Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
16.31

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Tao Geoghegan Hart Jai Hindley kronometer Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Nedelja, 25. 10. 2020, 16.31

3 leta, 6 mesecev

DIRKA PO ITALIJI: 21. ETAPA, KRONOMETER

Britanec slavi uspeh kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Tao Geoghegan Hart | Tao Geoghegan Hart je zmagovalec dirke po Italiji. | Foto Reuters

Tao Geoghegan Hart je zmagovalec dirke po Italiji.

Foto: Reuters

Britanec Tao Geoghegan Hart je zmagovalec dirke po Italiji, potem ko je v zadnji etapi, 15,7 kilometra dolgem kronometru za 39 sekund ugnal Avstralca Jaija Hindleyja, s katerim sta bila po sobotni etapi časovno poravnana. Italijan Filippo Ganna je bil sicer najhitrejši v Milanu, najboljši Slovenec Jan Tratnik pa je osvojil deseto mesto.

Še nikoli doslej se ni zgodilo, da bi bila pred zadnjim dnem kolesarja v boju za zmago na tritedenski dirki povsem poravnana. Toda sobotni razplet na poti do Sestriera je pomenil, da sta bila 25-letni Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) in leto dni mlajši Hindley (Sunweb) po 85 urah in nekaj več kot 20 minutah v isti sekundi.

Toda že v prvem delu etape je postalo jasno, da je več moči za zadnjih 15,7 kilometra prihranil Britanec. Že do prvega vmesnega časa je Geoghegan Hart pridobil 22 sekund, prednost pa je do konca še povišal na 39 sekund ter se veselil končne zmage na Giru. Etapo je 25-letnik končal na 13. mestu, Hindley pa je ciljno črto prečkal kot 38. Tretje mesto je v skupnem seštevku ubranil Nizozemec Wilco Kelderman (Sunweb).

Najboljša trojica na letošnjem Giru. | Foto: Reuters Najboljša trojica na letošnjem Giru. Foto: Reuters

Sanjal, da bi prišel med peterico, zdaj pa ...

"Dolgo časa bom potreboval, da se bom zavedal uspeha," pravi 25-letni zmagovalec. | Foto: Reuters "Dolgo časa bom potreboval, da se bom zavedal uspeha," pravi 25-letni zmagovalec. Foto: Reuters "To je bizarno. Tega si nisem predstavljal niti v najbolj norih sanjah, ko smo se odpravili s starta na Siciliji. Vso svojo kariero sem sanjal, da bom mogoče kdaj med najboljšimi petimi, desetimi kolesarji na tritedenskih dirkah. To je seveda nekaj povsem drugega in dolgo časa bom potreboval, da se bom tega zavedal," je po dirki dejal 25-letni kolesar iz Hallowayja v Londonu. Do letošnjega presežka Giru višje kot do 20. mesta na lanski dirki po Španiji še ni posegel.

Med vožnjo na čas mu je hitro postalo jasno, da je na dobri poti do končne zmage. "Nekako sem vedel, predvsem potem, ko sem pridobival prednost. Še bolj pa, ko so mi začeli kričati, naj ne tvegam v ovinkih v zadnjem delu trase. Ne zgodi se ravno velikokrat, ko ti športni direktor pravi, da ni potrebe po pritiskanju na polno," je še slikovito dodal Britanec, ki si bo vzel nekaj časa za proslavitev zgodovinskega uspeha.

"Ne vem in mi je vseeno, ali je to napoved velike kariere. Zdaj se bom tega uspeha le pošteno razveselil. Res je neverjetno in ostal bom isti profesionalec, kot sem bil do tega trenutka. Še naprej se bom vsak dan zbujal z veseljem in mislijo, da bom treniral in poganjal pedala. Uživam v življenju in hvaležen sem, da sem v tem privilegiranem položaju s tem izjemnim moštvom," je še dodal Geoghegan Hart.

Težko je preboleti, a čez čas bo čutil predvsem ponos

Na drugi strani preveč razočaran z razpletom ni bil niti Hindley. Seveda ga je bolela izguba rožnate majice v zadnji etapi, a ob pogledu na tri tedne dirkanja po Italiji, je čutil predvsem ponos. "Seveda sem razočaran, ker sem zadnji dan izgubil majico vodilnega. Težko je preboleti, toda čez čas, ko se bom ozrl nazaj na vse, kar mi je uspelo, bom zelo ponosen, kako smo dirkali kot ekipa in kako sem dirkal sam. To je velik korak naprej v moji karieri," je sprva dejal 24-letnik iz Pertha.

