Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
21.05

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Urška Žigart državno prvenstvo Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 22. 6. 2023, 21.05

10 mesecev, 2 tedna

Pokljuka, državno prvenstvo v vožnji na čas

Tadej Pogačar za kar minuto in pol hitrejši kot leta 2020 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Tadej Pogačar in Urška Žigart | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Tadej Pogačar je na prvi dirki po aprilski poškodbi zapestja leve roke suvereno pometel s konkurenco. V karavano se je vrnil na državnem prvenstvu v vožnji na čas, kjer je na identični trasi kot leta 2020, ko je za devet sekund premagal Primoža Rogliča, čas izboljšal kar za minuto in pol.

Leta 2020 je Tadej Pogačar 15,7 kilometra dolg kronometer od Zgornjih Gorij do Rudnega polja na Pokljuki prevozil v času 31 minut in deset sekund, letos je za enako razdaljo potreboval manj kot 30 minut, natančneje 29 minut in 43 sekund. Najbližjega tekmeca v maloštevilni konkurenci je ugnal kar za 5:14 minute. 

Pogačar na današnji kronometrski preizkušnji ni imel težkega dela, precej večji zalogaj ga čaka v nedeljo na cestni dirki. Pred drugouvrščenim Markom Pavličem je imel več kot pet minut prednosti.  | Foto: Ana Kovač Pogačar na današnji kronometrski preizkušnji ni imel težkega dela, precej večji zalogaj ga čaka v nedeljo na cestni dirki. Pred drugouvrščenim Markom Pavličem je imel več kot pet minut prednosti. Foto: Ana Kovač

"Zastavil sem si, da čas iz leta 2020 izboljšam za minuto," je ob robu podelitve povedal zbranim novinarjem na Pokljuki. "Takrat sem imel kar dober občutek, po mojem mnenju sem vozil solidno, letos pa sem bil še boljši in tega sem zelo vesel. Z vožnjo sem zelo zadovoljen, zdaj gremo naprej."

Sam je razlog za bistveno izboljšavo videl v opremi, nogah, glavi, vetru, ki je kolesarjem pihal v hrbet, pa tudi v letih in izkušnjah, ki jih je nabral od koronskega kronometra leta 2020, kjer je nakazal vse tisto, kar se je pozneje istega leta zgodilo na Dirki po Franciji, kjer je tik pred 21. rojstnim dnem na svojem krstnem nastopu na Touru zmagal po dramatičnem preobratu na kronometru.

Fotogalerija s Pokljuke, 1. del (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 22

Fotogalerija s Pokljuke, 2. del (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 28

"Z roko še ni okej, me pa pri treningih ne moti"

Najbolj vroče vprašanje je bilo kakopak, kako je z zapestjem. "Z roko še ni vse okej, me pa pri treningih ne moti. Za zdaj je edino, na kar moram paziti, to, da ne padem," je namignil Pogačar. Dodal je še, da ga poškodba drži nazaj pri tehničnih zadevah, pri vrtenju pedalov pa ga ne ovira. "Lahko sem dal vse od sebe, vse gre po načrtu," je optimističen Pogačar, ki se je dobro spoprijel tudi z vročino. Že dopoldne je bilo v Zgornjih Gorjah, kjer je bil štart kronometra za člane več kot 35 stopinj Celzija, na Pokljuki pa se je živo srebro gibalo okoli 25 stopinj.

"Start sem čakal v senci, v garažnem prostoru," je pojasnil. "Zunaj se skoraj ni bilo treba ogrevati, saj je bilo več kot 30 stopinj in sem se raje umaknil na hladno."

