Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 7. 2021,
16.49

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

1

Natisni članek

Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Mark Cavendish Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 16. 7. 2021, 16.49

1 leto, 8 mesecev

Dirka po Franciji, 19. etapa (Mourenx-Libourne, 207 km)

Fenomenalni Matej Mohorič stresel jezo na konkurenco!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

1

Matej Mohorič | Matej Mohorič je zmagovalec 19. etape letošnje Dirke po Franciji! | Foto Reuters

Matej Mohorič je zmagovalec 19. etape letošnje Dirke po Franciji!

Foto: Reuters

Slovenski državni prvak Matej Mohorič je zmagovalec 207-kilometrske 19. etape Dirke po Franciji. Kolesar moštva Bahrain Victorious, ki je pred dnevi doživelo neprijetno preiskavo francoske policije, je s solo napadom 25 kilometrov pred ciljem v Lobournu pometel s konkurenco in se veselil druge zmage na tem Touru. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v cilj prišel skoraj 21 minut za Mohoričem, a v skupnem seštevku ohranil veliko prednost pred najbližjimi zasledovalci.

 

Drugo in tretje mesto sta na današnji ravninski etapi zasedla Francoz Cristoph Laporte (Cofidis) in Danec Casper Pedersen (DSM), z 58 sekundami zaostanka za Mohoričem, Tadej Pogačar pa je v cilj pripeljal z glavnino, 20:50 za zmagovalcem etape in le pet minut znotraj časovnega limita.

Pogačar pa ostaja trdno v vodstvu v skupnem seštevku dirke, ima 5:45 prednosti pred Dancem Vingegaardom in 5:51 pred Ekvadorcem Carapazom. Pogačar je najboljši tudi v seštevku za pikčasto in belo majico, zelena pa je varno v rokah Britanca Marka Cavendosha (Deceuninck QuickStep), ki bo poskušal rekord v številu etapnih zmag napasti v nedeljo v Parizu. Trenutno si vrh te večne lestvice deli z belgijsko legendo Eddyjem Merckxpm. Oba imata 34 zmag.

Izidi 19. etape:

1. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious           4;19:17
2. Christophe Laporte (Fra) Cofidis         + 0:58
3. Casper Pedersen (Dan) Team DSM   
4. Mike Teunissen (Niz) Jumbo-Visma  isti čas
5. Nils Politt (Nem) Bora-Hansgrohe      1:08
6. Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo              
7. Michael Valgren (Dan) EF Education-Nippo   
8. Georg Zimmermann (Nem) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
9. Anthony Turgis (Fra) TotalEnergies   
10. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo isti čas

26. Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates        20:50
110. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange isti čas

 

Skupni vrstni red:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          79;40:09
2. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma             5:45
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers          5:51
4. Ben O’Connor (Avs) AG2R Citroën Team        8:18
5. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe          8:50
6. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team           10:11
7. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 11:22
8. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 12:46
9. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious        13:48
10. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo     16:25

31. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious 1;43:51
102. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 3;25:57

Dirka po Franciji, 19. etapa (Mourenx-Libourne, 207 kilometrov):

Cilj: Matej Mohorič je zmagovalec 19. etape 108. Toura!

pet kilometrov do cilja – Mohorič drvi proti svoji drugi etapni zmagi na tem Touru, pred zasledovalci ima minuto prednosti!

deset kilometrov do cilja – Slovenski državni prvak ne popušča, z zadnjimi močmi vzdržuje 43 sekund naskoka pred deveterico zasledovalcev. Ti se nikakor ne morejo dogovoriti, da bi Mohoriča organizirano lovili. 

15 kilometrov do cilja – Mohorič vztraja v vodstvu, pred zasledovalci ima 45 sekund prednosti.

20 kilometrov do cilja – Teunissen, Stuyven, Theuns, Politt, Valgren, Pedersen, Turgis, Zimmermann in Bonnamour so ujeli Laporta, Mohorič pa vztraja 36 sekund pred njimi.

