Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2022,
17.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

8

Natisni članek

Bahrain Victorious BikeExchange-Jayco Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Torek, 12. 7. 2022, 17.30

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 10. etapa (Morzine les Portes du Solil−Megeve, 148,1 km)

Brkati Danec po silovitem sprintu do etapne zmage, Pogačar ostaja v rumenem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

8

Magnus Cort Nielsen, TDF 2022 | Danec Magnus Cort Nielsen je veliki zmagovalec 10. etape Dirke po Franciji. V ciljem sprintu je ugnal Avstralca Nicka Schultza. | Foto Guliverimage

Danec Magnus Cort Nielsen je veliki zmagovalec 10. etape Dirke po Franciji. V ciljem sprintu je ugnal Avstralca Nicka Schultza.

Foto: Guliverimage

Z 10. etapo, ki se je končala na vrhu vzpona druge kategorije, na altiportu nad Megevom, se je začel drugi teden Dirke po Franciji. Po ciljnem sprintu si je veliko etapno zmago priboril ljubljenec Dancev Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPostEF), Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je danes zaradi okužbe z novim koronavirusom ostal brez pomembnega pomočnika Georgea Bennetta, pa je uspel obdržati rumeno majico vodilnega. Etapo so zaradi protestnikov, ki so zaprli traso, zaustavili 36 kilometrov pred ciljem. 

10. etapa, s katero se je začel drugi teden Dirke po Franciji, je pripadla Magnusu Cortu Nielsenu (EF Education-EasyPost), ki je slavil 23. zmago v karieri, od tega drugo na dirki po Franciji in skupno osmo na tritedenskih dirkah. Cort, ki je bil del velike ubežne skupine, je na zadnjem dolgem vzponu do letališča nad Megevom v fotofinišu ugnal Avstralca Nicka Schultza (BikeExchange-Jayco). Tretji je bil Španec Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious).

Zaradi številnih težav z okužbami z novim koronavirusom se je zdelo, da bodo v ekipi UAE Team Emirates danes predali rumeno majico, a je bila prednost Nemca Lennarda Kämne v cilju premajhna, da bi slekel Tadeja Pogačarja, ki ostaja vodilni na dirki po Franciji. Zeleno majico najboljšega po točkah je zlahka obdržal Wout van Aert (Jumbo-Visma), pikčasta ostaja na ramenih Nemca Simona Gescheja, belo pa bo namesto Pogačarja še naprej nosil Britanec Tom Pidcock (Ineos).

Jutri bo na sporedu ena težjih etap na letošnjem Touru. Kolesarje čaka 151,7 km dolga trasa od Albertvilla do vrha zahtevnega prelaza Granon nad Serre Chevalierem. Etapo do dodatno otežila vročina. V Albertvillu naj bi bilo kar 37 stopinj Celzija.

Tadej Pogačar 10. etapa TDF | Foto: Reuters Foto: Reuters  

Podrobnejši potek 10. etape Dirke po Franciji: 

Devet minut za zmagovalcem je v cilj pripeljala glavnina, kjer je vozil tudi Tadej Pogačar (UAE), ki je obdržal rumeno majico vodilnega, pri čemer se je zgodila sprememba v skupni razvrstitvi. Med Pogačarja in Jonasa Vingeggarda (Jumbo-Visma), ki ima 39 sekund zaostanka, se je vmešal Lennard Kämna (BORA - hansgrohe), ki ima 11 sekund zaostanka za rumeno majico, ta se mu je nasmihala že danes. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zdrsnil na 13. mesto, a je tudi danes v cilj pripeljal v skupini favoritov. Za rojakom skupno še naprej zaostaja 2:52 minute.

Cilj - kdo je prvi prečkal ciljno črto? Bo odločil fotofiniš?

Zmagovalec 10. etape je Danec Magnus Cort Nielsen, ki je v ciljem sprintu ugnal Schultza (BikeExchange-Jayco) in Sancheza (Bahrain-Victorious). To je njegova druga etapna zmaga na dirki vseh dirk. 

Izidi, 10. etapa (Morzine - Megeve, 148,1 km):

  1. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)             3:18:50

  2. Nick Schultz (Avs/BikeExchange-Jayco)              isti čas

  3. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious)           + 0:07

  4. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar)                        0:08

  5. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)                0:10

  6. Georg Zimmermann (Nem/Intermarche-Wanty-Gobert)        0:15

  7. Benjamin Thomas (Fra/Cofidis)                          0:18

  8. Andreas Leknesund (Nor/Team DSM)                       0:20

  9. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)                   0:22

 10. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                 isti čas

...

