Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2022,
17.29

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

3

Natisni članek

Quick-Step Alpha Vinyl Remco Evenepoel Movistar Enric Mas Juan Ayuso UAE Emirates Jan Polanc Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 10. 9. 2022, 17.29

1 leto, 7 mesecev

Dirka po Španiji, 20. etapa (Moralzarzal-Puerto de Navacerrada, 181 km)

Carapazu etapa in pikčasta majica, čustvenemu Evenepoelu Vuelta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

3

Remco Evenepoel | Remco Evenepoel je tik pred skupno zmago na Vuelti. | Foto Guliverimage

Remco Evenepoel je tik pred skupno zmago na Vuelti.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec predzadnje, 20. etape 77. Dirke po Španiji je Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Belgijec Remco Evenepoel (Quick - Step Alpha Vinyl) je ubranil rdečo majico vodilnega in se mora v nedeljo le še varno pripeljati v Madrid. 

Edini slovenski kolesar Jan Polanc (UAE Emirates) je današnjo preizkušnjo končal na 19. mestu (+2:34), v skupni razvrstitvi pa je na 12. mestu (+21:22).

Majice so razdeljene, veliki zmagovalec letošnje španske pentlje je 22-letni Belgijec Remco Evenepoel, ki je poleg rdeče majice osvojil še belo za najboljšega mladega kolesarja na dirki, zeleno najboljšega sprinterja je osvojil Danec Mads Pedersen (Trek - Segafredo), pikčasto za najboljšega hribolazca pa Richard Carapaz. Evenepoela so po zadnjem resnem tekmovalnem dnevu na dirki v cilju oblile solze sreče.

"Za menoj je čudovito leto. Na kolesarskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege sem se veselil svoje prve zmage, na klasiki v San Sebastianu svoje druge, na letošnji Vuelti sem dosegel dve etapni zmagi in sem vodilni v skupni razvrstitvi, ob vsem tem pa se bom pozimi še poročil," je po današnji potrditvi prvega mesta v skupni razvrstitvi dejal Evenepoel, ki bo po sušnih 44 letih dosegel prvo belgijsko zmago na največjih dirkah na svetu. Pred njim je zadnjo zmago dosegel Johan de Muynck v Italiji 1978.

V nedeljo bo na sporedu sklepna in 96,7 km dolga etapa od Las Rozasa do Madrida, ki pa bo bolj ali manj le še parada novih šampionov Vuelte. Res pa je, da morajo vsi še varno priti do cilja.

Izidi, 20. etapa (MoralzarzalPuerto de Navacerrada, 181 km):

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos)                       4;41:34
2. Thymen Arensman (Niz/DSM)                          + 0:08
3. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)                        0:13
4. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)
5. Enric Mas (Špa/Movistar)
6. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)         0:15
7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)
8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)
9. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                      0:17
10. Sergio Higuita (Kol/Bora-hansgrohe)                  0:32
...
19. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                        2:34
...

Skupni vrstni red (20/21):

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)     78;00:12
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                           + 2:05
3. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                   5:08
4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana Qazaqstan)            5:56
5. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                 7:16
6. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                       7:56
7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)              7:57
8. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                     10:30
9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-EasyPost)          11:04
10. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                    12:01
...
12. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                           21:22
...

Dirka po Španiji, potek 20. etape:

Vuelta22, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Cilj: Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je zadržal nekaj sekund prednosti pred Nizozemcem Thymenom Arensmanom (DSM) do cilja in se veselil etapne zmage! Remco Evenepoel je tudi danes odbil vse napade in ubranil rdečo majico vodilnega. Jutri se mora le še varno pripeljati v Madrid in Vuelta 2022 bo njegova. 

3 km do cilja – Richard Carapaz drvi etapni zmagi naproti, ima še 17 sekund prednosti pred Thymenom Arensmanom, ki se je izstrelil iz skupine favoritov, ta tudi prehitela Higuito. Evenepoel se ves čas drži Enrica Masa, Španec pa nima moči za resnejši napad. 

