Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2022,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Natisni članek

Wout van Aert Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Kriterij po Dofineji

Petek, 10. 6. 2022, 16.00

1 leto, 10 mesecev

KRITERIJ PO DOFINEJI, 6. ETAPA, RIVES–GAP, 196,5 km

Rogličevi ubranili rumeno majico, neumnost kolesarja UAE Emirates

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Primož Roglič | Primož Roglič se je ogrel za gorski zaključek dirke. | Foto Guliverimage

Primož Roglič se je ogrel za gorski zaključek dirke.

Foto: Guliverimage

Kolesarji na Kriteriju po Dofineji so opravili z najdaljšo etapo dirke, 196,5 kilometra dolgo šesto etapo od Rivesa do Gapa. Ubežnikom je danes uspelo priti do cilja pred glavnino, etapne zmage pa se je veselil Francoz Valentin Ferron (Total Energies). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj danes prikolesaril na 32. mestu, dobre pol minute za zmagovalcem, v skupnem seštevku pa ostaja tretji (+ 1:06).

"Načrt je bil braniti našo pozicijo v skupnem seštevku dirke. Bil je dolg dan, že cel teden vlečemo glavnino, zato smo si želeli dobro ubežno skupino, da bi si lahko etapo vzeli malo bolj sproščeno. Ampak bil je res hektičen začetek s številnimi napadi, tudi na koncu so se nekatere ekipe spustile v boj za zmago, a prepozno. Za nas se je izšlo po načrtu," je v cilju povedal vodilni Van Aert, ki je moral s kolegi iz Jumbo-Visme danes poskrbeti le za to, da za članom ubežne skupine Andrea Bagiolijem ni zaostal več kot tri minute. Italijan je imel namreč v skupnem seštevku pred današnjo etapo 3:02 zaostanka za Van Aertom in je med današnjo etapo celo prišel do virtualne rumene majice.

Valentin Ferron se je veselil zmage. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Valentin Ferron se je veselil zmage. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ubežni skupini šestih kolesarjev je tako uspelo priti do cilja pred glavnino, v sprintu pa so se ubežniki med seboj pomerili za etapno zmago. Valentin Ferron je imel največ moči za zaključek, v tem je za tri sekunde ugnal rojaka Pierra Rollanda in Warrena Barguila. "To je orjaška stvar, je posledica ogromne količine vloženega dela. Vsak dan upaš na zmago, zdaj pa je treba v njej uživati, saj jih v svetovni seriji v karieri ne dosežeš prav veliko. Je dosežek, veliko zadovoljstvo vsakega športnika," je bil po šele svoji drugi profesionalni zmagi vesel 24-letni kolesar moštva TotalEnergies. 

Za neumnost dneva je poskrbel 27-letni kolumbijski kolesar moštva UAE Emirates Juan Sebastian Molano, ki se je zapletel v prepris s Francozom Hugom Pagejem in ga udaril po čeladi. Zaradi tega incidenta je bil po etapi diskvalificiran. V cilj je sicer prišel na sedmem mestu, 32 sekund za zmagovalcem. "V žaru borbe sem naredil nevarno napako," je v cilju priznal skesani Kolumbijec in doda: "Razumem, zakaj sem bil diskvalificiran, vse kar lahko povem je, da dogodek obžalujem in bo zame dobra lekcija."

Wout Van Aert
Sportal Van Aert z izdatno Rogličevo pomočjo do nove etapne zmage
Juan Ayuso
Sportal Velik udarec za UAE Emirates

Izidi 6. etape:

1. Valentin Ferron (Fra/TotalEnergies) 4;22:17
2. Pierre Rolland (Fra/B&B Hotels - KTM) + 0:03
3. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic) 
4. Andrea Bagioli (Ita/QuickStep Alpha Vinyl)
5. Geoffrey Bouchard (Fra/AG2R Citroen)
6. Victor Lefay (Fra/Cofidis) vsi isti čas
7. Edvald Boasson Hagen (Nor/TotalEnergies)
8. Dylan Groenewegen (Niz/BikeExchange - Jayco)
9. Matis Louvel (Fra(Arkea Samsic)
10. Jordi Meeus (Bel/Bora - Hansgrohe)  
...
31. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) isti čas
...

Skupni vrstni red:

1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 21;27:20
2. Mattia Cattaneo (Ita/QuickStep Alpha Vinyl) + 1:03
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:06
4. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers) 1:32
5. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 1:36
6. Damiano Caruso (Ita/Bahrain - Victorious) 1:49
7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:55
8. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) 2:00
9. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen) 2:10
10. Wilco Kelderman (Niz/Bora - Hansgrohe) 2:12
...

