Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
19.50

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Dražen Petrović Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 19.50

3 leta, 2 meseca

Najboljše strelske predstave košarkarjev iz bivše Jugoslavije v ligi NBA

Dončić za Srbom in legendarnim Hrvatom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Dražen Petrović | Draženovih 44 točk je šele lani od košarkarjev nekdanje skupne Jugoslavije presegel Nikola Jokić. | Foto Guliverimage/Getty Images

Draženovih 44 točk je šele lani od košarkarjev nekdanje skupne Jugoslavije presegel Nikola Jokić.

Foto: Guliverimage/Getty Images

Srbski košarkar Nikola Jokić kaže v ligi NBA odlične predstave. Zadnjo, ki je imela poseben predznak, je spisal v noči na ponedeljek, ko je še drugič v karieri dosegel 47 točk. Pohvali se lahko z najboljšim točkovnim izplenom med košarkarji iz republik nekdanje Jugoslavije. Legendarni Dražen Petrović je bil dolgo časa vodilni, Luka Dončić pa ne zaostaja prav veliko. Zato pa se lahko slovenski košarkar pohvali, da sta skupaj z Jokićem pokazala najboljši predstavi v končnici.

Hrvaški košarkar Dražen Petrović, ki je tragično umrl leta 1993 v prometni nesreči, potem ko je dan prej odigral kvalifikacijsko tekmo proti Sloveniji, je pečat pustil tudi v ligi NBA. Oral je ledino za naslednje generacije iz tega prostora.

Čeprav so ga onstran Atlantika ničkolikokrat nepravično degradirali in sprva ni dobil priložnosti, ki bi si jo zaslužil, je večkrat pokazal, iz kakšnega testa je. Zaživel je ob prestopu v New Jersey Nets.

Njegova strelsko najboljša predstava se je končala pri 44 točkah. Pisal se je 24. januar 1993. Met iz igre je imel 17/23, zadel vse tri trojke in vseh sedem prostih metov za zmago proti Houston Rockets.

Luka Dončić
Sportal Krizno obdobje: Dončić se ne bi rad vrnil v čas krstne sezone

Jokić dvakrat do 47

Njegov dosežek je od košarkarjev, ki prihajajo iz nekdanje skupne Jugoslavije, izenačil šele rojak Bojan Bogdanović pred petimi leti proti Philadelphii 76ers. Zanimivo, da mu je podvig uspel z istim klubom, ki je le spremenilo ime v Brooklyn Nets.

Luka Dončić Nikola Jokić sta v končnici oba dosegla po 43 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Dončić Nikola Jokić sta v končnici oba dosegla po 43 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvi in za zdaj edini, ki je to bariero prebil, je bil srbski košarkar Nikola Jokić. Prvič mu je to uspelo 6. januarja proti Atlanta Hawks, drugič pa danes ponoči. Obakrat je za zmago prispeval 47 točk. Njegov drugi dosežek je imel dvojno težo, saj je z zmago prekinil niz enajstih zaporednih zmag Utah Jazz (128:117). Iz igre je metal 17/26, od tega trojke 4/4 – zgrešil je le enega od desetih prostih metov.

Nikola Jokic
Sportal Denver prekinil zmagoviti niz Utaha, priložnost tudi za Čančarja

Dončić na vrhu z Jokićem glede dosežka v končnici

In kako so bili v ligi NBA strelsko najbolj razpoloženi slovenski košarkarji? Mejo 40 točk je pred sedmimi leti prvi dosegel Goran Dragić v dresu Phoenix Suns, ko je proti New Orleansu dosegel prav okroglih 40 točk.

Goran Dragić se lahko pohvali, da je na eni tekmi dosegel 40 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Goran Dragić se lahko pohvali, da je na eni tekmi dosegel 40 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sicer pa je Luka Dončić tisti, ki se lahko pohvali z najvišji številkami. V rednem delu lige je 11. novembra 2019 proti San Antoniu prišel do 42 točk, eno več pa je dosegel v lanski končnici proti LA Clippers, ko je s trojko z zvokom sirene povrhu vsega tudi odločil zmagovalca tekme. Iz igre je metal 18/31, od tega 4/10 trojke in 3/5 proste mete, na parketu pa je preživel dobrih 45 minut, potem ko sta ekipi igrali podaljšek, v katerem je Dallas prišel do zmage s 135:133.

Zato pa je Dončić skupaj z Jokićem na vrhu najboljših, če gledamo le tekme končnice. Oba sta pri številki 43, naslednji v vrsti je Dražen Petrović s 40 točkami.

Udrih, Nachbar, Brezec ...

In kako so bili najbolj razpoloženi preostali slovenski košarkarji?

Beno Udrih Goran Dragić | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Beno Udrih je kot član Sacramento Kings leta 2010 ob porazu proti Golden State Warriors v statistiko vpisal 34 točk, kar je tretji najboljši slovenski dosežek. Nato si sledijo Boštjan Nachbar (29), Primož Brezec (27), Saša Vujaćić (25), Rašo Nesterović (24), Zoran Dragić (22) … Marko Milić, ki je oral ledino v ligi NBA slovenskim košarkarjem, je največ točk dosegel proti LA Clippers daljnega leta 1998, in sicer 13. Na parketu je prebil 13 minut, njegov Phoenix pa je zmagal s 134:105.

Najboljši strelski večeri košarkarjev iz nekdanje skupne Jugoslavije v ligi NBA

  Redni del Končnica
Nikola Jokić 47 43
Dražen Petrović 44 40
Bojan Bogdanović 44 30
Luka Dončić 42 43
Pedja Stojaković 42 39
Nikola Vučević 41 35
Goran Dragić 40 30
Dino Radja 36 18
Nikola Mirotić 35 30
Bogdan Bogdanović 35 /
Beno Udrih 34 20
Nemanja Bjelica 34 16
Vlade Divac 34 30
Toni Kukoč 34 30
Nikola Peković 34 /
Mirza Teletović 34 20
   
Boštjan Nachbar 29 17
Primož Brezec 27 5
Saša Vujačić 25 20
Rašo Nesterović 24 16
Zoran Dragić 22 /
Uroš Slokar 18 /
Marko Milić 13 4
Vlatko Čančar 4 /
Ne spreglejte