"Težko je preboleti, toda čez čas, ko se bom ozrl nazaj na vse, kar mi je uspelo, bom zelo ponosen," pravi drugouvrščeni Hindley. | Foto: Reuters "Težko je preboleti, toda čez čas, ko se bom ozrl nazaj na vse, kar mi je uspelo, bom zelo ponosen," pravi drugouvrščeni Hindley. Foto: Reuters

"To so trije tedni, ki jih ne bom nikoli pozabil. Težko je govoriti, kaj bi lahko spremenili, saj nismo storili niti enega napačnega koraka na celotnem Giru. Moramo biti ponosni na vse, kar smo ustvarili. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi," je dodal mladi Avstralec, ki ga čaka mirnejši zaključek dneva kot je bil sobotni, ko je oblekel rožnato majico. "Mislim, da bom zvečer dal vse štiri od sebe in si privoščil nekaj hladnih piv," je še zaključil Hindley.

Ganna znova najhitrejši na kronometru

Ločen boj se je odvijal tudi za etapno zmago. Še tretji kronometer na Giru pa je dobil domačin Ganna (Ineos Grenadiers), ki je ob premiernem nastopu na tritedenski dirki dobil kar štiri etape. Tokrat je bil daleč najhitrejši že pri prvem vmesnem času, na koncu pa je s povprečno hitrostjo 54,6 km/h za 32 sekund ugnal drugega Belgijca Victorja Campenaertsa (NTT Pro Cycling), z istim časom pa je bil tretji Avstralec Rohan Dennis (Ineos Grenadiers). Filippo Ganna je dobil še tretji kronometer na Giru. | Foto: Reuters Filippo Ganna je dobil še tretji kronometer na Giru. Foto: Reuters

Tratnik med deseterico

Od slovenskih kolesarjev se je v zadnji etapi najbolj izkazal Jan Tratnik. Idrijčan, ki je dobil 16. etapo v Sloveniji bližnji Furlaniji Julijski krajini, je bil danes deseti, za zmagovalcem Ganno pa je zaostal 47 sekund. Domen Novak (Bahrain-McLaren), ki je na tem Giru odlično opravljal vlogo pomočnika, je danes končal kot 67. (+ 2:11).

V skupnem seštevku je Novak zaključil na 59. mestu (+ 2:54:22), tri mesta za njim pa je 21 etap dolgo preizkušnjo končal Tratnik (+ 3:05:27).

Jan Tratnik je končal na desetem mestu. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jan Tratnik je končal na desetem mestu. Foto: Peter Podobnik/Sportida Demare najboljši sprinter, Guerreiro hribolazec

Že nekaj etap je jasno, da je vijoličasta majica za najboljšega sprinterja pripadla Francozu Arnaudu Demaru (Groupama-FDJ), pikčasta za najboljšega hribolazca pa Portugalcu Rubenu Guerreiru (EF Pro Cycling). Belo za najboljšega mladega tekmovalca je osvojil lastnik rožnate majice. V ekipni razvrstitvi so bili najboljši pri moštvu Ineos Grenadiers.

Izidi zadnje etape (Cernusco sul Naviglio - Milano, 15,7 km):

 1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)               17:16
 2. Victor Campenaerts (Bel/NTT Pro Cycling)          + 0:32
 3. Rohan Dennis (Avs/Ineos Grenadiers)             isti čas
 4. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)            0:41
 5. Miles Scotson (Fra/Groupama-FDJ)                isti čas
 6. Josef Černy (Češ/CCC Team)                          0:44
 7. Chad Haga (ZDA/Sunweb)                          isti čas
 8. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)             0:46
 9. Kamil Gradek (Pol/CCC Team)                         0:47
10. Jan Tratnik (Slo/Bahrain McLaren)               isti čas
...
13. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)           0:58
38. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                            1:37
67. Domen Novak (Slo/Bahrain McLaren)                   2:11

Skupno:

 1. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)       85:40:21
 2. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                          + 0:39
 3. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                        1:29
 4. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)            2:57
 5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                  3:09
 6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                         7:02
 7. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)                8:15
 8. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                 8:42
 9. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-Quick-step)          9:57
10. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-McLaren)          11:05
...
59. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                2:54:22
62. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                3:05:27

Sportal Epski Giro: le dan pred koncem dva kolesarja poravnana na vrhu, odločal bo kronometer
Primož Roglič
Sportal Ekvadorec slekel Primoža Rogliča. "Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš."
Ne spreglejte