgodovini lige NBA le sedem novincev v povprečju dosegalo vsaj 19 točk, šest skokov in štiri asistence, pri tem pa na tekmo vrglo vsaj 14-krat. Šest izmed omenjenih igralcev je zdaj članov košarkarskega dvorane slavnih (Hall of Fame), sedmi pa je štirikrat zaigral na tekmi vseh zvezd. Edini izmed njih, ki je metal trojke tako pogosto kot Dončić, je bil Larry Bird. Eden izmed največjih v zgodovini ameriške košarke!

Dončić bo deveto tekmo v ligi NBA odigral v noči na soboto, ko bo Dallas gostil New York. | Foto: Getty Images Dončić bo deveto tekmo v ligi NBA odigral v noči na soboto, ko bo Dallas gostil New York. Foto: Getty Images

Tako se onkraj velike luže nadaljuje nizanje pohval na račun 19-letnega slovenskega legionarja, ki bo v noči na soboto prvič občutil, kako je igrati v ligi NBA proti klubu iz New Yorka.

Luka Dončić
Sportal Dončiću se bodo izpolnile posebne sanje
Luka Dončić
Sportal Dončić: Presenečen? Jaz ne, zagotovo so drugi.
Luka Dončić
Sportal Rekord in nora četrtina Dončića, Slovenca sta se ustavila pri 51 točkah #video
Luka Dončić, Utah Jazz
Sportal Dallas tokrat ni dočakal čarovnije Dončića, ki je ponovil podvig iz leta 1979 #video
Ne spreglejte