Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2019,
18.06

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji Ion Izagirre

Sobota, 13. 4. 2019, 18.06

5 let

Dirka po Baskiji, 6. etapa

Rogliča v Baskiji nasledil domačin Izagirre, Pogačar peti v zadnji etapi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Naslednik slovenskega asa Primoža Rogliča, zmagovalca dirke po Baskiji lani, ni kolesar iz ekipe Bora-Hansgrohe, kot je kazalo ves teden. Nemec Maximillian Schachmann, zmagovalec treh etap, je skupno vodstvo prepustil po predzadnji, njegov rojak Emanuel Buchmann pa po zadnji etapi, po kateri se je skupne zmage veselil Španec Ion Izagirre. Tadej Pogačar je v etapi zasedel peto, skupno pa šesto mesto.

Tadej Pogačar je letošnjo dirko po Baskiji končal na šestem mestu in v beli majici najboljšega mladega kolesarja. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je letošnjo dirko po Baskiji končal na šestem mestu in v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Foto: Vid Ponikvar

Zadnja, kratka etapa s startom in ciljem v Eibarju je vsebovala šest kategoriziranih vzponov in pričakovati je bilo, da Buchmann ne bo mogel odbiti napadov bolj imenitnih kolesarskih imen, kar se je tudi uresničilo. Na tretjem vzponu je napadel kolesar Astane Jakob Fuglsang, na njegov poskus so odgovorili le moštveni kolega Izagirre, Britanec Adam Yates in pa kolesarja ekipe UAE Emirates Dan Martin in pa vzhajajoča zvezda tega športa Tadej Pogačar.

Bask Ion Izagirre je nasledil lanskega junaka dirke Primoža Rogliča:

Ubežna peterica je imela že skoraj dve minuti prednosti, ko je na spustu z zadnjega vzpona napadel Martin in si prikolesaril več kot pol minute prednosti. Kazalo je, da Irec vozi skupni zmagi naproti, Pogačar pa zmagi v razvrstitvi mladih kolesarjev, toda ne Martin ne Pogačar nista zdržala do konca.

Adam Yates je zmagovalec zadnje, šeste etape:

Yatesu etapa, Pogačar peti

Beg Martina so nevtralizirali, Pogačar pa je na nekategoriziranem vzponu zaostal in ni sodeloval v sprintu za etapno zmago. Tega je dobil Yates, ki je dobil razvrstitev gorskih ciljev, pred Martinom in Fuglsangom. Izagirre je bil četrti, a postal skupni zmagovalec dirke, pred Martinom je imel 29, pred Fuglsangom pa 36 sekund prednosti.

Buchmannu vendarle dodelili tretje mesto

Emanuel Buchmann je naknadno vendarle zasedel tretje mesto v skupnem seštevku. Organizatorji dirke so v zaključku zadnje etape skupino kolesarjev, v kateri je bil Nemec, zaradi gneče na cesti usmerili v napačno smer, kar so na koncu upoštevali pri rezultatih. Buchmannu so tako dodelili zaostanek minute in 24 sekund in ne minute in 36 sekund, kot je na cilju dejansko zaostal. To je zadostovalo, da je s stopničk izrinil Jakoba Fuglsanga.

Tadej Pogačar je bil peti v etapi:

Da drugega mesta ni osvojil Buchmann, je bila kriva nepazljivost v zadnjem zavoju, ko je njegova skupina zgrešila izvoz v ciljni sprint, zato se je morala vračati, Nemec je izgubil dragocene sekunde, a še ujel tolažilno nagrado, zmago v razvrstitvi mladih kolesarjev, v kateri je Pogačar zasedel drugo mesto.

V skupnem seštevku je Slovenec končal na šestem mestu:

Bela majica za Slovenca

Pogačar pa je danes vendarle prebil do majice najboljšega mladega kolesarja, saj je doslej vodilni v tej razvrstitvi Maximilian Schachmann zaostal. Skupno je bil 20-letni Slovenec z zaostankom minute in 56 sekund šesti, s svojimi predstavami pa spet navdušil kolesarsko javnost. Bil je prepričljivejši od številnih asov, kot so Mikel Landa, Mikel Nieve, Enric Mas in še kdo.

"Meni je zmanjkalo moči, zato sem na koncu popustil"

"Taktični načrt se nam je izpolnil do potankosti, a za kaj več je bilo premalo moči. Ko smo videli, da Izagirre ne bo popustil, je bilo jasno, da na skupno zmago ne moremo računati, sploh, ker je bil v skupini tudi Fuglsang. Tako smo napadli etapno zmago, na žalost nam ni uspelo. Meni je zmanjkalo moči, zato sem na koncu popustil, tudi Martin je bil premalo močan, da bi ugnal Yatesa. Bele majice niti nismo imeli v svojih glavah, bolj nas je zanimalo drugo mesto Martina v skupnem seštevku. Lahko smo zadovoljni, tako z ekipnim kot z mojim dosežkom. Mislim, da je šesto mesto velikanski uspeh, godijo pa tudi pohvale na moj račun. Vse to mi daje še dodaten zagon," je dobre volje dirko končal Pogačar, ki je v zadnjih treh etapah vselej bil med najboljšimi šestimi, tako je izničil tudi minuto zaostanka, ki si jo je pridobil s padcem v tretji etapi.

"Brez tistega padca najbrž ne bi bilo nič drugače. Je pa res, da bi se dirkalo drugače, če ne bi odstopili Julan Alaphilippe, Michal Kwiatkowski in še kdo. V boju nas bi bilo najbrž več, več bi lahko bilo kombinacij. A to je kolesarstvo, tudi na padce in razne nesreče moraš računati," meni slovenski dragulj, ki ga zdaj čakajo nastopi na ardenskih klasikah.

"Tam rezultatskih ciljev ne bom imel. Na razpolago bom kapetanom, sam pa se bom tam poskušal kaj naučiti. Če pa se ponudi kakšna priložnost ..." je pogovor končal Komendčan.

Preberite še:

Žiga Jerman
Sportal Slovenska reprezentanca odlična na dirki mlajših članov po Flandriji
Robi Jenko
Sportal Kolesar, ki piše o temah, o katerih drugi ne želijo pisati: tudi o plačah in dopingu #video
Marko Kump
Sportal Kump drugi v Franciji
Velodrom
Sportal Pirih in Ručigaj članska državna prvaka na velodromu
Matej Mohorič
Sportal Ključna napaka je bil samostojni pobeg
Ne spreglejte