Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
16.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja

Sreda, 8. 3. 2023, 16.09

1 leto, 1 mesec

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, 3. etapa

Belgijcu ciljni šprint in prva letošnja zmaga, Roglič varno v glavnini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Jasper Philipsen | Jasper Philipsen je zmagovalec tretje etape. | Foto Guliverimage

Jasper Philipsen je zmagovalec tretje etape.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 3. etape Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja med krajema Follonica in Foligno je Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ki je bil najmočnejši v ciljnem šprintu. Belgijec slavi prvo letošnjo zmago. Drugi je bil Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), tretji Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty)Primož Roglič je 216 kilometrov dolgo etapo končal v glavnini.

Tadej Pogčar, Pariz-Nica
Sportal Tadej Pogačar z etapno zmago prevzel vodstvo na dirki!

Ubežnikom tokrat sprinterske ekipe niso namenile daljšega obdobja izpostavljenosti pokroviteljem. Ujeli so jih je že 70 km pred ciljem in se nato v hitrem ritmu pomikali proti cilju.

Rogličeva ekipa je nato v zadnjih 15 km na zaradi vetra bolj izpostavljenih delih razbila glavnino na več delov, le malo kolesarjev pa je sprva lahko sledilo ritmu Jumbo-Visme. Sodelovanja med ubežniki je bilo kljub temu premalo, zaradi česar je prišlo do zaključnega sprinta.

V njem je po sijajnem sprinterskem vlaku delo ekipe Alpecin-Deceuninck dokončal Philipsen in slavil 24. zmago v karieri ter prvo po lanskem oktobru na dirki Pariz–Bourges.

"Jumbo-Visma je bila močna, ampak nekako nam je uspelo premostiti razliko"

"Vedno je lepo zmagati, še posebej po takšni ekipni predstavi. Zavedali smo se, da bi lahko v zadnjih 15 km pihal bočni veter. Jumbo-Visma je bila močna, ampak nekako nam je uspelo premostiti razliko. Na koncu smo bili vsi skupaj in pričakovano prišli do ciljnega sprinta," je po etapi dejal 25-letni Belgijec.

Ganna ostaja v skupnem vodstvu

V skupnem seštevku še naprej vodi Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Drugi je Nemec Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) z zaostankom 28 sekund, tretji pa Američan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers) s 30 sekundami zaostanka za italijanskim specialistom za vožnjo na čas.

Roglič: Nekatere odločitve moraš sprejeti prej

Roglič je ohranil 49 sekund zaostanka za Ganno, medtem ko je drugi Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla) minuto in pol v zaostanku, a na Tirreno-Adriaticu opravlja vlogo pomočnika. Njegov kapetan Nizozemec Dylan Groenewegen je bil tokrat osmi. Primož Roglič je v cilj prišel v glavnini. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič je v cilj prišel v glavnini. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Cel dan je bilo precej vetrovno, predvsem proti koncu etape. S fanti smo poskusili nekaj narediti, tudi zato, da bi ostali na varnem in bili spredaj. Šli smo na polno, a ni uspelo. Gremo dalje," je za svojo spletno stran dejal 33-letni Kisovčan. "Razmere morda niso bile optimalne. A dokler nisi tam, tega ne veš. Nekatere odločitve moraš sprejeti prej. Pravega sodelovanja z vsemi pa ni bilo. Če bi dobro zakrožili, bi morali priti do cilja, a so nas polovili," je še o hitrem zaključku in poskusu presenečenja dejal dolgoletni član Jumbo-Visme.

V četrtek bo na sporedu prva zahtevnejša etapa s sklepnim vzponom. Kolesarje čaka 218 km dolga trasa od Greccia do Tortorete. Zadnji vzpon, ki ga bodo prepeljali štirikrat, je dolg 3,1 km s povprečnim naklonom sedem odstotkov.

Tam bo svojo priložnost iskalo tudi Rogličevo moštvo. "Gremo dan za dnem. Brez pomena je gledati na jutri, pojutrišnjem, še dan naprej. Najprej jutri in zdi se mi, da imamo zares močno ekipo. Tudi z Woutom (Van Aertom, op. STA) v takšnem zaključku, kot je jutrišnji. Če bo vse dobro, bomo poskusili narediti kak rezultat," je še za konec za svojo spletno stran dejal slovenski as.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič v središču pozornosti zaradi zanimivega detajla
Pariz-Nica Tadej Pogačar
Sportal Smeji se Tratniku in Vingegaardu, a je tudi Pogačar dobro omejil zaostanek
Fabio Jakobsen
Sportal Odločali milimetri, šprint dobil Jakobsen #video
Primož Roglič, Dauphine 22
Sportal Roglič je nazaj, na kronometru je zaostal 49 sekund
Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Pogačar po nove zmage, Roglič začenja sezono, Mohorič na belih cestah
Ne spreglejte