Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2024,
17.10

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

Natisni članek

Jan Tratnik Domen Novak Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 25. 5. 2024, 17.10

3 tedne, 1 dan

Dirka po Italiji, 20. etapa (Alpago–Bassano del Grappa, 184 km)

Tadej Pogačar šampionsko do šeste etapne in skupne zmage na Giru! #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70
Tadej Pogačar | Pogačar postal nesporni kralj Dirke po Italiji. In to na najboljši mogoč način. S šesto etapno zmago. V nedeljo ga v Rimu čakata veliko slavje in dvig prestižnega pokala visoko v zrak. | Foto Reuters

Pogačar postal nesporni kralj Dirke po Italiji. In to na najboljši mogoč način. S šesto etapno zmago. V nedeljo ga v Rimu čakata veliko slavje in dvig prestižnega pokala visoko v zrak.

Foto: Reuters

Noro, noro, noro. Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je v velikem slogu zaokrožil pot do osvojitve Gira d'Italia. V sobotni gorski etapi je vnovič premagal vse tekmece in prikolesaril do šeste etapne zmage, najbolj pa se veseli skupne, in to na premiernem nastopu na Giru. V nedeljo čaka slovenskega kolesarskega dragulja le še parada šampionov s ciljem v Rimu, kjer bo nasledil Primoža Rogliča, ki mu je lani uspelo pokoriti vse tekmece na Dirki po Italiji.

Potek 20. etape

Cilj – Tadej Pogačar je postal nesporni kralj Dirke po Italiji! Osvojil je še šesto etapo. Končno drugo mesto na Giru je pripadlo Danielu Martinezu (BORA - hansgrohe), ki je v skupnem seštevku zaostal za deset minut! 

Fotogalerija z etape (foto: Ana Kovač):

"Kot ekipa smo popolno opravili svojo nalogo. Molano in Rui sta na začetku imela vse pod nadzorom, preostali so krili napade. Skrbeli so, da ni prišlo do večje ubežne skupine. Na prvem klancu sta Vegard in Mikkel začela z močnim tempom. Vesel sem bil tega. Pri spustu nismo tvegali, nato smo pri drugem vzponu naredili tako, kot smo se dogovorili. Dobre noge sem imel. Vesel sem. Ni mi bilo treba iti hitro pri spustu. Neverjetno je bilo z vsemi navijači na hribu," so bile prve besede Tadeja Pogačarja v pogovoru za Eurosport po novem uspehu na Giru.

Tadej Pogačar | Foto: Sani Karić/STA Foto: Sani Karić/STA

"Želeli smo zmagati. Od drugega dne smo imeli rožnato majico. Veliko obveznosti je bilo. Danes je bil nov test pred poletjem, da vidim, kako gre. Želel sem končati Giro v dobri formi, z dobro miselnostjo. Mislim, da mi je uspelo. Po Giru bom užival," je še dejal v prvem intervjuju po veliki zmagi.

Results powered by FirstCycling.com

3,5 km do cilja – Vse bližje je šesti etapni in skupni zmagi na Giru. Prednost Tadeja Pogačarja je 2:14, kar pomeni, da bo skupno za več kot deset minut prehitel drugega Daniela Martineza (BORA - hansgrohe).

5 km do cilja Tadej Pogačar že ima nasmeh na obrazu, saj mu je jasno, da je Giro njegov.

7 km do cilja – Prednost Tadeja Pogačarja, ki ne popušča, znaša 2:10.

Giro 2024, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona 11 km do cilja –Skupini Daniela Martineza in Gerainta Thomasa sta združeni. Skupaj za Tadejem Pogačarjem, ki pri spustu iz vsakega zavoja pospešuje, zaostajata 2:06. Slovenski šampion je vse bližje cilju v Bassano del Grappi, kjer bo postal veliki zmagovalec letošnjega Gira. V nedeljo ga nato čaka parada šampionov.

20 km do cilja – Iz zasledovalne skupine je skočil Daniel Martinez, drugi v skupnem seštevku Gira. Za Tadejem Pogačarjem ima 1:58 zaostanka, skupno pa 7:42.

20,9 km do ciljaTadej Pogačar je razveselil mladega navijača ob progi in mu dal bidon.

30 km do cilja Tadej Pogačar je osvojil gorski cilj Monte Grappa in jasno je, da bo jutri v Rimu lastnik rožnate majice za najboljšega v skupnem seštevku ter modre za najboljšega na gorskih ciljih.

Skupina Daniela Martineza, ki za Pogijem zaostaja 1:52, je ujela Giulia Pellizzarija. Iz ozadja počasi prihaja Geraint Thomas.

31 km do cilja – Nekateri navijači ne poznajo navijaški kulture in se dotikajo Tadeja Pogačarja pri vzponu, kar ga jezi.

32,7 km do cilja – Prednost Tadeja Pogačarja narašča iz metra v meter. Skupina Daniela Martineza zdaj znaša 1:11. Do vrha Monte Grappe ima še dva kilometra.

34,1 km do cilja – Veselje mladega Italijana ni trajalo dolgo. Tadej Pogačar vozi sam proti šesti etapni zmagi na letošnjem Giru in izjemni skupni zmagi. Skupina z drugouvrščenim Danielom Martinezom zaostaja 54 sekund.

Fotogalerija s štarta Gira (Foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1
 / 24

34,6 km do cilja Tadej Pogačar se je odločil, da ne sili naprej, in je omogočil, da se mladi Giulio Pellizzari lahko vozi za njim. 

35,4 km do cilja Tadej Pogačar je ujel Giulia Pellizzarija. Podobno kot v 16. etapi, ko je bil mladi Italijan drugi. Najbližji zasledovalci so Martinez, Tiberi in Rubio.

35,9 km do cilja Tadeja Pogačarja je razjezil starejši navijač, ki se ga je dotaknil. Medtem je zmanjšal prednost do Pellizzarija na 13 sekund. Do vrha vzpona je še pet kilometrov.

36 km do cilja – Napad Tadeja Pogačarja. Pellizzari ima 48 sekund prednosti.

36,7 km do cilja – Rafal Majka je v nekaj sto metrih zmanjšal zaostanek na minuto. Kolesarji v skupini s Tadejem Pogačarjem imajo s tem tempom veliko težav. Tudi Geraint Thomas, ki je zaostal.

37,5 km do cilja – Mladi Italijan Giulio Pellizzari ima 1:30 naskoka. Najtežji del vzpona šele pride na vrsto. Domen Novak je svoje delo dobro opravil, zdaj tempo narekuje Rafal Majka.

38,9 km do cilja – Do vrha je 8,2 km, Domen Novak stiska zobe za Tadeja Pogačarja. Pellizzari ima 1:36 prednosti.

39,5 km do cilja Tadej Pogačar je vzel še zadnji gel.

40 km do cilja Giulio Pellizzari ima 1:47 prednosti, Tadej Pogačar je vseskozi v stiku s športnim direktorjem. Verjetno o tem, kdaj bo potreben skok.

41 km do cilja Domen Novak je dodobra navil tempo in v nekaj sto metrih znižal zaostanek na 1:50. Do vrha Monte Grappe je še 10 km.

41,4 km do ciljaTadej Pogačar želi hitrejši tempo. Zdaj narekuje tempo glavnine Domen Novak. Giulio Pellizzari ima prednost dveh minut.

43,8 km do cilja Tadej Pogačar ima ob sebi še tri pomočnike, tudi Domna Novaka in Rafala Majko. Prednost Giulia Pellizzarija je 2:14. Do vrha Monte Grappe ima še 12,7 km. Pogačarjeva skupina je že zelo majhna. Tik za njim sta Daniel Martinez in Geraint Thomas.

45,8 km do cilja – Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani CSF-Faizanè) je pospešil in se otresel Sancheza. Pellizzari se je pred dnevi znašel v središču pozornosti tudi zaradi prošnje, ki jo je naslovil na Tadeja Pogačarja. Za brata je želel njegova očala, povrhu vsega pa dobil še njegov dres. Nato je na družbenih omrežjih zaokrožila fotografija, kako se je pred petimi leti mladi Pellizzari na Strade Bianche slikal prav s Pogačarjem. 

Prednost najmlajšega kolesarja na Dirki po Italiji pred glavnino je 2:29.

48 km do cilja – Ubežnika Pelayo Sanchez (Movistar Team) in mladi Giulio Pellizzari sta začela drugi vzpon na Monte Grappa. 2:37 znaša njuna prednost pred glavnino, na čelu katere so kolesarji UAE Emirates.

55 km do cilja – Prednost ubežnikov je narasla na 2:06. Dvema ubežnikoma se je priključil Alessandro Tonelli, moštveni kolega Pellizarrija.

68 km do cilja – Pelayo Sanchez (Movistar Team) in mladi Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani CSF-Faizanè) sta se na delu spusta, kjer se cesta za krajši čas spet dvigne, oddaljila od vseh ubežnikov in imata 30 sekund prednosti. Glavnina zaostaja 1:44.

78 km do cilja – Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sanchez (Movistar Team), Alessandro Tonelli in Giulio Pellizzari (oba VF Group Bardiani CSF-Faizanè) so prvi prikolesarili na vrh Monte Grappe. Sledi spust in ponovitev vaje. Še drugič se bodo namreč povzpeli na ta vrh. Zatem se bodo spustili do cilja v Bassano del Grappa. Tadej Pogačar in preostali kolesarji v glavnini zaostajajo vsega minuto.

Pri drugem vzponu pričakujemo skok Pogačarja na šesto etapno zmago.

82 km do cilja – Ubežnikoma, ki imata nekaj trenja in se vseskozi prehitevata, se je pridružil Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani CSF-Faizanè). Zaostanek glavnine znaša 1:47.

84 km do cilja – Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck) in Pelayo Sanchez (Movistar Team) sta ostala sama v ospredju. Glavnina zaostaja manj kot dve minuti. Kolesarji UAE Emirates so v glavnini navili tempo, da se je skupina občutno razredčila. Zdaj je na čelu Mikkel Bjerg.

85 km do cilja – Prednost šesterice ubežnikov pada in pada. Zdaj je le še 2:02. Na čelu glavnine je Domen Novak (UAE Emirates).

87,5 km do cilja Tadej Pogačar in njegovi moštveni kolegi mislijo resno. Pogi se bo, sodeč po videnem, podal v boj za šesto etapno zmago na letošnjem Giru. Prednost ubežnikov se je zmanjšala na 2:41. Do vrha Monte Grappa imajo še polovico vzpona. Sledil bo spust, vnovični vzpon na Monte Grappa in spust do cilja v Bassano del Grappa.

Peterici ubežnikov se je priključil Rubén Fernández (Cofidis).

Filippo Zana, lanskoletni zmagovalec dirke Po Sloveniji in deveti v generalni razvrstitvi, ima težave.

89 km do cilja – Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sanchez (Movistar Team), Henok Mulubrhan (Astana -Qazaqstan), Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani CSF-Faizanè) in Andrea Vendrame (Decathlon AG2R) so zdaj skupaj kot peterica ubežnikov. Pred glavnino imajo 3:33 prednosti.

95 km do cilja – Slovenske zastave tudi na težkem vzponu Monte Grappa. Bo Tadej Pogačar, ki že vse od drugega dne nosi rožnato majico vodilnega in je imel nekaj kilometrov nazaj nekaj težav, danes napadel šesto etapno zmago? Na čelu glavnine je ekipa UAE Emirates. Medtem je ubežna skupina razpadla.

V ospredju so Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sanchez (Movistar Team), Henok Mulubrhan (Astana -Qazaqstan). V ozadju lovita priključek Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani CSF-Faizanè) in Andrea Vendrame (Decathlon AG2R)

96 km do cilja –Začenja se najtežji del današnjega dne. Prvi od dveh vzponov na Monte Grappa. Glede na dolžino in naklon je celo najtežji na letošnjem Giru. 18,1 kilometra klanca ima kar 8,1-odstotni povprečni naklon, na najstrmejših delih pa naklonina doseže tudi 17 odstotkov.

Prednost ubežnikov je 3:45.

103 km do cilja – Pogačar želel le sončno kremo

Drama za prazen nič. K sreči. Celoten kolesarski svet se je spraševal, kaj se je dogajalo s Tadejem Pogačarjem. Strokovni komentator Eurosporta Adam Blythe se je na motorju oglasil pri ekipi UAE Emirates in vprašal, ali je kaj narobe. Dobil je nasmešek voznika: "Ni problema." Na koncu se je izkazalo, da je Pogi želel sončno kremo, saj se je vreme občutno izboljšalo in sije sonce.

109 km do cilja – Še vedno ni znano, kaj se dogaja s Tadejem Pogačarjem. Glavnina je medtem znižala zaostanek za ubežniki na 3:27.

119 km do ciljaTadej Pogačar se je znašel na koncu glavnine. Sprva je šel do ekipnega avtomobila in z desno roko zamahnil. Nato se je odpeljal do zdravniškega avtomobila in šoferju kazal na vreme. Nato je zaprosil za robček. Za kaj je dejansko šlo, ni znano. Pogi je imel že pred začetkom kilometra 0 težave s kolesom. Krmilo ni bilo pripravljeno tako, da bi mu ugajalo, zato je moral na pomoč priskočiti mehanik Boštjan Kavčnik.

123 km do cilja – Prednost ubežnikov je približno štiri minute. Deveterica je medtem ujela osrednja ubežnika, kar pomeni, da je zdaj povsem v ospredju 11 kolesarjev – Andrea Pietrobon (Polti-Kometa), Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sanchez (Movistar Team), Edward Theuns (Lidl-Trek), Henok Mulubrhan (Astana -Qazaqstan ), Rubén Fernández (Cofidis), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani CSF-Faizanè), Davide Ballerini (Astana) in Cyril Barthe (Groupama-FDJ).

144 km do cilja – Tadej Pogačar se je znašel tudi na čelu pelotona. Očitno želi danes priti do šeste etapne zmage na Giru. Ubežnika imata 3:46 prednosti. Med njima in glavnino je skupina devetih kolesarjev – Andrea Pietrobon (Polti-Kometa), Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sanchez (Movistar Team), Edward Theuns (Lidl-Trek), Henok Mulubrhan (Astana -Qazaqstan ), Rubén Fernández (Cofidis), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani CSF-Faizanè)

157 km do cilja – Ubežnika Davide Ballerini (Astana) in Cyril Barthe (Groupama-FDJ) imata pred glavnino 39 sekund prednosti. Najbližji zasledovalec Andrea Pietrobon zaostaja 15 sekund, nakar sledi skupina sedmih kolesarjev. Pravkar so začeli vzpon na prvi gorski cilj na Muro di Ca'del.

166 km do cilja – Kar nekaj kolesarjev želi pobegniti glavnini. Ubežnika imata 26 sekund prednosti.

173 km do cilja – V begu sta Davide Ballerini (Astana) in Cyril Barthe (Groupama-FDJ), ki sta si prikolesarila 15 sekund prednosti.

179 km do cilja – Glavnina je skupaj. Na 30. kilometru dneva jih čaka krajši klanec tretje kategorije, Muro di Ca' del Poggio. Ključna bosta dva na Monte Grappa v dolžini 18,2 km, povprečna naklonina bo znašala 8,1 odstotka (najbolj se bo cesta dvignila na 14 odstotkov.)

12.11 – Kilometer 0. Čas je, da se začnejo poizkusi pobegov. Kolesarji so v deževnem vremenu zelo aktivni. S skokom je poskusil tudi Georg Steinhauser – zmagovalec 17. etape. Dež je tudi na cilju v Bassanu del Grappi. 

12.10 Tadej Pogačar je imel težave s krmilom. Boštjan Kavčnik mu je hitro prišel na pomoč in uredil potrebno.

12.04 – Kolesarji imajo veliko smole, saj jih dež pere že na začetku trase. Do kilometra nič jih čaka še 2,8 km.

11.50 – Pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Na Giru je predzadnji dan. Dan, ko bo Tadej Pogačar dokončno osvojil slovito italijansko tritedensko pentljo in tako nasledil Primoža Rogliča. V nedeljo bo namreč na sporedu parada šampionov s ciljem v Rimu. Pred kolesarji je danes 184 kilometrov dolga gorska preizkušnja.

Skupni vrstni red (19/21):

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)       71:24:03
  2. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe)          + 7:42
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)           8:04
  4. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               9:47
  5. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous)         10:29
  6. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadeiers)        11:10
  7. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL)       12:42
  8. Einer Rubio (Kol/Movistar)                     13:33
  9. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla)                 13:52
 10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)               14:44
...
 35. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a bike)         1:38:50
 72. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)          3:11:28

Tadej Pogačar tudi danes velja za prvega favorita za etapno zmago. Dvajseto etapo je kot zanimivo izpostavil že v začetku zadnjega tedna dirke, pred dnevi domala že napovedal napad na zmago, včeraj pa še enkrat potrdil, da namerava danes spet pokazati mišice. "To je zadnja priložnost za nas 'klančarje', da se spet dokažemo. Zadnja etapa za nas, ko lahko zmagamo, nato namreč sledi le še Rim, zato je to treba izkoristiti," je včeraj v cilju 19. etape v Sappadu napovedal slovenskim novinarjem.

V prvih 87 kilometrih današnje predzadnje etape Gira ne bo kakšnih večjih izzivov za kolesarje, le na 30. kilometru dneva jih čaka krajši klanec tretje kategorije, Muro di Ca' del Poggio, na 88. kilometru pa se začne prvi od dveh vzponov na klanec prve kategorije Monte Grappa. Ta je glede na dolžino in naklon celo najtežji na letošnjem Giru. 18,1 kilometer klanca ima kar 8,1-odstotni povprečni naklon, na najstrmejših delih pa naklonina doseže tudi 14 odstotkov.

"Nikoli ga še nisem prevozil, ampak tudi če bi ga, se ne bo nič poznalo ali videlo, ker bo toliko navijačev. Oni bodo tisti, ki nam bodo dali energijo in nas 'potiskali' navzgor," je o klancu povedal slovenski šampion. Spust z Grappe prekine še manjši klanec, Il Pianaro, ki je dolg vsega dober kilometer, a izjemno strm, z devetodstotnim povprečnim naklonom, pri vrhu pa ima kar 15-odstotno naklonino.

Po 16 kilometrih spusta sledi še en naskok na Grappo, od 164. kilometra trase in še drugega obiska Il Pianara pa le še spust do cilja.

Hud boj za stopničke

Pogačarjeve skupne zmage na dirki najbrž nihče več ne more resno ogroziti, če bo le 25-letni Gorenjec dan preživel brez kakšnih padcev ali drugih resnejših težav, zato pa se obeta zanimiv boj za mesta na preostalih stopničkah. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) je že napovedal napad na drugo mesto, ki ga trenutno z 22 sekundami naskoka zaseda Kolumbijec Dani Martinez (BORA - hansgrohe). Upanja na oder za zmagovalce ni opustili niti Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale). Ta ima za Thomasom minuto in 45 sekund zaostanka. Premiki so mogoči tudi med preostalimi člani elitne deseterice, v to pa se želita prebiti še 11. in 12. v skupnem seštevku, Italijan Lorenzo Fortunato (Astana) in Avstralec Michael Storer (Tudor). Za trenutno desetim, Čehom Janom Hirtom (Soudal - Quick Step), imata 1:53 in 3:43 zaostanka.

Predzadnja etapa letošnje rožnate pentlje se bo začela ob 11.40 z zaprto vožnjo, po kakšnih desetih minutah te naj bi se začelo zares. Najboljše kolesarje v cilju pričakujejo okoli 17. ure. Vremenska napoved ni najboljša, že na startu v Alpagu naj bi deževalo, nič boljša ni napoved vremenoslovcev za cilj v Bassanu del Grappi.

Skupni vrstni red po 19 etapah Gira:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)       71;24:03
2. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe)          + 7:42
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)           8:04
4. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               9:47
5. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous)         10:29
6. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadeiers)        11:10
7. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL)       12:42
8. Einer Rubio (Kol/Movistar)                     13:33
9. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla)                 13:52
10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)               14:44
...
35. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a bike)         1;38:50
72. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)   3;11:28

...

Preberite še:

Giro 2024
Sportal Pogačar vesel spoštljive geste in našpičen za soboto
Giro 2024
Sportal Zmaga Italijanu, Tratnik sedmi, Pogačar počakal Thomasa #foto #video
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Pogačar za soboto napoveduje še en šov
Georg
Sportal Zmaga kariere za 22-letnega Nemca, nečaka Jana Ullricha, Pogačar varno v cilju
Ne spreglejte