6,6 km do cilja – Carapaz je prvi prišel čez gorski cilj na Cotosu, zdaj poskuša sam priti še do cilja na platoju. Ima nekaj sekund prednosti pred Higuito in favoriti.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Cotos (I. kategorija):
1. Carapaz 10 točk
2. Higuita 6

8 km do cilja – Evenepoel, Mas, Ayuso, Lopez, Almeida, Arensman, O'Connor in Hindley so ujeli Meintjesa in zdaj lovijo Carapaza in Higuito. Razlika je le še 10 sekund.

9 km do cilja – Carapaz in Higuita se vzpenjata 18 sekund pred Meintjesom, skupina z rdečim Evenepoelom pa se je po pospeševanju Miguela Angela Lopeza vodilnima približala na vsega 25 sekund.

12 km do cilja – Carapaz in Higuita sta se otresla Meintjesa, 58 sekund za njima vozita Gesink in Mäder, 1:19 pa zaostaja skupina z Evenepoelom. Napadov nanj ni, časa pa zmanjkuje. Vse bolj jasno je, da bo mladi Belgijec osvojil letošnjo Vuelto.

17 km do cilja – začel se je še zadnji kategoriziran klanec na letošnji španski pentlji, na Puerto de Cotos (I, kategorija, 10,3 km, 6,9 odstotka) so se Carapaz, Meintjes in Higuita zagnali 41 sekund pred Valverdejem, Mäderjem, Reichenbachom, Carthyjem, Champoussinom, Gesinkom, Nibalijem in Herrado ter 1:24 pred skupino z rdečo majico, v kateri je tudi Jan Polanc in pomaga svojima moštvenima kolegoma Juanu Ayusu in Joau Almeidi.  

23 km do cilja – Carapaz, Meintjes in Higuita se spuščajo 29 sekund pred zasledovalci in dve minuti pred skupino z rdečo majico.  

37 km do ciljaRichard Carapaz je osvojil Morcuero in s tem že dokončno osvojil pikčasto majico najboljšega hribolazca na letošnji Vuelti. Vodilna trojica ima nekaj sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci, a je ta skupina razpadla, tudi Jan Polanc je popustil Skupina favoritov z Evenepoelom in Masom vozi 1:49 za vodilno trojico.

40 km do cilja – Mas je napadel v skupini favoritov, a so se z njim odpeljali Evenepoel, Arensman, Ayuso, Lopez in O'Connor. Robert Gesink medtem dobri dve minuti pred favoriti lovi vodilno trojico.

42 km do cilja - Meintjesu in Higuiti se je v vodstvu pridružil še Carapaz. Vozijo nekaj sekund pred Polančevo skupino in 3:11 pred glavnino.

43 km do cilja – Meintjes in Higuita sta se odpeljala v vodstvo, imata nekaj malega prednosti pred preostalimi ubežniki, glavnina pa je 3:10 za vodilnima. Na čelo glavnine so se postavili kolesarji Movistarja. Pričakujemo lahko napad Enrica Masa na rdečo majico.

47 km do cilja – Takoj po spustu s Canencie se je začel veliko zahtevnejši vzpon prve kategorije na Puerto de la Morcuera (9,4 km, 6,9 odstotka). Vodilna šestindvajseterica z Janom Polancem ima pred glavnino 3:38 prednosti.

54 km do cilja – Carapaz je napadel tretji gorski cilj, a je na Canencii pet točk osvojil Rohan Dennis. Še pred vrhom tretjega kategoriziranega klanca dneva sta se v ospredju združili skupini, 26 kolesarjev tako zdaj vozi 3:44 pred glavnino.  

Izidi gorskega cilja, Puerto de Canencia (II. kategorija):
1. Dennis 5 točk
2. Carapaz 3
3. Reichenbach 1

57 km do ciljaRichard Carapaz (Ineos Grenadiers) je skočil iz skupine zasledovalcev, z njim sta se odpeljala še Higuita in Valverde, trojica pa je hitro ujela vodilno peterico. Jan Polanc s 17 soborci zdaj vozi 24 sekund za vodilnimi, glavnina pa je natanko štiri minute za čelom dirke. Ekvadorec je tako reagiral na Stannardovo grožnjo v boju za pikčasto majico.

