Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2022,
17.02

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

3

Natisni članek

Wout Van Aert Jonas Vingegaard Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič kriterij Dauphine Kriterij po Dofineji

Sobota, 11. 6. 2022, 17.02

1 leto, 10 mesecev

Kriterij po Dofineji, 7. etapa, Saint-Chaffrey–Vaujany, 135 km

Primož Roglič malce prekratek za etapno zmago, a nov vodilni na dirki!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

3

Primož Roglič, kriterij po dofineji 22 | Primož Roglič je nov vodilni na Kriteriju po Dofineji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je nov vodilni na Kriteriju po Dofineji.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec sedme etape Kriterija po Dofineji je Španec Carlos Verona (Movistar), ki je na zahtevni trasi z dvema vzponoma najvišje katerogije v cilj prišel le nekaj metrov pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Je pa Kisovčan prevzel skupno vodstvo na dirki.

Primož Roglič je danes na 135 kilometrov dolgi etapi od Saint Chaffreyja do Vaujanyja pometel z največjimi konkurenti za skupno zmago na dirki. Ob pomoči moštvenega tovariša iz Jumbo-Visme, Danca Jonasa Vingegaarda, je na zaključnem vzponu zablestel in le za nekaj sekund zgrešil tudi etapno zmago. Te se je po dolgem begu veselil Španec Carlos Verona (Movistar).

Po silovitem napadu na zaključnem vzponu Rogliču ni uspelo prehiteti le Carlosa Verone. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po silovitem napadu na zaključnem vzponu Rogliču ni uspelo prehiteti le Carlosa Verone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Roglič je prevzel skupno vodstvo na dirki, v seštevku za rumeno majico ima zdaj 44 sekund prednosti pred Vingegaardom, tretji pa je Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroen), ki za Kisovčanom zaostaja še minuto in 24 sekund.


Rogličev moštveni kolega Wout Van Aert, ki je danes še vozil v rumeni majici, je omagal na zahtevnem drugem vzponu dneva, na Col de la Croix de Fer, in v cilj prišel z več kot 14 minutami zaostanka.

Dirka se bo končala v nedeljo s 138,4 km dolgo etapo med Saint Alban Leyssejem in gorskim ciljem na Plateau de Solaisonu.

Izidi sedme etape:

1. Carlos Verona (Špa/Movistar) 3;53:35
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:13
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:25
4. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 0:27
5. Tobias Halland Johannessen (Nor/Uno-X) 0:39
6. Esteban Chaves (Kol/EF Education) 0:40
7. David Gaudu (Fra/Groupama - FDJ)
8. Louis Meintjes (JAR/Intermarche Wanty Gobert Materiaux) isti čas
9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 0:48
10. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious) 0:56
...

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 25;22:08
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:44
3. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 1:24
4. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:30
5. Daniamo Caruso (Ita/Bahrain Victorious) 1:32
6. David Gaudu (Fra/Groupama - FDJ) 1:40
7. Tobias Halland Johannessen (Nor/Uno-X) 2:05
8. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) 2:06
9. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious) 2:12
10. Louis Meintjes (JAR/Intermarche Wanty Gobert Materiaux) 2:16
...

Potek 7. etape:

Cilj: Carlos Verona je osvojil etapo in do cilja zadržal nekaj sekund prednosti pred Rogličem, ta pa je prevzel skupno vodstvo na dirki!

Vrstni red v cilju:
1. Carlos Verona (Špa/Movistar)
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:13
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:25
4. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 0:27
5. Tobias Halland Johannessen (Nor/Uno-X) 0:39
...

1,3 km do cilja – Roglič se je izstrelil, napada Verono za etapno zmago!

1,6 km do cilja – Pred Rogličevo skupino vztraja samo še Carlos Verona (Movistar), ima 30 sekund prednosti.

3 km do cilja – Vingegaard je močno pospešil in vleče Rogliča, zraven so še Ben O'Connor, David Gaudu, Esteban Chaves ... Rogličeva skupina je le še 56 sekund za vodilnim Verono. 

3,5 km do cilja – Verona vztraja v vodstvu, vozi deset sekund pred Elissondom, Roglič in Jonas Vingegaard se vozita v skupini favoritov, iz te pa je v napad skočil Portugalec Ruben Guerreiro (EF Education). 

