Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
16.13

Osveženo pred

17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,74
Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 16.13

17 minut

Dirka po Španiji, 18. etapa (Vitoria-Gasteiz–Maetzu, 179,5 km)

V živo: prednost ubežnikov raste, zatišje pred nevihto za Primoža Rogliča in favorite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,74
Primož Roglič | Bo Primož Roglič že danes napadel rdečo majico? | Foto Guliverimage

Bo Primož Roglič že danes napadel rdečo majico?

Foto: Guliverimage

Na 79. Dirki po Španiji je na vrsti 18. etapa, 179,5 kilometra dolga preizkušnja od Vitorie Gasteiza do naravnega parka Izki v Maetzu. Kolesarje danes čakajo 2.700 višinskih metrov in dva kategorizirana vzpona, a gre pričakovati, da bodo Primož Roglič in favoriti za skupno zmago vendarle varčevali z močmi za naporen sklep Vuelte. 18. etapa se je začela ob 13.20, v cilju kolesarje pričakujejo med 17.15 in 17.45.

V živo 18. etapa Vuelte:

50,6 km do cilja - vodilni kolesarji so začeli z vzponom na najtežji klanec dneva, prelaz Herrera. To je slabih šest kilometrov dolg vzpon prve kategorije z 8,3-odstotnim povprečnim naklonom, tik pod vrhom pa naklonina presega deset odstotkov. Na vrhu tega klanca se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde. Prednost vodilne trojice pred prvo zasledovalno skupino znaša še 23 sekund, pred glavnino s Primožem Rogličem pa že več kot deset minut.

60 km do cilja - brez sprememb v ospredju, kjer še naprej vodi trojica Mathias Vacek (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla). Skupina s 37 kolesarji zaostaja dobro minuto, 4:30 zaostaja še skupina s petimi kolesarji, medtem ko je zaostanek glavnine že dobrih osem minut.

83 km do cilja - V vodstvu je zdaj trojica Mathias Vacek (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla). Skupina 38 kolesarjev za njimi zaostaja 33 sekund, še naslednja skupina z osmimi kolesarji 2:15, glavnina pa že skoraj šest minut.

95 km do cilja - prvi je gorski cilj na Alto de Rivas de Tereso prečkal Marc Soler (UAE Team Emirates) ki je tako prejel pet točk. Glavnina je medtem upočasnila ritem, njihov zaostanek za vodilno skupino znaša štiri minute.

99,5 km do cilja - iz glavnine sta skočila Mikel Bizkarra in Gotzon Martin (oba Eusktaltel-Euskadi), sledil jima je tudi Quentin Pacher (Groupama-FDJ). Za glavnino zaostajajo 1:30. Sledi jim Carlos Canal (Movistar). Za njimi se je izoblikovala še ena manjša skupina. 

105 km do cilja - kolesarji se vzpenjajo na Alto de Rivas de Tereso - 11-kilometrski klanec druge kategorije s 3,4-odstotnim povprečnim naklonom. Prednost velike skupine ubežnikov znaša še slabi dve minuti.

122 km do cilja - po številnih poskusih je pobeg uspel skupini 42 kolesarjev. V skupini ni nobenega izmed favoritov za skupno razvrstitev, še najvišje je Aleksandr Vlasov (Red Bull-Bora-Hansgrohe), ki za rdečo majico sicer zaostaja skoraj 24 minut. Prednost ubežnikov znaša dobre tri minute.

140 km do cilja - kolesarji še naprej poskušajo z napadi, a zaenkrat še brez uspeha, glavnina vozi skupaj. S pobegom je med drugim poskusil Stefan Küng (Groupama-FDJ), a je glavnina njegov poskus hitro izničila.

161 km do cilja – hiter začetek 18. etape, kolesarji so poskusili z nekaterimi napadi, a zaenkrat še brez uspešnega pobega, glavnina vozi skupaj.

13.20 – kolesarji so v oblačnem vremenu začeli z 18. etapo Dirke po Španije. Kolesarje čaka 179,5 kilometra dolga preizkušnja od Vitorie Gasteiza do naravnega parka Izki v Maetzu. 

