Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 7. 2021,
18.09

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

12

Natisni članek

Richard Carapaz Jonas Vingegaard Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 14. 7. 2021, 18.09

1 leto, 9 mesecev

Po veliki zmagi Tadeja Pogačarja v 17. etapi Dirke po Franciji

Pogačar si je kar sam izpolnil veliko željo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

12

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar piše novo poglavje v zgodovini kolesarstva. Pariz in ubranitev naslova najboljšega sta vse bližje. | Foto Reuters

Tadej Pogačar piše novo poglavje v zgodovini kolesarstva. Pariz in ubranitev naslova najboljšega sta vse bližje.

Foto: Reuters

"Fantastičen dan. Zmagati v rumenem je nekaj, česar ne morem opisati," je Tadej Pogačar dočakal, kar si je želel na Dirki po Franciji. V kraljevski etapi je ob koncu v velikem slogu strl odpor največjih tekmecev na letošnji izvedbi francoske kolesarske pentlje. Za seboj je pustil Jonasa Vingegaarda in Richarda Carapaza ter se odpeljal do velike zmage. Pot do Elizejskih poljan v Parizu in druge zaporedne zmage je zdaj videti na široko odprta.

Da bo za Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) poseben dan, je dal vedeti že pred začetkom etape, ko se je pri napovedi zabaval. Njegova velika želja je bila, da bi v rumeni majici prišel do etapne zmage. In 17. etapa je bila pravšnji poligon, saj se je končala s tremi klanci. Zlasti zadnji je bil izjemno težak. Col du Portet je bil 16-kilometrski izziv, povprečna naklonina pa je bila kar 8,7-odstotna.

In favoriti za končno zmago so na tem pirenejskem vzponu položili na mizo vse svoje karte. Pogačar je napadal. V šestem poskusu, povsem pri vrhu, je strl tekmeca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) in Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers), medtem ko je do danes drugi Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) odpadel že veliko pred tem.

Oba z Jonasom sta vedela, da Carapaz blefira

Carapaz je bil pri vzponu najmanj aktiven. Pogačar in Vingegaard sta narekovala tempo, medtem ko je sam zadaj z grimasami nakazoval, da trpi. A to je bil taktičen načrt, saj je 1,4 kilometra pred ciljem tudi sam skočil. Ko je že kazalo, da sta se s slovenskim kolesarjem otresla Danca, se je moštveni kolega Primoža Rogliča priključil povsem ob koncu.

"Ni skrivnosti," je Pogačar v cilju sprva odgovoril na vprašanje v mednarodnem prenosu o tem, kaj sta se ob vožnji navkreber pogovarjala z Jonasom, in dodal: "Ne veliko. Rekel mi je, da misli, da Carapaz blefira. Tudi sam sem mislil tako. Nič nenavadnega. To je taktika v kolesarstvu. Nato je poskušal napasti. Moral sem ga ujeti, težko je bilo."

Zadnji udarec pa je zrežiral kralj lanske in letošnje izvedbe tritedenske francoske kolesarske pentlje. Slabih sto metrov pred ciljem se je katapultiral in odpeljal do prve zmage v rumeni majici na Dirki po Franciji. "Fantastičen dan. Zmagati v rumenem je nekaj, česar ne morem opisati. Trije smo šli. Jonas in jaz sva le delala. Nekajkrat sem poskušal napasti, vendar sta bila dobra. Na koncu sem zadnjih 50 metrov šprintal in zmagal."

Osma etapna zmaga na največjih tritedenskih dirkah

V šestem poskusu je slovenski kolesarski prvak zlomil največja tekmeca in se odpeljal do pete etapne zmage na dirki Tour de France. Če dodamo še tri z Vuelte, ima že osem etapnih zmag na največjih dirkah na svetu.

A je bolj pomemben boj za rumeno majico. V skupnem seštevku je zdaj pobegnil Vingegaardu na 5:39, tretji Carapaz pa zaostaja 5:43.

Po veliki zmagi se je dotaknil tudi ekipe, ki je danes odlično opravila svoj del naloge: "Ekipa je vsak dan trdo garala, da bi ubranila rumeno majico. Trasa je bila v zadnjih dneh dobra za ubežnike, zato nismo mogli storiti česa drugega kot braniti prednost. Trasa je bila danes primernejša, da smo lahko nadzorovali ubežnike. Fantje so opravili odlično delo. Bili smo 50-50, ali bi branili prednost ali merili na etapno zmago. Na koncu smo se vsi dobro počutili, poskusili in uspelo nam je, zaradi česar sem zelo vesel."

Vse bližje ubranitvi naslova najboljšega na Dirki po Franciji

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna etapa v Pirenejih od Pauja do gorskega cilja na Luz Ardiden (129,7 km). V njej bodo morali kolesarji premagati sloviti prelaz Tourmalet (17,1 km/7,3 odstotka), ciljni vzpon pa je dolg 13,3 km s povprečnim naklonom 7,4 odstotka. Pogačar bi lahko ob morebitnem novem napadu na etapno zmago oblekel celo pikčasto majico – Wouter Poels ima le 11 točk prednosti, medtem ko sta rumena za najboljšega na dirki in bela za najboljšega mladega kolesarja že trdno na njegovih plečih.

Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil najtežjo etapo na Touru in dokazal, zakaj je nesporni kralj Dirke po Franciji. | Foto: Reuters Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil najtežjo etapo na Touru in dokazal, zakaj je nesporni kralj Dirke po Franciji. Foto: Reuters

V petek nato kolesarja s Klanca pri Komendi čaka ravninska etapa, v soboto kronometer, dolg slabih 31 kilometrov – na letošnjem Touru je že bil najhitrejši na kronometru v 5. etapi – medtem ko je nedelja rezervirana za parado šampionov. In vse poti peljejo v to smer, da še drugič zapored pokori vse tekmece na dirki vseh dirk.

Rezultati 17. etape, Muret - Col du Portet (178,4 km):

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                 5:03:31
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     + 0:03
  3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   0:04
  4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                           1:19
  5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                          1:26
  6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           1:40
  7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                    1:44
  8. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo)                  1:49
  9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)              isti čas
 10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious)
...
 50. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  21:58
143. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          34:10

Skupni vrstni red:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                71:26:27
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:39
  3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:43
  4. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  7:17
  5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                          7:34
  6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           8:06
  7. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 9:48
  8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)               10:04
  9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                          11:51
 10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                   12:53
...
 44. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                1:58:10
 98. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        2:57:50

Ne spreglejte