Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 7. 2021,
9.43

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Natisni članek

Tadej Valjavec Eddy Merckx Matej Mohorič Matej Mohorič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 17. 7. 2021, 9.43

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji

Novi "kanibal"? Iskrene pohvale tudi s strani legende.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66
Eddy Merckx | Eddy Merckx in Tadej Pogačar skupaj na odru. | Foto Guliverimage

Eddy Merckx in Tadej Pogačar skupaj na odru.

Foto: Guliverimage

Po včerajšnji etapi je nekdanji sloviti belgijski kolesar Eddy Merckx slovenskega asa Tadeja Pogačarja spremljal na oder za zmagovalce. Na njem je Slovenec oblekel kar tri majice – rumeno vodilnega na dirki, belo za najboljšega mladega kolesarja in pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Zaradi tega sloviti Belgijec v Slovencu vidi svojega naslednika.

Tadej Pogačar
Sportal Slovenska prevlada na Touru: Če ni Tadej, je pa Matej

Šestinsedemdesetletni Belgijec je o primerjavah z 22-letnim Pogačarjem spregovoril po petkovi etapi, njegove izjave pa je povzel kolesarski portal cyclingnews.com. Merckx, ki je sicer na Touru skupno slavil petkrat, je v Libournu gostoval predvsem zaradi morebitne rekordne etapne zmage Britanca Marka Cavendisha. S sprinterjem z otoka Man si namreč trenutno deli rekord 34 etapnih zmag na Touru, Cavendish pa bo jutri imel priložnost, da na Elizejskih poljanah sam zasede vrh.

Bo Cavendish v nedeljo popravil rekord legendarnega Belgijca po številu etapnih zmag na Touru? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bo Cavendish v nedeljo popravil rekord legendarnega Belgijca po številu etapnih zmag na Touru? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"V njem vidim novega kanibala"

V izjavah je Merckx pohvalil tudi Pogačarja, ki ga je označil za "novega kanibala". Ta vzdevek se je Belgijca oprijel zaradi zares neusmiljenega dirkanja in neomajne želje po zmagah ob koncu šestdesetih in v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Z originalnim "kanibalom" Merckxom pa v tem desetletju primerjajo prav 22-letnika s Klanca pri Komendi. "V njem vidim 'novega kanibala'. Doslej je že osvojil en Tour in če bo vse potekalo normalno, bo imel kmalu ob svojem imenu drugega," je cyclingnews.com povzel izjavo slovitega Merckxa.

Slednji je na tritedenskih dirkah zmagal kar 11-krat, poleg petih zmag na Touru je prav tolikokrat dobil tudi Giro, enkrat pa Vuelto. Skupaj je v profesionalni karieri zbral neverjetnih 283 zmag. "Pogačar je izjemno močan. V njem v prihodnosti vidim serijskega zmagovalca dirke po Franciji. Če se ne bo zgodilo kaj neobičajnega, bi lahko Tour dobil več kot petkrat," je še dodal Belgijec.

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar zanesljivo ubranil rumeno majico, kronometer Van Aertu

"Res mi veliko pomeni, da sem bil tam z Merckxom"

Tadej Pogačar je včerajšnjo etapo preživel brez pretresov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar je včerajšnjo etapo preživel brez pretresov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi Pogačar je bil navdušen, da se mu je na odru za zmagovalce v petek pridružil sloviti Belgijec. "Res mi veliko pomeni, da sem bil tam z Merckxom. Je eden junakov kolesarstva in stati ob njem na stopničkah je res noro," se je legendi kolesarstva poklonil Pogačar, ki je na francoski pentlji kljub temu, da letos nastopa šele drugič, slavil že na šestih etapah.

Sebe sicer ne vidi kot junaka kolesarstva, kar je poudaril tudi v petkovem pogovoru z organizatorji Dirke po Franciji. "Ne, ne bi rekel. Ne vidim se tako. Upam pa, da sem za kolesarstvo navdušil mlade."

Tadej Valjavec se strinja z vzdevkom "kanibal"

Tadej Valjavec | Foto: Sportida Foto: Sportida "O njem lahko govorimo lahko le v presežkih. Tadej je še enkrat več pokazal, da je trenutno najmočnejši kolesar za tritedenske dirke. Kot kaže, se vse odvija po načrtih in bo še drugič osvojil Dirko po Franciji. To je pri tako rosnih letih uspelo le redkim," je v pogovoru za STA dejal nekdaj lastnik najboljših slovenskih uvrstitev na tritedenskih pentljah.

Zdaj 44-letni Kranjčan z občudovanjem spremlja preporod slovenskega kolesarstva, strinjal pa se je tudi z vzdevkom, ki ga je Pogačarju nadel sloviti "kanibal", Belgijec Eddy Merckx, ko ga je v petek označil za "novega kanibala": "Kar pravilen nadimek. Napadalec, 'morilec', 'killer'. Tako nekako bi ga opisal, saj ves čas napada, zmaguje, ničesar ne prepušča. Zmaguje tako na klasikah kot krajših etapnih dirkah in navsezadnje na Dirki po Franciji."

Nato je nadaljeval tudi, da je neverjetno, kako dobro je 22-letnik pripravljen: "Vsak dan se lahko povsem izmuči, naslednji dan pa je regeneriran in pripravljen na nove spopade. To mu prinaša prednost, da je lahko že od samega začetka maksimalno pripravljen in da mu na koncu moči ne pojenjajo. Ne bi rekel, da imajo drugi hibo, ker to ni, ampak ima Tadej veliko prirojenih danosti. Morda se na vsakih tisoč let rodi en tak kolesar, kot je Tadej."

Valjavec ni pozabil niti na letos izjemnega Mateja Mohoriča: "Na Dirki po Franciji bo imela Slovenija vsaj pet etapnih zmag. To je nepojmljivo. Matej je dobil dve etapi na Touru in je res v življenjski formi. Kljub temu, da je opravljal še veliko drugih nalog v ekipi kot pomočnik, je zase vpisal dve velikanski zmagi, največji v njegovi karieri."

Matej Mohorič
Sportal Fenomenalni Matej Mohorič stresel jezo na konkurenco!
Matej Mohorič
Sportal Potrošil zadnje atome moči, ampak je uspelo
Tadej Pogačar
Sportal Izjemni Pogačar z veliko zmago spisal novo poezijo!
Ne spreglejte