Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
18.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jumbo-Visma Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Dirka po Italiji

Četrtek, 15. 10. 2020, 18.05

1 leto, 9 mesecev

Šef Rogličeve ekipe: Če bo v ekipi zgolj ena okužba, bomo zapustili tudi Vuelto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66
Primož Roglič Jumbo Visma Giro 19 | Bo karavana Gira zdržala do Milana? Vedno več je pozivov k predčasnem zaključku dirke. Pred kolesarji je še devet etap.  | Foto Sportida

Bo karavana Gira zdržala do Milana? Vedno več je pozivov k predčasnem zaključku dirke. Pred kolesarji je še devet etap.

Foto: Sportida

Richard Plugge, direktor ekipe Jumbo-Visma, je v pogovoru za Eurosport kritiziral nekatere poteze organizatorjev Dirke po Italiji in napovedal, da bodo tudi na Dirki po Španiji, kjer bo Primož Roglič branil lansko zmago, že v primeru zgolj ene okužbe z novim koronavirusom znotraj ekipe ravnali enako kot na Giru. Nemudoma bodo zapustili dirko. Medtem pa Rogličev moštveni kolega Jos van Emden razkriva nepravilnosti, ki naj bi uničile varnostni mehurček na Giru.

V javnost prihaja vedno več zgodb, ki ne govorijo v prid organizatorju Dirke po Italiji, agenciji RCS Sport. Govori se o napakah pri hotelski namestitvi, saj naj bi na Siciliji, kjer se je dirka začela, v istem hotelu in iz istega hotelskega bara jedlo po več ekip skupaj, prav tako pa so bili v hotelu in restavraciji drugi gostje.

"Na Dirki po Franciji je naša ekipa jedla v svojem prostoru, tega na Dirki po Italiji niso zagotovili," je navedel Plugge in poudaril, da je še bolj kot protokol, ki ga vzpostavi organizator, pomembno vedenje ljudi.

Direktor ekipe Jumbo-Visma Richard Plugge: Zame je še vedno najbolj pomembno to, da ostanemo zdravi, saj nihče ne ve, kako huda oblika bolezni ga čaka, če se okuži z virusom. Dokler tega ne vemo, bomo storili vse, da se okužbi izognemo. Če je torej v naši ekipi nekdo okužen, moramo ukrepati, tako je vsaj moje mnenje." | Foto: Jaka Lopatič Direktor ekipe Jumbo-Visma Richard Plugge: Zame je še vedno najbolj pomembno to, da ostanemo zdravi, saj nihče ne ve, kako huda oblika bolezni ga čaka, če se okuži z virusom. Dokler tega ne vemo, bomo storili vse, da se okužbi izognemo. Če je torej v naši ekipi nekdo okužen, moramo ukrepati, tako je vsaj moje mnenje." Foto: Jaka Lopatič

Zaradi korone osem dni v bolnišnični oskrbi

"Tudi če tega ni v protokolu, bi se sam pred dirko odločil za desetdnevno karanteno," je dejal Plugge, ki je marca tudi sam prebolel bolezen covid-19. Zaradi slabega poteka bolezni je kar osem dni preživel v bolnišnici, posledice pa čuti še danes.

"Opazil sem, da še vedno nisem stoodstotno pripravljen za izvajanje športne aktivnosti. V vsakdanjem življenju sicer ne čutim posledic, jih pa čutim med kolesarjenjem in tekom," je dejal Nizozemec in poudaril: "Zame je še vedno najbolj pomembno to, da ostanemo zdravi, saj nihče ne ve, kako huda oblika bolezni ga čaka, če se okuži z virusom.  Dokler tega ne vemo, bomo storili vse, da se okužbi izognemo. Če je torej v naši ekipi nekdo okužen, moramo ukrepati, tako je vsaj moje mnenje," je povedal.

Sportal Nov udarec na Giru: Rogličeva ekipa zaradi covid-19 spakirala kovčke!

"Z odhodom z Gira smo naredili najboljšo potezo za dirko in karavano"

To je bil tudi razlog, da se je vsa ekipa Jumbo-Visme v torek že po samo enem pozitivnem testu v svojih vrstah – z novim koronavirusom se je okužil kapetan ekipe na Giru Steven Kruijswijk – a ob dejstvu, da se virus izredno hitro širi, ekipa pa je bila v zadnjih tednih v tesnih stikih, odločila za takojšen odhod z dirke, čeprav protokol tega od njih ni zahteval.

"Mislim, da smo s svojim odhodom naredili najboljšo mogočo potezo za vso karavano in izvedbo dirke" je menil Plugge.

V nadaljevanju je razkril, da so organizatorja najprej zaprosili, naj štart 10. etape prestavi, tako da bi ekipe pridobile nekaj časa za novo testiranje (prvi testi naj bi pokazali na kar 11 okužb) in presojo razmer, a so naleteli na gluha ušesa.

Po pozitivnem testu Stevena Kruijswijka se je vodstvo Jumbo-Visme odločilo, da vsa ekipa nemudoma zapusti Giro. | Foto: Reuters Po pozitivnem testu Stevena Kruijswijka se je vodstvo Jumbo-Visme odločilo, da vsa ekipa nemudoma zapusti Giro. Foto: Reuters

"Kolesarji in vsi v ekipah so bili zaskrbljeni. Vsi smo bili pred začetkom dirke negativni, vsi smo živeli skupaj in vsi smo spoštovali varnostni protokol, ki je precej oster, pa vendar so kljub temu zdaj trije kolesarji (poleg Kruijswijka še Michael Matthews, ta je bil na ponovnem testiranju negativen, in Simon Yates) pozitivni.