60 km do cilja – začel se je še tretji vzpon dneva, Puerto de Canencia (II. kategorija, 7,5 km, 4,9 odstotka), v vodstvu so zdaj skupaj Pinot, Mäder, Soler, Mühlberger in Stannard, vozijo pa le 25 sekund pred skupino s Carapazom in Polancem, glavnina pa se je vodilnim približala na 4:12.

69 km do ciljaPinot Mäder in Mühlberger so le še 13 sekund za vodilnima Stannardom in Solerjem, pa 1:28 pred skupino s Carapazom in Polancem. Glavnina mirno vozi dobrih pet minut za vodilnima.

Remco Evenepoel in njegovi kolegi iz Quick-Stepa imajo dirko za zdaj pod nadzorom, med ubežniki je Belgijcu v skupnem seštevku Vuelte še najbližje Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche), ki s 13:53 zaostanka zaseda 11. mesto. Drugi najboljši pa je naš Jan Polanc, ki je bil pred današnjo etapo uvrščen na 12. mesto (+ 19:03).

88 km do cilja – Avstralec Robert Stannard je osvojil še drugi gorski cilj dneva, Marc Soler ga na Navafrii ni izzval, vodilnemu dvojcu z 1:12 zaostanka sledijo Gino Mäder, Thibaut Pinot in Gregor Mühlberger, skupina s Carapazom in Polancem vozi 1:58 za čelom dirke, glavnina z Evenepoelom in Masom pa 5:15.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Navafria (II. katergorija):
1. Stannard 5 točk
2. Soler 3
3. Mäder 1

Stannard ima zdaj 36 točk v boju za najboljšega hribolazca na dirki in ogroža nosilca pikčaste majice Carapaza (50 točk). Danes je namreč na voljo še 25 gorskih točk.

92 km do cilja – v lov za vodilnima Stannardom in Solerjem se je podal Thibaut Pinot, zdaj vozi 1:21 za njima, skupina s Carapazom in Polancem je 12 sekund za Francozom, glavnina z Evenepoelom in Masom pa 5:02 za čelom dirke.

96 km do cilja – začel se je drugi kategorizirani vzpon dneva, Puerto de Navafria (II. kategorija, 10,8 km, 5,5 odstotka), Soler in Stannard sta ga začela 1:39 pred 24 zasledovalci, združenima skupinama ubežnikov, glavnina pa vozi nekaj manj kot pet minut za vodilnima.

110 km do ciljaMarc Soler in Robert Stannard sta nekoliko ušla kolegom iz vodilne skupine, a njuna prednost ni velika. Medtem pa so zasledovalci s Polancem in Carapazom zdrsnili na minuto zaostanka za vodilnimi. Glavnina vzdržuje zaostanek za vodilnimi pri 5:23.

120 km do cilja – skupina s Polancem, Carapazom in Valverdejem se je vodilni šesterici približala na 35 sekund, glavnina pa za čelom dirke zaostaja 5:22.

130 km do cilja – Fernandez, Soler, Meurisse, Stannard, Navarro in Guglielmi vozijo 55 sekund pred skupino 20 zasledovalcev.

To skupino sestavljajo:
Jumbo-Visma: Dennis, Gesink
AG2R Citroën: Champoussin
Astana Qazaqstan: De la Cruz, Nibali
Bahrain Victorious: Mäder
Bora-Hansgrohe: Higuita
Cofidis: Herrada
EF Education-EasyPost: Carthy
Groupama-FDJ: Pinot, Reichenbach
Ineos Grenadiers: Carapaz
Intermarché-Wanty-Gobert: Meintjes
Movistar: Valverde, Muhlberger
UAE: Jan Polanc
Kern Pharma: Berrade, Garcia Pierna
Euskaltel: Bizkarra, Bou

Glavnini so se spet pridružili tisti, ki so na klancu izgubili stik, za čelom dirke pa zaostajajo 2:50.

