Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
17.49

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 9. 9. 2020, 17.49

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 11. etapa (Chatelaillon-Plage - Poitiers, 167,5 km)

Avstralec najmočnejši v napetem šprintu, Sagan zaradi prerivanja kaznovan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99
Le Tour 2020 - 11 etapa | V razburljivem ciljnem šprintu 11. etape Toura se je do zmage prebil Avstralec Caleb Ewan, zaiskrilo pa se je med Woutom Van Aertom in Petrom Saganom. | Foto Reuters

V razburljivem ciljnem šprintu 11. etape Toura se je do zmage prebil Avstralec Caleb Ewan, zaiskrilo pa se je med Woutom Van Aertom in Petrom Saganom.

Foto: Reuters

O zmagovalcu ravninske 11. etape Dirke po Franciji je odločal ciljni šprint, v tem pa je bil najmočnejši Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal). Peter Sagan (Bora Hansgrohe) je ciljno črto prečkal drugi, a je bil naknadno diskvalificiran zaradi prerivanja. Izkazal se je tudi Luka Mezgec (Mitchelton Scott), ki je zasedel odlično sedmo mesto, rumena majica vodilnega na dirki pa ostaja varno pri Primožu Rogliču (Jumbo-Visma).

Ewan je v napetem ciljnem šprintu za nekaj centimetrov prehitel Slovaka Petra Sagana (Bora Hansgrohe) in nosilca zelene majice, Irca Sama Bennetta (Deceuninck QuickStep). Četrti je bil Rogličev vsestranski moštveni kolega pri Jumbo Vismi Wout Van Aert, ki pa ga je Sagan nekoliko odrinil, kar ni ušlo komisarjem dirke, ki so slovaškega zvezdnika diskvalificirali oziroma ga prestavili na začelje glavnine, na 85. mesto. Van Aert je po kazni Saganu napredoval na tretje mesto.

Belgijski in slovaški kolesar si v cilju nista imela nič lepega za povedati, drug drugega sta obtoževala oviranja, a kratko je tokrat potegnil Sagan, ki je nekaj škode s tem utrpel tudi v seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah. 

Van Aertov "pozdrav" Saganu:

Mezgec proti vetru

V boj za etapno zmago se je vmešal tudi najboljši slovenski šprinter Luka Mezgec (Mitchelton Scott), a na vetru bolj izpostavljeni levi strani cestišča ni imel pravih možnosti za presenečenje. Kljub temu je končal na spoštovanja vrednem osmem mestu, kasneje pa napredoval na sedmo, kar je zanj že tretja uvrstitev med najboljšo deseterico na letošnji francoski pentlji.

Primož Roglič ostaja varno v rumeni majici vodilnega na Dirki po Franciji. | Foto: Reuters Primož Roglič ostaja varno v rumeni majici vodilnega na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Kapetan Jumbo Visme Primož Roglič ostaja trdno v skupnem vodstvu, razlike med najbolje uvrščenimi na dirki se danes niso spremenile. Zasavec ima 22 sekund prednosti pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadfiers), na sedmem mestu pa je še vedno Tadej Pogačar (UAE Emirates) s 44 sekundami zaostanka za Rogličem.    

Izidi 11. etape:

1. Caleb Ewan (Avs) Lotto Soudal            4;00:01
2. Sam Bennett (Irs) Deceuninck-Quickstep      
3. Wout van Aert (Bel) Team Jumbo-Visma       
4. Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels-Vital Concept           
5. Clement Venturini (Fra) AG2R la Mondiale   
6. Mads Pedersen (Dan) Trek-Segafredo           
7. Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott 
8. Hugo Hofstetter (Fra) Israel Start-Up Nation
9. Oliver Naesen (Bel) AG2R la Mondiale
10. Ryan Gibbons (JAR) NTT Pro Cycling
...
21. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates            isti čas
32. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma
34. Tadej Pogočar (Slo) UAE Team Emirates
115. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-McLaren           + 2:26     
     

* - Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe je ciljno črto prečkal drugi, a so ga komisarji kaznovali in potisnili na 85. mesto.

