Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2022,
17.03

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Slovenija Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Petek, 27. 5. 2022, 17.03

1 leto, 10 mesecev

DIRKA PO ITALIJI, 19. ETAPA

Giro danes "začutil Slovenijo", poplava navijačev v Posočju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Giro Kobarid | Dirka po Italiji je danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje.  | Foto Ana Kovač

Dirka po Italiji je danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje.

Foto: Ana Kovač

Sloviti Giro je danes še drugo leto zapored za nekaj deset kilometrov zavil na slovensko stran državne meje. Kolesarji so v Slovenijo vstopili okrog 15. ure, državo pa zapustili malo po 16. uri. Vmes so odpeljali dobrih 37 kilometrov po Posočju, vključno z vzponom na Kolovrat, ki velja za enega najtežjih vzponov na letošnji dirki. Etapo je dobil Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo-Visma), rožnato majico pa je zadržal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Koen Bouwman je bil danes prvi tudi na najtežjem vzponu etape, slovenskem hribu Kolovrat, najboljši pa je bil nato tudi na ciljnem vzponu na Santuario di Castelmonte, kjer je izkoristil napako dveh tekmecev, Švicarja Maura Schmida in Italijana Andree Vendrama, ki sta zgrešila zadnji zavoj.

Že pred prvimi vzponi je zaradi bolezni z dirke odstopil Avstralec Richie Porte, tako je vodilni na dirki, Ekvadorec Richard Carapaz, ostal brez pomembnega pomočnika. A Carapaz je danes zadržal rožnato majico, ni pa mu uspelo povišati prednosti pred zasledovalcema, Avstralcem Jaijem Hindleyjem in Špancem Mikelom Lando. Prvi zaostaja le tri sekunde, drugi minuto in pet sekund.

Navijaška mrzlica nad Kobaridom (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 30

Množica slovenskih navijačev v Posočju je danes posebej navdušeno pozdravila Domna Novaka. Ta je tudi danes vse do zadnjega klanca pomagal kapetanu pri Bahrain Victoriousu Landi, v cilj pa prišel na 25. mestu, 8:19 za zmagovalcem. V skupnem seštevku je Novak 37. (+ 2;09:47).

V soboto bo na vrsti 20. etapa od Belluna do Marmolade. 

Giro Kobarid | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Izidi 19. etape (Marano Lagunare - Stara Gora nad Čedadom, 178 km):

1. Koen Bouwman (Niz/Jumbo-Visma)            4;32:55
2. Mauro Schmid (Švi/Quick-step alpha vinyl) isti čas
3. Alessandro Tonelli (Ita/Bardiani-CSF)      + 0:03
4. Attila Valter (Mad/Groupama FDJ)             0:06
5. Andrea Vendrame (Ita/AG2R Citroen)           0:10
6. Tobias Bayer (Avt/Alpecin-Fenix)             2:45
7. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)               3:49
8. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)       3:56
9. Jai Hindley (Avs/Bora - Hansgrohe)           3:56
10. Mikel Landa (špa/Bahrain - Victorious)       3:65
...
25. Domen Novak (Slo/Bahrain Victorious)         8:19

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)   81;18:12
2. Jai Hindley (Avs/Bora - Hansgrohe)         + 0:03
3. Mikel Landa (Špa/Bahrain - Victorious)       1:05
4. VIncenzo Nibali (Ita/Astana)                 5:53
5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain - Victorious)      6:22
6. Jan Hirt (Češ/Intermarche)                   7:15
7. Emanuel Buchmann (Nem/Bora - Hansgrohe)      8:21
8. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche)        12:55
9. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek - Segafredo)     15:29
10. Hugh Carthy (VBr/EF Education)              17:10
...
37. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)      2;09:47

Dirka po Italiji, 19. etapa:

Cilj Vendrame je sprožil ciljni sprint, a sam slabo ocenil zadnji ovinek in zgrešil smer, etapne zmage se je veselil Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo-Visma). Richard Carapaz je zadržal rožnato majico vodilnega na dirki, v cilj je pripeljal skupaj z Mikelom Lando in Jaijem Hindleyjem, dvema najresnejšima tekmecema za skupno zmago.

1 km do cilja – Peterica se pripravlja na obračun za etapno zmago, medtem pa se je iz skupine favoritov izstrelil Carapaz, ki sta mu lahko sledila le Landa in Hindley.

2 km do cilja – Napadel je še Attila Valter, stik z vodilnimi je začasno izgubil Vendrame, a se nato spet priključil. Nekaj akcije je tudi v skupini favoritov, kjer Ineos in Carapaz dvigujeta tempo. Skupina favoritov za vodilno peterico zaostaja samo še šest minut. Domen Novak ostaja ob Mikelu Landi (Bahrain Victorious).

2,8 km do cilja – Koen Bouwman je napadel prvi, a se mu ni uspelo otresti tekmecev. Taktične igrice se nadaljujejo.

5 km d cilja – Peterica na zadnjem vzponu etape že taktizira in se pripravlja na spopad za etapno zmago, medtem je skupina favoritov povsem popustila in se ležerno, skoraj devet minut za vodilnimi vozi proti cilju.

