Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 8. 2021,
17.38

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Bahrain Victorious BikeExchange UAE Emirates Jumbo-Visma Luka Mezgec Jan Tratnik Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Petek, 27. 8. 2021, 17.38

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 13. etapa (Belmez–Villanueva de la Serena, 203,7 km)

Jakobsen odpovedal, zmaga Senechalu, tudi Mezgec odličen, Roglič varno preživel dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Primož Roglič | Primož Roglič je varno preživel najdaljšo etapo. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je varno preživel najdaljšo etapo.

Foto: Guliverimage

Francoz Florian Senechal je zmagovalec 13. etape Dirke po Španiji. Ta je bila z 203,7 kilometra najdaljša na letošnji Vuelti. Kolesarji so jo začeli v Belmezu, končali pa v Villanuevi de la Sereni, kjer so se za zmago udarili sprinterji. Odlično četrto mesto je zasedel Luka Mezgec. V skupnem seštevku etapa ni prinesla sprememb, v rdeči majici ostaja Norvežan Odd Christian Eiking, slovenski zvezdnik Primož Roglič pa je varno prispel v cilj in zadržal tretje mesto.

Florian Senechal (Deceuninck Quick Step) je v ciljnem sprintu za seboj zadržal Italijana Mattea Trentina (UAE Emirates) in Alberta Daineseja (Team DSM) ter se veselil svoje prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. Francoz je sicer eden od sprinterskih pomočnikov Fabia Jakobsena, ki pa je danes odpovedal kilometer in pol pred ciljno črto.

Na odličnem četrtem mestu je najdaljšo etapo letošnje Vuelte končal Luka Mezgec (BikeExchange), za zmagovalcem je zaostal tri sekunde. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel na 25. mestu, 11 sekund za zmagovalcem in zadržal tretje mesto v skupnem seštevku. 

V rdeči majici ostaja Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche Wanty Gobert), z 58 sekundami prednosti pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis) in minuto in 56 sekundami pred Rogličem.

Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 53. (+ 0:30), Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa 79. (1:02). Polanc je v skupnem seštevku 17. (+ 13:37), Mezgec 97. (1;26:49), Tratnik pa 138. (2;03:08).

Zmeda v Deceunincku

"Pojma nimam, kaj se je zgodilo. Opravili smo super delo za Fabia, potem pa mi je po radiu dejal, da ima predrto zračnico in da moram zaradi razbite glavnine sprintati jaz. Ostal sem miren in v zadnjih 100 metrih dal vse od sebe," je dejal 28-letni Senechal, dobil je tretjo dirko v karieri in prvo na tritedenskih pentljah.

Jakobsena sicer ni ustavila predrta zračnica, kot je povedal po etapi: "Po enem od ovinkov kakšnih pet kilometrov pred ciljem sta Egan Bernal in Tom Pidcock naredila manjšo luknjo v skupini in moral sem loviti, nato pa nisem imel več nog za sprint. Po radiu sem sporočil, naj gre Florian na zmago in popustil."

Luka Mezgec je šel kot kamikaza. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Mezgec je šel kot kamikaza. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mezgec skozi ovinke kot kamikaze

Tudi Mezgec je v zaključku ostal brez kapetana Michaela Matthewsa in se moral znajti sam, a je bil predaleč od najboljših, da bi se lahko vmešal v boj za etapno zmago. "Ekipa je delala dobro vse do ključnega trenutka dneva, ko so nas štiri kilometre pred ciljem zaprli. Po ovinku na treh kilometrih do cilja se ni bilo več mogoče prebiti naprej. Tam smo se izgubili. Nekako mi je le uspelo najti Roba Stannarda dva kilometra pred ciljem in mislil sem, da je Matthews takoj za menoj. Ampak bilo je težko, skozi ovinke sem šel kot kamikaze, prebiti sem se poskušal čim bolj v ospredje in vedel sem, da drugače kot na vso moč skozi ovinke ne bo mogoče. Največja napaka je bila, da nas tri kilometre pred ciljem ni bilo v ospredju, to nas je stalo boljši izid," je za spletno stran moštva BikeExchange povedal Mezgec. 

Sportal Kakšno majico je oblekel Luka Mezgec?

