Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
18.29

Osveženo pred

3 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 5. 7. 2024, 18.29

3 dni, 1 ura

Odzivi najboljših po kronometru v sedmi etapi Dirke po Franciji

Pogačarjevo zadovoljstvo, Remco se je ustrašil, optimizem tudi pri Rogliču in Jonasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je najbolj trpel na vzponu, sicer pa je bil zelo zadovoljen z današnjo predstavo. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je najbolj trpel na vzponu, sicer pa je bil zelo zadovoljen z današnjo predstavo.

Foto: Reuters

Kakšen spektakel so na posamični vožnji na čas na Dirki po Franciji uprizorili favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar je moral priznati premoč le Remcu Evenepoelu in bil zadovoljen po koncu dneva. Tudi Primož Roglič je imel nasmeh na obrazu, Vingegaard pa je prav tako pozdravil svojo predstavo na kronometru, ki mu ni bil pisan na kožo.

"Vzpon je bil težak. Hitro sem začel. Skušal sem ohraniti moči za vzpon, kar ni bilo lahko. Na vzponu sem dal vse od sebe. Čakal me je težak spust," je takoj po prihodu v cilj dejal zmagovalec dneva Remco Evenepoel, ki je prišel do prve zmage na Dirki po Franciji in ima zdaj vsaj po eno na vseh treh Grand Tourih.

Po spustu z edinega vzpona so privrženci kolesarstva obnemeli, ko je pogledoval proti zadnjemu kolesu. Opisal je, kaj se je dogajalo: "Mislil sem, da sem imel preluknjano zračnico. Slišal sem tak zvok, kot da bi mi spustila zračnica. Prestrašen sem bil, da je zračnica na pol spustila, a sem moral vseeno na polno voziti. Na zadnjem ovinku sem tvegal. Zmaga s 13 sekundami je nekaj izjemnega, ker zna tudi Tadej odlično voziti kronometer. Vesel sem te zmage."

Remco Evenepoel je opravičil vlogo favorita in prikolesaril do premierne etapne zmage na Touru. | Foto: Reuters Remco Evenepoel je opravičil vlogo favorita in prikolesaril do premierne etapne zmage na Touru. Foto: Reuters

V skupnem seštevku se je približal Pogačarju na 33 sekund zaostanka, a je realen glede boja za rumeno majico, ki trdno ostaja na plečih člana UAE Emirates: "Nismo gledali na čas v skupnem seštevku. Hoteli smo dobiti ta kronometer. To nam je uspelo. Zdaj se moramo osredotočiti na jutri. V skupnem seštevku je Tadej verjetno nedosegljiv. A nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Daljša ko bo dirka, bolj se bom osredotočil na boj za najvišja mesta in užival v tej Dirki po Franciji."

Pogačar opozarja: Še vedno je dolgo do konca

"Zelo dobro sem začel. Dobre noge sem imel. Na klanec sem šel z vsemi močmi. Na vrhu sem najbolj trpel. Proti koncu je bilo dobro. Zelo sem užival. Izgubiti le proti Remcu, svetovnemu prvaku in trenutno najboljšemu v kronometru, je dober občutek. Moram biti zadovoljen," se je smejalo Pogačarju.

Njegov največji tekmec za končno zmago na Dirki po Franciji je Jonas Vingegaard, proti kateremu je pridobil 25 sekund: "Zagotovo bi tudi rad zmagal etapo. Proti Remcu je zelo težko. Pridobil sem čas v primerjavi s Primožem, Jonasom in drugimi kolesarji. Zelo vesel sem lahko. Pozornost moram imeti zdaj na Remcu. Nekoliko bližje je. In tudi na Jonasu in Primožu (Primož Roglič, op. a.). V naslednjih gorskih etapah lahko pokažeta močne noge. Še vedno je dolgo do konca."

Pogačar se zaveda, da ima močne noge tudi Roglič. | Foto: Reuters Pogačar se zaveda, da ima močne noge tudi Roglič. Foto: Reuters

Dobro se zaveda, kaj na Touru še sledi v dobrih dveh tednih in kateri del bo ključen: "Na letošnjem Touru prihajajo najtežje etape šele proti koncu. Telesa bodo utrujena in lahko pričakujemo večje razlike. Za zdaj je vse skupaj pretirano blizu. Zame je bolje biti v ospredju kot zaostajati."

Zadovoljstvo Rogliča, Vingegaard pričakoval večji zaostanek

Zelo zadovoljen je bil s svojo predstavo Roglič, ki je bil na vseh merjenjih časa na četrtem mestu, povsem v zadnjem odseku 25,3 kilometra dolgega kronometra pa prehitel zmagovalca zadnjih dveh Dirk po Franciji Vingegaarda. "Utrujen, a? Rad bi šel hitreje. Naredil sem vse. Zadovoljen sem s svojo predstavo. Optimističen sem lahko. Dolgo je bilo, da sem imel tako naporno sedmo etapo na Touru," se je v mednarodnem pogovoru v svojem slogu zasmejal slovenski as in dal vedeti, da že nekaj časa ni kolesaril sedme etape Toura.

Na trditev, da je premagal Vingegaarda in da sta bila Pogačar in Remco boljša, je še pristavil: "Nisem bil kot prvi favorit. Optimističen sem in vesel. Veselim se nadaljevanja."

Jonas Vingegaard je bil zadovoljen z dosežkom. | Foto: Reuters Jonas Vingegaard je bil zadovoljen z dosežkom. Foto: Reuters

In kako je bil po koncu dneva zadovoljen Vingegaard? "Če sem pošten, moram biti zadovoljen z današnjim kronometrom. Vesel sem s svojo predstavo. Izgubil sem le 37 sekund proti Remcu, kar je zelo dobro," je odgovoril in na vprašanje, kako gleda na zaostanek, ki si ga je prikolesaril v primerjavi s Pogačarjem, za katerim zdaj v skupnem seštevku zaostaja 1:15, optimistično odgovoril: "Ne bi rekel, da je velik udarec. Ravno nasprotno. Pričakoval sem, da bom izgubil več. Ta kronometer mu bolj ustreza. Lepo, da sem izgubil le 25 sekund. Lani sem vzel sedem minut in pol v dveh etapah. Moč je, verjeti moramo v načrt."

Vrstni red sedme etape Dirke po Franciji

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte