Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
17.07

Osveženo pred

4 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,05

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Primož Roglič Primož Roglič Jan Tratnik Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 11. 7. 2024, 17.07

4 dni, 18 ur

Dirka po Franciji, 12. etapa (Aurillac–Villeneuve-Sur-Lot, 203,6 km)

Primož Roglič padel pred ciljem in izgubil dragocen čas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,05
Primož Roglič, TDF 2024, 12. etapa | Primož Roglič je imel danes neverjetno nesrečo. | Foto Reuters

Primož Roglič je imel danes neverjetno nesrečo.

Foto: Reuters

Zmagovalec 12. etape 111. Dirke po Franciji je Eritrejec Biniam Girmay, razburljiv zaključni šprint pa je zasenčil množični padec dobrih deset kilometrov pred ciljem, v katerega je bil vpleten tudi slovenski as Primož Roglič, ki je izgubil več kot dve minuti in v skupnem seštevku s četrtega zdrsnil na šesto mesto. Zasavec je trdo padel na desno ramo, s katero je imel težave že v preteklosti.

Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) je prišel še do tretje etapne zmage na letošnjem Touru, v ciljnem šprintu 203,6 kilometra dolge etape od Aurillaca do Villeneuva sur Lota je bil boljši od Belgijca Wouta van Aerta (Visma | Lease a Bike) in Francoza Arnauda Demara (Arkea - B&B Hotels).

"Že od začetka Toura imam občutek, da sem na pravem mestu in da lahko dosegam dobre rezultate. Vnovič sem pokazal, da sem sposoben zmagati. Nisem bil pod nikakršnim pritiskom ali stresom, le čakal sem na pravo priložnost. Fantom sem povedal, da se dobro počutim," je v odzivu za organizatorje dirke dejal priljubljeni 24-letni Eritrejec.

Tadej Pogačar (UAE Emirates), Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) in Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) so v cilj prišli z glavnino in zadržali mesta v skupnem seštevku, izjemno nesrečo pa je imel Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe), ki je padel deset kilometrov pred ciljem in ciljno črto prečkal 2:27 za zmagovalcem. V skupnem seštevku je zdrsnil na šesto mesto, za rumenim Pogačarjem zdaj zaostaja 4:42.

Drugi Slovenci, Jan Tratnik, Luka Mezgec in Matej Mohorič, so v cilj prikolesarili v glavnini.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek 12. etape:

Biniam Gormay, TDF 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Cilj: V zaključnem šprintu je bil spet najmočnejši Eritrejec Biniam Girmay! Roglič je do cilja izgubil ogromno časa, skoraj dve minuti.

2 km do cilja - Roglič še naprej izgublja čas, njegov zaostanek se bliža dvema minutama.

4 km do cilja - V ospredju se bije bitka šprinterskih moštev za pozicije, Primož Roglič pa izgublja čas in zdaj za glavnino zaostaja še minuto in pol. Zasavec je trdo treščil v asfalt in ne more z vso močjo loviti glavnine. Upamo, da se ni huje poškodoval.

8 km do cilja - Primož Roglič izgublja čas, za glavnino zaostaja že 1:21. Jan Tratnik vleče glavnino.

9 km do cilja - Večina kolesarjev zdaj lovi glavnino, Roglič ima ob sebi celotno ekipo Red Bulla, nekaj kolesarjev pa še leži in sedi ob cesti, kjer se je zgodil padec. Tega je zakrivil kolesar Astane, ki ga je presenetil betonski otok sredi ceste. Roglič za repom glavnine zaostaja več kot minuto.

11 km do cilja - Padec v glavnini! Tudi Roglič na tleh.

15 km do cilja - Vsi slovenski asi so zdaj nekje v ospredju glavnine, Pogačar in Roglič sta zaščitena v ekipah UAE Emirates in Red Bull - BORA - hansgrohe, Jan Tratnik vleče ekipo Visma | Lease a Bike, Luka Mezgec pa se je postavil v vlak Jayco AlUle, ki bo danes delal za Dylana Groenewegna.

20 km do cilja - Tempo zdaj narašča, z njim pa tudi nervoza. V ospredju glavnine se poleg šprinterskih ekip gnetejo še moštva favoritov za skupno zmago.

