Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2020,
8.32

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Koronavirus Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Torek, 20. 10. 2020, 8.32

1 leto, 9 mesecev

Novi primeri okužb na Giru: ponovitev črnega scenarija za Gavirio!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Po nedeljski etapi letošnje Dirke po Italiji in na včerajšnji prosti dan so kolesarji in spremljevalno osebje znova opravili testiranje na novi koronavirus. Med 492 testi sta bila samo dva pozitivna, en kolesar in en član spremljevalnega osebja, kar je zelo spodbuden znak za nadaljevanje rožnate dirke, ki se bo v nedeljo, 25. oktobra, s še tretjim posamičnim kronometrom končala v Milanu. Manj spodbudna pa je novica za kolumbijskega šprinterja Fernanda Gavirio, ki je na covid-19 pozitiven že drugič v zadnjih osmih mesecih! 

Organizatorji Dirke po Italiji so v sporočilu za javnost zapisali, da je testiranje 492 vzorcev, ki so ga izpeljali v skladu s protokolom Mednarodne kolesarske zveze (UCI) in italijanskega ministrstva za zdravje, pokazalo na dve okužbi.

Eno med kolesarji - gre za kolesarja ekipe UAE Emirates Fernanda Gavirio, ki je povsem brez simptomov in je bil pozitiven že februarja na Dirki po Združenih arabskih emiratih, takrat se je zdravil v bolnišnici - in drugo med spremljevalnim osebjem - gre za člana ekipe AG2R - La Mondiale. Oba sta že v izolaciji. 

Fernando Gavira se je z novim koronavirusom okužil že marca. Bolezen je takrat prebolel v bolnišnici v Dubaju, kjer je preživel kar mesec in pol. Aprila je o resnosti bolezni takole seznanil javnost:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hola a todos y un mensaje de saludo!

A post shared by Fernando Gaviria Rendon (@fernandogaviriarendon) on

Zgolj dva primera okužbe z novim koronavirusom pred zadnjim tednom Gira sta zelo dobra novica za organizatorje, ki so se pred tednom dni ukvarjali s precej slabšimi številkami in posledično dvomi o pravilnosti nadaljevanja dirke. 

Zaradi okužb v ekipi sta se prejšnji torek z dirke umaknili moštvi Mitchelton-Scott in Jumbo-Visma. V obeh sta bila na testu pozitivna glavna aduta ekipe, in sicer Simon Yates, prvi potrjeno okužen s covid-19 na Giru (posledično je odstopil že po 7. etapi), in Steven Kruijswijk. Zaradi pozitivnega testa je isti dan dirko končal tudi Avstralec Michael Matthews (Sunweb), ki pa je bil na naslednjih dveh testiranjih obakrat negativen.

Po en pozitiven primer so na prejšnjem testiranju imeli tudi v spremljevalni ekipi moštev Ineos Grenadiers in AG2R - La Mondiale. Ker na Giru veljajo nekoliko ohlapnejša pravila, kot so veljala na Dirki po Franciji in Dirki po Španiji, francoski ekipi zaradi dveh pozitivnih primerov v razmaku sedmih dni ni treba zapustiti dirke.

Karavana Dirke po Italiji se bo danes približala tudi Sloveniji. 16. etapa s štartom ob 10.25 se bo začela v Vidmu in končala 229 kilometrov pozneje v kraju San Daniele del Friuli.

Dva pozitivna primera (člana spremljevalnega osebja iz ekip Sunweb in Bahrain-McLaren) so imeli tudi na Vuelti, ki se bo v baskovskem mestu Irun na severovzhodu Španije začela danes. 

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Nor zaključek Rogliča: rdeča majica je že prvi dan njegova!
Primož Roglič
Sportal Roglič želi vse skupaj podkrepiti in to že prvi dan
Ne spreglejte