Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
4.00

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

5

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič reportaža Svete Višarje Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Torek, 16. 5. 2023, 4.00

11 mesecev, 2 tedna

V Trbižu že vse v znamenju Gira, za gondolo na Višarje le 3.000 vozovnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

5

Trbiž Giro | V Trbižu, ki bo 27. maja gostil predzadnjo etapo letošnjega Gira, ta bo najbližje Sloveniji, je že vse v znamenju rožnate dirke.  | Foto Ana Kovač

V Trbižu, ki bo 27. maja gostil predzadnjo etapo letošnjega Gira, ta bo najbližje Sloveniji, je že vse v znamenju rožnate dirke.

Foto: Ana Kovač

Čeprav nas od težko pričakovane 20. etape Gira (27. maj) loči še 11 dni, je Trbiž, ki bo gostitelj starta etape, že te dni odet v rožnato barvo, barvo roza majice, ki jo ima čast nositi vodilni kolesar na dirki. Če bi se do cilja na Svetih Višarjah, kjer bo cilj težko pričakovanega gorskega kronometra, ki razplet dirke še vedno lahko postavi na glavo, radi pripeljali z gondolo, je danes pomemben dan. Natanko od 9.30 bodo v spletno prodajo sprostili vozovnice za gondolo, a pozor, na voljo jih je le tri tisoč.  

Medtem ko so kolesarji na Dirki po Italiji v ponedeljek imeli prvi prost dan, ki je sicer prost le na papirju, v resnici jih vseeno čaka veliko obveznosti in priprav na nadaljevanje tritedenskega garanja, smo obiskali Trbiž (slabo uro in pol vožnje iz Ljubljane), kjer se bo 106. izvedba italijanskega Gira najbolj približala Sloveniji. Bil je sončen dan z občasnimi deževnimi epizodami, prvi po dolgem času.

Trbiž Giro | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Trbiž Giro | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač
Mesto že 11 dni pred gostovanjem predzadnje etape letošnjega Gira, ki bo odločila o zmagovalcu, če ta ne bo znan že prej, živi v rožnati barvi.

Na vhodu v mesto vas pozdravlja ogromno rdeče dirkalno kolo s fotografijo in zahvalo pokojnemu Enzu Caineri, ki je dolga leta sodeloval pri organizaciji Gira v Furlaniji - Julijski krajini, močno pa si je prizadeval tudi za organizacijo etape na Svete Višarje. Umrl je januarja letos, tradicijo pa nadaljuje njegov sin Andrea Cainero.

Izložbe so okrašene z rožnatimi rekviziti in italijanskimi zastavami, tudi balkoni in ograje so že oblečeni v rožnato barvo, a v turistični pisarni pravijo, da so to šele zametki, saj zaradi slabega vremena (tudi Italijo zadnje dni namaka dež) domačini še niso izobesili vseh rožnatih mojstrovin, ki so si jih zamislili v ta namen. 

Tudi izložbe so okrašene v stilu rožnate dirke.  | Foto: Ana Kovač Tudi izložbe so okrašene v stilu rožnate dirke. Foto: Ana Kovač

Na občini so nam povedali, da za okrasitev mesta skrbijo prostovoljci lokalnega prebivalstva, za trakove, balone, pentlje in druge okraske pa je poskrbela občina. Tam so izjemno ponosni na ponoven obisk rožnate kolesarske evforije, ki je v teh krajih nazadnje gostovala pred desetimi leti.

"Gostovanje etape Gira je našemu mestu v veliko čast in veselje. Pomeni tudi veliko turistično promocijo kraja, saj so prireditve del turističnih atrakcij in imajo veliko vlogo pri promociji, ki vpliva na našo prepoznavnost. Prireditev privablja veliko obiskovalcev, ki nato ponesejo glas o destinaciji," so zadovoljni na občini, kjer pa niso izdali, kakšen finančni vložek pomeni gostovanje take dirke.

Trbiž v rožnati barvi (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 14

Etapa z gorskim kronometrom, prava poslastica letošnjega Gira, se bo v soboto, 27. maja, začela ob 11.30 in končala okoli 18.30. Vsi, ki imajo karkoli opraviti z njeno organizacijo, seveda držijo pesti za sončen dan ali vsaj dan brez dežja, ki jih v tem mesecu lahko preštevamo na prste ene roke.

Pozor! Za prevoz z gondolo v prodaji samo tri tisoč vozovnic!