28 km do cilja - Dogajanje se je pred zaključkom malo umirilo, glavnina je strnjena, šprinterske ekipe se združujejo v vlake, ekipe favoritov obkrožajo svoje kapetane. Veliko je bilo defektov v zadnjih kilometrih, tudi vroče je (33 stopinj Celzija), pričakujemo pa lahko, da bo tempo že zelo kmalu narasel.

41 km do cilja - Beg je končan, tudi Madouas, Pacher in Abrahamsen so v glavnini, zdaj pa se bo začelo prerivanje za pozicije.

47 km do cilja - Prednost ubežne trojice je padla na pol minute, bliža se nervozen zaključek etape, v katerem delo čaka tudi ekipe favoritov za skupno zmago, da v gneči zaščitijo svoje kapetane. Pogačar se je danes že znašel v težavah, vpleten je bil v množičen padec v začetku etape, odtlej pa ga kolegi iz UAE Emirates ves čas dobro varujejo nekje pri ospredju glavnine.

55 km do cilja - Turgisa je glavnina že ujela, trojica ubežnikov pa še vztraja 52 sekund pred zasledovalci. Medtem je Wout van Aert zapeljal ob zdravniški avtomobil, da so mu popravili obliž na rani, ki jo je staknil pri padcu v včerajšnji etapi.

68 km do cilja Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je osvojil še zadnji gorski cilj dneva in v razvrstitvi najboljšega hribolazca na dirki spet ujel Pogačarja, oba imata zdaj po 36 točk, vseeno pa je v prednosti Slovenec, ki je dobil višje kategorizirane klance in bo na podelitvi po današnji etapi prejel pikčasto majico, a jo bo tudi jutri predal Norvežanu. Če bo danes seveda zadržal rumeno, kar pa ne bi smela biti težava.

Iz vodilne skupine je na klancu izpadel Anthony Turgis, Abrahamsen, Pacher in Madouas pa imajo še 58 sekund prednosti pred glavnino.

70 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na zadnji kategoriziran klanec dneva, Montclera (2,1 kilometra, 4,6 odstotka), Abrahamsen bi z novo točko ujel Tadeja Pogačarja v razvrstitvi za pikčasto majico.

73 km do cilja - Prednost ubežnikov še kar kopni in je zdaj padla pod minuto. Na čelu glavnine tempo narekuje ekipa Alpecin - Deceuninck Jasperja Philipsena.

80 km do cilja - Prednost ubežnikov je padla na 1:22.

Covid-19 v karavani?
V moštvu Bahrain - Victorious razsaja bolezen, včeraj je trpel Fred Wright, nad slabim počutjem se je v prvem tednu dirke pritoževal tudi Matej Mohorič, danes je z dirke odstopil še njihov kapetan Pello Bilbao. A Mohorič je v pogovoru za Sporzo zavrnil namigovanja, da naj bi šlo za covid-19. "Testirali smo se in ni bilo pozitivnih izidov. Res se nekaj kolesarjev ne počuti najbolje. Počakati moramo in videli bomo, ali bo bolje. Jaz se nisem dobro počutil v šesti etapi, zdaj pa sem že bolje."

Covid-19 je popadel Astano, zaradi okužbe je danes z dirke odstopil Mihael Morkov. "To je bila odgovorna odločitev," je ob tem dejal Mark Cavendish, nekateri pa so to razumeli tudi kot kritiko drugih ekip, ki naj bi okužene in obolele kolesarje zadrževale na dirki. Sicer je vedno več kolesarjev spet poseglo po uporabi zaščitnih mask.

Vidno oslabel je bil danes tudi nizozemski šprinter Fabio Jakobsen, ki je prav tako predčasno zaključil Tour.

93 km do ciljaAnthony Turgis je neizzvan dobil leteči cilj v Gourdonu, etapa poteka izjemno hitro, povprečna hitrost kolesarjev je več kot 46 kilometrov na uro, ubežna četverica pa ima zdaj 1:40 prednosti pred glavnino. Na čelu te so bili dolgo kolesarji moštev Movistar in Alpecin - Deceuninck, pred letečim ciljem so se v ospredje prebili še člani ekipe Intermarche - Wanty.

119 km do cilja – Abrahamsen je dobil tudi gorski cilj na Rocamadourju, četverica ubežnikov zdaj ohranja okoli dve minuti prednosti pred glavnino, z dirke pa je pravkar odstopil še Mohoričev kolega pri Bahrain - Victoriousu Pello Bilbao. Španec se že nekaj dni ni počuitil najbolje, tudi danes je za glavnino zaostal dobro minuto, zdaj pa je ugotovil, da Toura ne more več nadaljevati.

