Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
17.36

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Jonas Vingegaard Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Nedelja, 27. 8. 2023, 17.36

8 mesecev, 1 teden

Dirka po Španiji, 2. etapa, Mataro – Barcelona (181,8 km)

Še ena kaotična etapa na Vuelti: zmaga Dancu, Roglič po padcu varno v cilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zmagovalec kaotične druge etape 78. Dirke po Španiji je Danec Andreas Kron (Lotto Dstny), med favoriti danes ni prišlo do večjih razlik, tudi slovenski adut Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je na mokrem in spolzkem cestišču padel, je varno prispel v cilj na 97. mestu. Zaostanki v cilju niso šteli, rdečo majico vodilnega pa je oblekel Italijan Andrea Piccolo (EF Education - EasyPost), ki je prvi prečkal nevtralizacijsko mejo, ki so jo prireditelji zaradi zahtevnih razmer postavili devet kilometrov pred ciljem.

 

Primož Roglič in Jan Tratnik v skupnem seštevku zasedata 60. in 61. mesto, skupaj s kolegi iz Jumbo-Visme za vodilnim Piccolom zaostajata 45 sekund. 32 sekund za Enricom Masom in njegovimi kolegi iz Movistarja, 26 za Remcom Evenepolom … Domen Novak (UAE Emirates) je 164. v skupnem seštevku (+ 4:28), Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa 172. (+ 9:16).

Jutri kolesarje čaka prva gorska etapa na letošnji Vuelti, 158,8 kilometra dolga preizkušnja od Surie do Arinsala v Andori. V zaključku jih čakata dva klanca prve kategorije, tudi ciljni in to po prvi resen test za favorite.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, potek 2. etape:

Cilj: Danec Andreas Kron (Lotto Dstny) je zmagovalec kaotične druge etape Vuelte, favoriti za skupno zmago, med njimi tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), so v cilj prišli skupaj. Skupaj so bili tudi devet kilometrov pred ciljem, kjer so komisarji beležili čase za skupni seštevek. Večjih razlik med glavnimi favoriti danes ne bo. 

3,6 km do ciljaAndreas Kron (Lotto Dstny) je napadel tik pod vrhom Montjuica in osvojil zadnji gorski cilj dneva, zdaj Danec beži in napada še etapno zmago.

Izidi gorskega cilja, Alto del Castell de Montjuic (III. kategorija):
1. Kron 3 točke/6 bonifikacijskih sekund
...

8 km do cilja - Ubežnika sta ujeta, kolesarji se zdaj vzpenjajo na Montjuic.

9 km do cilja - Ubežnika sta navidezno črto, pri kateri bodo prireditelji računali zaostanke v skupnem seštevku, prečkala kakšne pol minute pred zasledovalci, kar pomeni, da je skupno vodstvo na dirki prevzel Italijan Andrea Piccolo (EF Education - Easy Post), bitka za bonifikacijske sekunde in etapno zmago pa še traja.

12 km do cilja - Ubežnika spet vozita 50 sekund pred zasledovalci, Roglič je ob svojih kolegih iz Jumbo-Visme v ospredju glavnine.

17 km do cilja - Alpecin – Deceuninck na čelu glavnine lovi preostala ubežnika, druga moštva skozi krožišča in tehnično zahtevna križišča vozi previdno, tudi Rogličeva Jumbo-Visma nakazuje, da želi le preživeti do devetih kilometrov pred ciljem, ko bodo šteli časi za skupni seštevek. Piccolo in Romo imata le še 45 sekund prednosti pred zasledovalci.

20 km do cilja - Glavnina se je raztrgala na številne skupinice, na tleh se je znašel tudi nosilec rdeče majice Lorenzo Milesi, ki nima več volje loviti prvega dela glavnine, temu pa sta ubežnika Piccolo in Romo zdaj pobegnila na dobro minuto.

23 km do cilja - Na enem od ostrih mestnih ovinkov je prišlo do novega padca, na tleh je pristal tudi Kolumbijec Santiago Buitrago. Glavnina je le še 45 sekund za ubežnikoma.

