Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
31. 10. 2018,
10.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

Natisni članek

Dallas Mavericks LeBron James Michael Jordan Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 31. 10. 2018, 10.25

5 let, 6 mesecev

Dončiću se bodo izpolnile posebne sanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80
Luka Dončić | Luka Dončić bo ponoči dočakal snidenje z vzornikom LeBronom Jamesom. | Foto Getty Images

Luka Dončić bo ponoči dočakal snidenje z vzornikom LeBronom Jamesom.

Foto: Getty Images

Ko so Luko Dončića ob prihodu v ZDA spraševali o raznoraznih stvareh, je tema nanesla tudi na njegovega vzornika. Slovenski košarkarski dragulj je izstrelil ime LeBron James, od katerega ima boljšo statistiko kot novinec – boljšo je imel le veliki Michael Jordan. In proti Jamesu bo igral v noči na četrtek, kar že nestrpno pričakuje.

Po sedmih tekmah Luka Dončić ne more biti zadovoljen z učinkom ekipe, ki je pri vsega dveh zmagah. Na zadnjih štirih tekmah je prav tolikokrat izgubila. Pri Dallasu upajo, da se bo trend proti Los Angeles Lakersom, ki so tako kot Telički pri enakem izkupičku, spremenil v pozitivno smer.

Luka Dončić
Sportal Dončić: Presenečen? Jaz ne, zagotovo so drugi.

Po Jordanu Dončić, sicer pa tako uspešnega mladeniča, kot je Luka, še ni bilo

Zato pa ima Luka kljub temu razlog za zadovoljstvo, saj je odločno vstopil v ligo NBA. Njegovo povprečje znaša 20,4 točke, 6,4 skoka in štiri asistence. In to pri vsega 19 letih. Trenutno je najbolj vroč novinec v ligi NBA in potrjuje razmišljanja generalnih direktorjev klubov v najmočnejši ligi na svetu, ki so ga pred sezono postavili na prvo mesto med novinci.

Michael Jordan je v krstni sezoni prav tako blestel. | Foto: Getty Images Michael Jordan je v krstni sezoni prav tako blestel. Foto: Getty Images Luka je prvi novinec po velikem Michaelu Jordanu, ki v povprečju presega mejo 20 točk, šestih skokov in štirih asistenc na tekmo.

Jordanovo povprečje v sezoni 1984/85 je bilo 28,2 točke, 6,5 skoka in 5,9 asistence. A je treba ob tem dodati, da je bil Jordan ob krstu z ligo NBA dve leti starejši. Zato pa je Luka najmlajši v zgodovini, ki se lahko pohvali s takšno statistiko.

Če je Dončić Jordana gledal le na posnetkih, pa bo imel ponoči priložnost, da si deli parket z drugo ikono lige NBA LeBronom Jamesom, ki je Lukov vzornik. Američan je poleti razburkal košarkarsko javnost, ko se je preselil v Kalifornijo k Los Angeles Lakersom.

"Igral bom proti svojemu vzorniku. Komaj čakam na to tekmo," je Luka poln pričakovanja pred naslednjim dvobojem. Zanimivo bo zlasti videti, ali si bosta zrla tudi neposredno iz oči v oči.

Že zdaj pa je jasno, da lahko pričakujemo tekmo z velikim številom košev, saj so pri Lakersih zelo napadalno usmerjeni – v povprečju dosegajo 122 točk na tekmo. Le prvaki Golden State Warrios (124,3) in New Orleans Pelicans (122,5) v ligi dosegajo več točk.

Luka Dončić
Sportal Rekord in nora četrtina Dončića, Slovenca sta se ustavila pri 51 točkah #video

Recept zdaj izvršiti tudi v praksi

In tega se pri Teličkih zelo dobro zavedajo. "Ko igraš proti ekipi, kot so Lakersi, za katero so značilni protinapadi, ne smeš izgubiti 23 žog," je opozoril izkušeni Harrison Barnes, ki je sicer vesel, da so proti San Antoniu, čeprav so izgubili, pokazali boljši obraz: "V zadovoljstvo je, da smo se borili in tekmovali. Na koncu smo nesrečno izgubili. Zadnja tekma je bila drugačna. Borili smo se, da smo izsilili podaljšek. Nekaj akcij se nam ni izšlo, vendar smo držali svoj ritem."

LeBron James v krstni sezoni ni bil tako razpoložen, kot je Luka. | Foto: Reuters LeBron James v krstni sezoni ni bil tako razpoložen, kot je Luka. Foto: Reuters

Ljubitelji košarke pa se že pred dvobojem, ki se bo začel ob 3.30 ponoči po slovenskem času, sprašujejo, kaj bo Dončić pripravil tokrat. Proti San Antoniu je z 31 točkami postavil osebni strelski rekord v ligi NBA.

Luka Dončić
Sportal V Dallasu ponoreli, dolga vrsta le zaradi Dončića #video

 

Ne spreglejte