Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
18.42

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Jumbo-Visma Jonas Vingegaard UAE Emirates Simon Yates Adam Yates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 1. 7. 2023, 18.42

10 mesecev

Po prvi etapi 110. Dirke po Franciji

Presrečni Britanec razjasnil vse dvome: Tukaj smo zaradi Tadeja, svojega šefa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64
Adam Yates, Simon Yates TDF23 | Za prvo zmago na letošnjem Touru sta obračunala brata dvojčka Adam in Simon Yates. | Foto Reuters

Za prvo zmago na letošnjem Touru sta obračunala brata dvojčka Adam in Simon Yates.

Foto: Reuters

Britanec Adam Yates bo prvi oblekel rumeno majico na dirki po Franciji. V soboto je v prvi etapi za štiri sekunde premagal svojega brata dvojčka Simona iz ekipe Jayco AlUla, uspeha svojega moštvenega kolega pri UAE Emirates pa se je nadvse razveselil tudi Tadej Pogačar, ki je v cilju svoje tretje mesto praznoval, kot da bi zmagal. A Adam Yates, ki je na 110. Tour prišel kot sokapetan moštva UAE Emirates, je v cilju pojasnil, da bo v nadaljevanju dirke vendarle predvsem Pogačarjev pomočnik.   

Adam Yates
Sportal Brata Yates obračunala za zmago, Pogačar sprintal za tretje mesto

"Ne vem, kaj naj rečem. Na zadnjem klancu smo pripravili teren za Pogačarja in je napadel, na spustu pa smo kolesarili proti vetru in sem lahko napadel iz ozadja. Moj brat je priključil in skupaj sva delala do cilja. Sprva nisem bil prepričan, ali je to prava odločitev, po radiu sem vprašal, ali smem, in odgovorili so mi, da naj kar grem," je v cilju današnje prve etape Tour, 182 kilometrov dolge razgibane preizkušnje s startom in ciljem v Bilbau, razlagal 30-letni Britanec Adam Yates.

V zaključku je imel nekaj več moči od brata dvojčka Simona iz moštva Jayco AlUla. "To, da sva si delila to doživetje, je nekaj posebnega. Govoriva vsak dan, sva zelo povezana. Želel pa bi si, da bi morda Simon malce manj vlekel, saj se me je v enem trenutku skoraj otresel," je bil še navdušen as iz Buryja.

"Na zadnjem vzponu sem malce zamudil napad UAE, zaradi gneče ob cesti pa se nato nisem mogel priključiti vodilni skupini. Na vrhu klanca so malce popustili, ujel sem jih ravno še pravi čas, da sem videl, kako je Adam pogledal Pogačarja in mu pomignil, češ, ali lahko gre. Pogačar mu je prikimal in to je bilo vse. Nato je Adam še po radijski zvezi spraševal, ali lahko sodeluje z mano. Vem, da se je znašel v malce neprijetni situaciji, na koncu pa sva se le udarila. Imel sem nekaj krčev in na žalost je bil tokrat boljši," pa je v cilju razlagal Simon Yates.

"Tukaj smo zaradi Tadeja, svojega šefa"

Prestižno rumeno majico je Adam Yates nosil že leta 2020. Pravi, da je to nekaj posebnega, a ostaja z nogami trdno na tleh. "Tukaj smo zaradi Tadeja, svojega šefa, ki je že pokazal, da je najboljši na svetu. Prepričan sem, da bo v naslednjih tednih to pokazal še večkrat," je še povedal sokapetan moštva UAE Emirates, ob tem pa poudaril, da bo v nadaljevanje dirke stoodstotno pomagal Pogačarju. "Nekaterim se je zdelo čudno, da imamo deljeno vodstvo v ekipi, a sam sem vseeno bolj ali manj pomočnik, pa rezerva prav za takšne etape, kot je bila današnja," je še razlagal zmagovalec uvodne etape Toura.

Tadej Pogačar se je takole veselil zmagoslavja moštvenega kolega. | Foto: Reuters Tadej Pogačar se je takole veselil zmagoslavja moštvenega kolega. Foto: Reuters

Pogačar navdušen nad zmago moštvenega kolega

Tadej Pogačar je danes sprintal za tretje mesto in z bonifikacijskimi sekundami že v prvi etapi nekoliko pobegnil Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma). Pri prečkanju ciljne črte je bil navdušen. "Razveselil sem se tega, da smo dobili rumeno majico in Adamove zmage. Ta tako meni kot celi ekipi pomeni veliko. Presrečen sem. Za prvi dan bo dobro, nič nisem imel pripravljalnih dirk, samo državno prvenstvo, zato je bilo nad pričakovanji. Pričakoval sem, da bo v zaključku mogoče še kdo drug v ospredju, pa smo na koncu ostali le trije. Jonas je dal že prej vedeti, da do cilja ne bo sodeloval, Adam pa je tako izkoristil priložnost," pa je v cilju za TV Slovenija povedal slovenski šampion.

Pogačar je dobro prestal prvo etapo največje dirke na svetu, čeprav je imel pred startom nekaj dvomov zaradi poškodovanega zapestja. A to mu danes ni povzročalo težav, pokazal pa je tudi, da je v izvrstni formi. Na zadnjem kategoriziranem vzponu dneva je bil močnejši od največjega tekmeca in lanskega zmagovalca, Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), z bonifikacijami za tretje mesto pa se mu je v skupnem seštevku tudi oddaljil za štiri sekunde.

Adam Yates bo jutri kolesaril v prestižni rumeni majici. | Foto: Reuters Adam Yates bo jutri kolesaril v prestižni rumeni majici. Foto: Reuters

Tri majice v lasti UAE Emirates

Yates bo tako jutri na sila podobni, a precej daljši drugi etapi od od Vitorie-Gasteiza do San Sebastiana (209,8 km), nosil prestižno rumeno majico, Pogačar pa bo kolesaril v beli majici najboljšega mladega kolesarja na dirki. Adam Yates vodi tudi v seštevku najboljšega po točkah, zeleno majico pa bo jutri prepustil bratu dvojčku, ki ima sicer v seštevku pet točk manj. V pikčasto majico najboljšega hribolazca bo oblečen Američan Neilson Powless (EF Education – easyPost).

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Tour de France Matej Mohorič
Sportal Tragedija jim bo na Touru dala energijo za nekaj velikega
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal "Zagotovo vsi čakamo na dvoboj Vingegaard - Pogačar"
Tadej Pogačar Urška Žigart
Sportal Posebno sporočilo Urške svojemu Tadeju
Jan Polanc
Sportal Težave s srcem so ga šokirale, a je obrnil list in šel naprej
Ne spreglejte