Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 7. 2022,
17.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

7

Natisni članek

Luka Mezgec Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Nedelja, 10. 7. 2022, 17.35

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 9. etapa (Dole–Chatel les Portes du Soleil, 192,9 km)

Izjemen zaključek dneva, Pogačar ob koncu navil tempo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

7

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je spet pokazal močne noge. V zaključku je skočil in za las prehitel Jonasa Vingegaarda. Tako sta preostalim tekmecem odščipnila tri sekunde. Veliki zmagovalec dneva je postal Bob Jungels. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je spet pokazal močne noge. V zaključku je skočil in za las prehitel Jonasa Vingegaarda. Tako sta preostalim tekmecem odščipnila tri sekunde. Veliki zmagovalec dneva je postal Bob Jungels.

Foto: Reuters

Nov dan na Dirki po Franciji, nov epski boj za etapno zmago. Junak gorske devete etape je postal ubežnik Bob Jungels. Vodilni v skupnem seštevku Tadej Pogačar je s svojimi moštvenimi kolegi pri UAE Emirates odpeljal odlično etapo, povsem za konec pa skočil sam in skupaj z Jonasom Vingegaardom prikolesaril v cilj. Preostalim favoritom za končno zmago sta odščipnila tri sekunde, tudi Primožu Rogliču, ki še vedno čuti posledice sredinega padca. V ponedeljek je na Touru prost dan.

Giro Kobarid Nik Burjek
Sportal Zlata vredna slovenska pomoč sredi Dirke po Franciji
Sportal Novinar nasmejal Pogačarja z vprašanjem, ki si ga zastavlja marsikdo #video
pinot tamb
Sportal Po čudaški nesreči se mu je javno zahvalil #video

Dirka po Franciji, 9. etapa (Dole–Chatel les Portes du Soleil, 192,9 km)

CILJ – Veliki zmagovalec je postal Bob Jungels (AG2R-Citroën). V glavnini se je v zaključku vnel pravi boj. Spet je skočil Tadej Pogačar (UAE Emirates) in v šprintu premagal Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma). Skupaj sta preostalim favoritom odščipnila nove tri sekunde. Med njimi je bil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki še vedno čuti posledice sredinega padca. V zadnjih štirih kilometrih je glavnina močno navila tempo, saj se je zaostanek za etapnim zmagovalcem z 2:20 zmanjšal na vsega 50 sekund.

"Popolni nadzor smo imeli dirko, ker so bili vsi v naši ekipi močni. Naredili smo težak dan, da smo imeli do zadnjega šprinta vse pod nadzorom. Jutri je čas za počitek," je po koncu dneva dejal Pogačar, medtem ko Jungels sledeče: "Dobil sem, po kar sem prišel. Vem, kaj to pomeni za ekipo. Po težkih letih je zmagati nekaj posebnega. To je moj način dirkanja. Zelo vesel sem. Iz dneva v dan sem se počutil vse močnejšega. Zavedal sem se, da bom moral skočiti prej, saj med ubežniki nisem bil favorit za vožnjo v klanec."

Veliki zmagovalec dneva je bil Bob Jungels. | Foto: Reuters Veliki zmagovalec dneva je bil Bob Jungels. Foto: Reuters

Rezultati 9. etape (Aigle–Chatel les Portes du Soleil, 192,9 km):

  1. Bob Jungels (Luks/AG2R Citroen)                     4:46:39
  2. Jonathan Castroviejo (Špa/Ineos Grenadiers)          + 0:22
  3. Carlos Verona (Špa/Movistar)                           0:26
  4. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                       0:40
  5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  0:49
  6. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 isti čas
  7. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  0:52
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                  isti čas
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)
 10. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)
...
 14. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    isti čas
 62. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  16:02
136. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  27:35

137. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             isti čas
...

Skupni seštevek:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              33:43:44
 2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:39
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:17
  4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      1:25
  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         1:38
  6. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:39
  7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:46
  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:50
  9. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)            1:55
 10. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      2:13
 11. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:52
...
 88. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                51:17
 92. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  52:32
 97. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  54:58

...

