SiolNET. Sportal Kolesarstvo
9,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 15. etapa (Martos - Alto Hoya de la Mora, 153 km)

Zmaga Nizozemcu, Roglič odščipnil še nekaj sekund Evenepoelu, a ta ostaja v rdečem

9,21

termometer

Primož Roglič, Vuelta22 |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Zmagovalec kraljevske etape 77. Vuelte je Nizozemec Thymen Arensman (DSM), Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil peti v etapi, je pa spet odščipnil nekaj sekund še vedno vodilnemu Belgijcu Remcu Evenepoelu (Quick-Step Alpha Vinyl). Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 19., v skupnem seštevku pa je zdaj 13. 

Roglič zdaj za Evenepoelom zaostaja minuto in 34 sekund, v zadnjem tednu Vuelte pa bo imel še nekaj možnosti, da napade rdečo majico. "Iskreno se nisem najbolje počutil, a na koncu sem prestal to zahtevno etapo. Proti vrhu vzpona sem se počutil bolje kot ob vznožju. Bilo je težko, gre za gromozanski vzpon. Na sestanku smo rekli, da želimo dobiti dirko, ampak za kaj takega enostavno nisem imel pravih nog. Vseeno mi je uspelo vzeti nekaj malega časa, bolje je namreč pridobiti 16 sekund kot jih izgubiti. Tega sem vesel in to bom odnesel v zadnji teden. Še prej pa se veselim prostega ponedeljka," je po etapi povedal Roglič.

Jutri bo na Vuelti prost dan, dirka se nadaljuje v torek s 189,4 kilometra dolgo ravninsko etapo od Sanlucar de Barramede do Tomaresa.

Dirka po Španiji, potek 15. etape:

Cilj: Nizozemec Thymen Arensman (DSM) je zmagovalec kraljevske etape! Enric Mas (Movistar) je bil drugi, Miguel Angel Lopez (Astana) pa tretji. Primož Roglič je s petim mestom spet odščipnil nekaj sekund Remcu Evenepoelu (Quick-Step), a je Belgijec ubranil rdečo majico vodilnega na Vuelti.

Izidi 15. etape:
1. Thymen Arensman (Niz/DSM) 4;17:17
2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 1:23
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 1:25
4. Jay Vine (Avs/Alpecin – Deceuninck) 1:25
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:44
6. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) isti čas
7. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates) 1:55
8. Jai Hindley (Avs/Bora – Hansgrohe)
9. Louis Meintjes (JAR/Intermarche – Wanty – Gobert – Materiaux) isti čas
10. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 1:59

19. Jan Polanc (Slo/UAE EMirates) 6:57
...

Skupni vrstni red (15/21):
1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 56;40:49
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:34
3. Enric Mas (Špa/Movistar) 2:01
4. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates) 4:49
5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)  5:16
6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 5:24
7. Joao Almeida (Por/UAE Emirates) 7:00
8. Thymen Arensman (Niz/DSM) 7:05
9. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 8:57
10. Jai Hindley (Avs/Bora – Hansgrohe) 11:36

13. Jan Polanc (Slo/UAE EMirates) 15:08

1 km do cilja  Roglič in O'Connor sta se odpeljala Evenepoelu, razlika pa je majhna. Slovenec bo proti Belgijcu spet pridobil nekaj sekund, a jih nekaj izgubil v primrjavi z Enricom Masom.

2 km do cilja – Roglič, Evenepoel in O'Connor so prehiteli omaganega Solerja. Arensman se pelje zmagi naproti, ima 1:18 prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

3 km do cilja – Mas in Lopez sta ujela skupino s Hindleyjem, Meintjesem, Uranom, Vinom in Mäderjem, vozijo dobro minuto za vodilnim Arensmanom. Skupina z Rogličem, Evenepoelom in O'Connorjem zaostaja 1:52 za vodilnim Nizozemcem. Še 18 sekund za temi pa sta Ayuso in Almeida, ki sta se otresla Rodrigueza.

5 km do cilja – Arensman se je otresel Solerja, Mas in Lopez vozita 1:18 za Nizozemcem, Roglič, Evenepoel in O'Connor pa 1:47 za vodilnim.

