Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
7.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Giro dItalia Giro Grega Bole Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Luka Mezgec

Sreda, 4. 5. 2016, 7.55

6 let, 6 mesecev

Lahko slovenski kolesarji tudi na tretjem Giru po vrsti zmagajo na etapi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Na 99. kolesarski dirki po Italiji, prvi večtedenski v sezoni, bodo nastopili štirje Slovenci. Primož Roglič bo kolesaril za LottoNL-Jumbo, Luka Mezgec za Orico GreenEdge, Matej Mohorič za Lampre-Merido in Grega Bole za Nippo-Vini Fantini.

Slovenci so zadnja dva Gira končali z etapno zmago, leta 2014 je bil prvi Luka Mezgec, lani pa Jan Polanc.

 

Roglič bo v debitantski sezoni v svetovni seriji dobil priložnost že na prvi od treh največjih dirk, izkazal pa se je že v prvem delu sezone, ko je najprej na dirki po Algarveju končal na skupnem petem mestu, konec marca pa v zadnji etapi katalonske pentlje osvojil drugo mesto. Po tej dirki se je odpravil na priprave na Tenerife, pretekli konec tedna noge preizkusil na dirki po Yorkshiru, zdaj pa ga čaka veliki test na italijanski pentlji.

 

"Najprej sem imel priprave na Tenerifih na višini, potem sem dirkal po Yorkshiru. Mislim, da sem dobro pripravljen. Z nestrpnostjo pričakujem začetek. Treme niti ni. Želim si sproščeno dirko, brez pritiskov. Oddelati želim nalogo, ki mi jo bodo dali, se naučiti in odnesti čim več za prihodnost," je uvodoma dejal Roglič. Na vprašanje, ali tudi sam čuti, da je pripravljen na velik rezultat in ali ga lahko pričakujemo v boju za najvišja mesta v kateri od etap, pa je odgovoril: "Zagotovo. Sam si tega želim, če se bo le dalo. Šel bom iz dneva v dan. Na koncu je zmaga zmaga, ali je iz pobega ali pa kako drugače."

 

Mezgec: Upam, da bo drugi vrhunec na Giru

 

Po Yorkshiru je kolesaril tudi Mezgec. Ta je v letošnji sezoni novinec v Orici, zmagovalec zadnje etape Gira 2014 v Trstu pa bo letos v prvi vrsti desna roka Avstralca Caleba Ewana. Upa, da bo imel kakšno priložnost za šprint, predvsem v drugi polovici dirke in v kakšni zahtevnejši etapi za klasične šprinterje.

 

"Caleb je vrhunsko pripravljen, čeprav dolgo ni dirkal. V prvi vrsti bom delal zanj, sploh v prvih etapah. Če ne bo prišel čez klance, potem bom jaz šprinter ekipe. Ampak mislim, da če bova, bova skupaj odpadla. Jaz sem na Yorkshiru trpel, upam, da bom na Giru pravi. Prvi vrhunec sezone je bil na klasikah, upam, da bo drugi na Giru," je rekel Mezgec, o možnostih Chavesa v skupni razvrstitvi pa dodal: "Chaves je dobro pripravljen. Lani je bil ob debiju na grand touru peti. Če ne bo imel težav, ga vidim ga v top 5."

 

Luka Mezgec računa, da se bo v Italiji dobro znašel. | Foto: Luka Mezgec računa, da se bo v Italiji dobro znašel.

 

Letos skorajda slovenska ekipa Lampre-Merida je med četverico Slovencev, Markom Kumpom, Janom Polancem, Luko Pibernikom in Matejem Mohoričem, za Giro izbrala zadnjega. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani bo drugič v karieri dirkal na tritedenski dirki, lani je debitiral na španski Vuelti, tokrat bo dobil priložnost na Giru. Enaindvajsetletnik je februarja v Katarju grdo padel in si zlomil komolec, toda to je zanj preteklost.

 

"Popolnoma se podrejam ekipi, tudi na Giru se bom. Potrebujejo nekoga, kot sem jaz, za vožnjo po skupini naprej in nazaj, da so naši kolesarji spredaj, v finalu, da pripeljem šprinterje skozi tehnične dele. Bom pa dobil priložnosti v pobegih. Vnaprej se ve, katera etapa je taka, ko lahko ubežna skupina upa, da bo prišla do cilja. Oziral se bom po vetru. Ko bom videl, da je možnost, da se lahko gre do cilja, bom to skušal izkoristiti. V najtežjih etapah pa ne verjamem, da bi lahko kaj naredil. Na klancih nisem tako dober, niti nimam možnosti, da bi zdržal do konca. Kakšna mešana ali ravninska etapa pa pride v poštev," pravi Mohorič in dodaja: "Ko prideš v pobeg, moraš znati taktično dobro odpeljati. To mi ne povzroča težav. Velikokrat naredim še več, kot imam v nogah. Upam, da mi kaj uspe."

 

Boleta je njegova ekipa imenovala kot jokerja, na Giru bi verjetno imel še pomembnejšo vlogo, a je na Amstel Gold Raceu grdo padel – njegov nastop je bil pod vprašajem –, zato ne ve, kako je pripravljen in kam lahko poseže. "Težko rečem, kako sem pripravljen. Deset dni po padcu nisem bil na kolesu. Sem bolje, opravil sem en dober trening, več vreme ni dopuščalo. Tako dober, kot sem bil na Amstelu, še nisem bil. Ekipa je bila tista, ki me je spodbujala, naj grem na Giro, da sem pomemben zanjo. Prevzemajo vso odgovornost, če bom slab, če ne bom konkurenčen. Imajo pa upanje, da po kakšnem tednu, desetih dneh pridem k sebi. Po pravici povedano, nisem razmišljal, ali se lahko borim z najboljšimi. Pomembno mi je, da preživim prvi teden. Sproti se bom prilagajal. V skupino grem malo s strahom," razkriva Bole, ki bo na Giru nastopil tretjič.

Ne spreglejte