Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2024,
13.55

Osveženo pred

11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,90
Ben O'Connor Enric Mas Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 13.55

11 minut

Dirka po Španiji, 9. etapa (Motril–Granada, 178,5 km)

V živo: Roglič in favoriti na najzahtevnejšem testu do zdaj, v begu 20 kolesarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,90
Primož Roglič, Vuelta 2024 | Kolesarji vrtijo pedala na 9. etapi. | Foto Guliverimage

Kolesarji vrtijo pedala na 9. etapi.

Foto: Guliverimage

Prvi teden 79. Dirke po Španiji se končuje z izjemno zahtevno deveto etapo. V dobrih 178 kilometrih od Motrila do Granade kolesarje premagujejo slabih 4.500 višinskih metrov in tri klance prve kategorije. Primož Roglič je z včerajšnjo zmago vodilnemu na dirki, Avstralcu Benu O'Connorju, odščipnil 56 sekund, v klanec je Zasavcu lahko sledil le domačin Enric Mas in danes utegne slovensko-španska naveza pripraviti nov ognjemet. Etapa se je začela ob 12.49. Zjutraj so iz ekipe UAE Emirates sporočili, da Joao Almeida zaradi okužbe s covidom-19 zapušča dirko. 

Dirka po Španiji, 9. etapa

133 km do cilja: Dobrih 20 kolesarjev še naprej beži, pred glavnino imajo 4:40 prednosti. Med ubežniki so v skupnem seštevku najbližje rdeči majici O`Connorju, ki ga ni med ubežniki, Gaudu (6:30 zaostanka), A. Yates (9:27) in Max Poole (10:58).

150 km do cilja: Skupina 26 kolesarjev ima tri minute prednosti pred glavnino. V skupini so med drugimi van Aert, trije kolesarji UAE Emirates Adam Yates, Jay Vine, Marc Soler, David Gaudu (Groupama-FDJ), ki za rdečo majico zaostaja 6 minut in pol. Rogličevi in O`Connor se niso odločili, da bi se pridružili skupini ubežnikov. 

160 km do cilja: Večja skupina kolesarjev, dobrih 20, si je po 20 km nabrala okoli minuto prednosti. Kolesarje tudi tokrat spremljajo visoke temperature, trenutno je 31 stopinj.
 



Pred 9. etapo so iz UAE Emirates sporočili, da Joao Almeida zaradi okužbe s covidom-19 zapušča dirko. V rdeči majici kolesari Ben O`Connor. Primož Roglič je v soboto njegovo prednost stopil za slabo minuti in zdaj za Avstralcem zaostaja 3:49 minute, tretji Enric Mas zaostaja 4:31 minute.

Štart: Kolesarji so se podali na slabih 180 km dolgo pot. Takoj je s poskusom pobega etapo popestril Wout van Aert.



Tik pred etapo: Karavano danes čaka zahtevna trasa od Motrila do Granade s 4500 višinskimi metri v 178,2 km. Danes kolesarje čakata dva zahtevna prelaza Puerto de El Purche (8,9 km/7,6 %) in Alto de Hazallanas (7,1 km/9,5 %). Slednjega bodo v zadnjih 60 km prečkali dvakrat. Ob zadnjem prečkanju 23 km pred ciljem bodo na voljo tudi bonifikacijske sekunde. Nato sledi dolg spust do cilja v Granadi.

Pred 9. etapo

Medtem ko se je Primož Roglič po včerajšnji drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti, s katero se je rdeči majici približal na 3:49 zaostanka, izogibal pretirani evforiji in se otepal vloge favorita, je Španec Enric Mas, ki je edini lahko sledil Zasavcu v zaključni klanec, odkrito napovedal, da bo na vsaki etapi napadal. Mas je tretji v skupnem seštevku in ima za Slovencem 1:42 zaostanka, zato bo moral Roglič paziti tudi nanj.

Vuelta 2024, trasa 9. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

In prav to dejstvo utegne na današnji etapi poskrbeti za zanimivo dogajanje. Od Masa lahko na zahtevni trasi pričakujemo, da bo poskušal preizkusiti hribovsko formo Bena O'Connorja, ki je na krajših klancih pokazal nekaj slabosti, a poudaril tudi, da mu bolj ustrezajo dolgi. Teh danes ne bo manjkalo, na 178,5 kilometra dolgi trasi kolesarje čakajo trije vzponi prve kategorije, ob teh pa je še kup nekategoriziranih klancev, skupno pa kar 4.486 višinskih metrov, zaradi česar je trasa devete etape druga najtežja na letošnji Vuelti.

Joao Almeida, Vuelta 2014
Sportal Slabe novice za ekipo UAE Emirates: Joao Almeida ima covid-19 in zapušča Vuelto

Naziv kraljevska mora bržčas pripasti brutalni 20. etapi, ki ima celo več kot pet tisoč višincev in ciljni vzpon, medtem ko bo danes cilj po dolgem spustu. V deveti etapi skorajda ni metra ravnine, že od začetka bo potekala domala ves čas navkreber, prvi kategoriziran klanec pa tekmovalce čaka po slabih 90 kilometrih etape. Tam se bo začel vzpon na Puerto de El Purche, 8,9 kilometra dolg klanec prve kategorije s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom.

Alto de Hazallanas | Foto: zajem zaslona Alto de Hazallanas Foto: zajem zaslona Po spustu s tega sledi še zahtevnejši vzpon na Alto de Hazallanas, ki ima v dobrih sedmih kilometrih povprečno naklonino 9,5 odstotka, v prvi polovici strmine celo do 20 odstotkov. Prvič bodo vrh prešli po 124 kilometrih etape, drugič po 155. Pri drugem prečkanju Hazallanasa bodo v igri tudi bonifikacijske sekunde. Sicer pa Kisovčan danes brani pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki, v tem seštevku ima 18 točk, dve več od Belgijca Sylvaina Moniqueta in sedem več od Italijana Filippa Zane.

Sledi dolg, 23-kilometrski spust proti cilju v Granadi, ki se v zadnjih osmih kilometrih malo poravna, a bo šlo v vsakem primeru izjemno hitro do konca etape.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 12.35, zares bo šlo ob 12.49, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 17.15 in 17.45.

V ponedeljek sledi prvi dan odmora, dirka se nadaljuje v torek s 160-kilometrsko deseto etapo od Ponteareasa do Baione z več kot tri tisoč višinskimi metri.

Vuelta 2024, trasa 9. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Skupni vrstni red po osmih etapah:

1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               31;23:27
2. Primož Roglič (Slo/Red Bull - BORA - hansgrohe)       + 3:49
3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            4:31
4. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorious)             5:00
5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 5:13
6. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)               5:15
7. Cristian Rodriguez (Špa/Arkea-B&B Hotels)           5:19
8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   5:24
9. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull - BORA - hansgrohe)      5:25
10. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                     5:26
...

Preberite še:

Primož Roglič, Vuelta 2014
Sportal Primož Roglič se otepa vloge favorita, polom moštva UAE Emirates
Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Primož Roglič sprintal v klanec do etapne zmage ter se spet približal rdeči majici
Vuelta 7. etapa Wout van Aert Visma
Sportal Rogliču bonus sekunde na vzponu, van Aert dobil ciljni šprint v Cordobi
Rigoberto Uran
Sportal Rigoberto Uran je svojo zadnjo Vuelto predčasno končal s poškodbo kolka
Ne spreglejte