Izidi 13. etape:

1. Florian Senechal (Fra) Deceuninck-QuickStep 4;58:23
2. Matteo Trentin (Ita) UAE Team Emirates isti čas
3. Alberto Dainese (Ita) Team DSM 0:02
4. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 0:03
5. Stan Dewulf (Bel) AG2R Citroën Team
6. Piet Allegaert (Bel) Cofidis
7. Itamar Einhorn (Izr) Israel Start-up Nation
8. Antonio Jesus Soto (Špa) Euskaltel-Euskadi
9. Rui Oliveira (Por) UAE Team Emirates vsi isti čas
10. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 0:06
...
25. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:11
53. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 0:30
79. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 1:02

Skupni vrstni red:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 50;31:52
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:58
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma + 1:56
4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:31
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:28
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:55
7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:41
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:57
9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 5:03
10. Felix Grossschartner (Aut) Bora-Hansgrohe 5:38
...
17. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 13:37
97. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 1;26:49
138. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;03:08

Dirka po Španiji, potek 13. etape:

Cilj: zmagovalec etape je Florian Senechal, Matteo Trentin je bil drugi, Fabio Jakobsen pa je odpovedal kilometer in pol pred ciljem.

Neuradni izidi:
1. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step)
2. Matteo Trentin (UAE Team Emirates)
3. Alberto Dainese (Team DSM)
4. Luka Mezgec (Team BikeExchange)
5. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team)
...

3 km do cilja - kolesarji so varno prevozili nekaj pasti na cesti, hitrost je narasla prek 60 km/h.

5 km do cilja - poteka bitka za položaje, nervoza narašča, pred kolesarji je še nekaj krožišč.

17.21 (11 km do cilja) - Fabio Jakobsen je osvojil 20 točk na letečem cilju, v glavnini narašča nervoza, začenja se boj za čim boljše položaje za zaključni sprint. Olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) je zaradi okvare kolesa nekoliko zaostal in moral loviti glavnino.

Izidi letečega cilja (Don Benito):
1. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) 20 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Bert van Lerberghe (Deceuninck-Quick Step) 17/2
3. Jose Joaquin Rojas (Movistar Team) 15/1
4. Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma) 13
5. Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) 10

17.01 (27 km do cilja) - beg je končan, trojica Špancev je spet v glavnini, ta pa zdaj drvi proti letečemu cilju v Don Benitu. Temperatura zraka je že presegla 36 stopinj Celzija.

16.41 (42 km do cilja) - glavnina je spet pospešila, ubežniki imajo zdaj le še dobrih 30 sekund prednosti.

16.27 (51 km do cilja) - veter je glavnino za kratek čas raztrgal na ešalone, v tem obdobju se je trojici ubežnikov spet uspelo oddaljiti na 55 sekund. Glavnina je sicer spet strnjena.



Arnaud Demare: Težko bo
"Včeraj in danes smo pojedli preveč tort, težko bo," se je pred etapo pošalil sprinterski adut moštva Groupama FDJ Arnaud Demare. Včeraj je praznoval 30. rojstni dan, danes 28. njegov moštveni kolega Le Gac. "Morali se bomo zbrati za dober konec, kjer se bom lahko pokazal. Utrujenost je že močno prisotna, zato bo tempo danes morda manj peklenski, kar je dobro zame. Ne bi rekel, da je Jakobsen nesporni favorit, čeprav je bil v prvem tednu dirke res močan. Ampak hribi so nas vse ranili. Tudi zadnjih nekaj dni je bilo hitrih, vročih in napornih. Počutim se dobro, na klancih sem boljši kot običajno, ampak najboljši moram biti v sprintih."

16.19 (58 km do cilja) - glavnina je močno dvignila tempo, ubežna trojica ima zdaj le še 34 sekund prednosti.  



Jakobsen: Veselim se zaključka etape
"Že dve leti je od tega? Kako čas beži," je danes zjutraj ob omembi njegove prve zmage na Vuelti 2019 povedal Fabio Jakobsen. Tudi danes je največji favorit za etapno zmago, ta bi bila že njegova peta na španski pentlji. "Počutim se dobro, le utrujen sem, seveda. Ampak mislim, da smo utrujeni vsi. Včeraj so bili nor tempo in visoke temperature, danes je spet dolga etapa, ampak se veselim konca in skupinskega sprinta. Bora, DSM in FDJ imajo sprinterje, ki lahko zmagajo," je še povedal nosilec zelene majice najboljšega po točkah.

16.05 (68 km do cilja) - prednost ubežnikov je upadla na minuto in 15 sekund, glavnina lahko današnji beg konča v vsakem trenutku, skoraj zagotovo pa ga bo še pred letečim ciljem v Don Benitu. Temperatura ozračja je narasla na skoraj 35 stopinj Celzija.

15.31 (88 km do cilja) - trojica Špancev vozi 1:40 pred glavnino.

15.08 (104 km do cilja) - tempo na čelu glavnine še vedno narekujejo kolesarji moštev Deceuninck Quick Step, Groupama FDJ in Team DSM, v tem trenutku ubežni trojici dovoljujejo 2:16 prednosti.



Matthews včeraj razočaran
"Včeraj sem imel res slab dan, na obeh klancih sem zaostal, obakrat me je ekipa spet pripeljala nazaj v skupino. Ob koncu se mi ni uspelo vmešati v sprint, zato sem razočaran, bila je namreč lepa priložnost. Ta Vuelta je vsak dan drugačna, nemogoče je karkoli napovedati. Mislim, da je danes zadnja etapa za čiste sprinterje, ki bodo zato kontrolirali dirko. Jaz pa bom videl, kakšne noge bom imel ob koncu," je pred današnjo etapo povedal Michael Matthews (BikeExchange).

14.44 (121 km do cilja) - v prvih dveh urah etape je bila povprečna hitrost kolesarjev 38,2 km/h. Ubežna trojica vozi 1:53 pred glavnino. Danes je največji favorit za etapno zmago nosilec zelene majice Fabio Jakobsen.

Eden od favoritov za današnjo zmago bi lahko bil tudi Michael Matthews, kar pomeni, da mu bo ob koncu moral pomagati tudi njegov moštveni kolega pri BikeExchange Luka Mezgec. Ta svoje veščine pili tudi na gorskem kolesu. Nekaj zanimivih napotkov slovenskega asa si oglejte v spodnjem videu.

 

14.22 (134 km do cilja) - glavnina nenehno skrbi, da jim ubežniki ne uidejo predaleč, ko si je trojica privozila že nekaj več kot tri minute naskoka, je sledila reakcija in zdaj vodilni spet vozijo 2:10 pred zasledovalci. 

Roglič je bil včeraj nemočen: Samo odnesli so me
"Nisem videl, zakaj se je zgodil padec, samo odnesli so me. Nič nisem mogel storiti, le s ceste v gozd sem lahko zapeljal. Nemočen sem bil. Tam so bile neke žice, za nameček je padlo veliko kolesarjev. Na primer, da sem jo odnesel dobro. Danes bom videl, če bom zaradi padca kaj trpel, upam, da bo vse v redu. Če bo, lahko danes samo uživamo in dirkamo brez nepotrebnih zapletov," je pred etapo o včerajšnjem padcu povedal slovenski šampion Roglič.

Tudi kolesarji moštva Ineos Grenadiers Adam Yates, Dylan van Baarle, Salvatore Puccio in Pavel Sivakov po včerajšnjem padcu čutijo posledice, a jim je zdravniška služba prižgala zeleno luč za današnjo etapo. 

Takole so padli včeraj:

13.51 (154 km do cilja) - etapa za zdaj poteka mirno in nadzorovano, ubežna trojica ima 2:25 prednosti pred glavnino. Temperatura ozračja je trenutno nekaj čez 32 stopinj Celzija, veter kolesarjem piha v hrbet s histrostjo 7 km/h.

13.21 (176 km do cilja) - ubežniki vozijo 2:10 pred glavnino, ta jih torej drži na precej kratki "verigi". Favoriti za skupno zmago, med njimi seveda tudi Primož Roglič, zmagovalec zadnjih dveh dirk, danes lahko malo počivajo in varčujejo z močmi za konec tedna, ko bodo na sporedu spet resne gorske etape.

Danes 28. rojstni dan praznuje Olivier Le Gac in moštva Groupama FDJ.

Tukaj pa je še nekaj zanimivih posnetkov razburljive včerajšnje etape:

13.03 (186 km do cilja) - moštva sprinterskih favoritov, poleg Deceunicka še Groupama FDJ, nadzorujejo dirko, prednost ubežne trojice omejujejo na dve minuti. Tudi Team DSM se pojavlja na čelu glavnine.

12.55 (191 km do cilja) - na čelo glavnine je svojega moža postavila ekipa Deceuninck Quick Step, sicer pa ubežna trojica zdaj vozi 2:20 pred glavnino.

12.46 (197 km do cilja) - trojica španskih ubežnikov ima že 1:15 prednosti, kolesarji v glavnini so se, kot kaže, sprijaznili s stanjem. Med ubežniki je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Luis Angel Mate, pa že ta ima za vodilnim Norvežanom Eikingom več kot uro zaostanka. 

12.41 (200 km do cilja) - takoj po uradnem startu so iz glavnine skočili Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA) in Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) ter so hitro pribojevali pol minute prednosti. Glavnina se ni odzvala.

12.37 (203 km do cilja) - etapa se je z manjšo zamudo začela tudi zares. Danes dirka 165 kolesarjev.

Na startu se danes nista pojavila Španec Omar Fraile (Astana Premier Tech) in Nemec Maximilian Schachmann (Bora Hansgrohe). Prvi je odstopil zaradi poškodbe hrbta, drugi se po včerajšnji naporni, stresni in predvsem vroči etapi ni uspel regenerirati, je sporočil športni direktor nemške ekipe. 

12.18 - kolesarji so se v Belmezu odpravili na zaprto vožnjo, ob 12.32 naj bi dosegli kilometer nič in najdaljša etapa letošnje Vuelte se bo začela tudi zares. Danes bo v ospredju boj za točke, te se bodo delile na cilju in še dobrih 11 kilometrov pred njim na letečem sprintu v Don Benitu. Na tem bodo najboljši trije prejeli tudi bonifikacijske sekunde.

V razvrstitvi za zeleno majico s 180 točkami vodi Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step), drugi je Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo) s 114 točkami. Danes lahko posameznik osvoji največ 70 točk, 20 na letečem in 50 v ciljnem sprintu.

Jakobsen je na današnji dan (27. avgust) že dobil etapo na Vuelti, to je bilo leta 2019, ko je bil najhitrejši v sprintu 4. etape takratne španske pentlje. Vuelto 2019 je sicer dobil Primož Roglič. Prav nič ne bi imeli proti, če se zgodovina ponovi.

Pred etapo

Ob 12.18 se bodo kolesarji podali na zaprto vožnjo, kilometer nič bodo dosegli ob 12.32 in takrat se bo etapa začela tudi zares. Pričakovati je mogoče, da bodo dirko nadzorovale ekipe sprinterjev, ti pa se bodo na koncu spopadli za zmago. Cilj naj bi karavana dosegla med 17.16 in 17.45.

Vuelta 2021 - profili etap | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

V zeleni majici najboljšega po točkah vozi Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step), ki ima 180 točk, drugi v tej razvrstitvi je po odstopu Jasperja Philipsena zdaj Danec Magnus Cort Nielsen (114 točk), tretji pa Primož Roglič (106).

Roglič in njegovi kolegi iz Jumbo-Visme bodo bolj osredotočeni na skupni seštevek, v katerem Zasavec zaseda tretje mesto. Rdečo majico vodilnega bo tudi danes nosil Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche), ki pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis) vodi za 58 sekund, pred Rogličem pa minuto in 56 sekund.

V dirki ostajajo vsi slovenski kolesarji, Jan Polanc (UAE EMirates) v skupnem seštevku zaseda 17. mesto (+ 13:19), Luka Mezgec (BikeExchange) je 98. (1;36:57), Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa 138. (2;12:17).

Primož Roglic
Sportal "Primož in Steven sta grdo padla, videti je, da sta dobro"

Skupni vrstni red po dvanajstih etapah:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 45;33:18

2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:58

3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:56

4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:31

5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:28

6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:55

7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:46

8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:57

9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 5:03

10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:38

17. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 13:19

98. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 1;36:57

138. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;12:17

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič spet padel, a srečno prispel v cilj, etapna zmaga Dancu
Ne spreglejte