23 kilometrov do cilja – Mohorič vozi 25 sekund pred Christophom Laportom in 50 sekund pred deveterico bolje organiziranih zasledovalcev.

25 kilometrov do cilja – Napadel je tudi Matej Mohorič in si privozil nekaj deset metrov prednosti!

16.16 (26 kilometrov do cilja) – Nadaljuje se bitka za zaključni beg, v ospredju postaja vse bolj vroče in živčno, Mohorič vztraja v vodilni skupini, iz te pa so že odpadli Bernard, Ballerini, Dillier, Gesbert in Izaggire. Ti vozijo kakšnih 20 sekund za čelom dirke, medtem ko glavnina zaostaja že več kot 14 minut.  

16.05 (35 kilometrov do cilja) – Na enem od nekategoriziranih klancev je uspelo za nekaj deset metrov pobegniti trojici Bonnamour, Rutsch in Gesbert, Mohorič se ne predaja in lovi vodilno trojico. Ubežna skupina je močno razpotegnjena. Glavnina vozi mirno 13 minut za vodilnimi.

15.52 (45 kilometrov do cilja) – V ubežni skupini se že vrstijo skoki in napadi, prvi je poskusil Francoz Christophe Laporte (Cofidis), pa nato še en Francoz, Elie Gesbert (Arkea Samsic) … Za zdaj skupina ostaja skupaj, ima pa že 11 minut prednosti pred glavnino.

15.35 (57 kilometrov do cilja) – Prednost dvajseterice se bliža desetim minutam.

15.20 (69 kilometrov do cilja) – Prednost ubežnikov vztrajno raste, v glavnini so se sprijaznili s tem, da bo pobeg danes uspel. Tudi Cavendish ni videti razočaran. Dvajseterica vozi sedem minut pred glavnino. Je pa tudi med ubežniki nekaj močnih sprinterjev, kar najbrž pomeni, da bodo kolesarji, kot je Mohorič, poskušali z napadom še pred zaključkom etape.

15.10 (78 kilometrov do cilja) – Glavnina se je povsem umirila, prednost ubežnikov pa naglo poskočila. Zdaj dvajseterica z Matejem Mohoričem vozi že skoraj štiri minute pred glavnino. Begu kaže dobro, Mark Cavendish pa bo rekordno 35. etapno zmago na Touru bržčas lovil v nedeljo v Parizu.

15:04 (83 kilometrov do cilja) – Vodilna dvajseterica ima zdaj že več kot dve minuti prednosti pred glavnino. Samo šest ekip nima svojega predstavnika v begu, to so UAE Team Emirates, Ineos Grenadiers, Israel Start-Up Nation, Movistar, Groupama-FDJ in BikeExchange. Na čelu glavnine so tako večinoma kolesarji moštev BikeExchange in Israel StartUp Nation, motivirani, da ubežnikom preprečijo preveliko prednost.

14.44 (sto kilometrov do cilja) – Zasledovalci so ujeli vodilne, zdaj v ospredju vozi dvajseterica: Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Julien Bernard, Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren, Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Ion Izagirre (Astana), Simon Clarke, Max Walscheid (Qhubeka-NextHash), Anthony Turgis (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Pred glavnino ima 45 sekund prednosti.

Zanimivost:
Tadej Pogačar danes vozi svojo 40. etapo na Dirki po Franciji, 12. v rumeni majici, kar pomeni, da je na Tourih več časa preživel v rumeni majici kot v navadni majici ekipe UAE Emirates (11 etap). Šestnajst dni je vozil v beli majici najboljšega mladega kolesarja in en dan v pikčasti najboljšega hribolazca na dirki. Tudi trenutno je lastnik rumene, pikčaste in bele, a nosi lahko samo eno. 

14.39 (104 kilometri do cilja) – Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren (EF), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Ion Izagirre (Astana), Max Walscheid (Qhubeka-NextHash) in Anthony Turgis (TotalEnergies) so se Mohoriču in peterici vodilnih približali na 22 sekund, glavnina pa je 45 sekund za njimi. 

