Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
4.05

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Soudal-Quick Step Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Remco Evenepoel Tao Geoghegan Hart Ineos Grenadiers Geraint Thomas Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 4.05

11 mesecev, 3 tedne

Geraint Thomas, nov vodilni na Dirki po Italiji

Vstajenje valižanskega veterana: To je zgodba moje kariere, vsi vedno dvomijo o meni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
Geraint Thomas | Geraint Thomas: To je zgodba moje kariere, dokazovati ljudem, da se motijo, ko me ves čas podcenjujejo. | Foto Reuters

Geraint Thomas: To je zgodba moje kariere, dokazovati ljudem, da se motijo, ko me ves čas podcenjujejo.

Foto: Reuters

Če smo pred začetkom letošnje Dirke po Italiji kot izrazita favorita za skupno zmago omenjali le našega šampiona Primoža Rogliča in belgijskega čudežnega dečka Remca Evenepoela, se je po prvem tednu dirkanja med najresnejše kandidate za prestižno zmago prebil tudi 36-letni valižanski veteran Geraint Thomas. "To je zgodba moje kariere, dokazovati ljudem, da se motijo, ko me ves čas podcenjujejo," se je pridušal po odličnem nastopu na nedeljskem kronometru, v katerem je za zmagovalcem Evenepoelom zaostal za pičlih devet stotink sekunde. Belgijec je včeraj zvečer odstopil z dirke, saj je bil pozitiven na koronavirus, Thomas je tako tudi nov vodilni kolesar na dirki. Pred začetkom Gira je spregovoril tudi za bralce Sportala.

Remco Evenepoel
Sportal Konec Gira za Evenepoela

Zmagovalec francoskega Toura iz leta 2018 je v zadnjih sezonah malce izginil z radarja in ga poznavalci le redko uvrščajo med glavne favorite za zmage na največjih dirkah, a prekaljeni 36-letnik iz Cardiffa se niti približno še ne namerava umikati mlajšim rodovom. Včeraj je v deveti etapi Gira skorajda dosegel prvo letošnjo zmago, za pičlih devet stotink sekunde mu jo je izmaknil Belgijec Remco Evenepoel. Geraint Thomas je napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku Gira, za Evenepoelom je zaostajal 45 sekund, v nedeljo pozno zvečer pa je izvedel, da se je Belgijec okužil s koronavirusom in odstopil z dirke, tako je sam tudi prevzel skupno vodstvo. Pred drugim Rogličem ima vsega dve sekundi prednosti.

Geraint Thomas | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Thomas za Sportal: Lahko se zgodi marsikaj

Geraint Thomas je glede prežeče covidne nevarnosti v pogovoru za Sportal pred začetkom Gira dejal, da glede tega ni preveč zaskrbljen. "Trudimo se, da ostanemo zdravi, kar zadeva ukrepe, pa ne počnemo nič takega, česar ne bi že sicer, to pomeni, da se trudimo izogniti stiskom rok, za podpisovanje ima vsak svoje pisalo, ne vem pa, kaj bi še lahko storili. Je, kar je, težko storimo kaj dosti. To moramo prebroditi in iti dalje."

Kot bi že pred začetkom letošnjega rožnatega izziva vedel, kaj vse se bo zgodilo (odstop Evenepoela zaradi okužbe s covidom), je v pogovoru za Sportal dejal, da Remco Evenepoel in Primož Roglič med favoriti za skupno zmago sicer močno izstopata, "a, kot vemo, se na Giru lahko zgodi marsikaj. Bomo videli, na startni listi so močna imena in, kot rečeno, zgodi se lahko marsikaj."

Na vprašanje, ali se lahko zgodi, da ga bomo letos videli tudi na Touru, je dejal, da trenutno o tem ne razmišlja. "Če sem povsem iskren, bi najprej rad opravil z Girom, potem pa bomo  videli, kaj bo prinesel čas. Morda se prej zgodi, da bom nastopil na Vuelti, ampak bomo videli."