1,7 km do cilja – Luksemburžan Bob Jungels (AG2R-Citroën) je streljaj od etapne zmage. Pridobil je prednost v primerjavi s Pinotom.

3,2 km do cilja  Bob Jungels (AG2R-Citroën) je na dobri poti k etapni zmagi. Zaključni klanec ni prestrm, da bi izgubil 30 sekund v primerjavi s Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ). V glavnini kolesarji UAE Emirates dobro navijajo tempo, da napadi niso mogoči.

5 km do cilja – Kolesarji so že v Franciji. Pred njimi je še zaključni klanec v dolžini 4 km, ki pa ni težak. Bob Jungels (AG2R-Citroën) ima 24 sekund prednosti pred Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ).

Tour de France 9 etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 10 km do cilja  Bob Jungels (AG2R-Citroën) je prečkal zadnji gorski cilj. Pred njim je spust in zaključni vzpon na francoski strani. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) zaostaja 22 sekund, Carlos Verona (Movistar) in Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadier) dodatnih 23. Glavnina zaostaja 1:58.

Tour de France 9 etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 12,2 km do cilja (2,4 km do vrha klanca) – Razlika med Jungelsom in Pinotom je 26 sekund. Dodatnih 23 sekund zaostajata Carlos Verona (Movistar) in Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadier). Zaostanek glavnine za vodilnim je 1:55. 

14,2 km do cilja – Vse bližje je Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) za Bobom Jungelsom. Razlika je še 40 sekund.

14,9 km do cilja  Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) se nezadržno približuje vodilnemu Bobu Jungelsu. Le še 50 sekund je razlika med njima. V glavnini medtem še vse tiho.

15,7 km do cilja (5,7 km do vrha gorskega cilja)  Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) lovi Boba Jungelsa (AG2R-Citroën), za katerim zaostaja 1:07. Prednost pred glavnino je 2:17.

17 km do cilja – Do vrha gorskega cilja je še sedem kilometrov, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) za vodilnim Bobom Jungelsom (AG2R-Citroën) zaostaja 1:25. Tadej Pogačar ima v glavnini ob sebi Georga Bennetta in Rafala Majko.

18 km do cilja  Thibaut Pinot se je otresel preostalih ubežnikov in je šel v lov za Bobom Jungelsom, za katerim glavnina zaostaja 2:31. 

19,6 km do cilja  Bob Jungels (AG2R-Citroën) še naprej vozi svojo dirko in ima 2:50 prednosti. Wout van Aert je počakal glavnino in razdelil pijačo moštvenim kolegom pri Jumbo-Vismi. Dobil jo je tudi Primož Roglič. V zasledovalni skupini je skočil Thibaut Pinot.

22 km do cilja  Bob Jungels (AG2R-Citroën) ima še 12 kilometrov do vrha Pas de Morgins (15,4 km/6,1-odstotni naklon., I. kategorija). Njegova prednost znaša 3:16. Na čelu glavnine dva kolesarja UAE Emirates in Tadej Pogačar, tik za njimi pa številčna zasedba Jumbo-Visme.

24 km do cilja  Bob Jungels (AG2R-Citroën) je že zagrizel v klanec. Videti je, da bo glavnina kmalu na klancu ujela trinajst ubežnikov, ki so za Jungelsom. Na začetku klanca ima Tadej Pogačar ob sebi še dva pomočnika. Glavnina za Jungelsom zaostaja 3:22.

28 km do cilja – Pred vrati je zadnji kategoriziran klanec, čeprav ne bo zadnji v 9. etapi. Pas de Morgins (15,4 km/6,1-odstotni naklon., I. kategorija) bo predstavljal naslednji izziv. Bob Jungels (AG2R-Citroën) bo prvi začel vzpon, saj ima pred najbližjimi zasledovalci 1:41 prednosti, glavnina pa zaostaja 3:16.

35 km do cilja – Ubežnik Bob Jungels (AG2R-Citroën) ima 1:18 prednosti pred trinajsterico ubežnikov. Glavnina za vodilnim zaostaja 2:54. Kolesarji bodo kmalu začeli zaključevati 9. etapo. Pas de Morgins je naslednji gorski cilj in na vrhu le-tega bodo iz Švice spet zavili v Francijo. A tam ne bo cilj, saj bo po krajšem spustu prišel na vrsto še zaključni vzpon na Chatel les Portes du Soleil.

