Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 3. 2021,
14.22

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

Thomas De Gendt Dirka po Kataloniji Matej Mohorič Matej Mohorič

Nedelja, 28. 3. 2021, 14.22

3 leta

Dirka po Kataloniji, sedma etapa

Mohorič zaostal le za Belgijcem, skupna zmaga Yatesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Matej Mohorič | Mateju Mohoriču je zmanjkalo moči za nekaj kilometrov. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Mateju Mohoriču je zmanjkalo moči za nekaj kilometrov.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) je zmagovalec zadnje, sedme etape dirke po Kataloniji. Belgijec je dolgo bežal skupaj s slovenskim kolesarjem Matejem Mohoričem (Bahrain - Victorious), pet kilometrov pred ciljem mu je kolesar Lotta pobegnil in prišel do etapne zmage. Slovenec je na koncu za zmagovalcem zaostal 22 sekund. Skupno zmago na dirki je slavil Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Tradicionalna etapa po Barceloni je za konec letošnje dirke po Kataloniji znova postregla z zanimivim razpletom. Odvijali sta se dve dirki, ena za etapno zmago, druga pa za skupno razvrstitev.

Glavnina je pred zaključnim krožnim delom trase po Barceloni uvidela, da 32 ubežnikov do cilja ne bo mogla ujeti, in se osredotočila na boj za visoka mesta v skupnem seštevku dirke. Vse napade tekmecev, predvsem Španca Alejandra Valverdeja (Movistar), je zanesljivo odbil Yates.

Dobil je četrto etapno dirko v karieri, prvo po lanski dirki po ZAE, kjer je ugnal slovenskega asa Tadeja Pogačarja. Tudi drugo in tretje mesto v skupnem seštevku je pripadlo kolesarjema Ineos Grenadiers. Avstralec Richie Porte je zaostal 45 sekund, Britanec Geraint Thomas pa 49. Danes so vsi favoriti prišli v cilj 1:46 minute za zmagovalcem.

"To je res lep dan zame. Dve leti nazaj sem bil v skupnem seštevku tu drugi, tokrat pa mi je uspelo zmagati. Gre za posebno zmago," je po 100. izdaji dirke po Kataloniji dejal 28-letnik iz Buryja v Angliji. "Kot ekipa nismo pričakovali tako dobrega rezultata, ampak to je le odraz naših ambicij, obenem pa smo vsi trije v sijajni formi," je še dodal tokrat boljši od dvojčkov Yates. Njegov brat Simon (Team Bike-Exchange) je bil v skupnem seštevku deveti.

Trasa je bila pisana na kožo Mahoriču

V ospredju sta v pravem trenutku neodločnost in spogledovanje v skupini izkoristila Mohorič in De Gendt. Napadla sta v prvem od šestih krogov in si hitro privozila več kot minuto prednosti. Sodelovanja v ozadju ni bilo, Slovenec in Belgijec pa sta se udarila za sedmo etapo.

Simon Yates je končni zmagovalec dirke po Kataloniji. | Foto: Reuters Simon Yates je končni zmagovalec dirke po Kataloniji. Foto: Reuters

Trasa je bila pisana na kožo 26-letnemu Kranjčanu z vratolomnim spustom po kratkem in strmem vzponu na Montjuic. A ravno tam je napadel Belgijec in ušel Mohoriču. Dobil je 16. etapo v karieri, Mohorič pa je z zaostankom 22 sekund v cilju ostal pri 11. Na dirki, ki jo je končal na skupno 50. mestu (+34:49), je bil dvakrat šesti, in sicer v prvi in peti etapi, v zadnji pa je bil malenkost premočan De Gendt. Edini preostali slovenski predstavnik v Kataloniji je bil Domen Novak (Bahrain Victorious). Zaradi bolezni je odstopil pred četrto etapo.

Mohorič: Najprej malo počitka, potem pa trening pred naslednjima ciljema

Matej Mohorič | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida "Ta teden je bil res kar naporen in pester z dirkanjem. Sem smo prišli z željo, da dobimo etapo, ki pa se mi je vedno izmuznila. Po spletu okoliščin sem v prvi etapi zamudil pobeg. Nato sem v zadnjih nekaj etapah znova poskušal bežati, a bil neuspešen. Preveč energije sem potrošil v prvem delu etap," je dejal 26-letni Kranjčan.

"Danes je v ospredju bil Thomas premočan zame. Čutil sem utrujenost prejšnjih dveh dni, obenem sem čez teden staknil prehlad, ki mi dela preglavice. Se pa veselim naslednjega obdobja. Najprej malo počitka potem pa trening pred naslednjima dvema ciljema na Amstel Gold in Liege-Bastogne-Liege. Upam, da mi uspe izboljšati lansko uvrstitev," je poudaril Mohorič, ki je bil lani v Liegu četrti, a šele tretji najboljši Slovenec za prvim Primožem Rogličem in tretjim Tadejem Pogačarjem.

Drugi Slovenec odstopil zaradi bolezni

Edini preostali slovenski predstavnik v Kataloniji je bil Domen Novak (Bahrain Victorious). Zaradi bolezni je odstopil pred četrto etapo.

"Zares sem si želel dirkati tukaj, a lani to ni bilo mogoče zaradi pandemije novega koronavirusa. Vedno se rad vračam sem, na začetku preizkušnje pa mi ni šlo. Prvi dnevi niso bili najboljši, danes pa sem bil res v dobri formi. Nekaj posebnega je zmagati v tem mestu," je po drugi zmagi v Barceloni na tej dirki dejal izkušeni Belgijec. Dotaknil se je tudi dvoboja s slovenskim tekmecem.

"Vedel sem, da v spustu Matej pridobi veliko časa. Vedel sem, da bom moral napasti in se ga otresti, saj bi se me sicer on na spustu. Videl sem, da malce popušča v tempu na zadnjem vzponu, zato sem dal vse od sebe in uspelo mi je," je še dejal zmagovalec zadnje etape.

Izidi kolesarske dirke po Kataloniji:

 1. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)               26:16:41
 2. Richie Porte (Avs/Ineos Grenadiers)               + 0:45
 3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)               0:49
 4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   1:03
 5. Wilco Kelderman (Niz/Bora-hansgrohe)            isti čas
 6. Esteban Chaves (Kol/Team BikeExchange)              1:04
 7. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)            1:07
 8. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)                1:20
 9. Simon Yates (VBr/Team Bike Exchange)                1:32
10. Lucas Hamilton (Avs/Team Bike Exchange)             1:35
...
50. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)             34:49
...

- odstop pred 4. etapo:
Domen Novak (Bahrain Victorious)

Preberite še:

Peter Sagan
Sportal Peter Sagan dokazal, da še zna, Mohorič bežal, a ni uspel #video
Lennard Kämna
Sportal Kämna dobil peto etapo po Kataloniji, Mohorič šesti
Esteban Chaves
Sportal Chaves najmočnejši v četrti etapi, Yates še naprej v vodstvu
Ne spreglejte