6 km do cilja – Arensman se je odpeljal v vodstvo, ima 1:18 prednosti pred skupino z Enricom Masom in 1:36 pred skupino z Rogličem.

7 km do cilja – Thymen Arensman (DSM) je ujel Solerja, Nizozemec in Španec vozita 1:20 pred Masom, De la Cruzom in Lopezom, pa 1:45 pred Evenepoelom, Rogličem in O'Connorjem.

8 km do cilja – Vodilnega Solerja zdaj lovi Arensman, Nizozemec je 21 sekund za Špancem. 1:51 za čelom dirke so Roglič, Evenepoel in O'Connor, Mas, Lopez in De la Cruz pa 25 sekund pred njimi. Kolesarji so zdaj že na dva tisoč metrih nadmorske višine.

9 km do cilja – Lopez je ujel moštvenega kolega De la Cruza, Mas se jima je pridružil, Evenepoel, Roglič in O'Connor vozijo 25 sekund za njimi. Vodi še vedno Marc Soler, 40 sekund pred zasledovalci in dve minuti pred Rogličevo skupino.

9,7 km do cilja - Rogliču in Evenepoelu je pobegnil še Enric Mas (Movistar). 

10,5 km do cilja – Iz Rogličeve skupine je skočil Miguel Angel Lopez (Astana), ostali ne reagirajo. Lopez je zadnji zmagovalec etape s ciljem na Hoya de la Mora, to je dosegel na Vuelti leta 2017.

13 km do cilja – Soler se vzpenja 54 sekund pred Arensmanom, Hindleyjem, Meintjesom, De la Cruzom, Uranom, Mäderjem in Vinom, pa 2:13 pred Evenepoelom, Rogličem, Vervaekejem, Lopezom, Masom in O'Connorjem. 25 sekund za njimi vozijo Carapaz, Rodriguez, Ayuso in Almeida.

15 km do cilja – Skupina z Evenepoelom in Rogličem je ujela Vervaekeja, Belgijec ima tako ob sebi moštvenega kolega, vodilni Soler je še povečal prednost pred zasledovalci na 49 sekund. 

16 km do cilja – Marc Soler vozi 43 sekund pred zasledovalci in 2:29 pred skupino z Rogličem in Evenepoelom.

17 km do cilja – Evenepoel danes (še) ne kaže znakov šibkosti, vodi skupino z Rogličem, Masom, Lopezom in O'Connorjem.

18 km do cilja – Vodilnemu Soleru s 23 sekundami zaostanka sledijo Arensman, Meintjes, Uran, Mäder, Hindley, De la Cruz in Vine, skupina z Rogličem in Evenepoelom vozi 2:43 za vodilnim Špancem, ob Slovencu in Belgijcu so še Mas, Lopez, O'Connor in Oliveira. 22 sekund za njimi vozi Juan Ayuso (UAE Emirates).

19 km do cilja – Harper je opravil svoje in popustil, Roglič je ostal sam. Richard Carapaz ima v skupini pred Rogličevo težave in izgublja stik. Marc Soler vztraja v vodstvu, 27 sekund pred zasledovalci. 

19,5 km do ciljaRoglič ima ob sebi še Chrisa Harperja, dvojcu Jumbo-Visme sledijo Evenepoel, Mas, Rodriguez, Lopez, Landa in O'Connor, skupina vozi 3:12 za vodilnim Marcom Solerjem. Vmes je še deveterica kolesarjev, ti vozijo 39 sekund za vodilnim Špancem.

20 km do cilja – Evenepoelov moštveni kolega Fausto Masnada je zapeljal s ceste, Rogličevi so pospešili, Belgijec pa se drži Slovenca. 

22 km do ciljaMarc Soler (UAE Emirates) se je sam odpeljal v vodstvo, začel se je klanec na Alto Hoya de la Mora (ekstra kategorija, 22,3 kilometra, 7,9 odstotka – tik pred etapo je prišlo do manjše spremembe, klanec je nekoliko manj intenziven, pa tri kilometre daljši, kot je bilo prvotno načrtovano). Glavnina vozi 3:25 za vodilnim Špancem.

25 km do cilja – Roglič je spet v ospredju glavnine, ob sebi ima štiri moštvene kolege, iz ubežne skupine sta mu na pomoč prišla še Rohan Dennis in Sam Oomen. Prednost vodilne dvanajsterice pa kopni.

