Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
10.08

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

portret Dirka po Italiji

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 10.08

3 leta, 6 mesecev

Tao Geoghegan Hart

Sin gradbenika, ki je s štafeto preplaval Rokavski preliv in zmagal na Giru #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Tao Geoghegan Hart Giro 2020 | Foto LaPresse

Foto: LaPresse

Od nogometaša in plavalca, ki je pri rosnih 13 letih s štafeto preplaval Rokavski preliv, do zmagovalca Dirke po Italiji. Kdo je Tao Geoghegan Hart, 25-letni kolesar iz ekipe Ineos Grenadiers, ki je s končno zmago poskrbel za eno največjih kolesarskih presenečenj že tako neobičajnega leta 2020?

Včeraj se je v Milanu s še tretjim kronometrom končala 103. izvedba Dirke po Italij.

Tako kot je bila nenavadna zaradi zaostrene zdravstvene situacije in trepetanja ob vsaki seriji testiranj na novi koronavirus ter odpadanja glavnih favoritov kot po tekočem traku - ali zaradi poškodbe, kot se je to zgodilo Geraintu Thomasu iz Ineosa, ki je zdrsnil na pobeglem bidonu kmalu po začetku 3. etape, ali zaradi okužbe z novim koronavirusom, kar je doletelo Simona Yatesa iz ekipe Mitchelton-Scott in Stevena Kruijswijka iz ekipe Jumbo-Visma -, je bila nenavadna tudi zaradi končnega razpleta.

Tao Geoghegan Hart in Jai Hindley, presenetljiva glavna konkurenta za rožnato majico. | Foto: LaPresse Tao Geoghegan Hart in Jai Hindley, presenetljiva glavna konkurenta za rožnato majico. Foto: LaPresse

Ko odpadejo favoriti ...

Pomočnik ekipe Ineos Grenadiers je premagal pomočnika ekipe Sunweb.

Tao Geoghegan Hart je v zadnjem kronometru za 39 sekund ugnal Avstralca Jaia Hindleyja, še eno presenečenje letošnjega Gira.

Na Geoghegana Harta, 25-letnega mladeniča iz Hallowaya v Londonu, pred začetkom dirke ni računal nihče. Britanec je na italijansko pentljo pripotoval kot pomočnik Gerainta Thomasa in do včeraj sploh nikoli ni oblekel rožnate majice vodilnega.

Geoghegan Hart v družbi direktorja ekipe Ineos Davea Brailsforda in moštvenim kolegom Filippom Ganno, zmagovalcem kar štirih etap na letošnjem Giru.  | Foto: LaPresse Geoghegan Hart v družbi direktorja ekipe Ineos Davea Brailsforda in moštvenim kolegom Filippom Ganno, zmagovalcem kar štirih etap na letošnjem Giru. Foto: LaPresse

Prvič popolno izenačenje po 20 dneh

Prvič se je na tritedenskih dirkah zgodilo, da sta bila vodilna pred zadnjo etapo povsem poravnana na časovni premici. Po 20 dneh, 3.445 kilometrih in 85 urah obračanja pedal sta bila pred zaključnim, manj kot 16 kilometrov dolgim kronometrom po ulicah Milana časovno skoraj povsem poravnana.

Avstralec je bil boljši za pičlih 86 stotink sekunde, zato mu je pripadla čast, da kronometer odpelje v rožnati majici vodilnega, medtem ko je Britanec kilometre rezal v beli majici kot drugi najboljši v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev. Tudi ta je namreč še po sobotni etapi pripadala Avstralcu, a ker dveh ne more nositi, je eno posodil najbližjemu zasledovalcu.

Tao Geoghegan Hart je zmagal tudi v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja. | Foto: LaPresse Tao Geoghegan Hart je zmagal tudi v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja. Foto: LaPresse

O razpletih na prejšnjih etapah smo na Sportalu že poročali, lahko si preberete na povezavi.

Britanec je bil boljši tako na papirju kot v praksi. Že do prvega vmesnega časa je pridobil 22 sekund prednosti, ta pa se je le še povečevala in na koncu narasla na 39 sekund, kar je Hartu prineslo zmago, ki je ni pričakoval.

