Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2022,
17.16

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

Jumbo-Visma Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard

Ponedeljek, 11. 7. 2022, 17.16

1 leto, 9 mesecev

Jonas Vingegaard pred nadaljevanjem Dirke po Franciji

"Seveda imamo načrt, a ga ne nameravamo razkrivati na televiziji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Jonas Vingegaard | Jonas Vingeggard si želi etapne zmage na četrtkovi etapi s ciljem na Alpe d'Huez. | Foto Jumbo-Visma

Jonas Vingeggard si želi etapne zmage na četrtkovi etapi s ciljem na Alpe d'Huez.

Foto: Jumbo-Visma

Jonas Vingegaard, za zdaj glavni tekmec Tadeja Pogačarja v lovu na tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji, pravi, da imajo v ekipi Jumbo-Visma jasen načrt, kako streti dominanco 23-letnega Slovenca, a ga javno razumljivo ne nameravajo razkrivati. Je pa odkrito priznal, da si želi zmagati v četrtkovi kraljevski etapi s ciljem na Alpe d'Huez. 

Kolesarji na Dirki po Franciji imajo danes prost dan, kar pa ne pomeni, da so brez obveznosti. Številne ekipe imajo poleg podaljšanega spanja, zajetnega zajtrka, sprostitvene vožnje, marsikdo tudi obiska frizerja, na sporedu tudi novinarske konference, a pri ekipi Jumbo-Visma so se tokrat odločili za drugačno pot.

Medijem so preprosto poslali izjave njihovih dveh najbolj izpostavljenih mož, Jonasa Vingegaarda, ki z 39 sekundami zaostanka najresneje diha za vrat vodilnemu Tadeju Pogačarju, in Wouta van Aerta, z dvema etapnima zmagama in izjemnimi vožnjami enega najbolj opaznih kolesarjev na letošnji izvedbi Toura.

Primož Roglič Jumbo Visma
Sportal Kdo je po prvem tednu Toura zaslužil največ?

25-letni Jonas Vingegaard je letos v precej drugačni vlogi kot lani, ko je šele po odstopu Primoža Rogliča pred začetkom 9. etape in več kot petminutnim zaostankom nepričakovano moral vskočiti v kapetanske čevlje. Dirko je letos že začel kot sokapetan z Rogličem, po težavah Slovenca v peti etapi, ko je ta zadel ob rob zaščitne bale sena na trasi in si izpahnil ramo ter nabral več kot dve minuti zaostanka, pa je postal glavni adut ekipe za zmago v skupni razvrstitvi dirke.

Kot je dejal v današnjem sproščenem pogovoru, se po prvi tretjini dirke počuti dobro, a se tudi zaveda, da je za njimi šele prvi teden dirke.

Kolesarji Jumbo-Visme na prost dan Dirke po Franciji:

"Na Touru se lahko marsikaj zgodi"

"Forma je dobra in upam, da so pred mano dobri dnevi," si želi 25-letni Danec, ki pravi, da zaostanek 39 sekund za Pogačarjem sicer ni razveseljiv podatek, a da hkrati vsi vemo, da se na Touru lahko marsikaj zgodi.

Tako kot se je ekipi Jumbo-Visme zgodilo v 5. etapi s tlakovanimi odseki, ki jo je Pogačar odpeljal izjemno, kolesarjem Jumbo -Visme pa se je marsikaj pripetilo. Ne samo, da je Roglič grdo padel in si nabral zajetni dve minuti zaostanka, tudi Vingegaard je imel kopico težav, ki bi jih, gledano od daleč, danes reševal drugače.

"Če se zdaj ozrem nazaj, je bilo vse res precej smešno, še posebej za tiste, ki so to spremljali po televiziji." | Foto: Jumbo-Visma "Če se zdaj ozrem nazaj, je bilo vse res precej smešno, še posebej za tiste, ki so to spremljali po televiziji." Foto: Jumbo-Visma

"Naredil sem napako"

"Ko se mi je zataknila veriga, bi se moral samo ustaviti in jo popraviti, to bi bilo precej hitreje od tega, da sem štiri- ali petkrat zamenjal kolo. Če se zdaj ozrem nazaj, je bilo vse res precej smešno, še posebej za tiste, ki so to spremljali po televiziji. Naredil sem napako," se zaveda Danec, ki pa je s pomočjo moštvenih kolegov dokaj dobro izničil zaostanek in na koncu za vodilnim Pogačarjem zaostal samo 15 sekund.

Vsega skupaj njegov zaostanek znaša 39 sekund, kar je in hkrati ni veliko: "To je lahko le en slab dan, a je res, da Tadej nima slabih dni," pravi Danec, ki se zaveda, da bo zaostanek slej ko prej moral nadoknaditi, pri tem pa ostati pozoren tudi na preostale tekmece v boju za skupno razvrstitev.

Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) na tretjem mestu ima minuto in sedemnajst sekund zaostanka, Adam Yates na 4. mestu pa minuto in 25 sekund. Kar osem kolesarjev se giblje okoli dveminutnega zaostanka, ki se v gorskih etapah, ki sledijo v tem tednu, ko se karavana seli v Alpe, kjer jo čakajo tri etape z zelo dolgimi vzponi, kaj lahko hitro izničijo.

Zaostanek bo skušal izničiti pred zadnjim kronometrom, ki je na sporedu predzadnji dan Toura.  | Foto: Jumbo-Visma Zaostanek bo skušal izničiti pred zadnjim kronometrom, ki je na sporedu predzadnji dan Toura. Foto: Jumbo-Visma

Načrt bo ostal skrivnost

Jumbo-Visma ima za prihodnja dva tedna jasno začrtan načrt, a ga Vingegaard, razumljivo, ni nameraval razkrivati na televiziji.

"Na to boste morali počakati. Skušali pa bomo dati vse od sebe," je ostal skrivnosten, a hkrati dal vedeti, da bo zaostanek skušal izničiti pred kronometrom (40,7 km), ki je na sporedu predzadnji dan dirke.

Želi si zmagati v kraljevski etapi na Alpe d'Huez

Na vprašanje, v kateri etapi si najbolj želi zmagati, je razkril, da je to kraljevska 12. etapa (14. julij) z vzponi na Col du Galibier, Col de la Croix de Fer in ciljem na Alpe d'Huez, ker da je to poseben klanec na Touru, kjer je vedno ogromno ljudi in kjer se tudi letos obeta pravi spektakel. Ponovno z močno slovensko navijaško udeležbo.

A tukaj bo imel Danec kar precej dela, saj je etapa, ki poteka 14. julija, na dan padca Bastilje, ki je francoski državni praznik, že tradicionalno najpomembnejša etapa za francoske kolesarje. 

V ekipo se je medtem po preboleli okužbi z novim koronavirusom vrnil glavni športni direktor ekipe Jumbo-Visma Merijn Zeeman, ki bo zelo pomemben člen pri kovanju moštvene taktike za prihodnje etape.

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal "Ribič" ogroža Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Roglič si za zdaj lahko oddahneta
Kristijan Koren
Sportal "So se že sprijaznili s Tadejevo zmago in zgolj bojem za stopničke?"
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar spet zasijal v šampionski luči, v zraku oblak negotovosti

 

Ne spreglejte