Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
9. 7. 2022,
18.51

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Andrej Hauptman Jumbo-Visma UAE Emirates Primož Roglič Primož Roglič Wout van Aert Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Sobota, 9. 7. 2022, 18.51

1 leto, 9 mesecev

Pogačarja padec ni zmedel, na koncu za trud dobil nagrado

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Wout van Aert | Osrednji junak 8. etape je bil Wout van Aert, ki je do zmage prikolesaril v ciljnem šprintu. | Foto Reuters

Osrednji junak 8. etape je bil Wout van Aert, ki je do zmage prikolesaril v ciljnem šprintu.

Foto: Reuters

Kolesarji so na Tour de France z osmo etapo vstopili v drugo tretjino tritedenske dirke in tudi sobotni dan je postregel z zanimivim dogajanjem. Lastnik rumene majice Tadej Pogačar se je kmalu po začetku etape znašel na tleh, a k sreči ni bilo nič hujšega. Ob koncu se je podal v lov za etapno zmago, v ciljnem šprintu pa je moral priznati premoč le dvema šprinterjema. A je pridobil nove bonifikacijske sekunde v primerjavi z osrednjimi tekmeci v boju za skupno zmago, kar je pred nadaljevanjem dober kapital. Primož Roglič je prikolesaril v cilj v družbi najboljših in tako po sredinem padcu uspešno preživel nov dan.

Tadej Pogačar
Sportal Veselje v taboru Jumbo-Visme, Pogačar spet pridobil čas

Po Danski in Belgiji je v soboto Tour de France prečkal še eno mejo. Zaključek so kolesarji prevozili po Švici in končali etapo v Lozani, kjer se je začelo olimpijsko gibanje moderne dobe, prav tako ima tu sedež Mednarodni olimpijski komite (MOK).

Na prvi pogled zaključni vzpon v dolžini 4,8 kilometra in povprečne 4,6-odsotne naklonine ni pomenil konkretne preizkušnje, a je bil med tretjim in četrtim kilometrom vzpona povprečni naklon 12-odsoten. In kmalu ob začetku ključnega dela dneva je glavnina posrkala še zadnjega ubežnika Freda Wrighta (Bahrain Victorious), ta je bežal več kot 100 kilometrov, pred tem pa je imel še pomoč dveh kolesarjev, Mattie Cattanea (QuickStep-AlphaVinyl) in Frederika Frisona (Lotto Soudal).

Ard Bierens
Sportal "Rogličeva zgodba je bila povedana"

Pogačar ne popušča, tekmecem odščipnil še štiri sekunde. Začetni padec opisal kot enega od zmernejših.

Čeprav je bil vrhunec dneva šele v Švici, je ljubiteljem kolesarstva že na desetem kilometru zastal dih, ko se je v glavnini zgodil množičen padec. Na tleh se je znašel tudi lastnik rumene majice Tadej Pogačar, a je k sreči vstal in nemoteno nadaljeval vožnjo. "Padec je bil. Zelo veliko kolesarjev je bilo drug na drugem. Zame ni bil pretresljiv. Ni bilo pretirano na trdo. Eden od zmernejših padcev, kar sem jih kadarkoli imel," je po koncu dneva v pogovoru za RTVSlo dejal kolesar UAE Emirates.

Na koncu je bil spet v središču pozornosti. Kjerkoli se pojavi priložnost za zmago, jo namreč poskuša izkoristiti. Nič drugače ni bilo v soboto. Vseskozi je imel odličen položaj, saj je kolesaril v ospredju. V prid mu ni šlo le dejstvo, da je bilo zadnjih nekaj sto metrov bolj položnejših, kar je bila voda na mlin Belgijcu Woutu van Aertu iz Jumbo-Visme, ki je prehitel našega šampiona in Michaela Matthewsa iz ekipe Bike-Exchange Jayco, za katerega je spet odlično delo opravljal izkušeni Luka Mezgec.

Pogačar je bil na koncu vesel, saj je tekmecem v boju za skupno zmago odščipnil štiri sekunde, ki jih je dobil za nagrado za osvojeno tretje mesto. Preostali tekmeci so v cilj prav tako prikolesarili v času zmagovalca, a zdaj zaostajajo še nekoliko več.

Rafal Majka Tadej Pogačar
Sportal Opravičil se je Pogačarju

Pogačarjevi na začetku dneva izgubili pomembnega moža. Hauptman: Taktiko bomo morali prilagoditi.