Nezvezdniški zvezdnik

Novega zmagovalca Gira opisujejo kot vse prej kot zvezdniškega. "Skromen in prijazen je," se je strinjal Marko Džalo, maser iz ekipe Ineos, ki je spomnil na zanimivo anekdoto, povezano s kolesarskimi začetki novega junaka za mnoge najlepše kolesarske dirke na svetu.

"Leta 2012 se je Tao s šolo odpravil na kolesarski izlet, kot del projekta Get one million people on bikes ekipe Sky. Na koncu izleta se jim je pridružil tudi Bradley Wiggins, ki je ravno zmagal na Dirki po Franciji. To je Taa tako navdušilo, da je opustil nogomet in se vpisal v kolesarski klub. No, nadaljevanje poznamo," je namignil Džalo.

Tao Geoghegan Hart je na letošnjem Giru zmagal na dveh etapah. Zmago v 15. etapi s ciljem v smučarskem središču Piancavallo je posvetil pokojnemu športnemu direktorju ekipe Sky/Ineos Nicolasu Portalu. | Foto: LaPresse Tao Geoghegan Hart je na letošnjem Giru zmagal na dveh etapah. Zmago v 15. etapi s ciljem v smučarskem središču Piancavallo je posvetil pokojnemu športnemu direktorju ekipe Sky/Ineos Nicolasu Portalu. Foto: LaPresse

Hart je po Wigginsu, Froomu, Yatesu in Thomasu peti Britanec, ki je zmagal na tritedenski dirki, za njegovo ekipo Ineos Grenadiers, ki je po odstopu Thomasa v 3. etapi doživela gromozanski šok, pa najuspešnejša tritedenska dirka.

Ne samo to, da je njihov kolesar zmagal v skupnem seštevku in razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja, dosegli so še sedem etapnih zmag (kar štiri je dosegel Filippo Ganna, aktualni svetovni prvak v kronometru, ki je vozil na svoji prvi tritedenski dirki, slavil pa na vseh treh kronometrih in še eni cestni etapi) ter zmagali v seštevku ekip.

Obljuba: Ostal bom tak, kot sem

Hart je občutke po zmagi opisal kot bizarne in obljubil, da ga slava ne bo spremenila.

"Tega si nisem predstavljal niti v najbolj norih sanjah, ko smo se odpravili s štarta na Siciliji. Vso svojo kariero sem sanjal, da bom mogoče kdaj med najboljšimi petimi, desetimi kolesarji na tritedenskih dirkah. To danes je seveda nekaj povsem drugega in dolgo časa bom potreboval, da se bom tega zavedal. Sicer pa bom ostal tak, kot sem. Ostal bom profesionalen in predan, kot verjamem, da sem od nekdaj bil," je napovedal.

Na vprašanje, kaj takšna zmaga pomeni za njegov status v že tako zvezdniški ekipi, kjer je pot do položaja kapetana vse prej kot preprosta, je odgovoril, da ne ve, niti ga to ne zanima. Zdaj bo samo užival v trenutku, kajti vse skupaj je precej neverjetno.

"V kolesarstvu moraš biti prilagodljiv in fleksibilen, kajti na številnih dirkah se dogajajo nepričakovane stvari. Velikokrat sem potegnil krajši konec, tokrat pa se je vse skupaj razpletlo v nekaj čudovitega, česar nihče od nas ni pričakoval," je dejal.

"Ko je G (vzdevek Gerainta Thomasa, op. a.) odstopil po padcu na Siciliji, so bili to res težki trenutki za ekipo. Gledali smo ga v nevtralni coni, in ko je dopotoval domov, je bilo res za vse zelo težko. Skušali smo se resetirati in spremeniti svoje cilje. V tem norem svetu nam je nekako uspelo to, kar nam je. Ne morem verjeti, a sem izredno srečen."

Nekaj zanimivih dejstev iz življenja Taa Geoghegana Harta:

- Njegov oče je Tom Geoghegan, gradbenik škotskih in irskih korenin. Tudi Tao v irski gelščini pomeni Tom.

- Ima še štiri mlajše sorojence.

- 28. julija 2008 je s štafeto plavalnega kluba Clissod preplaval Rokavski preliv. Ekipa šestih plavalcev - Tao je imel 13 let - je preliv preplavala v 11 urah in 34 minutah.