 20. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  8:54

 28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    isti čas

 71. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  11:09

 91. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                15:04

145. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  26:22

...

- skupni seštevek (10/21):

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              37:11:28

  2. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                   + 0:11

  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     0:39

  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:17

  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      1:25

  6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         1:38

  7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:39

  8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:46

  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:50

 10. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious)         isti čas

...

 13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:52

 80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  54:47

 83. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                57:27

109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                1:12:26

400 m do cilja - v igri za zmago zdaj kar devet kolesarjev! 

1,5 km do cilja - Sancheza sta ujela Matteo Jorgenson in Nick Schultz, v ozadju pa se jim približuje še Van Baarle, ki je manj kot kilometer pred ciljem sprožil silovit napad.  

3 km do cilja - Sanchezu se nasmiha velika etapna zmaga!

6 km do cilja - odločen napad moštvenega kolega Mateja Mohoriča Luisa Leóna Sáncheza (Bahrain - Victorious).

7 km do cilja - spet menjava na čelu dirke. Zdaj je v prvi skupini kar 11 kolesarjev, tudi Nemec Lennard Kämna (BORA - hansgrohe), ki lahko danes prevzame rumeno majico vodilnega.  

9 km do cilja - ne, Bettiol se ne da. Zdaj nadaljuje skupaj z Zimmermannom. Bosta ušla prvi zasledovalni skupini?

12 km do cilja - trojka Thomas Benjamin (Cofidis), Fred Wright (Bahrain-Victorious) in Georg Zimmermann (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) je s složnim delom ulovila Bettiola. So sanje po etapni zmagi splavale po vodi?

14 km do cilja - Bettiol pogumno drvi proti cilju. Prva zasledovalna skupina zaostaja 27 sekund, skupina s Kamno pa skoraj minuto. Glavnina vozi umirjeno in ima krepkih devet minut zaostanka. 

20 km do cilja - kolesarji se približujejo cilju na altiportu nad vasico Megeve. Pred njimi je klanec druge kategorije, ki ponuja 19,2 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 4,1 odstotka in ima dele, ki presegajo šest odstotkov. Najstrmejši pa je prav 7,1-odstotni zaključek.

24 km do cilja - Alberto Bettiol je že na letečem cilju! Pred zasledovalno skupino ima 25 sekund prednosti, pred glavnino pa že več kot devet minut. Nemec Lennard Kamna (BORA-hansgrohe) je medtem pravkar virtualno prevzel rumeno majico vodilnega, ki je vse bolj zdesetkana ekipa UAE Emirates očitno ne namerava braniti. 

Neverjetni prizori na današnji etapi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Neverjetni prizori na današnji etapi Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

16.19 - zelena luč! Dirka se nadaljuje! Najprej je na pot krenil Bettiol, sledi prva zasledovalna skupina, šele po sedmih minutah in 25 sekundah je sledila še glavnina. Tako kot je bilo pred prekinitvijo. 

36 km do cilja - dirka je prekinjena! Razlog so protestniki, ki so se z dimnimi signali zaprli cesto. Bettiolu se je sicer uspelo prebiti mimo protestnikov, veliki ubežni skupini in glavnini pa bi to težko uspelo. Komisarji so zato etapo zaustavili. 

36 kilometrov pred ciljem je dirka zaustavljena.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 36 kilometrov pred ciljem je dirka zaustavljena. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

40 km do cilja - napad Italijana Alberta Bettiola (EF Education-EasyPost), ki se je uspešno odlepil od ubežne skupine in ima že 28 sekund naskoka pred skupino. Glavnina ne kaže ambicij, da bi ulovila ubežnike.  

Po dnevu počitka se s spodbudnimi informacijami oglaša Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki si je v padcu zaradi bale sena, ki se je po nesrečnem spletu okoliščin znašla na trasi 5. etape, izpahnil ramo in nabral več kot dve minuti zaostanka. "Bolečine niso izginile, je pa boljše in sem izjemno vesel," je Zasavec povedal v pogovoru za TV Slovenija. "Bomo videli, kako se bodo odvijali prihodnji dnevi," je dejal.  