Ob trasi so navijali tudi starši Tadeja Pogačarja in oče Urške Žigart.  | Foto: Ana Kovač Ob trasi so navijali tudi starši Tadeja Pogačarja in oče Urške Žigart. Foto: Ana Kovač

Nov preizkus bo na nedeljski cestni dirki

Nov test Pogačarja in preostale slovenske kolesarje čaka v nedeljo, ko bo v okolici Radovljice še cestna dirka. Člane ob 14.30 čaka osem zahtevnih krogov s skupno dolžino 156 km in 2640 višinskimi metri. Tukaj bo konkurenca bistveno močnejša kot na kronometru, udeležbo je napovedal tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorius), ta bo poskušal Pogačarju prekrižati načrte v boju za majico državnega prvaka na cesti, ki je najboljši kolesar sveta v svoji impozantni zbirki še nima. Na startnem seznamu so tudi Mohoričev moštveni kolega Matevž Govekar in branilec naslova Kristjan Koren, ki bo znova imel številčno premoč v svoji ekipi Adria Mobil, in drugi.

"Nedelja? Bomo videli. Pričakujem pestro dirko, proga je zelo zanimiva, na taki progi in taki razdalji se lahko zgodi vse, na državnem prvenstvu nikoli ne veš," se zaveda Pogačar, ki se bo na dirki lahko oprl zgolj na enega moštvenega kolega iz ekipe UAE Domna Novaka.

Tadej Pogačar in Urška Žigart | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Cilj ni zmaga, ampak vrnitev v tekmovalni ritem

Čeprav je naslov državnega prvaka v cestni dirki lovorika, ki je v svoji zbirki še nima, Pogačar poudarja, da njegov glavni cilj na nedeljski cestni preizkušnji ne bo zmaga na državnem prvenstvu, ampak vrnitev v tekmovalni ritem. "Poskušal bom biti napadalen in se igrati s kolesom. Zelo težko bo zmagati, v mislih pa imam predvsem Tour."

Tadej Pogačar in Urška Žigart
Sportal Dober obet pred Dirko po Franciji: Pogačar premočno zmagal #video #foto

Pogačar, ki je priznal, da je pred današnjo vožnjo čutil nekaj nervoze, še posebej zato, ker je bila to njegova prva dirka po poškodbi in dveh mesecih težkega treniranja, se je na podlagi rezultata prepričal, da so "noge okej, forma je solidna, glava je super, tako da se veselim nadaljevanja. Rad se udeležim državnega prvenstva, letos mi gre to še posebej na roko".

Urška Žigart je za skupno tretji naslov državne prvakinje v vožnji na čas za 1:43 minute ugnala Urško Pintar, tretje mesto pa je z zaostankom 5:27 minute zasedla Nika Bobnar. | Foto: Ana Kovač Urška Žigart je za skupno tretji naslov državne prvakinje v vožnji na čas za 1:43 minute ugnala Urško Pintar, tretje mesto pa je z zaostankom 5:27 minute zasedla Nika Bobnar. Foto: Ana Kovač

Izjemno ponosen je bil tudi na predstavo zaročenke, vrhunske kolesarke Urške Žigart, ki je prav tako krepko izboljšala svoj čas na kronometru. Leta 2020 je za traso potrebovala 40 minut in 44 sekund, letos je enako razdaljo odpeljala v 38 minutah in 19 sekundah.

"Tudi za Urško sem izjemno vesel in ponosen. Res si je zaslužila zmago in naslov državne prvakinje. Že v Švici je bila tako blizu zmagi in vsi so navijali zanjo. Mislim, da je dobila dodatno samozavest pred nadaljevanjem sezone."

Pogovor z Urško Žigart bomo na Sportalu objavili v petek dopoldne. V prihodnjih dneh sledi tudi intervju z Erazmom Valjavcem, državnim podprvakom med starejšimi mladinci, in Niko Bobnar, državno prvakinjo v kategoriji do 23 let in tretjo v članski konkurenci.

Dobitniki kolajn na državnem prvenstvu v kronometru:

- člani:
1. Tadej Pogačar
2. Marko Pavlič
3. Anže Skok

- mlajši člani:
1. Natan Gregorčič
2. Gal Glivar
3. Gašper Otoničar

- starejši mladinci:
1. Jakob Omrzel
2. Erazem Valjavec
3. Jaka Marolt

- mlajši mladinci:
1. Vanja Kuntarič Žibert
2. Gašper Štajnar
3. Gal Stare

Ne spreglejte