5 km do cilja – Kolesarji so na zaključnem vzponu etape, Verona ga je takoj napadel, Elissonde mu le stežka sledi. Favoriti so 1:33 za vodilnim Špancem.

7 km do cilja – Elissonde in Verona se zaključnemu vzponu bližata 26 sekund pred zasledovalci in 1:43 pred favoriti z Rogličem. Van Aert zaostaja že slabih sedem minut.

Zaključni klanec današnje etape:

Profil - Vaujany | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

17 km do cilja – Elissonde in Verona vozita 40 sekund pred Mühlbergerjem, Lafayjem, Rollandom in Vermaerkejem, skupina favoritov s Primožem Rogličem ima 1:40 zaostanka, rumeni Van Aert pa že 5:40.

24 km do cilja – Na vratolomnem spustu sta se v vodstvo odpeljala Kenny Elissonde in Carlos Verona, pred skupino favoritov s Primožem Rogličem imata dobro minuto in pol prednosti, medtem se zaostanek rumenega Van Aerta bliža petim minutam.

Izidi gorskega cilja, Col de la Croix-de-Fer:
1. Pierre Rolland 15 točk
2. Carlos Verona 12
3. Kenny Elissonde 10
4. Victor Lafay 8
5. Gregor Mühlberger 6 
6. Kevin Vermaerke 5 
7. Simon Guglielmi 4 
8. Toms Skujins 3 
9. Burno Armirail 2 
10. Andrey Amador 1

27 km do ciljaPierre Rolland je prvi prečkal tudi Col de la Croix de Fer in pobral novih 15 ročk. Vodilni se spuščajo 1:40 pred glavnino, Primož Roglič je ujel Luisa Leona Sancheza in je zdaj virtualni vodilni na dirki.

32 km do cilja – Peterica veča prednost pred glavnino, zdaj je spet prek treh minut, medtem je povsem popustil vodilni kolesar na dirki Wout Van Aert (Jumbo-Visma), ki se danes očitno poslavlja od rumene majice. 

33 km do cilja – Mühlbergerja je ujel Elissonde, pridružili pa so se jima še Španec Carlos Verona (Movistar) ter Francoza Victor Lafay (Cofidis) in Pierre Rolland (B&B Hotekls - KTM). Kakšnih 18 sekund za njimi vozijo Sanchez, Skujinš, Gugliemi in Vermaerke, še nekoliko dlje sta Fabbro in Armirail ... Glavnina je zdaj 2:15 za vodilno peterico. Van Aert je na repu glavnine, iz te sta med drugimi že izpadla tudi Enric Mas (Movistar) in Eddie Dunbar (Ineos Grenadiers).

35 km do cilja – Dobre štiri kilometre pred vrhom vodi Avstrijec Gregor Mühlberger (Movistar), lovi ga Francoz Kenny Elissonde (Trek Segafredo), skupina se trga, glavnina pa se ji približuje. Zdaj vozi le še minuto in 37 sekund za vodilnimi v etapi.

36 km do cilja – Donovanu so pošle moči, zasledovalci so ga ujeli in prehiteli, Britanec in Belgijec Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) se mučita in komaj sledita tekmecem, ti pa zdaj vozijo le še 2:55 pred glavnino. 

39 km do cilja – Donovan ima 8 kilometrov pred vrhom klanca le še 20 sekund prednosti pred šestnajsterico zasledovalcev in 3:15 pred glavnino. 

49 km do cilja – Britanec Mark Donovan (Team DSM) se na La Croix de Fer vzpenja 40 sekund pred zasledovalci, iz te skupine je izpadel Kolumbijec Andres Ardila (UAE Team Emirates), glavnina vozi 3:55 za vodilnim. Na čelu glavnine so člani Rogličeve Jumbo-Visme.

Medtem je odstopil še Francoz Sandy Dujardin (TotalEnergies).

54 km do cilja – Mark Donovan (Team DSM) je malce pobegnil vodilni skupini, medtem glavnina z Rogličem in vsemi favoriti za njim zaostaja že več kot tri minute. Virtualno rumeno majico je zdaj prevzel Španec Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), ki je pred današnjo etapo v skupnem seštevku zaostajal 2:47 za vodilnim Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma).