Danes je brez pomembnega pomočnika ostal tudi britanski šprinterski as Mark Cavendish, s 35 etapnimi zmagami od letos rekorder Dirke po Franciji. Michael Morkov se je namreč okužil s koronavirusom in danes ni podpisal štartne liste ter že odpotoval domov. Napovedal je tudi tekmovalno upokojitev, kar pomeni, da je že končal svoj zadnji Tour v bogati karieri.

Cavendishevo sporočilo Morkovu:
"Seveda se moramo prilagoditi, to je res nesreča. Na profesionalni ravni je bil nadvse pomemben del ekipe, kapetan, cestni kapetan in moj pomočnik v šprintih. Na osebni ravni pa je eden mojih najtesnejših prijateljev, zato si v prvi vrsti želim, da je zdrav. Doma ima krasno družino, tri otroke, prejšnji teden je napovedal tudi tekmovalno upokojitev. Zame je dolgotrajno zdravje nad vsako dirko," je za televizijo ITV povedal Cavendish. "Ekipa je sprejela odgovorno odločitev, Michael se ni počutil dobro, s tem so zavarovali nas in vse kolesarje v karavani," je še povedal zvezdnik moštva Astana.

135 km do cilja - Vodilna četverica ima zdaj le še okrogli dve minuti prednosti pred glavnino.

141 km do ciljaJonas Abrahamsen je dobil prvi gorski cilj dneva. Norvežan sicer danes spet nosi pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki, a ga je v tem seštevku včeraj prehitel Tadej Pogačar, ki pa nosi že rumeno majico vodilnega na dirki. Z novo točko se je Abrahamsen približal Slovencu na dve točki zaostanka (34:36). Danes sta na voljo še dve gorski točki na dveh klancih četrte kategorije. Prednost vodilne četverice pada in je zdaj le še 2:15.

144 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na prvi kategoriziran klanec dneva, Cote d'Autoire (četrta kategorija, 2,7 kilometra, 5,7 odstotka), četverica ubežnikov ima 2:45 prednosti pred glavnino. V tej se je po množičnem padcu v ospredje pomaknila celotna ekipa UAE Emirates, ki zdaj Pogačarja drži na varnem.

163 km do cilja - Francozi Valentin Madouas, Quentin Pacher (oba Groupama - FDJ), Anthony Turgis (TotalEnergies) in Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mibility) imajo zdaj že 3:20 prednosti pred glavnino.

Turgis, zmagovalec devete etape letošnjega Toura, vozi na rezervnem kolesu, saj je bilo njegovo moštvo TotalEnergies ponoči tarča tatov.  

TotalEnergies
Sportal Karavano Toura napadli tatovi, francoska ekipa ostala brez 11 koles

tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

175 km do cilja - Vsi kolesarji, ki so bili udeleženi v padcu, nadaljujejo dirko, tudi Pogačar je hitro ujel glavnino. Nosilec rumene majice k sreči ni staknil poškodb, v gneči se je bolj ali manj le prevrnil s kolesa. Madouas, Abrahamsen, Pacher in Turgis so medtem pridelali že 2:50 prednosti pred glavnino.

180 km do cilja - V glavnini je prišlo do množičnega padca, na tleh se je znašel tudi nosilec rumene majice Tadej Pogačar, ki pa lahko nadaljuje dirko. Medtem se je predal tudi Fabio Jakobsen in odstopil z dirke. 

182 km do cilja - V vodstvo se je zdaj odpeljala trojica Valentin Madouas, Jonas Abrahamsen in Quentin Pacher, pridružil se jim je še Anthony Turgis.

185 km do cilja - V ospredju se še vedno vrstijo številni napadi, nizozemski šprinter Jakobsen pa zdaj zaostaja že tri minute za glavnino.

193 km do cilja - Prvi poskus pobega je bil nevtraliziran, vrstijo se novi napadi. Jakobsen (DSM - firmenich PostNL) se očitno ne počuti najbolje in vozi 1:21 za glavnino ob klubskem avtomobilu. 

194 km do cilja - Dvojici v ospredju se je pridružil še Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche - Wanty).

195 km do cilja - Na čelu glavnine je zdaj malo živahneje, še nekaj kolesarjev se je podalo v lov za vodilno dvojico, v ozadju ima težave že Fabio Jakobsen, ki je nekoliko izgubil stik z glavnino.  