27 km do cilja – Vina in Craddocka so ujeli še Hindley, Arensman, Meintjes, Carapaz, Soler, Reichenbach, Uran, Mäder, Vervaeke in De La Cruz, dvanajsterica ima 4:40 prednosti pred glavnino.

28 km do cilja – Primož Roglič je imel nekakšne težave, zapustil je glavnino in počakal klubski avtomobil, iz njega je vzel bidon, zdaj pa se prebija nazaj v ospredje. Dva njegova kolega nadzorujeta tempo na čelu glavnine, Remco Evenepoel se vozi za njima. Zasavec naj bi imel manjše težave s kolesom.

30 km do cilja – Vine in Craddock vozita 30 sekund pred zasledovalci in 4:49 pred glavnino. Na čelu te so zdaj kolesarji Jumbo-Visme s Primožem Rogličem.

Italijana Antonia Tiberija (Trek  Segafredo) je na spustu presenetil ovinek:

42 km do cilja – Jai Vine (Alpecin – Deceuninck) je prvi prečkal Alto del Purche, s Craddockom imata zdaj 29 sekund prednosti pred 24 zasledovalci in 4:23 pred glavnino. Na čelu te so zdaj kolesarji Movistarja.

Izidi gorskega cilja, Alto del Purche (I. kategorija):
1. Vine 10 točk
2. Craddock 6
3. Carapaz 4
4. Arensman 2
5. Hindley 1

44 km do cilja – Pikčasti Jai Vine lovi Craddocka, Avstralca do Američana loči še 23 sekund, glavnina je še vedno 4:11 za čelom dirke.  

46 km do cilja – Craddock vztraja v vodstvu, 55 sekund pred zasledovalci, ta skupina pa se redči, odpadel je že nosilec zelene majice Mads Pedersen, ki ga je prehitela tudi že močno razredčena glavnina. Na čelu te je spet ekipa AG2R Citroën, vozi pa 4:11 za vodilnim Američanom. Favoriti se za zdaj le vozijo v svojem tempu in pazijo drug na drugega.

Roglič ne skriva, kaj ga najbolj zanima
"Včeraj je bil vsekakor dober dan za nas. Cela ekipa je bila močna, jaz pa sem imel noge za zaključek. Upam, da bomo dirko končali tako, kot je ta ekipa Tour, z majico vodilnega," je pred današnjo etapo povedal Roglič.

49 km do cilja – Na čelo glavnine se je že postavil Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Evenepoel se drži Rogliča.

51 km do cilja – Craddock je že začel z vzponom na Alto del Purche, 9,1 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 7,6 odstotka, pred zasledovalci ima 1:33 prednosti, pred glavnino pa natanko pet minut. V ospredju glavnine se vozi Evenepoel s kolegi iz Quick-Stepa, Roglič in njegovi sotekmovalci iz Jumbo-Visme prežijo v bližini.

55 km do ciljaLawson Craddock se oddaljuje osemindvajseterici ubežnikov, zdaj ima že 1:32 prednosti, medtem pa je glavnina, na čelu katere so zdaj kolesarji moštva AG2R Citroën, zaostanek za čelom dirke zmanjšala na 5:36.

Izidi letečega cilja v Granadi:
1. Craddock 20 točk
2. Pedersen 17
3. Wright 15
4. Tiberi 13
5. Dennis10

65 km do cilja – Craddock vozi 55 sekund pred zasledovalci in 6:20 pred glavnino. Povprečna hitrost kolesarjev v prvih dveh urah etape je bila 43,4 kilometrov na uro.

75 km do cilja – Vodilna skupina je spet nekoliko ušla, glavnina zaostaja 5:50, kolesarji se približujejo Granadi, kjer bo leteči cilj, takoj zatem pa že začetek vzpona na Alto del Purche (I. kategorija). Po spustu s tega pa bo na vrsti zaključni vzpon 15. etape Alto Hoya de la Mora.

Cilj današnje etape bo 2.512 metrov nad morjem:

Alto Hoxa de la Mora | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

80 km do cilja – Ubežni skupini je pobegnil Američan Lawson Craddock (Team BikeExchange – Jayco).