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma           46;15:24
2. Egan Arley Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers + 0:21
3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis             0:28
4. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale            0:30
5. Nairo Quintana (Kol) Team Arkea-Samsic       0:32
6. Rigoberto Uran (Kol) EF Pro Cycling   0:32
7. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          0:44
8. Adam Yates (VBr) Mitchelton-Scott   1:02
9. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team    1:15
10. Mikel Landa (Špa) Bahrain McLaren                1:42

54. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates             1;07:03
98. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-McLaren            1;56:47
105. Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott                 2;05:40

Dirka po Franciji, potek 11. etape (Chatelaillon-Plage - Poitiers, 167,5 km):

Cilj: Caleb Ewan je v napetem ciljnem šprintu premagal Petra Sagana in Sama Bennetta. Luka Mezgec je zasedel osmo mesto.

30 km do cilja - španski kolesar moštva Astana Ion Izagirre Insausti jo je grdo skupil pri padcu v vasici Lavausseau. Na tleh so se znašli še Harold Tejada, Alexey Lutsenko in José Joaquin Rojas. Okrvavljeni Izagirre je v zdravniški oskrbi, Tour pa je zanj končan. 

35 km do cilja: po več kilometrih trpljenja na kolesu je odstopil oboleli avstrijski kolesar moštva Bora Hansgrohe Gregor Mühlberger. V karavani ostaja še 162 kolesarjev, sporočajo prireditelji Toura.

43 km do cilja - beg Ladagnousa je po 124 kilometrih končan, glavnina ga je ujela in pogoltnila. 

60 km do cilja - bežeči Francoz je pobral 20 točk za zmago na letečem cilju v les Grands Ajoncsu, za preostale pa so se udarili šprinterji, ki na letošnjem Touru bijejo srdit in nadvse zanimiv boj za zeleno majico. Ti so v približevanju letečemu cilju močno dvignili tempo na čelu glavnine, prednost Ladagnousa je tako skopnela na minuto in 45 sekund, Sam Bennett pa je bil močnejši od Michaela Morkova, Petra Sagana, Mattea Trentina

Izidi letečega cilja, Les Grands Ajoncs :
1.      Matthieu Ladagnous 20 točk
2.      Sam Bennett 17
3.      Michael Morkov 15
4.      Peter Sagan 13
5.      Matteo Trentin 11
6.      Bryan Coquard 10
7.      Jens Debusschere 9
8.      Geoffrey Soupe 8
9.      Thomas De Gendt 7
10.  Ryan Gibbons 6
11.  Daniel Oss 5
12.  Rémi Cavagna 4
13.  Anthony Turgis 3
14.  Pierre Latour 2
15.  Damiano Caruso 1

76 km do cilja - Ladagnous je vzel tudi edino točko na edinem kategoriziranem gorskem cilju današnje etape (Cote de Cherveux, IV. kategorije), ohranja tudi slabe tri minute prednosti pred glavnino.

80 km do cilja - vodilni Ladagnous je v drugi uri etape prekolesaril 37,7 kilometra, povprečna hitrost karavane je za zdaj 39,8 km/h. Francoz ima sicer pred glavnino še 2:50 prednosti.  

95 km do cilja - Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil eden tistih, ki je padel v torkovi etapi. Njegov moštveni kolega Davide Formolo si je poškodoval ključnico in že zapustil Tour, slovenski kolesar pa se k sreči ni poškodoval. "Padel sem na hrbet. Na sprejemnik in oddajnik, ki ga nosim na hrbtu. Ne čutim posledic in bom lahko normalno kolesaril," je povedal pred današnjo etapo.

Medtem ima Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) še vedno tri minute prednosti.