Zato smo bili vsi v skrbeh, kako se bo zadeva razvijala v prihodnje in ali je naša ekipa lahko razlog za širitev okužbe v vsej karavani. V želji po tem, da bi ohranili zdravje v karavani, smo sklenili, da je umik z dirke najboljša odločitev."

Pri tem je treba poudariti, da ekipi glede na protokol ne bi bilo treba zapustiti dirke, a kot pravi Plugge, je protokol ena stvar, logika pa druga. "Sprejeli smo svojo odločitev, preostala moštva pa svojo," je dejal. Ekipa Jumbo-Visma se je iz preventivnih razlogov odpovedala tudi marčevski dirki Pariz–Nica.

Umik z Vuelte? "Najverjetneje tudi."

Na vprašanje novinarke Eurosporta, ali se bodo za podobno potezo, torej umik z dirke že v primeru zgolj ene okužbe znotraj ekipe, odločili tudi na Vuelti, kjer bo Primož Roglič branil lansko zmago, je Plugge dejal, da najverjetneje tudi.

Če se bo v ekipi Jumbo-Visma tudi na Vuelti pojavila okužba z novim koronavirusom, bo iz preventivnih razlogov najverjetneje morala domov vsa ekipa.   | Foto: Luis Angel Gomez / Photogomezspo Če se bo v ekipi Jumbo-Visma tudi na Vuelti pojavila okužba z novim koronavirusom, bo iz preventivnih razlogov najverjetneje morala domov vsa ekipa. Foto: Luis Angel Gomez / Photogomezspo

"Če se bo v ekipi pojavila okužba, je novo tveganje za okužbo tudi pri sostanovalcu okužene osebe, ta pa je tveganje za preostale člane ekipe. Ja, verjetno bomo storili enako."

Rogličev moštveni kolega: Vse je šlo narobe že v prvem hotelu

Zelo kritičen do organizacije na Giru je bil tudi Rogličev moštveni kolega Jos van Emden, ki je v pogovoru za podcast Cycling Podcast razkril, da so ekipe v času etap na Siciliji prebivale v istem hotelu kot splošna javnost.

Za okužbe v karavani je okrivil organizatorja, agencijo RCS Sport in Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), ker naj jim ne bi uspelo zagotoviti neprodušnega mehurčka okrog ekip.

Van Emden je prepričan, da je mehurček počil že na dan uvodne etape v Palermu na Siciliji, saj da ni bila zagotovljena popolna ločenost med splošno javnostjo, osebjem organizacijske ekipe in podpornimi ekipami.

Jos van Emden je zelo kritičen do organizatorjev Dirke po Italiji. | Foto: Getty Images Jos van Emden je zelo kritičen do organizatorjev Dirke po Italiji. Foto: Getty Images

"Vse je šlo narobe že v prvem hotelu, v katerem smo prebivali. Tam smo bili skupaj s štirimi ali petimi ekipami, kar ni težava, saj ekipe skrbijo za zdravje svojih kolesarjev, težava pa so nastopi, ker so bili v istem hotelu tudi policisti in spremljevalci na motorjih, ter ekipa Shimana in splošna javnost, ki so hrano jemali iz istega bara kot mi. To je bil ogromen spodrsljaj.

Podobno zgodbo sem slišal tudi od nekoga iz ekipe QuickStep, ki je prebivala v istem hotelu kot ekipa Mitchelton-Scott. Potem se je izkazalo, da je Simon Yates okužen," je dejal Nizozemec, ki je v podkastu gostoval še pred ponedeljkovim razkritjem skrb zbujajočih podatkov s testiranja.

"Zame ni nobenega dvoma o tem, kje se je okužil. Moralo se je zgoditi prav tam. To je narobe. Da je bilo v dveh hotelih nameščenih deset ekip ter ostali gostje, to ni dobro," se je jezil Rogličev moštveni kolega, ki je prepričan, da bi moral UCI storiti več, da okužb ne bi bilo.

"Upam, da bodo zvezi izstavili račun"

"Skrbijo samo zase, za to, da se ne okužijo, vsaj tako jaz vidim stvari. Če se bo okužilo še več ljudi, upam, da bodo Mednarodni kolesarski zvezi izstavili račun. Na kratko, organizatorju bi morali povedati, da to ni dobra ideja, da morajo najti drugačno rešitev."

Tudi sicer vedno več ljudi meni, da karavana ne bo dosegla cilja v Milanu, je pa hkrati tudi res, da je podobno prepričanje veljalo tudi za Dirko po Franciji, ki pa ji je cilj v Parizu uspelo doseči brez večjih prask.

EF Pro Cycling poziva k prekinitvi Dirke po Italiji

Danes so v ekipi EF Pro Cycling na organizatorja Gira in UCI ter ostale ekipe naslovili pismo, v katerem pozivajo k prekinitvi dirke po nedeljski etapi s ciljem v Piancavallu, saj je, kot poroča Cyclingnews, pričakovati, da se bo iz pozitivnih testov na novi koronavirus v karavani bolezen še razširila.

V ekipi menijo, da je v korist dirke in svetovne serije, da se zadeve lotijo sistematično in celovito, ne pa, da prihaja in bo še prihajalo do kaotičnih potez oz. odločitev posameznih ekip. Pri krovni kolesarski organizaciji so njihov poziv zavrnili.

Ne spreglejte