58 km do cilja – Kolesarji so začeli vzpon na Croix de Fer, vodilna skupina ima 2:30 prednosti pred glavnino, v prvih dveh urah etape pa je bila povprečna hitrost karavane 37,5 km/h.

Klanec Col de la Croix de Fer, profil | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

62 km do cilja – Conca je spet v glavnini, ta pa vozi 2:10 za vodilno osemnajsterico. Kolesarje zdaj čaka drugi vzpon dneva, Col de la Croix de Fer (2.067 m.n.n., 29 km pri 5,2 % povprečnega naklona).

73 km do cilja – Osemnajsterica ubežnikov zdaj vozi 2:20 pred glavnino. V tej je Primož Roglič v zavetju ekipe Jumbo-Visma.

Froome danes ni startal
Etapa se je začela brez britanskega veterana Chrisa Frooma (Israel Prenmir Tech), ki je zbolel. "Zadnje dni se ni počutil najboljše in po posvetu z ekipnim zdravnikom smo se odločili, da je najbolje, da se poskuša kar najhitreje pozdraviti," so sporočili iz njegovega moštva, sam pa je povedal: "Veselil sem se zadnjih dveh etap dirke, ampak se ne počutim najbolje. To je razočaranje, dirko zapuščam nedokončano."

92 km do cilja – Vodilno peterico je ujela skupina zasledovalcev, v vodstvu zdaj vozijo Matteo Fabbro (Bora-Hansgrohe), Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Andrey Amador (Ineos Grenadiers), Andres Ardila (UAE Team Emirates), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Dries Devenyns (Quick-Step Alpha Vinyl), Simon Guglielmi (Arkea-Samsic), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Laurens Huys (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Mark Donovan in Kevin Vermaerke (Team DSM), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Gregor Muhlberger, Carlos Verona (Movistar), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Omer Goldstein (Israel Premier Tech), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) in Victor Lafay (Cofidis). Glavnina zaostaja minuto in 15 sekund, med obema skupina sta ujeta še Tsgabu Grmay (BikeExchange-Jayco) in Filippo Conca (Lotto Soudal).

Izraelec Guy Sagiv (Israel Premier Tech) je odstopil z dirke.

100 km do cilja – Na spustu z Galibierja se je v ospredju izoblikovala skupina z Fabbrojem, Rollandom, Amadorjem, Ardilo in Skujinsem, vozi 50 sekund pred glavnino, med skupinama pa je še nekaj kolesarjev. V prvi uri etape je bila povprečna hitrost kolesarjev 27,5 km/h.

106 km do cilja – Zdaj se je karavana precej raztrgala, vodita Fabbro in Rolland, 20 sekund za njima so Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Andres Ardila (UAE Team Emirates), Victor Lafay (Cofidis) in Laurens Huys (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), še 10 sekund za njimi  Andrey Amador (Ineos Grenadiers), Carlos Verona (Movistar), Omer Goldstein (Israel Premier Tech), Dries Devenyns (Quick-Step Alpha Vinyl), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Toms Skujins in Kevin Vermaerke (Team DSM), 20 sekund za temi pa vozi glavnina.

Izidi gorskega cilja, Col du Galibier:
1. Pierre Rolland 15 točk
2. Matteo Fabbro 12
3. Laurens Huys 10
4. Victor Lafay 8
5. Andres Ardila 6
6. Bruno Armirail 5
7. Carlos Verona 4
8. Dries Devenyns 3
9. Kenny Elissonde 2
10. Andrey Amador 1

110 km do cilja – Italijan Matteo Fabbro (Bora-Hansgrohe) in Pierre Rolland sta si priborila kakšnih 20 sekund prednosti pred glavnino, na čelu te so zdaj kolesarji Ineosa.

113 km do cilja – Hud boj na klancu, pri nekaj poskusih pobega je že kazalo, da utegnejo uspeti, pa jih je Jumbo-Visma nevtralizirala. Eden najbolj aktivnih napadalcev je Francoz Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM), ki si danes očitno res močno želi pobegniti.

Skupno bodo morali danes kolesarji premagati 3.900 višinskih metrov, Primož Roglič pa velja za glavnega favorita za zmago.