24 km do cilja – V vodilni skupini je popustil Matteo Sobrero. Primož Roglič se medtem prebija v ospredje glavnine. Kolesarji so prišli v predmestje Barcelone, dež je vse močnejši, nevarnosti na cesti pa vse več.

25 km do cilja – Piccolo je spet ujel Sobrera in Roma, Bol in Nicolau sta v glavnini, ki vozi 1:40 za čelom dirke.

28 km do cilja - Rogličevi kolegi iz Jumbo-Visme so na čelu glavnine spustili tempo, Zasavec je spet v glavnini.

32 km do cilja - Na spolzkem cestišču je zdrsnil tudi Andrea Piccolo, kolega ubežnika sta mu zbežala. Pred tem je padel tudi Primož Roglič, ki zdaj lovi glavnino.

40 km do cilja – Piccolo, Romo in Sobrero so se otresli Bola in Nicolaua, ki zdaj lovita trojico z 11 sekundami zaostanka. Vse bolj nervozno je tudi v glavnini, kjer se moštva že borijo za čim boljše pozicije, glavnina vozi 1:51 za čelom dirke. Iz moštva DSM-Firmenich pa so sporočili, da je z Vuelto že končal njihov kolesar Oscar Onley. Britanca so po padcu odpeljali z reševalnim vozilom, sumijo zlom ključnice.

48 km do cilja - Na vse bolj spolzkem cestišču je že prišlo do padca dveh kolesarjev v glavnini. Padla sta Pellayo Sanchez, član moštva Burgos-BH in Callum Scotson, kolesar Jayco AlUle, že nekaj prej pa je na tleh pristal tudi Alberto Dainese (DSM-Firmenich).

50 km do cilja - Razlika med vodilno peterico in glavnino se je ustalila pri dobri minuti in pol, vse močneje dežuje in cesta postaja vse bolj spolzka. Zaključek današnje etape utegne biti nevaren. Barceloni naj bi se približevala nova nevihta.

63 km do cilja – Prednost vodilne peterice zdaj počasi, a vztrajno kopni in v tem trenutku znaša le še 1:35. Iz cilja v Barceloni pa prihajajo nekoliko slabše novice, tam je spet začelo deževati.

82 km do cilja - Remco Evenepoel je zdaj že na repu glavnine.

84 km do cilja – Evenepoel se prebija proti glavnini, ujel jo bo vsak čas, ubežniki v ospredju pa imajo zdaj 1:50 prednosti pred zasledovalci. Po zadnjih informacijah je imel mladi belgijski as moštva Soudal – QuickStep defekt. Zato je zaostal za glavnino.

93 km do cilja - Branilec lanske zmage Remco Evenepoel je nekoliko zaostal za glavnino, ne vemo, kaj se je zgodilo. Zdaj s kolegi iz Soudal – QuickStepa lovi tekmece, nadoknaditi mora 1:25 zaostanka. Vodilna peterica pa vozi 2:20 pred glavnino. Spet je začelo rahlo deževati. 

100 km do cilja - Prednost vodilne peterice je spet narasla čez dve minuti (2:12). Stanje na cilju v Barceloni se je medtem močno izboljšalo, stoječa voda je odtekla, prireditelji sporočajo, da imajo stvari pod nadzorom.

Prireditelji upoštevali pomisleke kolesarjev, toda …
Zjutraj so se kolesarji dogovarjali, kako se lotiti nevarnega tehničnega zaključka etape v slabem vremenu. Zagovarjali so nevtralizacijo etape še pred vzponom na Mantjuic, najglasnejša sta bila Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in branilec lanske zmage na Vuelti, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep), ki sta bila do prirediteljev zelo kritična že včeraj. Opazili so tudi Jonasa Vingegaarda (jumbo-Visma), ki je obiskal avtobus Movistarja in debatiral z Enricom Masom. Prireditelji so naposled upoštevali pomisleke kolesarjev in se odločili, da bodo čase za skupni seštevek beležili že devet kilometrov pred ciljem, a bodo vseeno delili bonifikacijske sekunde tako na Montjuicu kot v cilju, s tem pa v resnici niso odpravili nevarnosti, pravijo kritiki. Bitka za te sekunde utegne biti huda, zato bo zaključek etape še vedno izjemno nevaren, pravijo.   