44 km do cilja Bob Jungels (AG2R-Citroën) kolesari proti dolini na polno. Pred naslednjimi ubežniki ima že 40 sekund prednosti, glavnina s Tadejem Pogačarjem pa zaostaja 2:20. Trinajst kolesarjev lovi Jungelsa. 

Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Carlos Verona (Movistar Team), Ion Izagirre in Simon Geschke (Cofidis), Luis León Sánchez (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty Gobert), Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Warren Barguil (Arkéa-Samsic) in Hugo Houle (Israel-Premier Tech).

51 km do cilja  Bob Jungels (AG2R-Citroën) se je pri spustu otresel Geschkeja.

61 km do cilja Simon Geschke (Cofidis) je ujel, prehitel Boba Jugelsa (AG2R-Citroën) in osvojil gorski cilj. S tem je virtualno v pikčasti majici vodilnega v razvrstitvi za najboljšega kolesarja na gorskih ciljih. Prednost pred glavnino je 2:22. Skupina z Woutom van Aertom zaostaja za osrednjima ubežnikoma 22 sekund.

62,5 km do cilja  Simon Geschke (Cofidis) je skočil v lov za Bobom Jungelsem (AG2R-Citroën). Pri preostalih ubežnikih tempo narekuje izjemni Wout van Aert (Jumbo-Visma).

64 km do cilja – V ubežni skupini je napadel Bob Jungels (AG2R-Citroën). Kolesarji odpadajo, med njimi Benoit CosnefroyJasper Stuyven (Trek-Segafredo) ...

65 km do cilja Mathieu van der Poel se muči in izgublja stik z glavnino.

66 km do cilja – Med ubežniki je popustil Nils Politt, medtem je stik z glavnino izgubil Ben O'Connor. Glavnina s Tadejem Pogačarjem na čelu je zmanjšala zaostanek na 2:30. 

69 km do cilja – Kolesarji so začeli naslednji vzpon. Col de la Croix (8,1 km/7,6-odstotni naklon, I. kategorija). Prednost ubežnikov je 2:51.

Col de la Croix | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge

71 km do cilja Tadej Pogačar je spet virtualno vodilni, saj glavnina za ubežniki zaostaja 3:15.

74 km do cilja – Ekipa Jumbo-Visme se je postavila takoj za kolesarji UAE Emirates. Vse bližje je naslednji gorski cilj. Bi lahko pri vzponu v glavnini sledil kakšen napad od favoritov?

77 km do cilja – Prednost ubežnikov je 3:27, kar pomeni, da je Tadej Pogačar virtualno spet izgubil rumeno majico vodilnega. Rigoberto Uran ima tri sekunde prednosti.

84 km do cilja Pierre Latour (TotalEnergies) je osvojil gorski cilj Col de Mosses. Glavnina zaostaja 3:10. Sledil bo spust, kaj kmalu pa bo nato sledil naslednji vzpon, ki sliši na ime Col de la Croix (8,1 km/7,6-odstotni naklon, I. kategorija). Na čelu glavnine je ekipa UAE Emirates. Kolesarji Jumbo-Visme so za zdaj še bolj v ozadju.

88 km do cilja – Glavnina na čelu s kolesarji UAE Emirates je pri vzponu na gorski cilj Col de Mosses znižala zaostanek za ubežniki na 2:56. Stik z glavnino je izgubil Mark Hirschi (UAE Emirates).

95 km do cilja – Ubežniki so začeli napadati drugi gorski cilj. Col de Mosses (13,3 km/4,1-odstotni naklon, II. kategorija). Prednost ubežnikov se je zmanjšala na 3:18, kar pomeni, da je Tadej Pogačar spet tudi virtualno vodilni v skupnem seštevku.

Col de Moses | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge

96 km do ciljaTadej Pogačar je virtualno izgubil rumeno majico. Rigoberto Uran je virtualni vodilni na dirki, saj je pred etapo zaostajal 3:24, prednost njegove ubežne skupine pa znaša 3:27.

97 km do cilja – Ubežniki so pokrili 43 kilometrov bega. Povprečna hitrost je 45,8 km/h. Zaostanek Tadeja Pogačarja in glavnine je 3:20, kar pomeni, da ima virtualno še štiri sekunde prednosti v boju za rumeno majico vodilnega. Pred etapo je namreč Rigoberto Uran, ki je v skupini ubežnikov, zaostajal 3:24.

103 km do cilja – Prednost ubežnikov je 3:08. Kolesarji se približujejo drugemu gorskemu cilju Col de Mosses (13,3 km/4,1-odstotni naklon, II. kategorija).

110 km do cilja – Primož Roglič o posledicah padca: "Preživljam. Vsak dan je tako. Vse skupaj je na limitu. Grem skozi. Danes je nova težka preizkušnja. Boril se bom. Največ težav imam s hrbtom, s spodnjim delom. Tam me najbolj boli," je o posledicah sredinega padca pred današnjo etapo spregovoril Primož Roglič (Jumbo-Visma).

113 km do cilja – Benoit Cosnefroy je imel v ubežni skupini težave z defektom gume. Ubežniki imajo 2:47 naskoka pred glavnino Tadeja Pogačarja. Zdaj je 19 kolesarjev v ubežni skupini.

131 km do cilja – Prednost glavnine znaša 2:22. Povprečna hitrost v prvih 70 kilometrih je znašala 46 km/h. V skupini ubežnikov je devet kolesarjev, ki so že osvojili etapo na Touru.

Uran (1 etapa: Chambéry, 2017)
Sanchez (4 etape: Aurillac 2008, Saint-Girons 2009, Saint-Flour 2011, Foix 2012)
Barguil (2 etapi: Foix and Izoard 2017)
Konrad (1 etapa: Saint-Gaudens 2021)
Pinot (3 etape: Porrentruy 2012, Alpe-d’Huez 2015, Tourmalet 2019)
Van Aert (8 etap: Albi 2019, Privas in Lavaur 2020, Malaucène, Saint-Emilion ITT in Champs-Elysées 2021, Calais inLausanne 2022)
Izagirre (1 etapa: Morzine 2016)
Geschke (1 etapa: Pra Loup 2015)
Politt (1 etapa: Nîmes 2015)

136 km od cilja – Neuničljivi Wout van Aert, ki je včeraj prikolesaril do druge letošnje etapne zmage, je pričakovano postal kralj letečega cilja in še povečal vodstvo v boju za zeleno majico, ki jo ima najboljši po točkah. Po to majico je na Tour de France prišel in videti je, da bo z njo ponosno kolesaril vse do cilja na Elizejskih poljanah. Pred drugim Fabiem Jakobsenom ima zdaj že 135 točk prednosti. Na letečem cilju zmagovalec prejme 20 točk.

140 km do cilja – Ubežni skupini sta se združili. Zdaj je skupaj 21 kolesarjev. Veliko delo pri tem je opravil Wout van Aert, ki ga očitno zanimajo točke na letečem cilju Semsales na 56. kilometru današnje etape. Glavnina za 20 kolesarji zaostaja 1:14.

145 km do cilja – Veliki skupini kolesarjev se je uspelo odlepiti od glavnine in ima 57 sekund prednosti.

Castroviejo, Jungels, Konrad, Verona, Geschke, Sanchez, Pinot, Goossens, Dombrowski, Uran, Barguil, Styven, Niv, Houle in Bonnamour so prva skupina ubežnikov. Za njimi so se podali še naslednji kolesarji Wout van Aert, McNulty, Cosnefroy, Politt, Izagirre, Boasson Hagen in Latour.

V skupnem seštevku je najbližje vodilnemu Tadeju Pogačarju Rigoberto Uran, ki za slovenskim šampionom zaostaja 3:24.

150 km do cilja – Domačini so naredili lepo kuliso in dali vedeti, da je v njihovih krajih živel legendarni komik Charlie Chaplin, ki je bil izgnan iz ZDA in se je preselil v Švico.

155 km do cilja – Pri Ineos Grenadiers so danes aktivni. Naslednji v vrsti, ki se je odločil za skok, je bil Jonathan Castroviejo, a so tudi njega kmalu ujeli. Zato pa je bil prvi, ki je prikolesaril na vrh prvega gorskega cilja.

