Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
17. 10. 2020,
11.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Jumbo-Visma Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 17. 10. 2020, 11.05

1 leto, 9 mesecev

Soj luči spet usmerjen v Rogliča

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Primož Roglič | Primož Roglič bo od torka branil lanskoletno zmago. | Foto Reuters

Primož Roglič bo od torka branil lanskoletno zmago.

Foto: Reuters

V torek se bodo zagnala kolesja 75. Vuelte, na kateri bo eden od osrednjih favoritov za končno zmago lanskoletni junak Primož Roglič. A bo kapetan nizozemskega kolesarskega moštva Jumbo-Visma tudi Tom Dumoulin, zato lahko pričakujemo bitko za prevlado že znotraj ekipe.

Primož Roglič je lani septembra razveselil slovensko javnost in vse v ekipi Jumbo-Visma, ki so pozdravili zmagovalca tritedenske dirke, kar se je zgodilo prvič v vsej zgodovini nizozemske ekipe.

Primož Roglič
Sportal Rogliča takoj po prihodu čakajo trije testi

Prav slovenski kolesar je bil tisti, ki je dvignil apetite pri Jumbo-Vismi, potem ko je vse od prihoda leta 2016 tako ekspresno napredoval, pa čeprav tudi oni sprva niso verjeli, da mu bo uspel takšen preskok.

Ni jim preostalo drugega, kot da mu sledijo. Tako so imeli za letos cilj osvojiti Tour de France. Ekipa je funkcionirala odlično in nadzirala vse po francoskih tleh, dokler ni prišel na vrsto posamični kronometer, v katerem je izjemni Tadej Pogačar odpeljal sanjsko vožnjo in dan pred koncem Rogliču slekel rumeno majico.

Primož Roglič Jumbo Visma Giro 19
Sportal Šef Rogličeve ekipe: Če bo v ekipi zgolj ena okužba, bomo zapustili tudi Vuelto #video

Interni boj med Rogličem in Dumoulinom bi lahko pomenil tudi boj za rdečo majico

Pri Jumbo-Vismi so imeli željo po dobri uvrstitvi tudi na Giru, vendar so italijansko dirko ta teden zapustili, potem ko je bil kapetan moštva Steven Kruijswijk pozitiven na novi koronavirus.

Tom Dumoulin bo prav tako kapetan Jumbo-Visme. Z Rogličem sta osrednja aduta nizozemskega moštva. | Foto: Reuters Tom Dumoulin bo prav tako kapetan Jumbo-Visme. Z Rogličem sta osrednja aduta nizozemskega moštva. Foto: Reuters

Moštvo pa že gleda proti Vuelti, ki bo dvignila zastor 20. oktobra v Irunu. V Španijo bo odpeljala odlično zasedbo. Na papirju najmočnejšo med vsemi. Kapetana bosta Roglič in Tom Dumoulin. Ob njima bodo kolesarili še George Bennett, Robert Gesink, Sepp Kuss, Lennard Hofstede, Jonas Vingegaard in Paul Martens.

Pogačar Roglič Vuelta
Sportal Rogliču prestižna številka

Najpomembnejši bo prvi teden, poudarja športni direktor

Tudi letos je cilj vodilnih v nizozemskem moštvu rdeča majica. Kdo bo osrednji kapetan, športni direktor Grischa Niermann v tem trenutku ne more govoriti. Odgovor bo dala cesta. Lani je kot prvi Slovenec osvojil eno izmed največjih dirk na svetu. | Foto: Javier Lorenzo Domínguez Lani je kot prvi Slovenec osvojil eno izmed največjih dirk na svetu. Foto: Javier Lorenzo Domínguez

"Med Vuelto bo postalo kristalno jasno, kdo je naš osrednji mož. Naša ekipa ima na štartu dva favorita za skupno zmago. Eden izmed njiju je lanskoletni zmagovalec. To bo pomenilo, da bomo pod budnim očesom drugih ekip. Tega se zavedamo. Začeti moramo z odličnim načrtom, da bomo prikazali dobre vožnje. Mislim, da imamo zelo dobro ekipo, v kateri sta dva kolesarja naša absolutna prioriteta. Naloga preostalih bo pomoč Primožu in Tomu. Vingegaard bo premierno nastopil na Grand Touru, kar bo za njegov razvoj dobrodošlo. Zagotovo ga čaka veliko dela, kar bo dober učni poligon," pravi Niermann.

Sportal Roglič potrdil težko pričakovano novico: Odhajam na Vuelto!

Roglič ima priložnost, da se priključi sedmerici kolesarjev

Lani je Roglič enajst dni nosil rdečo majico vodilnega, nato so ga v glavnem mestu Madridu okronali za najboljšega.

O tem, kdo vse bo nastopil in kdo bo tekmec Rogliču in Dumoulinu v lovu na skupno zmago, smo že pisali, prav tako je bil narejen prerez najbolj ključnih etap. Jasno pa je, da kolesarji naredijo etapo zahtevno ali ne, zato morajo biti favoriti za končno zmago nenehno na preži. "Prve tri etape so že gorske, zato bomo morali biti močni že od začetka. Kmalu bo sledila šesta etapa, ki bo nov težak preizkus. Po mojem mnenju je to kraljevska etapa, ki se bo končala s ciljem na Col du Tourmalet. Seveda bodo še sledile težke etape, vendar bo po mojem mnenju na Vuelti najpomembnejši prvi teden," je izpostavil Niermann.

Chris Froome je do zdaj dvakrat osvojil Vuelto. Nastopil bo tudi letos. | Foto: Reuters Chris Froome je do zdaj dvakrat osvojil Vuelto. Nastopil bo tudi letos. Foto: Reuters

Nazadnje je bil Španec Roberto Heras tisti, ki mu je uspelo ubraniti naslov najboljšega na španskih tleh. Celo trikrat zapored je zmagal Vuelto (2003, 2004 in 2005), skupno pa štirikrat, kar je največ med vsemi. Po tri zmage imata Tony Rominger in Alberto Contador, Roglič pa bi se ob morebitnem novem zmagoslavju pridružil sedmerici s po dvema zmagama (Gustaaf Deloor, Julian Berrendero, Jose Manuel Fuente, Bernard Hinault, Pedro Delgado, Alex Zülle in Chris Froome – zadnji bo letos prav tako nastopil in bo ob Richardu Carapazu eden od favoritov bogatega moštva Ineos Grenadiers).

Primož roglič Tadej Pogačar
Sportal Roglič in Pogačar kraljujeta na vrhu
Primož Roglič
Sportal Mladi Nizozemec sanja, da bi postal kot Roglič #video
Matej Mohorič
Sportal Tudi Mohorič bo sezono sklenil na Vuelti
Ne spreglejte