Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 8. 2021,
17.12

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

3

Natisni članek

Jan Polanc Jan Tratnik Luka Mezgec Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Četrtek, 26. 8. 2021, 17.12

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 12. etapa, Jaen−Cordoba, 175 km

Primož Roglič spet padel, a srečno prispel v cilj, etapna zmaga Dancu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

3

Primož Roglič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 12. etape Dirke po Španiji je Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo), ki je bil najmočnejši v ciljnem sprintu. Slovenski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je danes spet padel, a jo je odnesel brez poškodb in je varno prispel v cilj. V skupnem seštevku 31-letni Kisovčan ostaja na tretjem mestu, v rdeči majici vodilnega na dirki pa Norvežan Odd Christian Eiking.

Izidi 12. etape:

1. Magnus Cort Nielsen (Dan) EF Education-Nippo 3;44:21
2. Andrea Bagioli (Ita) Deceuninck-QuickStep
3. Michael Matthews (Avs) Team BikeExchange
4. Matteo Trentin (Ita) UAE Team Emirates
5. Andreas Kron (Dan) Lotto Soudal
6. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe
7. Antonio Jesus Soto (Špa) Euskaltel-Euskadi
8. Anthony Roux (Fra) Groupama-FDJ
9. Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo
10. Martijn Tusveld (Niz) Team DSM

12. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma vsi isti čas
40. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates + 0:09
41. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 0:12
114. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 14:33

Skupni vrstni red:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 45;33:18
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:58
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:56
4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:31
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:28
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:55
7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:46
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:57
9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 5:03
10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:38

17. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 13:19
98. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 1;36:57
138. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;12:17

Dirka po Španiji, potek 12. etape:

Cilj: zadnji ubežnik je bil ujet že znotraj zadnjega kilometra etape, o zmagovalcu pa je odločal ciljni sprint. Najmočnejši je bil Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo).

17.02 (6 km do cilja) – na čelu glavnine tempo narekujejo kolesarji moštva BikeExchange z Luko Mezgecem, v dober položaj za sprint poskušajo pripeljati kapetana Michaela Matthewsa. Tudi Primož Roglič je blizu, prav tako Matteo Trentin, adut UAE Emirates. Vodilna četverica ima še 20 sekund prednosti.

16.57 (11 km do cilja) – Ciccone, Henau, Bardet in Vine se spuščajo 25 sekund pred Matteom Tretntinom in Ionom Izagirrejem, ta imata pet sekund prednosti pred glavnino.

16.50 (19 km do cilja) – kolesarji so opravili z zadnjim klancem dneva, vodilna četverica je Alto del 14 % (Vrh štirinajstih odstotkov - ime je klanec dobil po njegovem najstrmejšem delu) prevozila 27 sekund pred zasledovalci.

Izidi gorskega cilja II. kategorije (Alto del 14 %):
1. Romain Bardet (Team DSM) 5 točk
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 3
3. Sebastian Henao (Qhubeka NextHash) 1

16.48 (20 km do cilja) – vodilnima sta se priključila še Romain Bardet (Team DSM) in Sebastian Henao (Qhubeka NextHash). Četverica ima 17 sekund prednosti pred glavnino, v tej se Trentin in Matthews mučita.

16.45 (21 km do cilja) – ubežnike je glavnina polovila, zdaj sta v vodstvo skočila Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) in Jay Vine (Alpecin-Fenix). Vozita 10 sekund pred glavnino.

16.34 (25 km do cilja) – takoj na začetku vzpona na Alto de San Jeronimo (II. kategorija, 7,2 km pri 5,6 odstotka povprečnega naklona) je ubežna skupina razpadla. Van Gils zdaj vozi sam v vodstvu, 34 sekund pred glavnino.

16.29 (28 km do cilja) – ubežniki imajo še 30 sekund prednosti pred glavnino, 48 sekund za to pa vozi skupinica sprinterjev z nosilcem zelene majice Fabiem Jakobsenom na čelu. On in njegovi sprinterski tekmeci bodo glavne vloge zasedli jutri, ko je na sporedu povsem ravninska etapa.

Matthews: Danes ne bomo nadzorovali mi
"Včeraj smo bili izjemno motivirani, etapa je vsaj na papirju videti primerna, da bi se lahko boril za zmago, ampak se je izkazala preprosto za pretežko. Danes je nova priložnost, a dirke vsekakor ne bomo nadzorovali mi. To smo počeli včeraj, danes naj jo kdo drug. Po treh zaporednih dneh dirkanja na vso moč smo utrujeno vsi," je pred današnjo etapo povedal še eden od favoritov za zmago, Avstralec Michael Matthews, moštveni kolega Luke Mezgeca pri BikeExchange.

16.19 (35 km do cilja) – prednost vodilne sedmerice se topi, glavnina zdaj vozi 40 sekund za njo. Na čelu glavnine tempo diktira UAE, ki ima očitno danes načrte z Matteom Trentinom.

Po treh urah dirke je povprečna hitrost kolesarjev 47,8 km/h.

16.09 (45 km do cilja) - Mikel Iturria je prvi prečkal Alto de San Jeronimo, ima 12 sekund naskoka pred šesterico zasledovalcev, ti pa vozijo manj kot minuto pred glavnino.

Izidi gorskega cilja III. kategorije (Alto de San Jeronimo):
1. Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) 3 točke
2. Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) 2
3. Maxim Van Gils (Lotto Soudal) 1

16.03 (50 km do cilja) – sedmerica vozi 1:03 pred glavnino. Roglič se ob pomoči klubskih kolegov spet prebija nazaj v ospredje glavnine.

15.57 (54 km do cilja) – spet padec večjega števila kolesarjev, tudi nekaj jumbovcev se je znašlo na tleh, med njimi Primož Roglič. Slovenec nadaljuje dirko, padli so tudi Adam Yates (Ineos) in še nekaj njegovih kolegov, pa vsaj dva kolesarja Movistarja …

15.46 (59 km do cilja) – v ospredju zdaj vozi sedem kolesarjev, Američan Chad Haga, ki danes praznuje 33. rojstni dan, ni zdržal tempa in je nekoliko zaostal. Ubežniki imajo 1:34 prednosti pred glavnino, na čelo katere so se spet postavili člani UAE Emirates.  

Tudi glavnina se na klancu redči, le stežka ji sledi olimpijski prvak Richard Carapaz (Ineos), na tleh se je znašel tudi Španec Omar Fraile (Astana), ki pa se je hitro spet spravil nazaj na kolo in zdaj lovi tekmece.

15.38 (62 km do cilja) - kolesarji se že vzpenjajo po klancu III. kategorije na Alto se San Jeronimo (13 km pri 3,3 odstotka povprečnega naklona). Ubežna osmerica vzdržuje pičlo minuto prednosti pred glavnino.

15.31 (67 km do cilja) – kolesarji so že prvič prečkali ciljno črto v Cordobi, osmerica ubežnikov 1:01 pred glavnino.

Izidi letečega cilja v Cordobi:
1. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team) 20 točk
2. Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) 17
3. Jetse Bol (Burgos-BH) 15
4. Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) 13
5. Chad Haga (Team DSM) 10

15.26 (70 km do cilja) – ubežniki vozijo 1:07 pred glavnino, v prvih dveh urah etape je bila povprečna hitrost 49,5 km/h.

Avstrijec Tobias Bayer (Alpecin Fenix) je odstopil, pri padcu se je prehudo poškodoval (predel rame), da bi lahko nadaljeval.

15.18 (77 km do cilja) – osmerica zdaj vozi 1:12 pred glavnino, na čelu katere tempo diktirajo kolesarji moštev Jumbo-Visma in UAE Team Emirates.

15.11 (82 km do cilja) – Mikel Iturria (Euskatel Euskadi), Sebastian Berwick (Israel Start Up Nation), Sander Armée (Team Qhubeka NextHash), Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Maxim van Gils (Lotto Soudal), Chad Haga (Team DSM), Jetse Bol (Burgos-bH) in Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) imajo zdaj 40 sekund prednosti pred glavnino.

V ozadju se je zgodil padec, na tleh sta trdo pristala dva kolesarja moštva Alpecin-Fenix.  

15.05 (87 km do cilja) – Iturria, Armee in Berwick vozijo 30 sekund pred petimi zasledovalci, Stanom Dewulfom (AG2R-Citroën Team), Maximom van Gilsom (Lotto Soudal), Chadom Hago (Team DSM), Jetsejem Bolom (Burgos-bH) in Julenom Amezqueto (Caja Rural-Seguros RGA), glavnina pa 12 sekund za temi.

14.57 (95 km do cilja) – napadli so Mikel Iturria (Euskatel Euskadi), Sebastian Berwick (Israel Start Up Nation) in Sander Armée (Team Qhubeka NextHash), pridružiti se jim poskušata še Julen Amezqueta (Caja Rural – Seguros RGA) in Jetse Bol (Burgos BH). Iz glavnine je skočil še Florian Vermeersch (Lotto Soudal), poskušajo tudi drugi. 

Kot otrok navijal za Hushovda
Leta 2006 je prav v Cordobi Thor Hushovd postal prvi Norvežan, ki je na Vuelti oblekel majico vodilnega kolesarja, njegov rojak Odd Christian Eiking, ki rdečo majico nosi danes, je bil takrat star 11 let. "Thor je bil takrat v najboljših letih, spremljal sem njegove boje na Touru in Vuelti. Lepo zgodbo je spisal, ko je prvič oblekel rdečo majico, upam, da jo danes uspe ubraniti tudi meni. Potrebujem pa močne noge za plezanje, zadnji klanec je precej strm in tudi danes bo trd boj," je pred etapo povedal Eiking.

14.39 (110 km do cilja) - Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step) je v nov napad potegnil še tri soborce, pa je bil tudi njihov poskus obsojen na neuspeh. Karavana se približuje Cordobi, kjer bo prvič prečkala tudi ciljno črto današnje etape, nato pa se bo podala v krog prek dveh gorskih ciljev. Na prvem prečkanju ciljen črte bo tam leteči sprint. Temperatura ozračja je trenutno skoraj 34 stopinj Celzija, glavnina še vedno drvi z več kot 50 km/h.

14.26 (122 km do cilja) – prvo uro etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 50,2 km/h. Nadaljuje se hud boj za beg.

14.17 (129 km do cilja) – oddaljiti se je poskusila še dvanajsterica tekmovalcev, tudi ta ni prišla daleč. Hitrost karavane je ves čas prek 50 kilometrov na uro, prva ura etape bo izjemno hitra.

14.06 (138 km do cilja) – trojici se je uspelo oddaljiti za največ 26 sekund, nato jo je glavnina ujela. Nadaljuje se trda bitka za mesto med ubežniki.

13.57 (144 km do cilja) – nekaj prednosti imajo zdaj Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Diego Rubio (Burgos-BH) in Bert-Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash).

13.54 (147 km do cilja) – vodilni trojici se je poskušalo priključiti še 15 kolesarjev in glavnina je tudi ta poskus nevtralizirala. Karavana drvi z več kot 55 km/h, nadaljujejo se poskusi pobega, temperatura pa je trenutno 32,5 stopinje Celzija.

Trentin: Odločilna bo vročina
"Danes bi raje videl zaključni sprint razredčene skupine kot uspešen pobeg, ampak na tej Vuelti si vsi želijo bežati. Včeraj smo v prve pol ure etape divjali s povprečno 60 km/h, v prvi uri s 50 km/h, danes pa je prvih 60 kilometrov etape spust, zato pričakujem, da bo šlo spet hitro. Ampak danes mislim, da bo odločilna vročina, okoli Cordobe naj bi bilo okoli 40 stopinj Celzija. V tej vročini bosta klanca še toliko bolj naporna," je pred etapo povedal Matteo Trentin, moštveni kolega Jana Polanca pri UAE Emirates.

13.48 (153 km do cilja) – manjšo prednost pred glavnino imajo zdaj Jetse Bol (Burgos-BH), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) in Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash).

13.35 (165 km do cilja) – Touzeju se je priključila še peterica, glavnina je reagirala in prvi poskus pobega zatrla. Vrstijo se nadaljnji poskusi.

13.32 (167 km do cilja) – že od starta etape se vrstijo skoki in napadi, nekaj prednosti si je prikolesaril Francoz Damien Touze (AG2R Citroën). Številni se mu hočejo še priključiti.

Start: ob 13.24 je direktor dirke z nekaj zamude (počakal je zaradi mehaničnih težav pri enem od kolesarjev moštva Burhos BH) pomahal z zastavico in kolesarji so začeli 12.  etapo Vuelte. Do cilja jih čaka 175 razgibanih kilometrov z dvema kategoriziranima vzponoma. Začelo je 168 kolesarjev.

Karavana se je malo pred 13. uro podala na devetkilometrsko zaprto vožnjo.

Pred etapo

Današnje dogajanje na Vuelti se bo začelo ob 12.56 z zaprto vožnjo v Jaenu, kilometer 0 pa bodo kolesarji dosegli ob 13.14, ko se bodo sledili poizkusi pobegov.

Videti je, da bi se lahko danes Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) z nekaterimi somišljeniki odcepil od glavnine in se podal proti cilju. Tudi Jan Polanc (UAE Emirates) bi lahko poskusil, videli pa bomo, kaj bodo dejansko povedali cesta in kolesarji.

Primož Roglič
Sportal Najprej sta se opravičila, nato je Roglič skočil v svojem slogu

Vse pa bodo morali na 175 kilometrov dolgi trasi narediti 2.054 višinskih metrov. Prvi gorski cilj bo na 113. kilometru, glavni akterji pa se bodo takrat podali na Alto de San Jeronimo. Dolg je kar 13,3 kilometra, a je povprečna naklonina le 3,3-odstotna, zato ima predznak III. kategorije.

12 etapa Vuelta | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Bolj zahteven bo Alto del s 14-odstotnim naklonom, na katerem se bodo dodeljevale tudi bonifikacijske sekunde. Gorski cilj II. kategorije se bo začel 26 kilometrov pred ciljem. Po 7,2 kilometra vožnje bo dirka vodila do vrha s 5,6-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust in še približno deset kilometrov vožnje po ravnem delu do vnovičnega prihoda v Cordobo, kjer bo cilj etape.

Favoriti za skupno zmago se danes ne bodo udarili za etapni uspeh, saj trasa ni pisana njim na kožo. Svoje delo so opravili že včeraj pri izjemno strmem zaključku, v katerem si je Primož Roglič spet pokoril rivale in se odpeljal do druge etapne zmage na letošnji Vuelti. A smo se lahko že večkrat prepričali, da mora biti pazljivost prisotna na vsakem koraku, saj se tudi v tovrstnih etapah lahko zgodi marsikaj nepredvidljivega.

V skupnem seštevku je še vedno vodilni Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert), ki bi lahko imel rdečo majico v svoji lasti vse do konca sobotne gorske etape − v petek je namreč na sporedu še ravninska etapa.

Primož Roglič
Sportal Roglič v kraljevskem slogu osvojil etapo in preskočil zid

Skupni vrstni red pred 12. etapo:

  1. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)   38:37:46
  2. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                          + 0:58
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   1:56
  4. Enric Mas (Špa/Movistar)                                     2:31
  5. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                       3:28
  6. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                      3:55
  7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                     4:46
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                     4:57
  9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                           5:03
 10. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)        5:38
...
 17. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)              13:09
113. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                 1:36:45
140. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)             1:47:44

...

Ne spreglejte