125 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na sloviti Galibier (2.642 m. n. v., 23 km vzpona pri 5,1-odstotnem povprečnem naklonu), še naprej se vrstijo napadi, še vedno brez uspeha.

129 km do cilja – Takoj po startu so se začeli skoki, veliko kolesarjev si želi mesto v ubežni skupini, za zdaj so vsi poskusi neuspešni.

Na letečem cilju v Le Monetier les Bainsu je 10 točk in tri bonifikacijske sekunde pobral Ethan Hayter (Ineos Grenadiers). V seštevku za zeleno majico z 88 točkami vodi Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Hayter je drugi s 74 točkami.

Start: Ob 13.05 so se kolesarji podali na 135 kilometrov dolgo etapo od Saint Chaffreyja do Vaujanyja. Že takoj je na vrsti prvi od dveh vzponov najvišje kategorije.

Trasa - 7. etapa Kriterija po Dofineji | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Juan Sebastián Molano
Sportal Kolumbijec po neumnosti diskvalificiran: Žal mi je #video
Primož Roglič
Sportal Rogličevi ubranili rumeno majico, neumnost kolesarja UAE Emirates

Pred etapo

Danes je na vrsti prva zahtevna alpska etapa letošnjega Kriterija po Dofineji, kolesarje sicer čaka le 135 kilometrov od Saint Chaffreyja do Vaujanyja, a bodo morali premagati dva vzpona najvišje kategorije (HC - Hors categorie), cilj pa je na vrhu 5,7-kilometrskega klanca druge kategorije.

Danes je napočil za favorite, nizozemska Jumbo-Visma, ki ima z Woutom Van Aertom vodilnega kolesarja na dirki, v boj pošilja svoja najmočnejša člana, našega asa Primoža Rogliča in drugega z lanskega Toura, Danca Jonasa Vingegaarda. Ta dva zasedata drugo in peto mesto v skupnem seštevku.

Zanimivo pa bo videti, kdo bo izzval močno zasedbo Jumbo-Visme, kdo ima v svojih vrstah ase, ki bi lahko pokvarili dan Rogliču in druščini. Do danes so se favoriti za skupno zmago bolj ali manj skrivali. 

Že takoj po statrtu današnje etape se začne prvi vzpon dneva, 23 kilometrov dolgo plezanje na znameniti Galibier (2.642 m. n. v., 5,1-odstotni povprečni naklon). Dolgemu klancu sledi še dolg spust, na 74. kilometru etape pa začetek drugega epskega vzpona. Na Col de la Crox de Fer (2.067 m. n. v.) vodi 29 kilometrov s povprečnim naklonom 5,2 odstotka. Za konec napornega dne pa še ciljni vzpon na Vaujany (1.243 m. n. v., 5,7 km klanca s 7,2 odstotka povprečnega naklona).

Jumbo-Visma bi lahko celo poskušala braniti rumeno majico Van Aerta, ki se je v preteklosti že izkazal tudi na najzahtevnejših klancih, a sam ni povsem prepričan, da bo kos izzivu. "Moje plezalne noge niti niso slabe, pa že ves teden gre gor in dol, ampak jutri bodo stvari povsem drugačne," je povedal po petkovi šesti etapi. "Seveda pa imamo Primoža, ki mu gre zelo dobro, jutri se začenja nova dirka," je še dodal.

Današnja etapa se bo začela pet minut čez 13. uro, kolesarje pa v cilju pričakujejo enkrat med 16.45 in 17.10.  

Skupni vrstni red po šestih etapah:

Mesto Kolesar Čas
1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 21;27:20
2. Mattia Cattaneo (Ita/QuickStep Alpha Vinyl) + 1:03
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:06
4. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers) 1:32
5. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 1:36
6. Damiano Caruso (Ita/Bahrain - Victorious) 1:49
7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:55
8. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) 2:00
9. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen) 2:10
10. Wilco Kelderman (Niz/Bora - Hansgrohe) 2:12

Preberite še:

Juan Ayuso
Sportal Velik udarec za UAE Emirates
Luka Mezgec
Sportal Mezgec prihaja po tretjo zmago. "Če mu bo uspelo, bomo slavili skupaj, če pa ne ..."
Wout Van Aert
Sportal Van Aert z izdatno Rogličevo pomočjo do nove etapne zmage
Ne spreglejte