Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2019,
9.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Ponedeljek, 16. 9. 2019, 9.30

1 leto, 9 mesecev

Reportaža iz Madrida

Večer, v katerem je španska pravljica dobila srečen, slovenski konec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

roglič pogačar vuelta | Foto Facebook

Foto: Facebook

"Kar v redu, a ne?" je Primož Roglič, osrednji junak zadnje tritedenske dirke v tej sezoni, Dirke po Španiji, sinoči po veličastni podelitvi na znameniti Plazi de Cibeles v osrčju Madrida, namignil z mislijo na svoj izplen. Rdeča majica za zmagovalca dirke in zelena za vladarja posebnega seštevka točk. In da, "v redu", če zelo omilimo pridevnik, ki bi ga morali pripeti k mlademu Tadeju Pogačarju, največji senzaciji letošnje dirke, se je Vuelta iztekla tudi zanj. Bela majica, ki pritiče najboljšemu mlademu kolesarju in 3. mesto v skupni razvrstitvi, mesto za eno od največjih legend kolesarstva Alejandrom Valverdejem in Primožem Rogličem, kolesarsko zvezdo zadnjih let, bosta za 20-letnika nepozabna spominka iz španske prestolnice.

Madrid - Dirka po Španiji, zadnja na koledarju v seriji tritedenskih dirk, je bila med slovenskimi ljubitelji kolesarstva do zdaj deležna zanemarljivo majhne pozornosti.

Kako je Roglič po zadnji etapi Vuelte pozdravil svoje najbližje (video: Alenka Teran Košir)

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta zanimanje zanjo postavila na glavo.

Tako kot so Slovenci (resda precej bolj številčno) septembra 2017 množično romali v Istanbul, ko se je izkazalo, da bodo slovenski košarkarji igrali v finalu EuroBasketa, tako so dobre predstave 29-letnega kolesarja iz Strahovelj blizu Zagorja ob Savi in njegovega devet let mlajšega kolega s Klanca pri Komendi (tudi sicer so klanci specialnost Tadeja Pogačarja), nekatere tako zelo zmotivirali, da so na vrat na nos rezervirali letalsko vozovnico (največ jih je v Madrid priletelo iz Benetk, Dunaja, tudi Milana) ali na hitro "bookirali" avtodom in se odpravili na Iberski polotok.

Ne glede na strošek in časovno potratnost poti do Španije nikomur ni bilo žal.

Kaj sta po podelitvi v Madridu povedala Tadej Pogačar in Primož Roglič? (video: Jaka Lopatič)

Zadnji dan v Madridu se je jih je zbralo več deset. Stali so približno 50 metrov pred podelitvenim odrom in žal nekaj metrov za podestom, rezerviranim za fotografe in snemalce, ki jim je deloma zastiral pogled, in živahno vihteli slovenske trobojnice in poskakovali ob tisti znani poskočnici Kdor ne skače ni Sloven'c.

Dve slovenski zastavi sta v družbi španske, izobešene v čast kolesarski legendi, 39-letnemu svetovnemu prvaku v cestnem kolesarstvu Alejandru Valverdeju, vihrali tudi desno od zmagovalnega odra, ki sta mu ena najbolj prepoznavnih zgradb v Madridu, palača Cibeles, ki služi kot mestna hiša, ter vodnjak z istim imenom, vdihnila še večjo veličastnost.

Kdor ne skače, ni Sloven'c, je včeraj odmevalo po središču Madrida (video: Alenka Teran Košir)

Zadonela je tudi Zdravljica:

Med zbranimi v občinstvu, v kotičku, rezerviranem za posebne goste, je razumljivo najbolj žarela Lora Klinc, življenjska sopotnica Primoža Rogliča, ki je skupaj z njunim trimesečnim sinom Levom zadnja dva tedna z avtodomom Adrie Mobila spremljala kolesarsko karavano, zdaj pa bo svojega partnerja končno spet imela bolj zase in bolj doma. V skrbi za otroka so ji danes pomagali Levova dedka in babici.