156 km do cilja – Glavnina je ubežnike ujela. Napeto je v današnji etapi. Povprečna hitrost do zdaj znaša 50 km/h.

158 km do ciljaDylan Van Baarle (Ineos Grenadiers), Patrick Konrad (Bora hansgrohe), Ion Izaguirre (Cofidis) in Gougeard (BBK) so skočili.

159 km do cilja – Kolesarji so se začeli vzpenjati na prvi gorski cilj – Cote de Bellevue (4,3 kilometra/4-odstotni naklon, IV. kategorija). Glavnina je še vedno skupaj, čeprav se vseskozi vrstijo poskusi pobega.

160 km do cilja – V osmi etapi je Florian Vermeers pri spustu presegel mejo 100 km/h. Danes bo prav tako nekaj spustov na trasi. Kako hitro bo šlo?

 

165 km do cilja. Temperatura ozračja je 26,7 stopinje, drugače pa bo v hribih. Medtem še vedno potekajo poskusi bega. Caleb Ewan je imel defekt gume in lovi priključek z glavnino. Pred natanko dva tisoč dnevi je osvojil 1. etapo na dirki Tour Down under. Stik z njo sta izgubila Ben O'Connor in Pierre Rolland.

170 km do cilja – Padec v glavnini. Na tleh so se znašli Neilson Powless (8. v skupnem seštevku), Michael Woods, Tony Gallopin, Chris Hamilton, Tiesj Benoot ... Ubežnika Pedersena so medtem ujeli.

180 km do cilja – Mads Pedersen je skočil. Pred glavnino ima 14 sekund prednosti.

182 km do cilja – Današnja etapa bo lahko naredila selekcijo med najboljšimi. Prvi gorski cilj dneva bo Cote de Bellevue (4,3 kilometra/4-odstotni naklon, IV. kategorija), sledili bodo Col de Mosses (13,3 km/4,1-odstotni naklon, II. kategorija), Col de la Croix (8,1 km/7,6-odstotni naklon, I. kategorija) in Pas de Morgins (15,4 km/6,1-odstotni naklon., I. kategorija). Slednji predstavlja mejo med Švico in Francijo. Po krajšem spustu bo sledil še zaključni vzpon na Chatel les Portes du Soleil, ki je dolg približno štiri kilometre in nima pretirano težkih odsekov.

Dirka po Franciji navijači
Sportal Zaradi koronavirusa v ekipi so pri Pogačarjevih uvedli spremembe

189 km do cilja – Tadej Pogačar pred začetkom etape: "O prostem dnevu bom razmišljal jutri. Težak dan bo, z veliko vzponi. Skušali bomo nadzirati dirko, a na tem Touru nikdar ne veš, saj se lahko marsikaj zgodi," je proti današnji etapi pogledal vodilni Tadej Pogačar. Na vprašanje, ali pričakuje napade kolesarjev Jumbo-Visme na predzadnjem vzponu, je odgovoril: "Morda razmišljajo za skok že prej. Etapa je zapletena. Veliko vzponov nas čaka in veliko kolesarjev imajo za napad. Ineos ima denimo v najboljši deseterici kar štiri svoje kolesarje. Nikdar ne veš, s kakšno taktiko se bodo lotili. Zagotovo bodo kaj poskušali."

192,9 km do cilja – Kolesarji so prišli na kilometer 0. Kmalu lahko pričakujemo poskuse pobegov.

12.34 – Žal se je moral zaradi covid-19 od dirke posloviti Guillaume Martin (Cofidis). Enajst kolesarjev je že zapustilo Tour de France. Od dirke sta se poslovila tudi Kasper Asgreen (koleno) in Ruben Gurreiro.

12.30 – Pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Čas je za nov spektakel na Tour de France. Kolesarji so začeli zaprto vožnjo. Pred njimi je 192,9 kilometra dolga trasa, na kateri bodo štirje gorski cilji, od tega dva I. kategorije, kolesarji pa bodo naredili približno 3.600 višinskih metrov. Na letošnji dirki naj bi bile štiri etape še težje, kot je današanja.