115 km do ciljaMatteo Sobrero je dobil drugi gorski cilj dneva, kolesarji se zdaj previdno spuščajo v dolino, vodilna peterica 1:30 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Coll d'Estenalles (II. kategorija):
1. Matteo Sobrero (Jayco AlUla) 5 točk
2. Javier Romo (Astana Qazaqstan) 3
3. Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA) 1

117 km do cilja – Na vzponu je razlika med ubežniki in glavnino spet malo narasla, peterica ima zdaj spet 2:12 prednosti. Dež je ponehal.

128 km do cilja – Kolesarji se že vzpenjajo na drugi kategoriziran klanec dneva, Coll d'Estenalles (II. kategorija, 12,1 km, 3,9-odstotni povprečni naklon), vodilna peterica ima le še 1:30 prednosti pred glavnino.

Stanje v cilju se počasi izboljšuje, voda odteka, tudi kolesarjev v etapi ne pere več tako močan dež, grozijo pa nove nevihte.

135 km do cilja – Vodilna peterica ima zdaj 2:44 prednosti pred glavnino.

Najvišja prednost vodilnih je bila prek treh minut:

14:15 - V prvi uri etape je bežeča peterica prevozila 38,2 km.

Takole pa trenutno izgleda zadnji kilometer etape v Barceloni. Cestišče je pod vodo, ograje so podrte, prireditelje čaka ogromno dela, da zaključek etape pripravijo za kolesarje, povsem mogoče je, da bodo etapo skrajšali.

150 km do cilja – Kolesarji so opravili krog po znamenitem dirkališču Circuit de Barcelona – Catalunya, vodilna peterica ima zdaj že 3:20 prednosti pred glavnino, na čelu te pa so kolesarji nizozemskega moštva DSM – Firmenich. Čez dobrih 20 kilometrov se bo že začel drugi vzpon dneva na Coll d'Estenalles (II. kategorija, 12 km, 4-odstoten povprečni naklon).

162 km do cilja - Bol je ujel vodilno četverico, pet ubežnikov ima zdaj že 2:25 prednosti pred glavnino. Še naprej izdatno dežuje. Virtualno vodstvo v skupnem seštevku je že prevzel Italijan Piccolo, ki je po včerajšnji uvodni etapi za rojakom Milesijem zaostal le šest sekund.

174 km do cilja – Glavnini je ušla četverica z Italijanoma Andreo Piccolom (EF Education - EasyPost) in Matteom Sobrerom (Jayco AlUla) ter Špancema Javierjem Romo (Astana) in Joelom Nicolaom (Caja Rural – Seguros RGA). Z dobrimi 20 sekundami jim sledi še Nizozemec Jetse Bol (Burgos BH), glavnina pa zdaj vozi že dobro minuto za čelom dirke.

175 km do cilja – Prvi gorski cilj dneva je prvi prečil Španec Javier Romo (Astana).

Izidi gorskega cilja, Coll de Sant Bartomeu (III. kategorija):
1. Romo 3 točke
2. Nicolau 2
3. Sobrero 1

177 km do cilja – Prvi napad je bil neuspešen, glavnina je spet strnjena.

180 km do cilja – Glavnini je nekoliko pobegnila trojica. Majhno prednost imajo Italijan Matteo Sobrero (Jayco AlUla) ter Francoza Elie Gesbert (Arkea Samsic) in Thomas Bonnet (TotalEnergies).

13:15 - Druga etapa 78. Vuelte se je vendarle začela, kolesarji se že vzpenjajo na Coll de Sant Bartomeu (5,5 km pri 4,6 odstotka povprečnega naklona). Novo sporočilo prirediteljev: za skupni seštevek bodo šteli časi že devet kilometrov pred ciljem. 

13:11 - Prireditelji so sporočili, da bo uradni start nekaj kilometrov po prvotno načrtovanem startu.  

12:50 – Na pot se je podalo 175 kolesarjev, že včeraj je po padcu z dirke odstopil Belgijec Laurens De Plus (Ineos Grenadiers). Včeraj je v bolnišnici prestal preiskave poškdovanega desnega boka, ugotovili so, da je utrpel manjši zlom, so sporočili iz njegove ekipe. 