Najbližji zasledovalec je Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima po novem 39 sekund pribitka. "Na koncu, ko je šlo navzgor, sem imel dober položaj, dobre noge. Ni veliko manjkalo, da bi zmagal. Tudi tretje mesto je zelo dobro," je za nacionalno televizijo dejal Pogi, športni direktor UAE Emirates Andrej Hauptman pa ob tem dodal: "Zaključek ni bil lahek. Po profilu je bila etapa videti lahka. Ciljni vzpon ni bil lahek. Tadej je poskusil šprintati za zmago. Pridobljene štiri sekunde so štiri sekunde."

Tadej Pogačar ohranja rumeno majico najboljšega na svojem telesu. | Foto: Reuters Tadej Pogačar ohranja rumeno majico najboljšega na svojem telesu. Foto: Reuters

A kljub vsemu v ekipi vodilnega kolesarja na Touru ne morejo biti povsem veseli po koncu dneva. Zjutraj so namreč sporočili, da je moral zaradi pozitivnega rezultata na covid-19 dirko zapustiti Vegard Stake Laengen. "Ostali smo brez zelo pomembnega Laengna, ki je za ravninske dele eden od najpomembnejših. Taktiko bomo morali zdaj prilagoditi. Osredotočiti se bomo morali na tisto, kar imamo, in ne na tisto, česar nimamo," je jasen Hauptman.

Drugo zmago na letošnji dirki si je tako prikolesaril Wout van Aert, ki je med etapo na letečem cilju pobral še nekaj dodatnih točk v boju za zeleno majico, ki je njegov osrednji cilj. Zdaj ima v tej razvrstitvi 249 točk in debelih 115 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Fabiem Jakobsnom. Cesto proti uresničitvi sanj torej tlakuje odločno: "Izjemno vesel sem. Dobil sem lepo število točk v boju za zeleno majico. Vesel sem, da je ekipa ujela ubežnike. V zaključku nas je čakal precej težak klanec. Ponekod je bilo zelo strmo. Držal sem se Pogačarja in njegovih moštvenih kolegov. Šprint je bil nekoliko bolj raven in čakal sem na ta trenutek."

Roglič v cilju v času najboljših. Kako se bo njegovo telo po sredinem padcu odzvalo v nedeljski gorski etapi?

Dobra novica za slovenske ljubitelje kolesarstva je tudi, da je v družbi zmagovalca prikolesaril Primož Roglič. Po sredinem padcu je v petek prvič konkretneje spregovoril, kakšne posledice je pustil. Bolečine v spodnjem delu hrbta so namreč velike. "Kot bi me ob vsakem zavrtljaju pedala nekdo z nožem od zadaj. A nisem tukaj, da bi jokal. Boril se bom," je včeraj razlagal še drugi slovenski šampion.

Primož Roglič je preživel novo etapo in prikolesaril v cilj v družbi najboljših. V nedeljo bo zanj poseben test, saj bo na sporedu gorska etapa. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič je preživel novo etapo in prikolesaril v cilj v družbi najboljših. V nedeljo bo zanj poseben test, saj bo na sporedu gorska etapa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zanj bo pomembna nedeljska gorska etapa, ki bo med najboljšimi zagotovo naredila novo selekcijo. Če jo bo preživel, ga v ponedeljek čaka dan počitka, ki mu bo zagotovo koristil, a posledice padca zagotovo ne bodo kar izginile.

V nedeljo se bo etapa začela v švicarskem Aiglu, končala v Franciji z vzponom na Chatel les Portes du Soleil. Na 192,9 kilometra dolgi trasi bodo štirje gorski cilji, od tega dva I. kategorije, kolesarji pa bodo naredili približno 3.600 višinskih metrov.

Rezultati 8. etape (Dole–Lozana, 186,3 km):

1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 4:13:06
2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange-Jayco) isti čas
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
4. Andreas Kron (Dan/Lotto Soudal)
5. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-EasyPost)
6. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)
7. Benjamin Thomas (Fra/Cofidis)
8. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)
9. Bob Jungels (Luks/AG2R Citroen)
10. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)
...
14. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) isti čas
84. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) + 4:17
97. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 4:58
98. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas

...

Skupni seštevek:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 28:56:16
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:39
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:14
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 1:22
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:35
6. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:36
7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 1:39
8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) 1:41
9. Enric Mas (Špa/Movistar) 1:47
10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:59
...
13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:49
66. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 24:31
81. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 28:12
113. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 37:19
...

Ne spreglejte