135 km do ciljaMarc Soler se je priključil vodilni peterici, šesterica ima zdaj 35 sekund prednosti pred veliko skupino zasledovalcev, v kateri je tudi Jan Polanc (UAE Emirates), razredčena glavnina z Evenepoelom in Masom zaostaja okoli dveh minut za čelom dirke.

147 km do cilja – iz vodilne skupine je pred vrhom Navacerrade odpadel še Champoussin, iz skupine favoritov se je odpeljal še španski veteran Alejandro Valverde (Movistar), pa Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche) …

Robert Stannard je prvi dosegel prvi gorski cilj etape.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Navacerrada (I. kategorija):
1. Stannard 10 točk
2. Meurisse 6
3. Fernandez 4
4. Navarro 2
5. Guglielmi 1

Vodilna peterica se zdaj spušča osem sekund pred Marcom Solerjem, 27 pred skupino s pikčastim Richardom Carapazom in 58 sekund pred močno razredčeno glavnino.

148 km do cilja – vodilna šesterica ima le še 16 sekund prednosti pred zasledovalci, ti so Bou, Mäder, Dennis, David de la Cruz, Mikel Landa, Carthy, Thibaut Pinot, Reichenbach, Carapaz, Mühlberger in Mikel Bizkarra. Glavnina je 35 sekund za vodilnimi. Mladi španski adut moštva Ineos Grenadirers ima težave in je izgubil stik z glavnino.

151 km do cilja – vodi zdaj šesterica, stik z njo je izgubil Joan Bou, Mäder, Caicedo in Mühlberger vozijo 1:13 za čelom dirke, glavnini so nekoliko ušli še Rohan Dennis, Hugh Cartha, Rudy Molard, Sebastien Reichenbach, Richard Carapaz in Marc Soler. Rdeči Evenepoel zelo budno pazi le na Enrica Masa.

153 km do cilja – vodilna sedmerica ima še 1:25 prednosti pred zasledovalci, v tej skupini zdaj vozijo Caicedo, Gino Mäder in Gregor Mühlberger, pa 1:41 pred glavnino, v tej pa je nadvse živahno. Kolesarji so jo z nenehnimi napadi dodobra razredčili.

156 km do cilja – začel se je vzpon na Navacerrado, vodilna sedmerica ima 1:28 prednosti pred dvema zasledovalcema in 2:18 pred glavnino.

161 km do cilja – naglo se bliža začetek vzpona na Puerto de Navacerrada (10,3-kilometrski klanec prve kategorije s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom), vodilna sedmerica ima 52 sekund prednosti pred zasledovalcema in 2:45 pred glavnino.

168 km do cilja – Uiti je naposled le uspelo sedmerici, glavnina je upočasnila. V begu so Avstralec Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck), Francoza Simon Guglielmi (Arkea Samsic) in Clément Champooussin (AG2R Citroën), Belgijec Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) ter Španci Ruben Fernandez (Cofidis), Dani Navarro (Burgos-BH) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi).

Ekvadorec Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) In Francoz Julien Bernard (Trek-Segafredo) se še trudita ujeti ubežnike.

170 km do cilja – vsi prvotni pobegli so ujeti, vrstijo se novi skoki in napadi.

175 km do cilja – Stannard vodi nekaj sekund pred Matejem, takoj za tem vozi Čeh Vojtech Repa, nekaj sekund za njim pa še ena skupina z Jayem Hindleyjem in Marcom Solerjem. Razlike so majhne, nič še ni odločenega.

178 km do cilja – Špancu Luisu Angelu Matéju (Euskaltel-Euskadi) in Avstralcu Robertu Stannardu (Alpecin-Deceuninck) je uspelo pobegniti pred glavnino, iz te še skačejo kandidati za beg. Danes je sicer startalo 134 kolesarjev.