Če ste razmišljali, da bi se na cilj 20. etape, na Svete Višarje, odpeljali z gondolo, bodite pozorni na spletno prodajo. Na voljo bo namreč samo tri tisoč vozovnic. Te bodo v spletni prodaji po 22 evrov za osebo (za otroke, mlajše od treh let, je prevoz brezplačen), dodatni trije evri vam prinesejo še celodnevno parkirišče v bližini gondole. Prodaja se bo začela danes, 16. maja, ob 9.30 na spletni strani www.turismofvg.it.
Vozovnice za gondolo do Svetih Višarij za 27. maj si lahko zagotovite od danes (16.5.) od 9.30 naprej na spletni strani PromoTurismoFVG. Cena na osebo je 22 evrov.  | Foto: Ana Kovač Vozovnice za gondolo do Svetih Višarij za 27. maj si lahko zagotovite od danes (16.5.) od 9.30 naprej na spletni strani PromoTurismoFVG. Cena na osebo je 22 evrov. Foto: Ana Kovač
Trbiž Giro | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pri nakupu bo treba poleg osebnih podatkov in elektronske pošte, kamor boste prejeli vozovnico s QR-kodo, navesti še termin prevoza z gondolo – od 8.30 do 9.30, od 9.30 do 10.30, od 10.30 do 11.30 in od 11.30 do 12.30. V vsakem terminu se bo na Višarje lahko odpeljalo 750 navijačev. Dodatnih tri tisoč vozovnic bo namenjenih akreditiranim osebam (novinarjem, sponzorjem in ostalim gostom).

Start 27. etape Gira bo na trgu Piazza Unita, pri cerkvi sv. Petra in Pavla. | Foto: Ana Kovač Start 27. etape Gira bo na trgu Piazza Unita, pri cerkvi sv. Petra in Pavla. Foto: Ana Kovač

Start 30. etape bo pri cerkvi sv. Petra in Pavla na trgu Piazza Unita, a že prej se bo dogajalo marsikaj. V neposredni bližini cerkve, v srednjeveškem stolpu (Torre di Tarviso), bodo 18. maja odprli veliko pregledno razstavo o razvoju kolesarstva v Trbižu v zadnjih 50 letih. Nad pripravo razstave, ki bo na ogled do 28. maja, na dan, ko se bo v Rimu končala zadnja etapa Gira, bedi Aldo Segale, sekretar kolesarskega kluba ASC Ciclo Assi Friuli.

Gospod Aldo Segale, sekretar kolesarskega kluba ASC Ciclo Assi Friuli, v srednjeveškem stolpu na osrednjem trgu pripravlja razstavo o razvoju kolesarstva v Trbižu. Razstava bo odprta od 18. do 28. maja. | Foto: Ana Kovač Gospod Aldo Segale, sekretar kolesarskega kluba ASC Ciclo Assi Friuli, v srednjeveškem stolpu na osrednjem trgu pripravlja razstavo o razvoju kolesarstva v Trbižu. Razstava bo odprta od 18. do 28. maja. Foto: Ana Kovač

Gostinec Gianni Macoratti je v čast Gira pripravili rožnat sladoled. | Foto: Ana Kovač Gostinec Gianni Macoratti je v čast Gira pripravili rožnat sladoled. Foto: Ana Kovač

Le nekaj metrov stran je kavarna in slaščičarna Kirchenwirt Macoratti, kjer je gospodar Gianni v čast rožnati dirki pripravili rožnat sladoled, tudi rože okoli kavarne so v tej barvi, enako velja tudi za kolo, ki so ga ravno v času našega obiska pritrjevali na balkonsko ograjo. V Trbižu bodo na dan obiska Gira stregli koktajle v rožnati barvi, na voljo bo celo kruh v barvi slovite italijanske dirke.

Trbiž Giro | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Težko pričakovan gorski kronometer

Predzadnja etapa letošnjega Gira je že vse od predstavitev etap oktobra lani pritegnila največ pozornosti, tik pred začetkom Gira tudi zaradi pritožbe nekaterih ekip, ki so negodovale nad logistiko. Pojavila so se celo namigovanja, da je etapa pod vprašajem, a nam je direktor dirke Mauro Vegni pred dnevi zagotovil, da etapa brez dvoma bo in da vse poteka po načrtih.

Mauro Vegni
Sportal Direktor Gira za Sportal: Nekdo je izumil težavo, ki je ni, etapa na Višarje bo

Gorski kronometer na relaciji od Trbiža do Svetih Višarij bo dolg 18,6 kilometra in ima 1.050 višinskih metrov. Kot se je že izkazalo v preteklosti, spomnimo se samo 20. etape francoskega Toura leta 2020 s ciljem na La Planche des Belles Filles, kjer je Tadej Pogačar s fenomenalno vožnjo dirko postavil na glavo, oblekel rumeno majico in na koncu osvojil Tour, je to lahko etapa, ki lahko prinese popoln preobrat.