12 km do cilja – Kaže, da bo danes ubežnikom uspelo priti do cilja pred glavnino oziroma skupino favoritov okoli rožnate majice. Ta za vodilno peterico še vedno zaostaja več kot sedem minut in niti nima motiva za lov. Med vodilnimi je v skupnem seštevku še najvišje uvrščen Koen Bouwman, pa še ta ima za Carapazom več kot uro zaostanka.

20 km do cilja – Karavana Gira je zdaj spet v Italiji, vodilna peterica vztraja slabih sedem minut pred glavnino.

27 km do cilja – Vodilna peterica zdaj vozi dobrih sedem minut pred glavnino z rožnato majico, med obema skupinama naj bi bil trenutno samo še Avstrijec Tobias Bayer (Alpecin Fenix).

38 km do cilja – Na spustu je vodilno četverico ujel Italijan Andrea Vendrame (AG2R Citroën) in jo takoj napadel. Glavnina se je medtem vodilnim približala na slabih osem minut.

40 km do cilja – Koen Bowman je prvi priplezal na Kolovrat, z Valterjem, Tonellijem in Schmidom imajo zdaj še vedno dobrih osem minut in pol prednosti pred glavnino, nekje vmes pa kolesari še šest kolesarjev, ki so bili v začetku etape del večje ubežne skupine. Je pa težak vzpon poskrbel, da so vse skupine precej raztrgane in razpotegnjene. 

Mathieu Van der Poel. | Foto: Alenka Teran Košir Mathieu Van der Poel. Foto: Alenka Teran Košir

45 km do cilja –Tonelli je za nekaj minut izgubil stik z vodilno trojico, a jo spet ujel. Dobro minuto za vodilnimi vozi preostanek velike ubežne skupine, med drugimi so tam še Magnus Cort, Davide Ballerini, pa Fernando Gaviria. Glavnina vozi dobrih osem minut in pol za vodilnimi. 


15:30, 49 km do cilja – Kolesarji so v Sloveniji, vzpenjajo se na Kolovrat. Komentatorji prenosa na televiziji Eurosport so ob cesti opazili slogane slovenske turistične organizacije "I Feel Slovenia" (Čutim Slovenijo) in ugotovili, da jo kolesarji vsekakor še kako čutijo v nogah.

Kolovrat je namreč zahteven 10-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom več kot devet odstotkov.  

Danes je bila v begu večja skupina kolesarjev, ki pa je razpadla na Kolovratu. Zdaj vodijo Italijan Alessandro Tonelli (Bardiani), Madžar Attila Valter (Groupama FDJ), Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo-Visma) in Švicar Mauro Schmid (QuickStep). Glavnina zaostaja kakšnih devet minut.

Ob cesti se je zbrala nepregledna množica slovenskih ljubiteljev kolesarstva, podpore pa bo še posebej vesel Domen Novak (Bahrain Victorious), edini preostali slovenski kolesar na letošnjem Giru.

Navijaški utrip (Alenka Teran Košir):

Fotogalerija
1 / 7

Posočje pripravljeno na Giro, foto: Ana Kovač

Fotogalerija
1 / 27

Pred etapo

Kolesarje na 105. izdaji italijanske pentlje danes čaka 19. etapa z vzponom na Kolovrat. Razlike v vrhu skupnega seštevka dirke so majhne, zato se obeta ogorčen boj za skupno zmago.

Najboljša kolesarja, Ekvadorca Richarda Carapaza in Avstralca Jaia Hindleyja, v skupnem seštevku ločijo le tri sekunde, blizu pa ostaja tudi Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious), zato je bolj malo verjetno, da bi v slovensko obarvani etapi proste roke dobil edini preostali Slovenec na Giru Domen Novak, eden najbolj zvestih pomočnikov izkušenega Španca, ki na tretjem mestu v skupnem seštevku zaostaja 1:05 minute.

Kobarid in cesta na Kolovrat sta že od zgodnjega jutra obarvana v rožnato barvo (video: Ana Kovač)

Med 15. in 16. uro bo karavana Gira prečkala Posočje

Etapa se bo malo po 12. uri začela ob Jadranskem morju v kraju Marano Lagunare in končala nad Čedadom pri svetišču Stara Gora po skupno 177 kilometrih in kar 3.230 premaganih višinskih metrih.

Kolesarji bodo slovensko mejo v Učji prečkali okoli 15. ure, po 101,1 kilometra etape, Slovenijo pa zapustili natanko 37,6 kilometra pozneje, po spustu s Kolovrata.

Prav vzpon na Kolovrat prek Liveka in Livških Raven velja za enega najtežjih na letošnjem Giru. Na 10,3 kilometra dolgem klancu bodo morali kolesarji premagati kar 950 višinskih metrov (povprečni naklon 9,2 odstotka).

Organizatorji dogodka, to so občine Bovec, Kobarid in Tolmin s skupnim zavodom Dolina Soče, ob cestah trase pričakujejo več deset tisoč ljudi. Lani si je slovensko etapo v Goriških brdih, z vrhuncem na vzponu na Cerovo, ogledalo kar 50 tisoč navijačev. 

Preberite še:

giro di italia
Sportal Carapaz pred prihodom v Slovenijo zadržal rožnato majico
Joao Almeida Dirka po Italiji
Sportal Joao Almeida predčasno končal Giro
Santiago Buitrago
Sportal Buitrago z izdatno Novakovo pomočjo do zmage, konec Gira za Simona Yatesa
Ne spreglejte