86 km do cilja – Glavnina zdaj vozi 5.15 za ubežniki.

95 km do cilja – Vodilna devetindvajseterica ima zdaj že 5:20 prednosti pred glavnino, na čelu te je Rémi Cavagna (Quick-Step Alpha Vinyl).

Nizozemcu današnja trasa ustreza
"Včeraj je bil lep vzpon, počutil sem se dobro, imel sem dobre noge, tudi na najstrmejšem delu, ko je napadel Roglič. Morda je bilo zame le nekoliko prestrmo, pa še malce me je poneslo, ko sem sledil najboljšim, in takrat sem zares začutil noge. Vseeno mi je uspel lep rezultat. Danes mi trasa bolj ustreza, zaključni klanec je res dolg, ampak strm samo na začetku. Bomo videli, kako bo šlo," je pred današnjo etapo povedal Thymen Arensman, včeraj sedmi na Panderi.

To pa so posledice padca Wilca Keldermana:

107 km do cilja – Prednost ubežnikov zdaj znaša 4:45, Arensman se je v virtualnem skupnem seštevku prebil že na peto mesto.

115 km do cilja – Nosilec pikčaste majice Jai Vine je prvi prečkal prvi gorski cilj dneva, ubežna devetindvajseterica pa ima zdaj 4:30 prednosti pred glavnino. Na čelu te tempo nadzorujejo člani Evenepoelovega Quick-Stepa.

Izidi gorskega cilja, Puerto del Castillo (III. aktegorija):
1. Vine 3 točke
2. Meurisse 2
3. De la Cruz 1

120 km do cilja – Prednost ubežne skupine je hitro narasla prek štirih minut, v skupnem seštevku je med bežečimi najvišje uvrščen Nizozemec Thymen Arensman (DSM), ki ima za Evenepoelom 9:14 zaostanka.

124 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na Puerto del Castillo, v ospredju se je zdaj združila velika skupina ubežnikov. 29 jih je in vozijo 2:03 pred glavnino.

Ubežna skupina:
Jumbo-Visma: Oomen, Dennis
AG2R Citroën: Prodhomme
Astana Qazaqstan: De la Cruz, Nibali
Bahrain Victorious: Mäder, Sutterlin
Bora-Hansgrohe: Hindley
Cofidis: Fernandez
EF Education-Easypost: Uran, Carthy
Groupama-FDJ: Molard, Reichenbach
Ineos Grenadiers: Carapaz
Intermarché-Wanty-Gobert: Meintjes
Israel Premier Tech: Goldstein
Movistar: Oliveira
Quick-Step Alpha Vinyl: Masnada, Vervaeke
BikeExchange-Jayco: Craddock
Team DSM: Aresnman
Trek-Segafredo: Pedersen, Tiberi
UAE Team Emirates: Soler, McNulty
Alpecin-Deceuninck: Meurisse, Vine
Euskatel-Euskadi: Azparren
Arkea Samsic: Gesbert

128 km do cilja – Dennis, Nibali in Carthy še vodijo, s 15 sekundami zaostanka jim sledi večja skupina napadalcev, v kateri so tudi Jai Hindley, Rigoberto Uran, Gino Mäder, David de la Cruz, Marc Soler, Thymen Arensmann, Fausto Masnada, Louis Meintjes …

132 km do cilja – Z nekaj malega prednosti vztrajajo le še Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) in Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), zasledovalci jim dihajo za vrat.

138 km do cilja – Vojtech Repa (Kern Pharma) je izpadel iz ubežne skupine, na čelu glavnine se včerajšnji zmagovalec Richard Carapaz in Jay Hindley močno trudita, da bi se preselila med vodilne. Tempo je še vedno izjemen, a peterica počasi povečuje prednost. Zdaj vozi 19 sekund pred glavnino.

141 km do cilja – V glavnini se še niso sprijaznili z begom, številni kolesarji se še poskušajo preseliti v vodilno skupino, glavnina je razpotegnjena, hitrost pa 48 kilometrov na uro. Šesterica ima samo 12 sekund prednosti.

144 km do cilja – Bežijo Italijan Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), Britanec Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Norvežan Carl Fredrik Hagen (Israel Premier Tech), Čeh Vojtech Repa (Kern Pharma), Španec Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) in Avstralec Rohan Dennis (Jumbo-Visma).

