Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 7. 2021,
17.21

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

11

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 15. 7. 2021, 17.21

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 18. etapa (Pau – Luz Ardiden, 129,7 km)

Izjemni Pogačar z veliko zmago spisal novo poezijo!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

11

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar veliki junak 18. etape. | Foto Reuters

Tadej Pogačar veliki junak 18. etape.

Foto: Reuters

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar ne popušča. Po veliki sredini zmagi v najtežji etapi na Dirki po Franciji je tekmece pokoril tudi v zadnji gorski z zaključkom na Luz Ardiden. Spet smo videli identičen vrstni red, saj sta bila na drugem in tretjem mestu Jonas Vingegaard in Richard Carapaz. Po novem uspehu ima zdaj Pogi v lasti kar tri majice – rumeni za najboljšega, beli za najboljšega mladega je dodal še pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih. To je njegova tretja etapna zmaga na letošnjem Touru in skupno že šesta. V skupnem seštevku ima zdaj že 5:45 prednosti pred drugim Vingegaardom.

Bahrain-Victorious
Sportal Policijska racija v hotelu in avtobusu moštva Bahrain-Victorious, odprta je tudi preiskava

Podrobneje 18. etapa

Cilj - Tadej Pogačar (UAE Emirates) ne popušča. Še drugič zapored je prišel do etapne zmage v rumeni majici. Drugo mesto je tudi danes osvojil Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), tretje pa spet Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Rezultati 18. etape

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 03:33:45
2. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 00:00:02
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 00:00:02
4. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 00:00:13
5. Daniel Martin (Irs) Israel Start-up Nation 00:00:24
6. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 00:00:30
7. Sergio Higuita Garcia (Kol) EF Education-Nippo 00:00:33
8. Ben O'Connor (Avs) AG2R Citroën Team 00:00:34
9. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe 00:00:34
10. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 00:00:40

Skupni vrstni red po 18. etapi

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 75:00:02
2. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 00:05:45
3. Richard Carapaz (ekv) Ineos Grenadiers 00:05:51
4. Ben O'Connor (Avs) AG2R Citroën Team 00:08:18
5. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe 00:08:50
6. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 00:10:11
7. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 00:11:22
8. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 00:12:46
9. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious 00:13:48
10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ 00:18:42

400 metrov do cilja - Carpaz in Vingegaard skušata ujeti Pogačarja.

600 metrov do cilja - Tadej Pogačar se je podal za Enricom Masom, ki je poizkusil z napadom. Prehitel ga je in se pelje proti novi zmagi naproti.

1,3 km do cilja - Enric Mas je poizkusil. Sledjo mu le še Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Richard Carapaz. Sepp Kuss je odpadel.

2 km do cilja - Še vedno ista četverica v boju za zmago. Videti je, da bomo na koncu spet videli troboj Pogačar, Vingegaard in Carapaz.

Ardiden | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. 2,8 km do cilja - Sepp Kuss je zdaj na čelu. Za njim pa Tadej Pogačar, Richard Carapaz, Jonas Vingegaard in Enric Mas.

3,4 km do  cilja - Tadej Pogačar je skočil, vendar mu sledijo še ostali. Ob njemu so le še Jonas Vingegaard, Richard Carapaz, Sepp Kuss in Enric Mas.

4,1 km do cilja - Rafal Majka še vedno dela za Tadeja Pogačarja in diktira tempo petnajsterici kolesarjev.

5,4 km do cilja - Zdaj je na čelu glavnine Rafal Majka, za njim pa njegov moštveni kolega Tadej Pogačar. Zaradi spremembe ritma, so kolesarji začeli odpadati.

6,2 km do cilja - Aleksej Lucenko (Astana) je v težavah.

6,7 km do cilja - Wout Poels je priključil vodilni skupini, v kateri favoriti še čakajo na zaključni udarec. Oči so uprte v rumenega Tadeja Pogačarja, Jonasa Vingegaarda in Richarda Carapaza.

8,5 km do cilja - Tadej Pogačar ima ob sebi spet Rafala Majko. Preostali člani UAE Emirates so odpadli. V njegovi glavnini so še trije predstavniki Ineos Grenadiers, vključno z Richardom Carapazom. Jumbo-Visma ima v igri za etapno zmago Jonasa Vingegaarda, ob njema pa sta Sepp Kuss in Wout van Aert.

Wout Poles, lastnik pikčaste majice, želi ujeti priključiti tej skupini.