Primož Roglič v skupnem seštevku dirke za vodilnim Benom O'Connorjem zaostaja pet sekund. O stanju Slovenca je pred etapo spregovoril tudi športni direktor Red Bull-BORA-hansgrohe Patxi Vila. Vila je v sredo zjutraj za Cyclingnews.com zavrnil idejo, da je Roglič v zadnjih dneh negoval poškodbo hrbta, ki jo je dobil na Touru, in vztrajal, da je bil njegov "konzervativni" pristop k vožnji preprosto posledica trenutne situacije na dirki. "Skoraj smo v vodstvu, tako da nam pravzaprav ni treba pretirano napadati, to je bistvo. Če nekdo želi iti, mu moramo poskušati slediti, to je zdaj glavna točka," je dejal Vila.

Po današnji etapi sta do konca 79. Dirke po Španiji na sporedu le še dve gorski etapi in pa končni kronometer v Madridu, kjer bodo favoriti obračunali za skupno zmago. Zato je danes še zadnja priložnost za kolesarje, ki spadajo v najožji krog favoritov, da se razveselijo vsaj etapne zmage.

V igri za to bodo na razgibani trasi z dvema kategoriziranima klancema številni profili tekmovalcev. Lepa priložnost je za ubežnike, trasa ustreza specialistom za enodnevne dirke, tudi za napad kakšnega hribolazca je teren primeren, konec etape je na spustu in bi ga lahko izkoristili tudi kakšni močnejši sprinterji.  

Vuelta 2024, trasa 18, etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Že v prvih 24 kilometrih etape tekmovalce čakata dva nekategorizirana klanca, drugi, La Tereja, je dolg slabe tri kilometre in ima 6,5-odstotni povprečni naklon, a prvi kategoriziran klanec pride po 70 kilometrih etape. Alto de Rivas de Tereso je 11-kilometrski klanec druge kategorije s 3,4-odstotnim povprečnim naklonom, po tem pa bo dogajanje najverjetneje zelo pestro.

Vuelta 2024, trasa 18, etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona Po dolgem spustu se nadaljuje razgiban teren, nato pa na 130. kilometru etape začetek najtežjega klanca dneva, prelaza Herrere. To je slabih šest kilometrov dolg vzpon prve kategorije z 8,3-odstotnim povprečnim naklonom, tik pod vrhom pa naklonina presega deset odstotkov. Na vrhu tega klanca se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

Od Herrere do cilja je še 44 kilometrov, takoj po spustu sledi nov kratek in nekategoriziran vzpon (2,9 km, 4,6 %), cesta se nato malce zravna in v zadnjih 15 kilometrih ponovno dvigne. Tik pred ciljem tekmovalce čaka še en kratek vzpon (2,3 km, 5,1 %), kjer bi lahko prišlo do kakšnega odločilnega napada, nato so do cilja le še spusti in nekaj ravnine.

Vremenoslovci napovedujejo še en hladen in verjetno moker dan z nekaj severnega vetra. Tudi zato bodo favoriti predvsem na številnih spustih najbrž zelo previdni. Morda pa se Primož Roglič v eksplozivnem koncu etape le odloči za napad na Avstralca Bena O'Connorja in mu sleče rdečo majico vodilnega na dirki, kolesarja v skupnem seštevku loči vsega pet sekund.

Zaprta vožnja se bo začela ob 13.05, uradni start naj bi bil ob 13.20, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 17.15 in 17.45.

Skupni vrstni red po 17. etapi:

1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               68;41:14
2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 0:05
3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:25
4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         1:46
5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 2:18
6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      3:48
7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             3:53
8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:00
9. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:27
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               5:19
...

Preberite še:

Kaden Groves
Sportal Še tretja zmaga avstralskega sprinterskega asa, miren dan za Rogliča
Wout van Aert
Sportal Wout van Aert se je po grdem padcu na Vuelti oddahnil
Primož Roglič
Sportal Roglič stiska Avstralca, ki je prejel kazen
Vuelta Primož Roglič
Sportal Primož Roglič po pravi drami le še streljaj od rdeče majice!
Wout van Aert
Sportal Dva grda padca Wouta van Aerta, ki je končal Vuelto
Ne spreglejte