Priznala je, da je majski Giro in poznopoletno Vuelto nemogoče primerjati, saj o kalvariji, ki jo je njen fant preživljal v deželi testenin (padec in poškodba reber, želodčne težave) - Lora je na cilju v Veroni, v zadnjem mesecu nosečnosti, priznala, da ne bi zmogla niti enega takega dneva več -, v Španiji k sreči ni bilo ne duha ne sluha.

Lora Klinc: Vuelta je bila za družino najprimernejša tritedenska dirka (Video: Alenka Teran Košir)

To je opazil tudi njegov oče Leopold, ki je z ženo Anito v Madrid pripotoval prav zaradi ustoličenja novega zmagovalca Vuelte, prvega, ki je slovenske gore list.

"Primož je bil seveda utrujen, a kdo po takih naporih ne bi bil, deloval pa je suvereno, tak ta prav," je svoje občutke ob spremljanju svojega sina na televizijskih prenosih povzel ata Polde.

Kaj je o predstavi svojega sina povedal Leopold Roglič? (Video: Alenka Teran Košir)

V prestolnico Španije sta pripotovala tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm in športni direktor ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana Gorazd Penko, ki je na ženski različici Vuelte spremljal svojo ekipo, potem pa zelo zavzeto ovekovečal podelitveni spektakel

Mimogrede, Eugenija Bujak, poljska kolesarka s slovenskim potnim listom, članica ekipe BTC City Ljubljana, je v skupnem seštevku dvodnevne ženske Vuelte (WNT Madrid Challenge by La Vuelta) osvojila odlično 5. mesto, za zmagovalko pa so ob boku najboljše moške trojice na Vuelti (na odru je stala poleg Pogačarja) okronali Nemko Liso Brennauer iz ekipe WNT Rotor.

V Madridu je bil tudi Primož Čerin, nekdanji kolesar, danes lastnik kolesarske trgovine, sicer pa odlični poznavalec kolesarstva.

Seveda ni manjkal niti Miha Koncilija, prvi človek, ki je bedel nad kolesarskim razvojem Tadeja Pogačarja, 20-letnega mladca, ki je v deželi flamenka in kastanjet presenetil "vse po spisku", če smo bolj domači, največji uspeh svojega sina pa sta si na lastne oči ogledala tudi Tadejeva starša Marjeta in Mirko, ki sta skupaj s Koncilijo in Tejo Hauptman, ženo slovenskega selektorja Andreja Hauptmana, že včeraj na klancih gorovja Gredos pripravila pravo slovensko navijaško veselico, ki jo je Tadej, mladi mož s Klanca, o katerem zdaj z izbranimi besedami govori kolesarska srenja, opazil že nekaj sto metrov prej.

Prvo zmago na Grand Tourih so v ekipi Jumbo-Visma bučno proslavili, tudi v družbi Rogličeve partnerice in sina:

Čas je za zabavo!

Slovenci v Madridu so se po podelitvi družno odpravili nazdravit slovenskemu uspehu, tako kot so kolesarji lahko končno arhivirali spomine na preživetih 21 etap ali pa proslavili vsaj dejstvo, da so jih preživeli. To so bili trije tedni, ki so slovensko kolesarstvo zapisali v zgodovino.

Kaj sledi? Svetovno prvenstvo. Nova priložnost ...

Še več o Vuelti boste na Siol.net/Sportal lahko prebirali v prihodnjih dneh.

Preberite še:

Primož Roglič Alejandro Valverde Vuelta2019
Sportal Rogličev šef: Primož od nas veliko zahteva #video
velonews
Sportal "Roglič kralj Španije!" Uspeh Slovenca odmeva po medmrežju.
Roglič Pogačar
Sportal Šampiona svetovnih razsežnosti, a skromna: Kar v redu, a ne? #video
Primož Roglič
Sportal Konec je! Primož Roglič je zmagovalec Vuelte 2019!
Roglic Jumbo Visma
Sportal Rogliču se je svet obrnil na glavo
Sportal Bujakova dirko po Španiji končala na petem mestu
Ne spreglejte