Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
3.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

Natisni članek

Utah Jazz Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 3.03

5 let, 5 mesecev

Liga NBA, 28. oktober

Dallas tokrat ni dočakal čarovnije Dončića, ki je ponovil podvig iz leta 1979 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00
Luka Dončić, Utah Jazz | Luka Dončić je z Dallas Mavericks doživel prvi poraz v domači dvorani American Airlines Center. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallas Mavericks doživel prvi poraz v domači dvorani American Airlines Center.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić je v dvorani American Airlines Center v Dallasu doživel prvi poraz v svoji NBA-karieri. Mavericks so ob ne najbolj razpoloženem slovenskem zvezdniku, ki je v prvih petih tekmah svoje NBA-kariere ponovil podvig legendarnega Earvina Magica Johnsona, izgubili proti Utah Jazz s 104:113. Ponovno je blestel ostrostrelec prvakov Stephen Curry in dosegel nov rekord v ligi NBA.

Luka Dončić je tekmo končal pri 14 točkah ob ne najboljšem metu iz igre, ki je bil ob koncu 38,5-odstoten. Od sedmih metov za dve je zadel tri, od šestih trojk pa dve. Uspešen je bil pri obeh prostih metih. Ob tem je spet zapolnil tudi preostale statistične rubrike. Zbral je šest skokov, pet asistenc in tudi ukradeno žogo. V slabih 37 minutah igre, na parketu je ponovno prebil največ časa izmed košarkarjev Dallasa, je zbral kar pet izgubljenih žog.

Vrhunci Luke Dončića proti Utahu:

Že pred to tekmo z Utahom je eden izmed ameriških ljubiteljev statistike ugotovil, da je 19-letni Slovenec šele drugi novinec v ligi NBA, ki je v prvih petih tekmah zapolnil vsako izmed omenjenih štirih statističnih rubrik. Prvemu je to daljnega leta 1979 uspelo legendarnemu Earvinu Magicu Johnsonu.

Učinek Luke Dončića po četrtinah:

Po prvi četrtini:
2 točki (met iz igre 1/3, met za tri 0/1), 3 skoki, 2 asistenci in 2 izgubljeni žogi

Po 2. četrtini:
8 točk (met iz igre 3/6, met za tri 2/3), 3 skoki, 3 asistence in 3 izgubljene žoge

Po 3. četrtini:
10 točk (met iz igre 3/9, met za tri 2/5, prosti meti 2/2), 3 skoki, 4 asistence in 4 izgubljene žoge

Po 4. četrtini:
14 točk (met iz igre 5/13, za tri 2/6, prosti meti 2/2), 6 skokov, 5 asistenc, 1 ukradena žoga, 5 izgubljenih žog

Luka Dončić je prebil na parketu 36 minut in 53 sekund, največ izmed vseh varovancev trenerja Carlisla. S 14 točkami je bil tretji strelec svoje ekipe. | Foto: Reuters Luka Dončić je prebil na parketu 36 minut in 53 sekund, največ izmed vseh varovancev trenerja Carlisla. S 14 točkami je bil tretji strelec svoje ekipe. Foto: Reuters Kako zahteven tekmec bo Utah, je nakazal že v uvodni četrtini, ki jo je v Teksasu dobil s 26:19. Teličkom je v napadu dovolil manj kot 20 točk, v nadaljevanju pa sta se v napadu razigrala Francoz Rudy Gobert (23 točk, 16 skokov, 3 blokade) in Donovan Mitchell (20 točk).

Pri gostiteljih sta v statističnih rubrikah najbolj izstopala center DeAndre Jordan, ki mu je zmanjkala le ena asistenca do trojnega dvojčka. Prispeval je 12 točk, 19 skokov in rekordnih devet asistenc, kolikor jih v karieri na tekmi lige NBA še ni podelil, 20-letni Dennis Smith Jr., ki se je vrnil po poškodbi desnega gležnja, zaradi katere je izpustil nedavno gostovanje v Torontu, pa je bil zelo vroč.

Zadel je 12 od 19 metov iz igre in bil s 27 točkami, s katerimi je izenačil osebni strelski rekord v ligi NBA, najboljši strelec dvoboja, a tega Dallas, pri katerem je ponovno razočaral povratnik Harrison Barnes (7 točk, met iz igre 3/13), ni znal izkoristiti za zmago nad Utahom. Drugi strelec Dallas je bil Wesley Matthews (22 točk), a ni bil preveč natančen, saj jih je od 17 metov iz igre v koš pretopil le pet.

