Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
17.40

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Domen Novak Dirka po Kataloniji Matej Mohorič Matej Mohorič Adam Yates Esteban Chaves

Četrtek, 25. 3. 2021, 17.40

3 leta

Dirka po Kataloniji, 4. etapa

Chaves najmočnejši v četrti etapi, Yates še naprej v vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Esteban Chaves | Esteban Chaves | Foto Peter Podobnik/Sportida

Esteban Chaves

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Kolumbijec Esteban Chaves je z napadom sedem kilometrov pred ciljem dobil zahtevno, 166 kilometrov dolgo četrto etapo kolesarske dirke po Kataloniji. Na cilju na prelazu Aine, ki leži skoraj 2000 metrov visoko, je imel tekmovalec ekipe Bike Exchange sedem sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Kanadčanom Michaelom Woodsom.

V skupini s Kanadčanom je prišlo še devet favoritov, med njimi tudi vodilni v skupnem seštevku Britanec Adam Yates, kolesar ekipe Ineos Grenadiers, ki je ohranil 45 sekund prednosti pred moštvenim kolegom Avstralcem Richiejem Portom. Tudi tretjeuvrščeni v skupni uvrstitvi prihaja iz iste ekipe kot prva dva, to je Britanec Geraint Thomas, ki zaostaja 49 sekund. Nekdanji zmagovalec Toura je bil tretji tudi v etapi.

Ineos je imel do sedem kilometrov pred ciljem reči pod nadzorom. Richard Carapaz, Rohan Dennis sta bila v ospredju na prvih dveh vzponih, ko je glavnina tudi lovila številčno skupino ubežnikov, Porte pa je za ritem skrbel na zadnjem, 18,2 kilometra dolgem klancu s povprečnim naklonom nekaj več kot šest stopinj. Pred najtežjim delom vzpona pa je mimo vodilnih švignil Chaves, ki je že dan pred tem z drugim mestom na zaključnem vzponu potrdil dobro formo.

Matej Mohorič | Foto: Grega Valančič/Sportida Matej Mohorič Foto: Grega Valančič/Sportida

Enega Slovenca ni bilo v ospredju, drugi etape sploh ni začel

Moštveni kolega Luke Mezgeca je najprej povečeval prednost, toda Ineos je bil vseeno premočan, da bi mu dovolil večjo razliko, ki bi ogrozila trojno vodstvo njegovih kolesarjev. Z etapno zmago se je Kolumbijec prebil na šesto mesto, pred njim sta pred še eno zahtevno gorsko etapo poleg že omenjene vodilne trojke še španski veteran Alejandro Valverde in Nizozemec Wilco Keldermann.

"Žal na končno zmago ne morem več računati, upanje sem izgubil po kronometru. Sem pa lahko zelo zadovoljen z zadnjima dvema etapnima dosežkoma. V včerajšnji etapi sem dobil samozavest, danes sem počutil močnega, to pa tudi dokazal," je po zmagi dejal Kolumbijec, ki je etapno zmago zabeležil prvič po Giru leta 2019. Tokratni uspeh je tudi prvi za avstralsko ekipo Bike Exchange v letošnji sezoni, potem ko je po lanski zgubila Adama Yatesa (njegov brat Simon Yates je pri njej ostal).

Mateja Mohoriča tudi tokrat ni bilo v ospredju, z zaostankom 20 minut in petih sekund je zasedel 78. mesto, isto mesto drži tudi v skupnem seštevku (+37:38), njegov klubski kolega pri Bahrainu Victoriousu Domen Novak pa etape s tremi zahtevnimi klanci zaradi slabega počutja sploh ni začel.

Adam Yates
Sportal Adam Yates z bleščečo predstavo do skupnega vodstva
Rohan dennis
Sportal Dennisu vožnja na čas, Almeidi skupno vodstvo v Kataloniji
Matej Mohorič
Sportal Mohorič šesti na uvodni etapi dirke po Kataloniji, izid ga ni zadovoljil
Ne spreglejte