10 km do cilja - David Gaudu je ujet. Medtem je Nairo Quintana izgubil stik z rumeno majico. Obeta se boj najboljših za etapno zmago. Bo Tadeju Pogačarju uspelo drugič zapored? Z zmago bi ob koncu dneva rumeni in beli dodal še pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih. Ima pa tudi zeleno za najboljšega po točkah. Lastnik le-te Mark Cavendish je podaril zeleno majico našemu kolesarju, Tadej pa mu je podaril rumeno.

10,7 km do cilja - Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) je zdaj na čelu skupine, kar pomeni, da se bo tempo začel stopnjevati. Prednost Davida Gauduja je padla na 10 sekund.

11,3 km do cilja - David Gaudu ima 20 sekund prednosti. Zdaj se bo začel težji del zaključnega vzpona.

13 km do cilja - Kolesarji bodo morali ob zaključku etape prevoziti 1000 višinskih metrov. Na čelu glavnine še vedno ekipa Ineos Grenadiers, ki ji sledita slovenski šampion Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Bomo tudi danes spremljali troboj med njima in Richardom Carapazom?

13,3 km do cilja - Zaključni vzpon na Luz Ardiden (13,3 kilometra/7,4-odstotni naklon) se je začel. David Gaudu bo kmalu ujet. Kaj danes pripravlja slovenski zvezdnik Tadej Pogačar? Rigoberto Uran medtem zaostaja in bi lahko danes celo izpadel iz elitne deseterice - dan je začel na četrtem mestu.

21 km do cilja - Kolesarji se še spuščajo s Col du Tourmaleta. David Gaudu je še vedno vodilni, njegova prednost pred skupino z rumeno majico Tadeja Pogačarja pa znaša 45 sekund.

28,5 km do cilja David Gaudu se je drzno lotil spusta. Odlepil se je od Pierra Latourja in ima 1:15 prednosti pred glavnino. Prvi zasledovalci zaostajajo 40 sekund.

Matej Mohorič je bil dolgo časa v begu, na znamenitem vzponu Col du Tourmalet pa so ga ujeli. | Foto: Reuters Matej Mohorič je bil dolgo časa v begu, na znamenitem vzponu Col du Tourmalet pa so ga ujeli. Foto: Reuters

35 km do ciljaPierre Latour bo za nagrado, ker je bil najhitrejši na vrhu Col du Tourmaleta, prejel spominek Jacquesa Goddeta – nekdanjega direktorja dirke Tour de France in francoskega športnega novinarja. Od leta 2001 jo podeljujejo, od leta 2003 pa najhitrejši prejme še 5000 evrov denarne nagrade.

35,5 km do cilja - Najhitrejši na vrhu Col du Tourmaleta je bil Pierre Latour. Skupaj z njim kolesari David Gaudu. Sledi spust in nato še zaključni vzpon Luz Ardiden. Rumeni Tadej Pogačar, ki zaostaja 56 sekund, bo spet v igri za etapno zmago.

Col du Tourmalet | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. 40 km do ciljaMatej Mohorič in Julian Alaphilippe sta zaključila z begom. Ujela ju je skupina. Zdaj so v ospredju David Gaudu,Ruben Guerreiro in Latour. Lovi jih Omar Fraile. Glavnina zaostaja le 37 sekund, na čelu pa še vedno ekipa Ineos Grenadiers. Rigoberto Uran, ki je prej poizkušal s skokom, je popustil. Očitno bo izgubil tudi četrto mesto.

43 km do cilja - Do vrha znamenitega Tourmaleta je še 7,8 kilometra. Matej Mohorič in Julian Alaphilippe sta še vedno povsem sama v ospredju, a se njuna prednost pred glavnino zmanjšuje. Trenutno znaša 50 sekund. Na čelu slednje je ekipa Ineos, ki je začela nekoliko hitreje vrteti pedala. Podala se je v boj za skupino (Ruben Guerreiro, David Gaudu, Nairo Quintana, Omar Fraile, Ion Izagirre, Elissonde in Latour), ki je med njimi in ubežnikoma.

47 km do cilja - na čelu glavnine so kolesarji UAE Emirates. Očitno se bo Tadej Pogačar tudi danes podal v boj za etapno zmago. Užbenika Matej Mohorič in Julian Alaphilippe sta na varni razdalji 1:37. Med obema skupinama so še kolesarji Madouas, Latour, Elissonde in Rolland, ki za Mohoričem zaostajajo 53 sekund.

54 km do cilja - Osrednja ubežnika sta le še naš Matej Mohorič in Julian Alaphilippe, torej aktualni slovenski in svetovni prvak.

58 km do cilja - Kolesarji so začeli z vzponom na gorski cilj ekstra kategorije Tourmalet (17,1 kilometra/7,3-odstotni povprečni naklon).  Matej MohoričSean Bennett in Julian Alaphilippe so ostali v ospredju. Njihova prednost znaša 1:10.