Vse majice danes nosijo kolesarji moštva DSM-Firmenich. Italijan Lorenzo Milesi vozi v rdeči vodilnega na dirki, v zeleni najboljšega po točkah Francoz Romain Bardet, v pikčasti najboljšega hribolazca Britanec Sean Flynn in v beli najboljšega mladega kolesarja pa še en Britanec Max Poole.

Tudi danes kolesarje čaka obupno vreme z dežjem, prireditelji dirke so se že prilagodili na zahtevne razmere in sporočili, da bodo čase za skupni seštevek šteli že na vrhu klanca na grad Montjuic 3,6 kilometra pred ciljem današnje etape. Bonifikacije s tega vzpona in iz cilja bodo veljale, tudi zmagovalec etape bo tisti, ki bo prvi prečkal ciljno črto v Barceloni. Danes lahko tako spet pričakujemo nekaj zmede po etapi, za zdaj pa velja, da za skupni seštevek na dirki štejejo razlike med kolesarji na vrhu Montjuica.

Druga etapa 78. Vulte se je v Mataru z zaprto vožnjo začela ob 12.45, uradni start etape pa bo šele ob 13.11. Kolesarje čaka 181,8 kilometra dolga pot do Barcelone.

Primož Roglič Jumbo-Visma
Sportal Besni Evenepoel ni varčeval z besedami, velika smola Jumbo-Visme
Primož Roglič Jumbo-Visma
Sportal Drama na Vuelti: Roglič in Jonas izgubila veliko časa v primerjavi z Remcom

Pred etapo

Uvodni ekipni kronometer je postregel s presenetljivim dogajanjem. Ko je dež tik pred začetkom dirkanja začel močiti ceste Barcelone, je postalo jasno, da bi lahko spremljali nenavaden razplet. Tistim ob koncu štartne liste je izdatno ponagajala še tema, saj so se na progo podali po 20. uri, zaradi česar nismo videli dejanskega stanja moči vseh ekip.

Pri Jumbo-Vismi, ki so bili osrednji favoriti in na koncu končali na enajstem mestu, so imeli povrhu vsega težave s predrto pnevmatiko Jonasa Vingegaarda, zaradi česar so izgubili dragocen čas – v primerjavi z lanskim junakom Vuelte Remcom Evenepoelom sta Jonas in Primož Roglič izgubila denimo 26 sekund.

Glede na vremensko napoved bi lahko imeli pester dan tudi danes, v kateri bodo rdečo majico vodilnega imeli v taboru Team dsm – nosil jo bo Lorenzo Milesi. Pred kolesarji je 181,8 kilometra dolga preizkušnja, ki bo vsebovala tri gorske cilje. Vse skupaj se bo začelo ob plaži kot prvi dan, nato bo kmalu prišel na vrsto prvi gorski cilj III. kategorije The Coll de Sant Bartomeu (6,6 km/4,5%). Sam po sebi ni težak, najtežje je na začetku. Dirka po Kataloniji je v zadnjih letih večkrat obiskala ta del Katalonije, a prvič v sklopu Vuelte.

Trasa 2. etape na Vuelti. | Foto: A. S. O. Trasa 2. etape na Vuelti. Foto: A. S. O.

Po krajšem obisku dirkališča Barcelona-Catalunya bo pred kolesarji nov vzpon, ki sliši na ime Coll D'Estenalles – gorski cilj II. kategorije je dolg 12,1 kilometra in bo imel povprečno 3,9-odstotno naklonino.

Čeprav je najdaljši klanec dneva, bo ključno igral najkrajši povsem ob koncu dneva, ko se bodo kolesarji povzpeli do gradu na Montjuicu v Barceloni. Klanec bo dolg 0,9 kilometra s povprečno naklonino 9,4 odstotka.

Ključen bi bil tudi spust, a ker organizatorji pričakujejo slabo vreme z nevihtami, so se odločili, da bodo čase v današnji etapi kolesarjem odmerili na vrhu zadnjega kategoriziranega klanca na Montjuic, torej 3,6 km pred ciljem.

Rezultati po 1. etapi

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte