Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2020,
9.12

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

1

Natisni članek

Giro Dirka po Italiji

Torek, 27. 10. 2020, 9.12

3 leta, 6 mesecev

Prvi mož Gira zahteva sankcije za Rogličevo moštvo in EF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

1

Giro pokal | Foto LaPresse

Foto: LaPresse

Direktor Dirke po Italiji Mauro Vegni, ki se je v nedeljo s kronometrom in zmago Britanca Taa Geoghegan Harta končala v Milanu, je v intervjuju za italijanski časnik La Gazzetta dello Sport napovedal, da bo od Mednarodne kolesarske zveze zahteval sankcije za ekipi Jumbo-Visma in Education First.

Prvi mož Gira Mauro Vegni, ki je znan po tem, da vedno pove tisto kar misli, trdi, da sta ekipi prekršili dogovor. Najverjetneje gre za njihov odziv na temo nove koronavirusne bolezni.

V ekipi Jumbo -Visma so se namreč zgolj po enem pozitivnem testu na covid-19 na prvi prost dan (okužil se je kapetan ekipe Steven Kruijswijk) odločili, da na lastno željo z dirke umaknejo celotno ekipo, pri ekipi Education First (EF) pa je kamen spotike pismo, ki ga je direktor moštva EF Jonathan Vaughters na drugi prost dan naslovil na organizatorje dirke RCS Sport in UCI.

V njem jih je pozval, naj zaradi varnosti in kompromitiranega kolesarskega mehurčka (11 pozitivnih testov v štirih različnih ekipah, govorice o nepravilnostih, ki naj bi ogrozile zdravje kolesarjev) prekinejo dirko.

Vegni naj bi razmišljal celo o tem, da teh dveh moštev prihodnje leto ne bi povabil na dirko, pa čeprav je to – glede na to, da gre za moštvi svetovne serije – njihova obveza. 

"Če lahko vsak krši pravice in obveznosti, ki veljajo za ekipe svetovne serije, potem bom tudi jaz razmislil o tem, koga bomo povabili na dirko. To je tema tudi za komisijo UCI, ki podeljuje licence," je bil oster.

Vegni je bil besen že v petek, ko so nekateri kolesarji zaradi slabih vremenskih razmer in utrujenosti zaradi dolgih transferjev zahtevali skrajšanje najdaljše etape na letošnji dirki. Namesto predvidenih 258 kilometrov so jih na koncu odpeljali zgolj 125. Vegni je zato že napovedal sankcije, saj je, kot trdi, za zahtevo kolesarjev izvedel šele na štartu.

V pogovoru za italijanski časnik La Gazzetta dello Sport se je zavzel za ustanovitev novega sindikata, ki bi se bolje zavzemal za pravice kolesarjev.

"Bitke naj se bijejo v palačah, ne pa na cestah," je dejal in dodal: "Kolesarji si morajo upati izpostaviti se. Dejstvo, da so (v petek, pred najdaljšo etapo, op. a.) v prvo bojno linijo poslali kolesarja (Adama Hansena, op. a.), ki je dirkal na zadnji dirki svoje kariere, je dovolj zgovorno. Wilco Kelderman, ki je v televizijskem prenosu dejal, da podpira protest kolesarjev, se mi je pozneje v Sestrieru opravičil."

Vegni je obsodil tudi govorice, da je bil letošnji Giro zaradi slabšega nabora zvenečih imen drugorazredni. "To ni pošteno ne do kolesarjev ne do nas," je dejal Vegni, ki je sicer zadovoljen z zdravstvenim vidikom dirke. "Izvedli smo skoraj osem tisoč testov na covid-19 in samo štirje kolesarji so bili pozitivni," je dejal.

Poleg že omenjenega Kruijswijka, so se z novim koronavirusom okužili še Simon Yates, Michael Matthews (ki pa je bil na naslednjih dveh testiranjih negativen) in Fernando Gaviria, ki je za istim virusom zbolel že konec februarja na Dirki po Združenih arabskih emiratih.

104. izvedba Dirke po Italiji se bo predvidoma začela 8. in končala 30. maja 2021. Zaradi pandemije bo najverjetneje v celoti potekala na Apeninskem polotoku.

Preberite še:

Tao Geoghegan Hart Giro 2020
Sportal Sin gradbenika, ki je s štafeto preplaval Rokavski preliv in zmagal na Giru #video
Jan Tratnik
Sportal Tratniku se pogodba z Bahrain Mclarnom izteka, o prihodnosti pa še molči
Tao Geoghegan Hart
Sportal Britanec slavi uspeh kariere
Sportal Epski Giro: le dan pred koncem dva kolesarja poravnana na vrhu, odločal bo kronometer
Sportal Čehu nenavadna etapa, po protestu so del etape opravili kar v avtobusih #video

 

 

Ne spreglejte