- Levji delež v mozaik njegovega kolesarskega razvoja je prispeval Axel Merckx, sin legendarnega kolesarja Eddyja Merckxa, ki je bil v mlajših letih (2014-2016) njegov trener in mentor.

- Tudi Taovo dekle Hannah Barnes je profesionalna kolesarka. To je že najmanj tretja točka, ki ga druži z zmagovalcem Dirke po Franciji Tadejem Pogačarjem. Tudi Tadejevo dekle Urška Žigart je kolesarka, tudi on je letos prvič zmagal na tritedenski dirki in tudi on je bil takrat veliko presenečenje.

S Pogačarjem sta v začetku letošnjega leta skupaj stala na zmagovalnem odru. Slovenec kot zmagovalec dirke Volta a la Comunitat Valenciana, Britanec pa kot tretji v skupnem seštevku.

Preskok iz mogoče v zmorem

Nad razpletom Gira je bil več kot navdušen tudi direktor ekipe Dave Brailsford.

"Tao je z etapami dorasel vlogi. Nobenega pritiska nismo izvajali, vsak dan posebej je bil za nas pustolovščina. Se je pa zgodil trenutek, ko je prešel iz razmišljanja 'mogoče' v 'zmorem'," je povedel Brailsford in ob tem postregel še z eno zanimivo anekdoto iz življenja zmagovalca Gira.

"V zvezi z njim mi je najbolj všeč zgodba o tem, kako je izostajal iz šole, da je lahko kolesaril z nami. Njegova želja je bila postati profesionalni kolesar, se pridružiti naši ekipi in zdaj je zmagovalec tritedenske dirke. To je skoraj kot zgodba iz stripa," je povzel prvi mož ekipe Ineos. Ta je z razpletom Gira rešila sezono, potem ko se ji je nastop na Touru povsem ponesrečil.

Kalil se je tudi v ekipi Axeon, kjer je bil njegov trener in mentor Axel Merckx, sin legendarnega kolesarja Eddyja Merckxa. | Foto: Getty Images Kalil se je tudi v ekipi Axeon, kjer je bil njegov trener in mentor Axel Merckx, sin legendarnega kolesarja Eddyja Merckxa. Foto: Getty Images

Med kronometrom razmišljal o nekdanjem trenerju

Tao se lahko za svoj razvoj zahvali predvsem Axelu Merckxu, sinu legendarnega kolesarja Eddyja, ki je bil njegov trener in mentor v mlajših letih (2014-2016). Tao je na lastno željo celo podaljšal zvestobo razvojni kontinentalni ekipi Hagens Berman Axeon, s sedežem v ZDA, pa čeprav bi se že leta 2016 lahko pridružil ekipi Sky.

"Med kronometrom sem ves čas razmišljal o Axelu, ki mi je med vožnjo na čas vedno razlagal moje napake. Vem, da se trenutno ukvarja z iskanjem sponzorjev, a se mu moram zahvaliti za vse. Vedno se je trudil, da bi mi vcepil potrpežljivost."

Axel Merckx | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Axel Merckx o Hartu: Kolesar z zrelo glavo na mladih ramenih

Axel Merckx ga je v današnji kolumni za britanski The Guardian opisal kot kolesarja z zrelo glavo na mladih ramenih, kot nekoga s staro dušo in mladim telesom, nekoga, ki je bolj zrel in moder kot marsikdo.

"Tao je človek, ki se je v svojem življenju dotaknil mnogo ljudi, in to je najpomembnejše, kar morate vedeti o njem. Ko je kolesaril v naši ekipi, je bil tisti, ki je združeval ekipo, ki je spodbujal moštvene kolege in ki nam je tudi znal povedati, kadar nismo bili dovolj dobri. Ne na jezen in negativen način, ampak na prijazen in spodbuden."

Z javnostjo je delil še zelo osebno anekdoto. "Ko so moji hčerki diagnosticirali tumor, je bil do nje zelo pozoren. S skupino Skyevih kolesarjev je posnel video, v katerem jo je spodbujal in ji pošiljal sporočila. To ni nekaj, kar povprečen 22-letnik počne vsak dan. Tao ima lepo dušo in dobro srce. Zame je že takrat osvojil rožnato majico," je sklenil.

Ne spreglejte