Skupni seštevek pred 9. etapo:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 28;56:16
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:39
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:14
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 1:22
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:35
6. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:36
7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 1:39
8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) 1:41
9. Enric Mas (Špa/Movistar) 1:47
10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:59
...
13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:49
66. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 24:31
81. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 28:12
113. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 37:19
...

Danes se bo etapa začela v švicarskem mestu Aigle (393 metrov nadmorske višine) in bo večji del potekala po švicarskih cestah. Končala se bo v Franciji z vzponom na Chatel les Portes du Soleil. Na 192,9 kilometra dolgi trasi bodo štirje gorski cilji, od tega dva I. kategorije, kolesarji pa bodo naredili približno 3.600 višinskih metrov.

Ravno pravšnji izziv pred ponedeljkovim prostim dnevom, ki bo kolesarjem, na čelu z vodilnim Tadejem Pogačarjem, po burnem tednu zagotovo prišel še kako prav. Prvi gorski cilj dneva bo služil kot ogrevanje pred nadaljnjimi klanci. Cote de Bellevue bo dolg 4,3 kilometra in bo imel povprečni štiriodstotni naklon, stopnja težavnosti pa je ovrednotena na IV. kategorijo.

A se bo trasa od tu še naprej dvigovala do nadmorske višine okoli 900 metrov. Po krajšem spustu bo sledila nova vožnja navkreber. Naslednji kategorizirani klanec se bo začel na 95. kilometru in sliši na ime Col de Mosses s predznakom II. kategorije. Dolg bo 13,3 kilometra s povprečnim 4,1-odstotnim naklonom.

Tretji izziv bo Col de la Croix (8,1 km/7,6-odstotni naklon), vzpon I. kategorije, ki se bo začel le dobrih 14 kilometrov za prejšnjim klancem. Z nadmorske višine 1.778 metrov se bodo v nadaljevanju spustili proti štartnemu mestu Aigle, od koder se bodo kolesarji kmalu začeli vzpenjati na gorski cilj I. kategorije. Prelaz Pas de Morgins v dolžini 15,4 kilometra in s povprečnim 6,1-odstotnim naklonom bo tudi mejni prehod med Švico in Francijo. Za tisoč višinskih metrov se bodo kolesarji povzpeli v tem času. Ob prihodu v deželo galskih petelinov jih bosta čakala krajši spust in zaključni štirikilometrski vzpon na Chatel les Portes du Soleil, ki ne bo imel strmih delov.

Cesta pri zaključnih vzponih ne bo strma, kot smo jim bili priča v petek na La Planche des Belles Filles, a smo navajeni, da lahko kolesarji že pred tem naredijo dirko težko, zato noge tudi pri takšnih klancih nimajo več svežine, kot bi si želeli.

Zanimivo bo videti, kako se bo z gorsko etapo spopadel Primož Roglič, ki še vedno čuti posledice sredinega padca. V petek na La Planche des Belles Filles in v sobotnem zaključnem vzponu je lepo sledil, danes pa bo trasa nekoliko težja, z več vzponi. Če bo telo prestalo nedeljski preizkus, potem bo lahko v nadaljevanju postal spet nevaren. 

Primož Roglič bo zobe stiskal tudi v deveti etapi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič bo zobe stiskal tudi v deveti etapi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sicer pa lahko danes pričakujemo dirko v dirki, kar pomeni, da bi lahko kolesarji, ki se bodo podali v beg, prikolesarili povsem do konca. Ekipa Tadeja Pogačarja bo imela verjetno na radarju največje tekmece v boju za rumeno majico. Videti je, da mu največ preglavic povzroča Jonas Vingegaard, ki ga je izzval na La Planche des Belles Filles, v skupnem seštevku pa je z 39 sekundami zaostanka na drugem mestu.

Skupni seštevek:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 28;56:16
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:39
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:14
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 1:22
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:35
6. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:36
7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 1:39
8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) 1:41
9. Enric Mas (Špa/Movistar) 1:47
10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:59
...
13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:49
66. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 24:31
81. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 28:12
113. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 37:19
...

Ne spreglejte