Sprehodili smo se po delu trase 20. etape Gira (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 21

Prvih 11 kilometrov bo pretežno ravninskih (od tega je šest kilometrov speljanih po kolesarski poti Alpe Adria). Ko bodo kolesarji dosegli hudournik Saisera (tam bo merjenje vmesnega časa), se bo začel približno osemkilometrski del (na novo) tlakovane betonske ceste, ki vodi do svetišča na Svetih Višarjah.

Na trasi 20. etaoe Gira je kar nekaj na novo asfaltiranih odsekov. | Foto: Ana Kovač Na trasi 20. etaoe Gira je kar nekaj na novo asfaltiranih odsekov. Foto: Ana Kovač

Odsek navkreber v dolžini 7,5 km ponuja povprečne naklone okoli 12 odstotkov, prvih 4,8 km pa 15 odstotkov (primerljivo z osrednjim delom Zoncolana). Sledi valovit sklepni del s krajšim vzponom (do 22 odstotkov) na vstopu v vas, ki mu sledita krajši spust in vzpon do cilja. Prostor za menjavo koles bo na 9,4 kilometra trase. Kolesarji naj bi traso prevozili v približno 41 minutah.

Cesta na Višarje je zaradi zadnjih del trenutno zaprta.  | Foto: Ana Kovač Cesta na Višarje je zaradi zadnjih del trenutno zaprta. Foto: Ana Kovač

Zadnja dela na cesti do Svetih Višarij

Cesta, ki vodi na Svete Višarje, je trenutno zaprta. Delavci čistijo betonska tla, na ozkih delih s prepadi nameščajo zaščitne ograje, čez vodne odtoke so že namestili zaščitne prevleke.

Organizator ob trasi na dan dirke pričakuje med 20 in 25 tisoč navijačev, za dodatnih 10 tisoč bo prostora na Višarjah. Zaradi odličnih predstav Primoža Rogliča, ki je trenutno drugi v skupnem seštevku dirke, bo tam zagotovo tudi ogromno slovenskih navijačev in morje zastav.

Zaščitna prevleka čez kočljive dele na trasi. | Foto: Ana Kovač Zaščitna prevleka čez kočljive dele na trasi. Foto: Ana Kovač

Naklon trase na fotografiji sicer ni dobro viden, a je res kar precejšen. Prvih 4,8 km vzpona ima 15-odstotni naklon, sledi valovit sklepni del s krajšim vzponom (do 22 odstotkov) na vstopu v vas, ki mu sledita krajši spust in vzpon do cilja.  | Foto: Ana Kovač Naklon trase na fotografiji sicer ni dobro viden, a je res kar precejšen. Prvih 4,8 km vzpona ima 15-odstotni naklon, sledi valovit sklepni del s krajšim vzponom (do 22 odstotkov) na vstopu v vas, ki mu sledita krajši spust in vzpon do cilja. Foto: Ana Kovač

Zaradi varnosti ne bo možno dostopati do vseh delov trase. Cesta je namreč na nekaterih delih izjemno ozka, zraven pa zeva prepad. Župan občine Trbiž Renzo Zanette je v pogovoru za Primorske novice povedal, da bo ogled dirke na vrhu možen samo na zadnjih 3,5 km trase, iz spodnje strani pa na prvih 800 metrih strmega dela. Za razporeditev gledalcev ob cesti in red na trasi bodo skrbeli prostovoljci, vse skupaj pa bo koordinirala civilna zaščita.

Dostop s kolesi na Višarje na dan etape po poročanju TV Slovenija ne bo dovoljen. Navijači z dobro pohodniško pripravljenostjo se bodo do romarskega središča na Višarjah lahko podali po romarski poti (slabe tri ure hoje) ali po poti, ki povezuje Florjanko in Višarje. Parkirišč bo dovolj, razporejena so v Trbižu in okolici in so bila že ob našem obisku dobro označena. 

Dirko bo mogoče spremljati tudi na velikih zaslonih, in sicer v Trbižu, v Valbruni oziroma Ovčji vasi, ob gondoli in na Svetih Višarjah.

Trbiž Giro | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Preberite še:

Koen Bouwman
Sportal Zaradi Rogliča so se mu izpolnile sanje
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič Evenepoelu poslal sporočilo
Stefan Küng
Sportal Novo slovo na Giru
Geraint Thomas
Sportal Novi lastnik rožnate majice šokiran, ko je prejel sporočilo Remca Evenepoela
Dirka po Italiji
Planet TV Roglič dobro opravil s kronometrom, njegov največji konkurent zapušča Giro #video
Remco Evenepoel
Sportal Remco Evenepoel bi lahko ostal na Giru
Geraint Thomas
Sportal Vstajenje valižanskega veterana: To je zgodba moje kariere, vsi vedno dvomijo o meni

 

Ne spreglejte