14.33 (109 kilometrov do cilja) – Šesterica vodilnih je v drugi uri etape prevozila 47,3 kilometra in ima 41 sekund prednosti pred štirinajsterico zasledovalcev, ti pa dobre pol minute pred glavnino.

14.22 (118 kilometrov do cilja) – Velika skupina, ki se je podala na lov za ubežno šesterico, ima zdaj le še 26 sekund prednosti pred glavnino, Mohorič in njegovih pet kolegov pa vozi 1:45 pred zasledovalci.  

14.14 (124 kilometrov do cilja) – Glavnini je naposled uspelo uiti še večji skupini, v kateri so Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Jorge Arcas, Ivan García Cortina, Alejandro Valverde (Movistar), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren (EF), Greg Van Avermaet (AG2R-Citroën), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Omar Fraile, Dimitri Gruzdev, Ion Izagirre (Astana), Max Walscheid (Qhubeka-NextHash) in Anthony Turgis (TotalEnergies). Ta zdaj vozi 2:14 za vodilno šesterico z Mohoričem in 44 sekund pred glavnino.  

13.57 (137 kilometrov do cilja) – V karavani je veliko nervoze, številne ekipe na tem Touru še niso dosegle odmevnega rezultata in hočejo na vsak način danes v ubežno skupino spraviti svojega člana. Iz glavnine spet skačejo eden za drugim, Pogačar in njegovi kolegi iz UAE Emirates so se umaknili in ne nadzorujejo več dogajanja. Prednost vodilne šesterice je padla na 3:15.

13:48 (145 kilometrov do cilja) – Vodilna šesterica zdaj vozi 4:05 pred glavnino.

Izidi letečega cilja v Saint Severju (153 kilometrov pred ciljem):
1. G. Zimmermann 20 točk
2. F. Bonnamour 17
3. M. Mohorič 15
4. J. Rutsch 13
5. S. Clarke 11
6. J. Bernard 10
7. M. Matthews 9
8. S. Colbrelli 8
9. L. Mezgec 7
10. M. Cavendish 6
11. M. Cattaneo 5
12. S. Dillier 4
13. D. Ballerini 3
14. J. Philipsen 2
15. M. Mørkøv 1

13:34 (156 kilometrov do cilja) – Kolesarji se počasi vračajo v glavnino, ujeli so jo tako Cavendish kot Colbrelli, pa Guillaume Martin, Enric Mas ... Na čelu glavnine sicer tempo narekuje ekipa Alpecin Fenix, Pogačar jo je opozarjal, naj popusti, saj so zaradi padca spet zaostali številni tekmovalci, a ga niso upoštevali. Prednost vodilne šesterice se je ustalila okoli štirih minut. V prvi uri etape je bila povprečna hitrost 47,5 kilometra na uro.

TDF21 - 19. etapa padec | Foto: Reuters Foto: Reuters

13.20 (167 kilometrov do cilja) – Še en padec v glavnini, spet se je v težavah znašla kopica kolesarjev, tudi Cavendish in Colbrelli, spet so jo večinoma odnesli brez poškodb, je pa zaradi poškodb koles zaostalo nekaj tekmovalcev. Mohorič in Pogačar sta se izognila nevšečnostim, je pa glavnina zdaj raztrgana na več skupin. Bežeča šesterica sicer vozi 3:45 pred skupino z rumeno majico.

13.07 (177 kilometrov do cilja) – Med ubežniki ni nobenega kolesarja, ki bi bil kakorkoli nevaren v skupnem seštevku, še najvišje uvrščen je Franck Bonnamour (B&B-KTM), ki pa ima več kot uro in 18 minut zaostanka za rumenim Pogačarjem. Šesterica zdaj vozi 4:17 pred glavnino.

13.01 (181 kilometrov do cilja) – Pri zdravniškem avtomobilu sta se ustavila Sergio Henao in David Gaudu, zdaj so že vsi kolesarji, ki so zaostali po padcu, spet ujeli glavnino. Ta vozi 4:20 za ubežno šesterico, na čelo glavnine pa so se začeli postavljati tudi kolesarji iz ekip, ki računajo na zaključni sprint.