Geraint Thomas med pogovorom za Sportal. | Foto: Ana Kovač Geraint Thomas med pogovorom za Sportal. Foto: Ana Kovač

Valižan je imel letos kar nekaj zdravstvenih težav, kar ga je zdelalo predvsem s psihičnega vidika. "Psihično je bilo kar težko, še posebej zato, ker nismo vedeli, kje je vzrok mojih težav, bili so vzponi in padci, ampak zdaj sem v redu, zadnjih šest, sedem tednov se počutim dobro in tudi na dirkah je bilo opaziti napredek."

Na vprašanje, ali je Dirka po Italiji zanj pomembna ali je glede na preteklost (za njim je že 12 Tourov, pet nastopov na Giru in ena Vuelta) to zgolj še ena dirka v nizu, je pred začetkom Gira dejal, da ne čuti prevelikega pritiska, je pa še vedno zelo motiviran in željan dobrih predstav. "Zadnjih nekaj etap bo ključnih, zelo bo zahtevno, mislim, da se bo na tem delu dirka dobila ali izgubila. Seveda bo že prej nekaj pomembnih etap, a v zadnjem tednu, ko se bo nakopičila utrujenost, bo vse skupaj še bolj zahtevno kot prej.

"To postaja že malce zoprno"

Thomas je oživel v zadnjih dneh dirke, v soboto je skupaj z moštvenim kolegom iz Ineos Grenadiers Taom Geogheganom Hartom lahko sledil napadu Primoža Rogliča, medtem ko je Evenepoel zaostal, na nedeljskem kronometru pa sta Britanca še potrdila, da njun sobotni nastop ni bil naključje. Forma se stopnjuje. "Ja, seveda je lepo, ko čutiš, da se noge prebujajo," je Valižan razlagal novinarjem po nedeljskem kronometru, je pa tudi obžaloval, da se mu je izmuznila zmaga. "Zdaj sem bil že nekajkrat drugi na kronometrih Gira in to postaja že malce zoprno."

V nedeljo je le za devet stotink sekunde zgrešil zmago. | Foto: Reuters V nedeljo je le za devet stotink sekunde zgrešil zmago. Foto: Reuters

Ob prihodu Evenepoela v cilj izustil nekaj sočnih

Ineos, ki je v zadnjih etapah postajal vse nevarnejši, med deseterico je imel včeraj še Nizozemca Thymena Arensmana (sedmo mesto), med petnajsterico Belgijca Laurensa de Plusa (14.), med dvajseterico še Rusa s francoskim potnim listom Pavla Sivakova (17.), je zdaj glavni tekmec Rogličeve Jumbo-Visme. 

"Ja, to je odlično, ekipa je videti res močna, vseeno pa bi nam ena zmaga še kako ugajala," je o tem povedal Thomas, ki je v tej sezoni vse stavil prav na Giro. Priznal je, da je ob prihodu Evenepoela v cilj izustil nekaj sočnih kletvic, presenetilo pa ga je, da je bila razlika tako majhna. Belgijec je uradno slavil s sekundo prednosti, natančnejša analiza časov pa je pokazala, da je bil na 35 kilometrov dolgem ravninskem kronometru za vsega devet stotink sekunde hitrejši od Thomasa.

Zdaj veteran upa, da bodo s kolegi iz Ineosa dobro formo prenesli v nadaljevanje Gira in iztržili kar se da dober rezultat, postali pa so tudi veliki favoriti za skupno zmago. Po odstopu Evenepoela se bodo grenadirji neposredno spopadli z nizozemskimi čebelami in njihovim kapetanom Primožem Rogličem. Jumbo-Visma se sicer v prvih devetih etapah 106. Gira še ni posebej izpostavljala.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Patrick Lefevere
Sportal Šef Evenepoela odgovarja na kritike glede helikopterskega prevoza
Ben Healy
Sportal "Čar Gira je ravno to, da je zelo težko napovedati zmagovalca"
Primož Roglič Sepp Kuss
Sportal Sepp Kuss: Ko sem dobil klic, sem bil navdušen nad priložnostjo
Ne spreglejte