Šesterica ima 17 sekund prednosti pred glavnino, medtem se je Kelderman ustavil pri zdravniškem avtomobilu, vozi pa 1:40 za glavnino. Na enem od rondojev je spodneslo tudi Lucasu Hamiltonu (BikeExchange – Jayco), a se je Avstralec hitro pobral in ostal v glavnini.

147 km do cilja – Glavnini je pobegnila šesterica kolesarjev, v ozadju je prišlo do padca, na tleh se je znašel Nizozemec Wilco Kelderman (Bora – Hangrohe), ki nadaljuje z dirko, a zdaj lovi glavnino.

13.16 (153 km do cilja) – 15. etapa se je začela zares, pričakujemo lahko hud boj za mesto v ubežni skupini. Prvi napadi se že vrstijo.

Štart: Ob 13.05 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo. Štartalo je 145 kolesarjev.

Roglič je danes prvi favorit za etapno zmago, napoveduje NTTPredictor:

Pred etapo

Nosilec rdeče majice Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je v soboto na zaključnem vzponu etape na Pandero proti Rogliču (Jumbo-Visma) in Kolumbijcu Miguelu Angelu Lopezu (Astana) izgubil 48 sekund, tudi Španec Enric Mas (Movistar) je Belgijcu odščipnil 20 sekund, in če danes spet ne bo imel najboljših nog, mu lahko še veliko zahtevnejša 15. etapa odnese tudi skupno vodstvo na Vuelti.

Primož Roglič, Vuelta 22 Sportal "Roglič bo le še močnejši, danes se ga bo treba držati"

V do včeraj domala neprebojnem oklepu mladega belgijskega asa so se pokazale prve razpoke in njegovi tekmeci so zavohali kri. Za nameček izgleda, da se je končno sestavil tudi njegov glavni tekmec Roglič, ki je dolgo okreval po padcu na letošnjem Touru in izpustil pomemben del priprav na Vuelto. A včeraj je bil 32-letni Zasavec spet bolj podoben svoji šampionski različici in dirka je spet odprta.

Vuelta22, trasa 15. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Evenepoel bo danes branil prednost minute in 49 sekund pred Rogličem, kolesarje pa na španski pentlji čaka peklenski dan. Na vrsti je namreč kraljevska etapa s ciljnim vzponom najvišje ekstra kategorije na Alto Hoya de la Mora iz smeri Monachila. Gre za kar 19,3 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 7,9 odstotka, ki utegne še dodatno premešati vrstni red. Kolesarji se bodo v zaključku etape povzpeli na kar 2.512 metrov nadmorske višine.

Primož Roglič, Vuelta22 Sportal Primož Roglič izkoristil krizo Evenepoela in se mu približal za 48 sekund

A to ne bo edini klanec v etapi. Že dobrih 27 kilometrov po štartu se bo začel vzpon na Puerto del Castillo, 6,8 kilometra dolg klanec tretje kategorije s povprečno naklonino 4,5 odstotka. Po tem sledi slabih 70 kilometrov lažje trase, pred zaključnim vzponom pa so prireditelji tekmovalcem pripravili še vzpon prve kategorije. Na 101. kilometru etape se bo namreč začel vzpon na prelaz Alto del Purche, 9,1 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 7,6 odstotka, nato pa sledi kraljevski zaključek. Skupno tekmovalce čaka kar štiri tisoč višinskih metrov.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, ob 13.16 se bo začela prava dirka, v cilju pa najboljše po 153 kilometrih etape pričakujejo okoli 17.30.

Primož Roglič Sportal Strokovnjak, ki je zdravil Primoža Rogliča: Na Dirki po Franciji se je žrtvoval za ekipo

Skupni vrstni red (14/21):

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)   52:21:33
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 1:49
3. Enric Mas (Špa/Movistar) 2:43
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)  3:46
5. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates) 4:53
6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)  6:02
7. Joao Almeida (Por/UEA Emirates)  6:49
8. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe)  6:56
9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 8:49
10. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 9:12

12. Jan Polanc (Slo/UEA Emirates) 10:10

Vuelta22, trasa 15. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin