Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 9. 2020,
17.50

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

1

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 12. 9. 2020, 17.50

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 14. etapa Clermont-Ferrand–Lyon, 194 km

Velik uspeh Mezgeca, Roglič in Pogačar varna!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

1

Primož Roglič Tour | Primož Roglič je pričakovano zadržal rumeno majico. | Foto Reuters

Primož Roglič je pričakovano zadržal rumeno majico.

Foto: Reuters

V 14. etapi Dirke po Franciji je taktično odlična poteza uspela Dancu Sorenu Kraghu Andersenu, ki je pobegnil glavnini tri kilometre pred ciljem in se odpeljal etapni zmagi naproti. V ozadju se je vnel boj za drugo mesto in največ moči je pokazal Luka Mezgec, ki se je veselil izvrstnega drugega mesta. A je imel kljub temu grenak prikous, saj se je zavedal, da je bila lepa priložnost za zmago. Vodilna v skupnem seštevku Primož Roglič in Tadej Pogačar sta prestala vse pasti etape, ki se je končala v Lyonu. Zanju pride nov test v nedeljo, ko je gorska etapa.

Dirka po Franciji, potek 14. etape:

Cilj - Kolesar Sunweba Kragh Andersen je zvito pobegnil glavnini in se na koncu veselil uspeha kariere. V ozadju se je vnel šprint glavnine, v kateri je bil izvrsten Luka Mezgec, ki je osvojil izvrstno drugo mesto. Kaj bi bilo, če Andersen ne bi pobegnil ...

Luka Mezgec je v 14. etapi prikolesaril do izvrstnega drugega mesta. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Mezgec je v 14. etapi prikolesaril do izvrstnega drugega mesta. Foto: Grega Valančič/Sportida

1    SØREN KRAGH ANDERSEN TEAM SUNWEB 04h 28' 10''
2    LUKA MEZGEC MITCHELTON - SCOTT  
3    SIMONE CONSONNI COFIDIS  
4    PETER SAGAN BORA - HANSGROHE  
5    CASPER PHILLIP PEDERSEN TEAM SUNWEB  
6    JASPER STUYVEN TREK - SEGAFREDO  
7    MATTEO TRENTIN CCC TEAM  
8    OLIVER NAESEN AG2R LA MONDIALE  
9    SONNY COLBRELLI BAHRAIN - MCLAREN  
10    MARC HIRSCHI TEAM SUNWEB  

 

1    PRIMOŽ ROGLIČ TEAM JUMBO - VISMA 61;03:00  
2    TADEJ POGAČAR UAE TEAM EMIRATES   0:44
3    EGAN BERNAL INEOS GRENADIERS   0:59''
4    RIGOBERTO URAN EF PRO CYCLING   1:10''
5    NAIRO QUINTANA TEAM ARKEA - SAMSIC    01:12
6    MIGUEL ANGEL LOPEZ ASTANA PRO TEAM    01:31
7    ADAM YATES MITCHELTON - SCOTT    01:42
8    MIKEL LANDA BAHRAIN - MCLAREN    01:55
9    RICHIE PORTE TREK - SEGAFREDO    02:06
10    ENRIC MAS MOVISTAR TEAM    02:54

3 km do cilja - Skočil je Kragh Andersen (Sunweb). Videti je, da bi se lahko odpeljal sam do cilja.

5 km do cilja - Iz glavnine je skočil Julian Alaphilippe, a bil kmalu ujet.

8 km do cilja - Tiesj Benoot (Sunweb) je ujet. Zdaj je skočil Lennard Kämna (Bora Hansgrohe). Richie Porte je ujel glavnino.

8,6 km do cilja - Richie Porte (Trek Segafredo) je imel defekt in moral menjati kolo. 

11 km do cilja - Tiesj Benoot (Sunweb) je skočil in se odlepil glavnini, ki ni reagirala.

14 km do cilja - Obeta se izjemno razburljiv zaključek 14. etape, v kateri bodo v ospredju šprinterji. Kaj lahko pripravi Luka Mezgec?

24 km do cilja - Rumena majica Primoža Rogliča bo danes uspešno prestala vse pasti trase. Ali bo Luka Mezgec prišel do najboljše etapne uvrstitve na Touru? Ponudila se mu bo nova priložnost.

42 km do cilja - Povprečna hitrost v dozdajšnjem poteku etape znaša 41,4 km/h. Glavnina je še vedno strnjena skupaj. Pričakuje se ciljni šprint, v katerem bo imel lepo priložnost Luka Mezgec, saj so nekateri šprinterji zaostali in niso v skupini Primoža Rogliča, Tadeja Pogačarja in druščine.

60 km do cilja - Glavnina s Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem na čelu je zdaj v ospredju. Skupina z zeleno majico, ki jo nosi Sam Bennett, zaostaja že sedem minut. Obeta se lepa priložnost za Luko Mezgeca, ki je v glavnini skupaj s Petrom Saganom in Elio Vivianijem.

90 km do ciljaStefan Küng (Groupama-FDJ) ima le še 30 sekund prednosti pred glavnino. Bo danes dan Luke Mezgeca (Mitchelton Scott)? V glavnini je glavni šprinter Peter Sagan, zato pa v zeleno majico oblečeni Sam Bennett zaostaja 1:40.

109 km do cilja - Glavnina je ujela Edwarda Theunsa (Trek-Segafredo), za Stefanom Küngom (Groupama-FDJ), ki je sam v begu pa zdaj zaostaja le še 1:42.

122 km do ciljaEdward Theuns (Trek-Segafredo) ne more držati tempa Stefana Künga (Groupama-FDJ), ki si je prikolesaril 34 sekund prednosti, glavnina pa zaostaja 2:47. 

125 km do cilja - Gorski cilj II. kategorije (Col du Beal 10,2 km/5,6-odstotni naklon)

1.  Stefan Küng (Groupama-FDJ) 5 točk
2.  Edward Theuns (Trek-Segafredo) 3
3. Lennard Kämna (Bora Hansgrohe) 2
4.  Felix Grossschartner (Bora Hansgrohe) 1

140 km do cilja: kolesarji se vzpenjajo na najtežji vrh dneva, Col de Bael (II. kat., 1390 m.n.v., 10,2 km, 5,6 %), vodilna kolesarja že nekaj več kot pet minut pred glavnino, v kateri za zdaj mirno kolesarijo tudi vsi Slovenci. 

150 km do cilja: ubežnika imata 3:55 prednosti pred glavnino.

Provizorični vrstni red v boju za zeleno majico najboljšega po točklah:
1. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), 262
2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 201
3. Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept), 162
4. Caleb Ewan (Lotto-Soudal), 158
5. Matteo Trentin (CCC Team), 157
...

Izidi šprinta v Courpièru:
1.      Edward Theuns, 20 točk
2.      Stefan Küng, 17
3.      Peter Sagan, 15
4.      Maximilian Schachmann, 13
5.      Matteo Trentin, 11
6.      Sam Bennett, 10
7.      Daniel Oss, 9
8.      Felix Grossschartner, 8
9.      Lukas Pöstlberger, 7
10.  Michael Morkov, 6
11.  Daryl Impey, 5
12.  Edvald Boasson Hagen, 4
13.  Caleb Ewan, 3
14.  Tony Martin, 2
15.  Tim De Clercq, 1

160 km do cilja: Švicar Küng je vzel prvo gorsko točko dneva na Cote du chateau d'Aulteribe (IV. kategorija), na letečem ciolju v Courpieru nekaj kilometrov za tem pa je do maksimalnih 20 točk prišel Belgijec Theuns. Küng jih je tam vknjižil 17, pomembnih 15 pa Peter Sagan, ki je s kolegom iz Bore Maximilianom Schachmannom močno pospešil že na vzponu na d'Aulteribe. Nosilec zelene majice Bennett je prišel do desetih točk.  

170 km do cilja: Bol in Pedersen sta obupala, v begu ostaja le še dvojica Küng in Theuns, ki si je prikolesarila slabe tri minute prednosti pred glavnino. Ta se je umirila, bežeča kolesarja nista nevarna v nobeni razvrstitvi.

175 km do cilja: pripravljeni za boj za pobeg so kolesarji že proti ničtem kilometru, ki označuje konec nevtrealne vožnje in pravi začetek etape pripeljali z več kot 40 km/h, nato pa je hitrost le še narasla. Poskusi pobegov so hitrost karavane dvignili prek 50 km/h,  pobegniti pa je nazadnje uspelo Stefanu Küngu (Groupama FDJ), Ceesu Bolu (Sunweb) in Edwardu Theunsu (Trek-Segafredo). Bol je nato malo zaostal, s skokom iz glavnine se mu je pridružil še Casper Pedersen (Sunweb) in zdaj Küng in Theuns kolesarita dobri dve minuti pred glavnini ter slabo minuto pred zasledovalcema.   

Štart: od 13.20 se je začela 14. etapa letošnjega Toura, čeprav je označena za bolj ravninsko in naj bi poskrbela predvsem za boj v točkovanju za zeleno majico in se pričakuje manevre Bore-Hansgrohe Petra Sagana, ki napada zelenega Sama Bennetta (Deceuninck-QuickStep), ima vseeno kar pet kategoriziranih klancev, res pa manj zahtevnih, četrte in tretje kategorije, le drugi vzpon dneva bo resnejši, druge kategorije.

Pred etapo

Današnja 14. etapa na Dirki po Franciji sicer nima predznaka gorska, a je lahko nadvse nepredvidljiva. Kolesarje namreč čaka približno 2600 višinskih metrov vzpona prek petih kategoriziranih klancev.

Primož Roglič Robert Kranjec
Sportal Robert Kranjec požira nasvete Primoža Rogliča #video
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Neverjetna Roglič in Pogačar osvajata Francijo, ki je zavita v črno

Najdaljši in najzahtevnejši bo Col du Beal, ki se bo začel na 58 kilometru. Dolg bo 10,2 kilometra, povprečni naklon pa bo znašal 5,6 odstotka. To bo tudi edini gorski cilj II. kategorije. Trasa bo imela sprva gorski cilj IV. kategorije Cote du chateu d'Aulteribe, ki s svojim kilometrom ne bo predstavljal preglavic, pa čeprav je povprečni naklon 8,4 odstotka.

Na 194 kilometrov dolgi etapi bodo na sporedu še gorski cilj III. kategorije (Cote de Courreau – 4 km in 5,7-odstotni naklon) ter zaključna IV. kategorije (Cote de la Duchere – 1,4 km in 5,6-odstotni naklon – in Cote de la Croix-Rousee – 1,4 km in 4,8-odstotni naklon). Cilj bo nato v Lyonu na nadmorski višini 169 metrov.

14 etapa Tour de France | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

A so kolesarji tisti, ki lahko tudi takšno etapo naredijo izjemno zahtevno ter nepredvidljivo. Zato bodo morali biti v taboru Primoža Rogliča, ki nosi rumeno majico, zelo pazljivi. Prav tako bo moral imeti vse na očeh mlajši Tadej Pogačar, ki je izvrsten drugi v skupnem seštevku in bo danes spet nosil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Za razliko od Rogliča pri UAE Emirates nima tako kakovostne moči, povrhu vsega pa na Touru ni več dveh kolesarjev – Fabia Aruja in Davida Formole.

Vendarle bi morali pri Jumbo Vismi uspešno nadzorovati sobotno dogajanje. Dan za tem pa se obeta nov gorski obračun. Kolesarji se bodo ob koncu 15. etape povzpeli na Grand Colombier. Zelo podobno traso s ciljem na legendarni vzpon je Roglič letos že prekolesaril. In to kot prvi na Tour de l'Ain. Egan Bernal je takrat denimo za njim zaostal štiri, Nairo Quintana pa šest sekund.

Egan Bernal
Sportal Nov udarec za Bernala: Sprejeti moram, da so drugi boljši od mene
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Nor dan na Touru: Roglič in Pogačar pišeta pravljico!

Skupni vrstni red pred 14. etapo:

 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  56:34:35
 2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                0:44

 3. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                 + 0:59
 4. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                  1:10
 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                    1:12
 6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                      1:31
 7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                    1:42
 8. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                    1:55
 9. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                    2:06
 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                             2:54
...
 49. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                1:17:11
 90. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)               2:25.01
 98. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                2:29:36

Ne spreglejte