106 km do cilja - "Ne bi se pritoževal, če bi bilo manj stresno. Veter je ponovno, zlasti v prvem delu. Zelo zbrani moramo biti. Vsi moramo dati vsak dan maksimum. Vsi fantje so odlično pripravljeni," je pred začetkom etape za nacionalno televizijo dejal lastnik rumene majice Primož Roglič (Jumbo Visma).

114 km do cilja - Nič novega na trasi. Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) še vedno sam vodi v ospredju in ima natanko tri minute naskoka. Povprečna hitrost do zdaj znaša 41 km/h.

140 km do cilja -  Francoski tekmovalec Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) si je prikolesaril 2:13 prednosti. Težko je verjeti, da bi beg uspel, saj bodo ekipe s šprinterji danes iskale svojo priložnost za etapno zmago.

160 km do cilja - V begu je Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) in ima 1:38 prednosti pred glavnino, v kateri nosi rumeno majico Primož Roglič. V skupnem seštevku za vodilnim zaostaja skoraj dve uri.

13.35 - Primož Roglič (Jumbo Visma) je drugi dan v rumeni majici. Pred najbližjim zasledovalcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) ima 21 sekund prednosti. Tretji Guillaume Martin zaostaja 28, medtem ko sedmi Tadej Pogačar (Uae Emirates) 44 sekund. A se naj v današnji etapi vrstni red med vodilnimi ne bi spremenil, saj je etapa ravninska. Razen če se zgodi kaj nepredvidljivega.

13.27 - Tadej Pogačar je po Fabiu Aruju izgubil še enega pomembnega člana ekipe UAE Emirates Davida Formola, ki si je na torkovi ravninski etapi ob padcu zlomil ključnico.

13.20 – Kolesarji so se podali na 167,5 km dolgo pot 11. etape, ki je namenjana šprinterjem. V rumeno majico oblečeni Primož Roglič bo imel nalogo, da skupaj s preostalimi člani ekipe Jumbo Visma nadzira dogajanje na trasi.

Pred etapo

Čeprav je 11. etapa, štart bo ob 13.25, ravninska, smo lahko v torek videli, kako nepredvidljive znajo biti. Nesreča namreč nikoli ne počiva. S 167,5 km ne bo pretirano dolga, zato pa prihaja naslednji dan najdaljša etapa na letošnjem Touru. Dolga bo kar 218 km in nekakšno ogrevanje za petek in nedeljo, ko bosta gorski etapi s ciljem v klanec. Takrat bo Primož Roglič (Jumbo Visma) branil rumeno majico pred najbližjimi zasledovalci, med katere spada tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar dobil stavo, ostal pa brez dragocene pomoči #video

Danes lahko pričakujemo visoko povprečno hitrost, saj se bodo kolesarji z atlantske obale pomikali proti notranjosti in lahko piha veter v hrbet.

Edini gorski cilj je IV. kategorije in je dolg le 1,1 kilometra. Na delu za etapno zmago bodo tako šprinterji, kar pomeni, da se za Luko Mezgeca (Mitchelton Scott) ponuja nova priložnost. Zaključni kilometer je praktično povsem naravnost, zato lahko pričakujemo nov boj v iskanju najboljšega izhodišča za šprint.

Skupni vrstni red pred 11. etapo:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)             42:15:23 
2. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)            + 0:21 
3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                  0:28 
4. Romain Bardet (Fra/AG2r-La Mondiale)            0:30 
5. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)               0:32 
6. Rigoberto Uran (Kol/EF)                     isti čas 
7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                0:44
 
8. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)               1:02 
9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                 1:15 
10. Mikel Landa (Špa(Bahrain McLaren)               1:42
 ... 
59. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                1:07:03 
99. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)          1:54:21
109. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)               2:05:40

Sam Bennett
Sportal Bennett v solzah, Roglič zadovoljen z opravljenim, novo slovo Pogačarjevega kolega
Sam Bennett
Sportal Premierna zmaga Irca, Mezgec med deseterico, Roglič zanesljivo ostaja v rumenem
 
Ne spreglejte