Potek. 6. etape:

Cilj: Ubežniki so ohranili prednost do cilja in za etapno zmago obračunali med seboj, najmočnejši pa je bil Francoz Valentin Ferron (Total Energies). Wout Van Aert (Jumbo-Visma) je ubranil rumeno majico vodilnega na dirki. 

6 km do cilja – Vodilna skupina ima še 1:11 prednost, medtem je prišlo do incidenta v glavnini, v katerega je bil vpleten kolesar UAE Emirates, ki je udaril Huga Pageja (IWG). Šlo naj bi za Kolumbijca Juana Sebastiana Molana, ki mu zdaj grozi diskvalifikacija z dirke.

10 km do cilja – Ob pomoči nekaj kolesarjev UAE Emirates in BikeExchange je Jumbo-Visma zaostanek za vodilno šesterico zmanjšala na 1:55. 

V štirih urah etape je bila povprečna hitrost kolesarjev 44,5 km/h.

20 km do cilja – Zdaj se je na čelo glavnine postavil vlak Jumbo-Visme, prednost vodilne šesterice je, ko je lov vodila ekipa Trek Segafredo, ostajala okoli dveh minut in 45 sekund, zdaj pa spet pada. 

30 km do cilja – Šesterica se bori, prednost pred glavnino je spet povečala prek treh minut, zdaj je spet padla na 2:48. Jumbo-Visma diktiranje tempa za zdaj še prepušča Trek Segafredu. Skupina z Groenewegnom in Froomom, ki je izgubila stik z glavnino, je spet ujela priključek. 

44 km do cilja – Prednost vodilne šesterice je padla pod tri minute (2:48), Bagioli tako ni več v virtualni rumeni majici, glavnina je medtem tudi že "pobrala" Armiraila. Glavnini pa ne more slediti Chris Froome (Israel StartUp Nation), ki vozi dobre pol minute za njo.

52 km do ciljaPierre Rolland je prvi prečkal Col de Cabre in osvojil pet točk, Barguil 2, Bouchard 2 in Lafay 1. Amirail zdaj za vodilno šesterico zaostaja že minuto in 50 sekund, glavnina pa se ji je približala na dobre tri minute zaostanka. Na čelu glavnine tempo ob Jumbo-Vismi narekuje tudi ekipa Trek Segafredo, na klancu pa je spet zaostal nizozemski sprinter Dylan Gorenewegen (BikeExchange-Jayco).

62 km do cilja – Na letečem cilju v Beauriersu je Warren Barguil osvojil deset točk in tri bonifikacijske sekunde, Ferron 6 točk in 2 sekundi ter Bouchard 4 točke in sekundo. Stik z vodilno skupino je izgubil Bruno Armirail, ki zdaj zaostaja kakšnih 12 sekund, šesterica pa vzdržuje dobre štiri minute prednosti pred glavnino.

Kolesarji se vzpenjajo na Col de Cabre (1.181 m. n. v., 9,1 km vzpona pri 4,6-odstotnem povprečnem naklonu). 

80 km do cilja – Z dirke je odstopil Nemec Leon Heinschke, ekipa DSM je tako ostala s samo štirimi kolesarji. Že v prvi etapi je izgubila Nemca Niklasa Märkla, v drugi pa Belgijca Henrija Vandenabeeleja. Sedmerica ubežnikov ohranja 4:10 prednosti pred glavnino,

91 km do cilja – Kolesarji so malce čez polovico današnje trase. Naskok ubežnikov znaša 4:10. V glavnini, kjer je rumena majica Wout van Aert, tempo narekuje njegova ekipa Jumbo-Visme. Nosilec virtualne rumene majice je v tem trenutku že Bagioli, ki v skupnem seštevku za Van Aertom zaostaja 3:02.

117 km do cilja – Sedmerica ubežnikov ima zdaj prednost 4:02. Najhitrejši na gorskem cilju Col de Rousset je bil Francoz Pierre Rolland (B&B Hotels). Med ubežniki je le en kolesar, ki ne prihaja iz Francije. Andrea Bagioli (Quick Step-Alpha Vinyl) je namreč Italijan. Do konca trase čaka kolesarje še en gorski cilj, ki je II. kategorije – Col de Cabre (1.181 m. n. v., 9,1 km vzpona pri 4,6-odstotnem povprečnem naklonu). Približno 50 kilometrov vožnje imajo do tega izziva.