51 km do cilja – tudi na predzadnjem kategoriziranem vzponu dneva (Cote de Chatillon-sur-Cluses, 4,5 km, 3,9-odstotni povprečni naklon, 4. kat.) prvi na vrhu Francoz Pierre Rolland, ki je osvojil edino točko in jasno napovedal kandidaturo za boj za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Močna ubežna skupina ima zdaj že več kot sedem minut prednosti pred glavnino.

60 km do cilja - kolesarji se približujejo tretjemu, predzadnjemu kategoriziranemu vzponu 10. etape, Cote de Chatillon-sur-Cluses (4,5 km, 3,9-odstotni povprečni naklon).

78 km do cilja - prelaz Col de Jambaz, drugi kategorizirani cilj današnje etape, je prvi dosegel Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM), ki je osvojil dve točki v boju za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih, tik za njim pa Lennard Kamna (BORA - hansgrohe), ki mu je pripadla ena točka. Pikčasta majica Simona Gescheja (Cofidis) tako danes ni ogrožena. 

Trasa 10. etape Dirke po Franciji:

TDF22, trasa 10. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

80 km do cilja - Tadej Pogačar, ki brani rumeno majico vodilnega, je v pogovoru za TV Slovenija odgovarjal tudi na vprašanja o okuženem Georgeu Bennettu: "V hotelu smo se poskušali držati čim bolj zase. Upajmo, da se okužba ne bo razširila po ekipi. Ne vem, kaj bo prinesla današnja etapa. Gre za ogrevalno pred etapama v sredo in četrtek, lahko pričakujemo napade," je pred začetkom etape napovedal Pogačar. 

88 km do cilja - do začetka "plezanja" na prelaz Col de Jambaz (6,7 km, 3,8-odstotni povprečni naklon 3. kategorije) je samo še dober kilometer, ubežna skupina kar 25 kolesarjev* (brez Slovencev) pa se je končno izoblikovala in ima že dobri dve minuti in pol prednosti pred glavnino. 

* Med ubežniki so: Dylan van Baarle, Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Alberto Bettiol, Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Mads Pedersen, Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Luis Leon Sanchez, Fred Wright (Bahrain Victorious), Jack Bauer, Nick Schultz (BikeExchange-Jayco), Ion Izagirre, Benjamin Thomas (Cofidis), Connor Swift, Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic), Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Philippe Gilbert (Lotto Soudal), Lennard Kamna (Bora-Hansgrohe), Simon Clarke (Israel-Premier Tech), Matteo Jorgenson (Movistar), Edvald Boasson Hagen (Total Energies), Andreas Leknessund (Team DSM), Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck), Simone Velasco (Astana Qazaqstan) in Georg Zimmerman (Intermarché-Wanty-Gobert).

95 km do cilja - končno se nam obeta oblikovanje prave ubežne skupine, ki jo sestavljajo Nizozemec Dylan van Baarle (Ineos), Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious), belgijski veteran Philippe Gilbert (Lotto Soudal) in Francoz Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM). Pred glavnino imajo za zdaj 13 sekund prednosti.

98 km do cilja - kolesarji se približujejo drugemu kategoriziranemu vzponu današnje etape. Do prelaza Col de Jambaz (6,7 km, 3,8-odstotni povprečni naklon 3. kategorije) je še slabih 10 kilometrov.  

Kaj okužbe v ekipi UAE pomenijo za Tadeja Pogačarja?

100 km do cilja - na spustu se je od glavnine odcepil Francoz Alexis Gougeard iz ekipe B&B Hotels - KTM, a ga skupina ne spusti izpred oči. 

123 km do cilja - kolesarji so že prečkali prvi klanec današnje etape, Cote de Chevanoz (2,2 km, 2,9-odstotni povprečni naklon). Prvi je točko prvega gorskega cilja 10. etape, ta je ocenjen s 4. kategorijo, dosegel Pierre Latour

128 km do cilja - od skupine sta se uspela nekoliko odlepiti Benoit Cosnefroy (AG2R Citroen) in Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), a prednost je še vedno minimalna.

134 km do cilja - po precej zaspanem začetku se začenjajo vrstiti prvi pobegi, a za zdaj še brez uspeha. 

Kaj o krčenju Pogačarjevih Emiratov pravi nekdanji zmagovalec Toura Bradley Wiggins? 

Start: etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.30, deset minut pozneje bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo enkrat med 16.57 in 17.17.  

Pogačar z Bobom Jungelsom, zmagovalcem 9. etape. | Foto: Reuters Pogačar z Bobom Jungelsom, zmagovalcem 9. etape. Foto: Reuters
Skupno vodstvo na dirki brani slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki ima po devetih etapah 39 sekund prednosti pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), tretji je Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) že z minuto in 17 sekundami zaostanka.

V zeleni majici najboljšega po točkah dirka Wout van der Aert (Jumbo-Visma), pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih nosi Simon Gesche (Cofidis), belo majico najboljšega med mladimi kolesarji pa namesto Pogačarja nosi Britanec Tom Pidcock.

Kaj čaka kolesarje v 10. etapi?

Kolesarje na Dirki po Franciji danes čaka 10. etapa. Gre za hribovito 148,1 kilometra dolgo traso od Morezina do Megeva, na poti pa so štirje kategorizirani klanci.

Najprej Cote de Chevanoz (2,2 km, 2,9-odstotni povprečni naklon), ki je klanec četrte kategorije, nato Col de Jambaz (6,7 km, 3,8-odstotni povprečni naklon) tretje kategorije, pa Cote de Chatillon-sur-Cluses (4,5 km, 3,9-odstotni povprečni naklon), ki je četrte kategorije, in za konec še vzpon na Monte de l'altiport de Megeve. Ta klanec druge kategorije ponuja 19,2 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 4,1 odstotka, in ima dele, ki presegajo šest odstotkov, najstrmejši pa je prav 7,1-odstotni zaključek.

Šok za Pogačarja in Mezgeca

Potem ko so organizatorji Toura na prost dan v ponedeljek sporočili, da so bili vsi kolesarji na testiranju na covid-19 negativni, je v torek tik pred etapo prišla šokantna informacija, da sta bila na testiranju danes pozitivna dva kolesarja, George Bennett iz ekipe UAE, ki bi bil ključni pomočnik Tadeja Pogačarja v gorskih etapah, in kolesar Luke Durbridge, moštveni kolega Luke Mezgeca pri ekipi BikeExchange-Jayco. Pozitiven test naj bi imel tudi Rafal Majka, vendar z nizko virusno obremenitvijo (podobno kot Bob Jungels (AG2R Citroën), zmagovalec 9. etape), ki mu vendarle omogoča nadaljevanje tekmovanja. 

 

Priložnost za ubežnike? 

Sprinterjem se ne piše nič dobrega, za prave hribolazce pa je trasa morda le nekoliko prelahka. Morda je to dan, ko bi lahko uspelo ubežnikom, morda pa jim načrte prekriža še kakšen specialist za klasične enodnevne dirke, a na tem Touru so napovedi nehvaležne.

Favoriti za skupno zmago bi utegnili danes morda nekoliko varčevati z močmi, že v sredo jih namreč čaka boj na izjemno zahtevni etapi od olimpijskega Albertvilla, čez Telegraphe (I. kategorija), Galibier (najvišja kategorija) in do ciljnega vzpona na Col du Granon Serre Chevalier (najvišja kategorija, 11,3 km pri 9,2-odstotni povprečni naklon).

Zaključni vzpon 10. etape:

TDF22, trasa 10. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

 

Skupni seštevek po devetih etapah:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              33:43:44
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:39
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                    1:17
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                          1:25
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                            1:38
6. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                                1:39
7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                         1:46
8. Enric Mas (Špa/Movistar)                                           1:50
9. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)       1:55
10. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                         2:13
11. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       2:52
...
88. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              51:17
92. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                   52:32
97. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)            54:58

...

TDF22, trasa 10. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal "Seveda imamo načrt, a ga ne nameravamo razkrivati na televiziji"
Tadej Pogačar, TDf22
Sportal Pogačar s tem odgovorom tekmecem spet dal misliti
Primož Roglič Jumbo Visma
Sportal Kdo je po prvem tednu Toura zaslužil največ?
Jonas Vingegaard
Sportal "Ribič" ogroža Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Roglič si za zdaj lahko oddahneta
Kristijan Koren
Sportal "So se že sprijaznili s Tadejevo zmago in zgolj bojem za stopničke?"
Tadej Pogačar
Sportal Izjemen zaključek dneva, Pogačar ob koncu navil tempo
Ne spreglejte