199 km do cilja - Genietsu se je v vodstvu pridružil še Francoz Thomas Gachinard (TotalEnergies), dvojica pa ima za zdaj le majhno prednost pred glavnino.

203,6 km do cilja - 12. etapa 111. Toura se je ob 12.48 začela tudi zares! V napad je skočil le en kolesar, Nizozemec Kevin Geniets (Groupama - FDJ).

Start: Kolesarji so se na zaprto vožnjo podali ob 12.35, ob 12.50 naj bi se etapa začela zares. Štartne liste dnes ni podpisal Michael Morkov (Astana). Danec je staknil covid-19, Mark Cavendish pa je tako ostal brez pomembnega pomočnika.

Dobrodošli, ljubitelji in ljubiteljice kolesarstva! Pred nami je tranzicijska etapa, po kateri bodo kolesarji na Touru že bližje Pirenejem, kjer bosta konec tedna dve zahtevni gorski etapi. Danes je dan za šprinterje ali pobeg. Tekmovalce vsaj v začetku čaka moker dan, saj na štartu v Aurillacu trenutno dežuje. Za cilj v Villeneuvu Sur Lotu vremenoslovci danes ne napovedujejo dežja, mogoče pa so nevihte. 

"Glavo pokon'c in pazi nase," sta Tadeju Pogačarju zaželela starša:

Pred etapo

Današnja 12. etapa Tora je uradno ravninska, čeprav kolesarje na nekoliko bolj razgibanem terenu čaka okoli 2.200 metrov vožnje navkreber. Klanci pa kljub temu ne bodo dovolj zahtevni, da bi se ustvarila kakšna selekcija med šprinterskimi asi, ki še vztrajajo na dirki, zato lahko danes pričakujemo klasično šprintersko etapo, na kateri bodo dogajanje nadzirala moštva, kot so Alpecin - Deceunick, Intermarche - Wanty, Lotto Dstny, TotalEnergies ...

TDF 2024, trasa 12. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Torej ekipe, ki imajo v svojih vrstah najboljše šprinterje, nosilca zelene majice, Eritrejca Biniama Girmaya, Belgijca Jasperja Philipsena in Arnauda de Lieja ter Francoza Anthonyja Turgisa. Biniam ima v seštevku za zeleno majico 74 točk prednosti pred Philipsenom. Tudi pri Jayco AlUli Luke Mezgeca imajo najbrž kakšen načrt z Dylanom Groenewegnom.

A trasa s tremi kategoriziranimi klanci vseeno omogoča tudi uspešen pobeg, zagotovo pa si bodo danes lahko malce oddahnili v ekipah glavnih favoritov za končno zmago na dirki, v prvi vrsti pri UAE Emirates z nosilcem rumene majice Tadejem Pogačarjem in pri moštvu Visma | Lease a Bike s prebujajočim se Jonasom Vingegaardom kot tudi v Red Bull - BORI - hansgrohe Primoža Rogliča in Soudal Quick-Stepu Remca Evenepoela.

Karavana se iz Centralnega masiva podaja proti jugu, proti Pirenejem, kjer kolesarje konec tedna že čakata novi izjemno zahtevni gorski etapi.

Dvanajsta etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 12.35, ob 12.50 bo šlo zares, v cilju pa najboljše kolesarje pričakujejo malo po 17. uri.

Skupni vrstni red po 11 etapah Toura:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           45;00:34
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)           + 1:06
3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma | Lease a Bike)           1:14
4. Primož Roglič (Slo/Red Bull - BORA - hansgrohe)         2:15
5. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                4:20
6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             4:40
7. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 5:38
8. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  6:59
9. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  7:09
10. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                      7:36
...
75. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)             1;29:43
119. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    1;56:49
130. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           2;03:24

...

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar: Zdaj smo lahko videli, da bo pošten boj, da je Jonas v vrhunski formi
Jonas Vingegaard & tadej Pogačar, TDF 2024
Sportal Danca oblile solze sreče in olajšanja
rogli
Sportal VIDEO: Posnetek padca Primoža Rogliča. Kaj se je pravzaprav zgodilo?
Jonas Vinegaard, Tadej Pogačar, TDF 2024, 11. etapa
Sportal Pogačar napadal, a mu je Vingegaard zadal protiudarec, padec Rogliča
Ne spreglejte