Telički so prvič v tej sezoni klonili na domačem igrišču. Razlog tiči tudi v nerazpoloženem napadu, saj so dosegli le 104 točke, najmanj, kar se tiče domačih dvobojev v tej sezoni.

Pohvale iz ust legend

Dončić je v tej sezoni prvič izkusil grenkobo poraza pred domačim občinstvom Dallasa. | Foto: Reuters Dončić je v tej sezoni prvič izkusil grenkobo poraza pred domačim občinstvom Dallasa. Foto: Reuters Dončić, ki je z Dallasom po dveh ničlah na gostovanjih izgubil še tretjič zapored, se je lahko onstran Atlantskega oceana v teh dneh sicer naposlušal pohval dveh legend. Najprej iz ust Pauja Gasola, veterana San Antonio Spurs. "Navdušuje. Res je nekaj posebnega. Je eden tistih, ki so unikatni. Je tudi neverjetno zrel," je povedal legendarni Španec.

Dončiću pa se je poklonil še zvezdnik, ki je ikona San Antonio Spurs. Upokojeni Argentinec Manu Ginobili, zdaj občasni kolumnist argentinskega časopisa La Nacion. "Je fant z moškim telesom, ki ima izkušnje in je igral v pomembnih tekmah. Je nekaj posebnega," je zapisal Ginobili, ki se je upokojil letos poleti, potem ko je kar 16 let igral za San Antonio in z njim štirikrat postal prvak lige NBA.

Dončić je po šestih tekmah v ligi NBA zdaj sicer pri povprečju 18,7 točke na tekmo. V noči na torek ga čaka gostovanje pri San Antoniu, dva dneva pozneje pa se bo predstavil v dvorani Staples v Los Angelesu, kjer se bo pomeril z Los Angeles Lakers, pri katerih v tej sezoni izstopa veliki zvezdnik LeBron James.

Že peti poraz v nizu za Igorja Kokoškova, nov rekord Curryja

Prvaki Golden State Warriors so premagali Brooklyn Nets v gosteh s 120:114 in prišli še do šeste zmage. Več kot polovico točk, kar 69, sta dosegla zvezdnika Kevin Durant (34) in Steph Curry (35). Slednji je že v drugi četrtini poskrbel za nov rekord lige NBA, saj je takrat dosegel že peto trojko.

To je bila že njegova sedma zaporedna tekma v ligi NBA, na kateri je zadel vsaj pet trojk, s tem pa je popravil rekord, ki je bil pred njim v lasti Georga McClouda (šest zaporednih tekem) iz sezone 1995/97. Curry je dvoboj končal pri sedmih trojkah.  

Po zmagi nad Dallasom v NBA-debiju je Igor Kokoškov naslednjih pet tekem na klopi Phoenixa izgubil. | Foto: Getty Images Po zmagi nad Dallasom v NBA-debiju je Igor Kokoškov naslednjih pet tekem na klopi Phoenixa izgubil. Foto: Getty Images

V obračunu dveh ekip, ki sta do nedelje zabeležili le po eno zmago, so Oklahoma City Thunder premagali Phoenix Suns "zlatega" slovenskega selektorja Igorja Kokoškova, ki svoje samostojne trenerske poti v najmočnejši košarkarski ligi na svetu ni začel najbolje, s 117:110. Najboljša strelca sta bila Russell Westbrook in Paul George, ki sta dosegla 23 točk. Zelo uspešen večer je tudi za Nerlensom Noelom, ki je 20 točkam dodal kar 15 skokov.

Najvišjo zmago večera so dosegli košarkarji Los Angeles Clippers, ki so s 136:104 odpravili Washington Wizards. Pri zmagovalcih se je kar devet igralcev pohvalilo z dvomestnim številom točk, največ pa jih je dosegel Tobias Harris (22), ki je dodal že 11 skokov, pri gostih iz glavnega mesta ZDA je bil najboljši Bradley Beal (20).

Luka Dončić
Sportal V Dallasu ponoreli, dolga vrsta le zaradi Dončića #video
Tyronn Lue
Sportal Slabi rezultati odnesli trenerja Clevelanda
Ne spreglejte