Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
10. 8. 2020,
21.28

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

3

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 10. 8. 2020, 21.28

1 leto, 9 mesecev

Primož Roglič jim je pokazal pot

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

3

Primož Roglič | Primož Roglič iz leta v leto navdušuje v svetu kolesarstva. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Primož Roglič iz leta v leto navdušuje v svetu kolesarstva.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič je z zmago na Tour de l'Ainu razkril karte in dal vsem tekmecem vedeti, da bodo morali na letošnji Dirki po Franciji hitro vrteti pedala, če ga bodo hoteli premagati. Da ga na Tour de Franceu zanima rumena majica, poudarjajo tudi v njegovi ekipi Jumbo-Visma.

Prva prava mednarodna dirka in že prva zmaga za slovenskega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča v tej nenavadni sezoni. Da je trdno odločen napasti rumeno majico na največji dirki na svetu, je pokazal vsem na Tour de l'Ainu.

Skupna zmaga po dveh etapnih zmagah in drugem mestu prvi dan je pokazatelj, da je v času pandemije koronavirusa dobro treniral.

Sportal Še ena veličastna predstava Rogliča, Bernala je preprosto zmlel

"Neverjeten športnik je"

Ko so se stvari po prihodu sovražnika številka 1 na svetu počasi začele vračati v "normalno" stanje, so Slovenijo obiskali mladi kolesarji njegove ekipe Jumbo-Visma. In kje so opravili priprave? Bilo bi nenavadno, če jih ne bi na Rogli, kakor kličejo našega kolesarja.

Izpostavljajo njegovo predanost. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Izpostavljajo njegovo predanost. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Ko imaš najboljšega kolesarja v ekipi, je fantastično. Fantje so lahko vsak dan, ko so kolesarili na Roglo, videli napis Rogla. Magnet je. Neverjeten športnik je in njihov vzornik," je razložil Robert de Groot, ki pri Jumbo-Vismi skrbi za razvoj mladih kolesarjev.

V ekipo se je vrnil pred enim letom, pred tem pa že bil del ustroja, ko se je imenoval Rabobank. Večinoma se ukvarja z individualnimi treningi kolesarjev, zato do potankosti pozna zakonitosti tega športa.

"S svojim delom in predanostjo izboljšuje ekipo"

Zaveda se, da je Primož tisti, ki je še pospešil nadgradnjo nizozemske ekipe. S svojim načinom dela in predstavami na dirkah je postavil novo dimenzijo: "Primož nam je pokazal, kako je biti celovit športnik. Veliko trenira. Zelo je predan treningu. Zelo dobro je informiran glede nutricionizma, regeneracije. S svojim delom in predanostjo izboljšuje ekipo. Velik korak je za nas. Potrebujemo ga. Tudi preostali odlični kolesarji so pri nas tisti, ki nas vlečejo naprej."

Čeprav je Primož slovenskega rodu, to ne igra nobene vloge v nizozemski ekipi, kjer na vse skupaj gledajo širše: "Pri nas vsi razumejo, da je Jumbo-Visma mednarodna ekipa. Ko si mednarodna ekipa, z mednarodnimi sponzorji, ni pomembno, od kod prihajaš. Pomembno je, da nastopaš tako, kot si pri Jumbo-Vismi želijo."

Lani je osvojil tritedensko Dirko po Španiji. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Lani je osvojil tritedensko Dirko po Španiji. Foto: Peter Podobnik/Sportida

In lanska zmaga na Vuleti je dala Nizozemcem, zlasti pa našemu šampionu dodaten zagon za največjo dirko na svetu. Skupna zmaga na Dirki po Španiji je bila prva za Jumbo-Vismo na tritedenskih dirkah.

Ogromno materiala je dal šefom, ki so morali začeti pospešeno razmišljati. In prišli so do spoznanja, da lahko letos sestavijo ekipo za še korak višje.
Primož Roglič
Sportal Roglič s suvereno zmago prestrašil Bernala

"Primož gre na Touru na zmago"

In kaj je lahko nadgradnja? Giro ali Tour de France. Primož si je za letos zadal cilj, da osvoji drugega, na katerem je bil pred dvema letoma že četrti. Nekaj pa je povsem jasno. Takrat se je Kisovčan še učil, povrhu vsega pa bo imel letos ob sebi pomočnike, s katerimi bo lahko napadel rumeno majico.

Osredotočen je na to, da osvoji veliki Tour. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Osredotočen je na to, da osvoji veliki Tour. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Neverjetna predstava je bila. Za ekipo je bilo to nekaj velikega. Dalo nam je misliti, da lahko naredimo še več. Na Grand Touru se bomo zato v prihodnosti borili za še boljše rezultate. Primož ima zelo dobre možnosti. Eden največjih je. Gre na zmago," je še poudaril de Groot.

Tour de France
Sportal Tour 2021 se bo začel v Brestu
Ne spreglejte