84 km do cilja - Pri ekipi Bahrain Victorious so po sredini večerni policijski preiskavi resno mislili, ko so dejali, da bodo danes skušali zaznamovati etapo. Matej Mohorič je še naprej v begu skupaj s četverico, na čelu glavnine pa diktira tempo trojica Bahrain-Victorious. Prednost peterice ubežnikov znaša 1:47.

94 km do ciljaPierre-Luc Périchon in Julian Alaphilippe sta ujela trojico Matej MohoričChris Juul-Jensen in Sean Bennett. Slovenski kolesar je še posebej nabrušen v današnji etapi po dogodkih, ki so se zgodili včeraj zvečer povezani z ekipo Bahrain Victorious, ko je policija zaradi suma uživanja, pridobivanja ... prepovedanih snovi preiskala njihove hotelske sobe in avtobus.

100 km do cilja - Matej MohoričChris Juul-Jensen in Sean Bennett še naprej navijajo tempo kot ubežniki. Priključiti želita Pierre-Luc Périchon in Julian Alaphilippe. Prednost pred njima znaša 19 sekund, medtem ko je zaostanek glavnine 1:21.

118 km do cilja - Ubežna trojica ima 30 sekund prednosti. V ozadju so številni kolesarji, ki se želijo odlepiti od glavnine in iti v beg.

121 km do cilja - Za trojico ubežnikov se je podal Julian Alaphilippe.

13.30 - Matej Mohorič, Chris Juul-Jensen in Sean Bennett so se podali v beg in so si prikolesarili minuto prednosti pred glavnino.

13.25 – Pozdravljeni, tudi danes bomo pospremili etapo na Dirki po Franciji. Še vedno odmeva velika zmaga Tadeja Pogačarja, ki se je le še utrdil na prvem mestu in ga od velikega zmagoslavja ločijo le še štiri etape. Današnja se je že začela z zaprto vožnjo, kilometer 0 pa bodo dosegli ob 15.30.

Štirje gorski cilji bodo na poti od štarta do cilja. Prva dva sta IV. kategorije - Cote de Notre-Dame de Pietat (2,6 kilometra/6,5-odstotni povprečni naklon) in Cote de Loucrup (dva kilometra/sedemodstotni povprečni naklon) – zaključna ekstra kategorije – Tourmalet (17,1 kilometra/7,3-odstotni povprečni naklon) in Luz Ardiden (13,3 kilometra/7,4-odstotni naklon).

Napove pred etapo

Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Eimrates) je praktično le še tri etape oddaljen od vnovičnega izjemnega uspeha na Dirki po Franciji, čeprav so na sporedu še štiri – nedeljska je namreč namenjena paradi šampionov in po pravilu se nosilca rumene majice vedno počaka, četudi ima težave.

Danes ga bodo tekmeci še enkrat poskušali napasti, a je dal v sredo vsem jasno vedeti, zakaj nosi rumeno majico. V kraljevski etapi, ki je bila najtežja, je na zaključnem vzponu bil bitko z Jonasom Vingegaardom in Richardom Carapazom, tik pred ciljem pa se jima je odpeljal in prvič v karieri slavil zmago na Touru, ko je bil oblečen v rumeno majico vodilnega – sicer je bila to njegova že peta etapna zmaga na Dirki po Franciji.

Danes bodo imeli hribolazci zadnjo priložnost za etapno zmago, saj je na sporedu zadnja gorska etapa. Vsebovala bo štiri gorske cilje. Prva Cote de Notre-Dame de Pietat (2,6 kilometra/6,5-odstotni povprečni naklon) in Cote de Loucrup (dva kilometra/sedemodstotni povprečni naklon) bosta IV. kategorije in bosta predstavljala ogrevanje pred zaključnim spektaklom.

Po letečem cilju Pouzac se bo cesta že začela dvigovati, vzpon na legendarni Tourmalet pa se bo uradno začel šele 13 kilometrov zatem. Dolg bo kar 17,1 kilometra, povprečna naklonina pa bo znašala 7,3 odstotka.

Sledil bo spust in praktično takoj še zaključni vzpon na Luz Ardiden (13,3 kilometra/7,4-odstotni naklon). Zanimivo bo videti, ali bodo danes pri UAE Emirates spustili ubežnike, da bodo prišli vse do konca. Vendarle ima slovenski kolesar v boju za skupno zmago velikansko prednost pred najbližjimi zasledovalci. Vingegaard zaostaja 5:39, tretji Carapaz 5:43.

Ne spreglejte