Devetintrideseti rojstni dan danes praznuje nemški sprinter Andre Greipel (Israel StartUp Natoion).

12.45 (193 kilometrov do cilja) – Nemec Jonas Rutsch (EF Education First) je osvojil edino gorsko točko na današnji etapi, ko je prvi prečkal gorski cilj četrte kategorije Cote de Bareille. Sicer ima vodilna šesterica že 2:45 prednosti pred glavnino.

12.40 (197 kilometrov do cilja) – Nekaj kolesarjev po padcu še lovi glavnino, med njimi tudi Rafal Majka (UAE Emirates) in Geraint Thomas (Ineos), Tadej Pogačar je zato umiril dogajanje na čelu glavnine. Iz te so se poganjali tekmovalci, ki so se poskušali pridružiti ubežnikom.

Še pred padcem se je od glavnine odlepila skupina Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Simon Clarke (Qhubeka-NextHash), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert), kmalu pa se ji je pridružil še vselej borbeni slovenski državni prvak Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Šesterica ima še več kot minuto prednosti.

12.33 (205 kilometrov do cilja) – Trenutek neprevidnosti je povzročil množični padec, a brez hujših posledic, vsi kolesarji, ki so se znašli na tleh, nadaljujejo z dirko. Eden od kolesarjev je zapeljal s ceste v travo, kjer mu je spodneslo sprednje kolo, zvrnil se je na cesto in zablokiral pot večini glavnine. 

12.30 (207 kilometrov do cilja) – Devetnajsta etapa 108. Dirke po Franciji se je začela tudi zares. Že se vrstijo skoki iz glavnine. 

12.20 – Kolesarji so se podali na zaprto vožnjo v Mourenxu, kilometer nič bodo dosegli ob 12.30, ko se bo 19. etapa letošnjega Toura začela tudi zares.

Takole sta se pred začetkom etape objela rekorderja po zmagah na Touru, Mark Cavendish in Eddy Merckx:

Danes nista startala Kanadčan Michael Woods (Israel StarUp Nation) in Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki se bosta zdaj, tako kot Mathieu Van der Poel in Vincenzo Nibali, pripravljala na olimpijske igre v Tokiu. Devetnajsto etapo je tako začelo 142 kolesarjev.

Pred etapo

Konec je s pirenejskimi vzponi. Karavana se bo zdaj obrnila proti Parizu. V 19. etapi bo le na začetku kategoriziran klanec IV. kategorije (Cote de Bareille, 1,9 km/5,3-odstotni povprečni naklon), nato bo sledila ravninska, sicer nekoliko razgibana trasa. In ob koncu se obeta pravi boj šprinterjev.

Tadej Pogačar
Sportal Vidno utrujeni slovenski junak Pogačar: Noro je

19 etapa Tour de france | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Mark Cavendish bo na prav posebni misiji. Na letošnjem Touru se je namreč veselil štirih etapnih zmag in se po njihovem številu izenačil z legendarnim Eddyjem Merckxom. S 34 etapnimi zmagami na Dirki po Franciji sta zdaj na prvem mestu večne lestvice. In Britanec ima danes priložnost, da spiše posebno poglavje v zgodovini. Z zmago bi namreč postavil nov rekord, o katerem po vseh težavah, ki jih je imel v zadnjem obdobju, niti ob prihodu v Francijo ni razmišljal.

Prestal je tudi vse pasti pirenejskih klancev in v cilj venomer prikolesaril v dovoljeni časovni zapori, sicer bi sledila izključitev.

Danes je spet čas za morebiten njegov dan. Ali mu bo uspelo, bomo videli okoli 17. ure, ko je predviden cilj etape.

Tadej Pogačar
Sportal Izjemni Pogačar z veliko zmago spisal novo poezijo!
Bahrain-Victorious
Sportal Policijska racija v hotelu in avtobusu moštva Bahrain-Victorious, odprta je tudi preiskava
Ne spreglejte