129 km do cilja – Zdaj imamo v ospredju sedem kolesarjev, ki se vzpenjajo na Col de Rousset (1.233 m. n. v., 6,6 km vzpona s petodstotnim povprečnim naklonom). Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroen), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Andrea Bagioli (Quick Step-Alpha Vinyl), Victor Lafay (Cofidis), Valentin Ferron (Total Energies), Warren Barguil (Arkea Samsic) in Pierre Rolland (B&B Hotels) so ubežniki in imajo 3:30 prednosti pred glavnino.

154 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na prvi gorski cilj Côte de Sainte-Eulalie-En-Royans, ki ima predznak IV. kategorije. Takoj zatem bo sledil vzpon na naslednji gorski cilj Côte des Grands Goulets (III. kategorije), kaj kmalu pa še na gorski cilj II. kategorije Col de Rousset (1.233 m. n. v., 6,6 km vzpona s petodstotnim povprečnim naklonom). Prednost ubežnikov je 20 sekund. Zadnji gorski cilj bo predstavljal nato Col de Cabre (1.181 m. n. v., 9,1 km vzpona pri 4,6-odstotnem povprečnem naklonu), ki bo prišel na vrsto 68 kilometrov pred ciljem. Kriterij po Dofineji 2022, trasa 6. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

164 km do cilja  Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Jaspe Stuyven (Trek - Segafredo) in Lukasz Owsian (Team Arkéa Samsic) so šli v beg in imajo deset sekund prednosti pred glavnino.

11.40 – Šesta etapa od Rivesa do Gapa v dolžini 196,5 km se je začela. V rumeni majici vodilnega kolesari Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki mu je na kožo pisana tudi današnja trasa. Osrednji favorit za končno zmago na Dofineji Primož Roglič bo moral močne noge pokazati v soboto in nedeljo, ko sta na sporedu gorski etapi. Na štartu ni bilo nadarjenega mladega španskega kolesarja Juana Ayusa, ki je imel zdravstvene težave in moral predčasno končati dirko.

Pred etapo

Pretežka za sprinterje in prelahka za hribolazce. To bi lahko rekli o šesti etapi letošnjega kriterija po Dofineji. S 196,5 kilometra je to najdaljša etapa 74. izvedbe te dirke, začela se bo v Rivesu in končala v Gapu. 

Najprej kolesarje čakata klančka četrte in tretje kategorije, na 74. kilometru etape pa bodo dosegli vrh vzpona druge kategorije, Col de Rousset (1.233 m. n. v., 6,6 km vzpona s petodstotnim povprečnim naklonom). Sledi dolg spust, na 138. kilometru etape pa vrh drugega resnejšega klanca dneva, Col de Cabre (1.181 m. n. v., 9,1 km vzpona pri 4,6-odstotnem povprečnem naklonu). Do cilja jih nato čaka razgibana trasa z nekaj nekategoriziranimi vzponi in spusti, razmere pa so primerne tudi za uspešen pobeg ali kakšen daljši posamični napad.

Primož Roglič s kolegi iz Jumbo-Visme bo tudi danes na voljo Belgijcu Woutu van Aertu, ki ima še zadnjič na letošnji Dofineji priložnost za napad na etapno zmago, težko pa je tudi verjeti, da bi v današnji etapi lahko izgubil rumeno majico vodilnega na dirki.  

Bolj nepredvidljivo dogajanje je mogoče pričakovati v soboto in nedeljo, ko bosta na sporedu pravi gorski etapi s ciljem v strm klanec. Takrat bosta štafetno palico pri Jumbo-Vismi prevzela Roglič in Danec Jonas Vingegaard, glavna aduta nizozemske ekipe na julijskem Touru.

Skupni vrstni red po 5. etapi: 

Mesto Kolesar Čas
1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma 17;04:31
2. Mattia Cattaneo (Ita) Quick-Step Alpha Vinyl  + 1:03
3.  Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:06
4. Ethan Hayter (VBr) Ineos Grenadiers 1:32
5. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 1:36
6. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious 1:49
7. Tao Geoghegan Hart (VBr) Ineos Grenadiers 1:55
8. Juan Ayuso (Špa) UAE Team Emirates 1:58
9. Matteo Jorgenson (ZDA) Movistar 2:00
10. Ben O'Connor (Avs) AG2R Citroën 2:10

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Roglič izpostavil, da še ni na želeni ravni
Primož Roglič
Sportal Roglič ima razlog za zadovoljstvo, po drami postal junak svetovni prvak
Ne spreglejte