12.45 (181 km do cilja) – kolesarji so prevozili kilometer nič in etapa se je začela zares! Takoj po uradnem startu so se začeli skoki. Danes kolesarje čaka 3.977 višinskih metrov.

Start: ob 12.30 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo v Moralzarzalu, kilometer nič naj bi dosegli ob 12.45 in predzadnja etapa 77. Vuelte se bo začela zares. Danes je še zadnji pravi tekmovalni dan za kolesarje, ki merijo na skupno zmago, v nedeljo se bo dirka končala z bolj ali manj ekshibicijsko zadnjo etapo po ulicah Madrida, na kateri se bodo na koncu bolj resno udarili le še sprinterji.

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) brani dobri dve minuti naskoka pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku, Špancem Enricom Masom (Movistar).  

Zeleno majico mora Danec Mads Pederesen (Trek-Segafredo) le še varno pripeljati do Madrida, v tem seštevku ima namreč že neulovljivih 205 točk več od Britanca Freda Wrighta (Bahrain Victorious).

V boju za pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki pa s 50 točkami vodi Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) pred Enricom Masom (26 točk) in Nizozemcem Thymenom Arensmanom (DSM), ki ima 23 točk.

Pred etapo

V predzadnji etapi letošnje Vuelte kolesarje čaka plezalna veselica, že od starta bo šlo v klanec, prvi kategorizirani vzpon pa se bo začel slabih 24 kilometrov v etapi. Prvi resnejši vzpon dneva bo Puerto de Navacerrada, 10,3-kilometrski klanec prve kategorije s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom.

Mads Pedersen, Vuelta22
Sportal Zeleni Pedersen še tretjič najhitrejši, rdeči Evenepoel brez dela

V naslednjih stotih kilometrih bodo morali premagati še dva vzpona druge kategorije, Puerto de Navafria (10,8 km, 5,5 odstotka) in Puerto de Canencia (7,5 km, 4,9 odstotka), nato pa prihaja zaključni, odločilni del dneva.    

Puerto de Navacerrada:

Vuelta22, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V zadnjih 45 kilometrih etape so prireditelji Vuelte kolesarjem pripravili dva vzpona prve kategorije, Puerto de la Morcuera (9,4 km, 6,9 odstotka) in Puerto de Cotos (10,3 km, 6,9 odstotka), a ko se bodo povzpeli na tega, etape še ne bo konec. Cilj je namreč slabih pet kilometrov dlje na planoti, dobrih 1.800 metrov nad morjem.

Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Oglasil se je Roglič, za padec krivi Wrighta: To ni OK!

Puerto de Morcuera:

Vuelta22, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Vodilni Remco Evenepoel (Quick-Step Alha Vinyl) lahko danes pričakuje napade, to je namreč še zadnja priložnost za njegove tekmece, da mu odvzamejo rdečo majico. "Težak dan bo," napoveduje mladi Belgijec. "Lahko se obrne v katero koli smer, upam pa, da se bo končalo sanjsko za nas. Je še en dan popolne osredotočenosti, bomo videli, kaj se bo zgodilo. A te dirke vsekakor še nisem osvojil," je še dodal.

Puerto de Cotos:

Vuelta22, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V skupnem seštevku ima Evenepoel še 2:07 prednosti pred Špancem Enricom Masom (Movistar) in 5:14 pred mladim Juanom Ayusom (UAE Emirates). Oba bosta danes poskušala napasti na vso moč, saj nimata ničesar izgubiti.

Start etape bo ob 12.45, v cilju kolesarje pričakujejo enkrat med 17.16 in 17.46.

Primož Roglič, Vuelta22
Sportal Primoževi padci: začelo se je v Planici, skrbi pa nas, kako se bo končalo

Skupni vrstni red (19/21):

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)      73:18:23
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                            + 2:07
3. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                    5:14
4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana Qazaqstan)             5:56
5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)               6:49
6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                  7:14
7. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                        8:09
8. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                       9:34
9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-EasyPost)            9:56
10. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                     12:03
11. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)         13:53
12. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   19:03
...

Vuelta22, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

 

Ne spreglejte