Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
16.39

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

5

Natisni članek

Jumbo-Visma Jonas Vingegaard Pariz - Nica UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 8. 3. 2023, 16.39

1 leto, 1 mesec

Dirka Pariz-Nica, 4. etapa

Tadej Pogačar z etapno zmago prevzel vodstvo na dirki!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

5

Tadej Pogčar, Pariz-Nica | Tadej Pogačar je zmagovalec 4. etape in novi vodilni na Dirki pariz-Nica. | Foto A.S.O./Aurélien Vialatte

Tadej Pogačar je zmagovalec 4. etape in novi vodilni na Dirki pariz-Nica.

Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 4. etape kolesarske dirke Pariz-Nica poteka 4. etapa, na kateri so morali kolesarji oddelati 164,7 kilometra in 2.470 višinskih metrov od kraja Saint-Amand-Montrond do smučarskega središča La Loge des Gardes. Pogačar se je za etapno zmago na ciljnem vzponu udaril z Davidom Gaudujem (Groupama-FDJ) in ga strl v zadnjih metrih ter prevzel skupno vodstvo. Kot tretji je ciljno črto prečkal Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je v cilj prišel kot šesti s 43 sekundami zaostanka za Pogačarjem.

Jasper Philipsen
Sportal Belgijcu ciljni šprint in prva letošnja zmaga, Roglič varno v glavnini

Za Pogačarja je bila to 52. zmaga v karieri in šesta letos, potem ko je prejšnjih pet pretekli mesec slavil na španskih cestah.

V skupnem seštevku je 24-letni slovenski as z desetega napredoval na prvo mesto. Na drugo je z zaostankom desetih sekund napredoval Gaudu, tretji pa je po novem Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ki zaostaja že 44 sekund. Zmagovalec lanske dirke po Franciji je tokrat končal na šestem mestu s 43 sekundami zaostanka.

Moštvo emiratov je v zadnjem delu etape narekovalo močan ritem na klancih, glavni obračun se je pričakovano odvil na zadnjem vzponu La Loge des Gardes (6,7 km/7,1 odstotek). Še prej je Pogačar ulovil dve bonifikacijski sekundi okoli 15 kilometrov pred ciljem.

Vingegaard poskusil z napadom, a hitro popustil

Ritem je nato znova narekovalo moštvo UAE Team Emirates, hitro je odpadel vodilni po treh etapah, Danec Magnus Cort (EF Education-EasyPost). Prvi je štiri kilometre pred ciljem napadel Vingegaard, a ni dolgo narekoval močnega ritma, zaradi česar ju je s Pogačarjem skupina najboljših ujela.

Pogačar se je za etapno zmago na ciljnem vzponu udaril z Davidom Gaudujem. | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Pogačar se je za etapno zmago na ciljnem vzponu udaril z Davidom Gaudujem. Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

Za etapno zmago Pogačar in Gaudu

Nato je napadel Gaudu in si hitro privozil 20 sekund naskoka, v lov za njim je okoli 2,5 kilometra pred ciljem krenil slovenski as. Tik za njim je kolesaril Vingegaard, toda Danec ni mogel držati Pogačarjevega ritma in je nato izgubljal mesto za mestom.

Pogačar je dobro sodeloval z Gaudujem, v sprintu pa je prvi poskusil Francoz. Slovenca to ni zmedlo, hitro se je odlepil še od Gauduja in s sekundo naskoka prečkal ciljno črto. Tretji Mäder je v cilj pripeljal 34 sekund za Pogačarjem.

Ko je Vingegaard napadal, je mislil, da se počuti res dobro, a ...

"Dan je bil zelo živčen, že na ravnem je bilo naporno zaradi vetra ... Tako rekoč kaos celoten dan. Na zadnjem vzponu je dobro delo opravil Felix Grossschartner, še prej pa celotna ekipa, ki me je pripeljala v sijajen položaj," je dan v sedlu sprva za organizatorja dirke opisal 24-letni slovenski kolesar.

Joonas Vingegaard je štiri kilometre pred koncem napadel, a kaj hitro misli na pobeg opustil. Končal je kot šesti, 43 sekund za Pogačarjem. | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Joonas Vingegaard je štiri kilometre pred koncem napadel, a kaj hitro misli na pobeg opustil. Končal je kot šesti, 43 sekund za Pogačarjem. Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

"Imel sem dobre noge, toda vedel sem, da Gauduju ne smemo dati preveč časa, sicer ga ne bi mogli ujeti. Zato sem se odločil, da grem na vse ali nič in ga ujamem," je dodal o zadnjem vzponu, o prevzemu vodstva na dirki pa dodal: "Rumena majica ni bila v mojih mislih, ampak temu ne rečeš ne. Lepo je biti nazaj v rumenem."

Vsi so pričakovali, da se bo dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) na Pariz-Nici za rumeno majico boril z Vingegaardom, a do tega vsaj za zdaj še ni prišlo. "Malo sem bil presenečen. Ko je napadel, sem mislil, da se počuti res dobro. Nisem ravno pripravljal protinapada, zgolj čakal sem na ostale. Na koncu je bilo težko in malo mu je zmanjkalo, da bi se mi priključil, potem pa je razliko težko pokriti," je o svojem tekmecu na lanskem Touru dejal prvi kolesar mednarodne lestvice.

V četrtek bo na sporedu peta etapa od Saint-Symphoriena-sur-Coisa do Saint-Paul-Trois-Chateauxja (212,4 kilometra). Ta naj ne bi prinesla večjih premikov v skupnem seštevku, bo pa okoli 55 kilometrov pred ciljem možnost za bonifikacijske sekunde na vrhu krajšega vzpona. 

Ciljni vzpon na La Loge des Gardes
Cilj: Pogačar se je kakšnih 300 metrov pred ciljem otresel Gauduja, vknjižil etapno zmago in z njo prevzel tudi vodstvo na dirki!

1,8 kilometra do cilja:
Pogačar je ujel Gauduja, s katerim skupaj vozita proti cilju.

2,5 kilometra do cilja: Zdaj je napadel Pogačar, ki lovi Gauduja, Vingegaard mu ne sledi.

3,5 kilometra do cilja: Vingegaard in Pogačar sta nabrala 15 sekund prednosti, nato pa upočasnila, skupina ju je ujela, zdaj s pobegom poskuša Francoz David Gaudu, ki si je nabral 13 sekund prednosti.

4,3 kilometrov pred ciljem: Vingegaard je pobegnil, sledi mu le Pogačar.

5 kilometrov pred ciljem: Pogačarjev moštveni kolega Felix Grossschartner narekuje tempo, tik za njim za Vingegaard in slovenski as.

8 kilometrov pred ciljem: Kolesarji se bližajo ciljnemu vzponu na 1.077 metrov visoki La Loge des Gardes, ki ima oznako 1. kategorije (6,8 km, sedemodstotni povprečni naklon). V virtualni majici vodilnega je Michael Matthews, vse je pripravljeno na obračun za etapno zmago med dvojcem Tadej Pogačar-Jonas Vingegaard.

Pred 4. etapo:

Ključne trenutke 4. etape kolesarske dirke Pariz-Nica je pričakovati na treh kategoriziranih vzponih, in sicer na dveh vzponih 3. kategorije Côte du Vernet na 116. kilometru (2 km, 5,8-odstotni naklon) in Côte de Cheval Rigon na 137,5 kilometra (5,8 km, 3,8-odstotni naklon), na ciljnem vzponu na 1.077 metrov visoki La Loge des Gardes, ki ima oznako 1. kategorije (6,8 km, sedemodstotni povprečni naklon), in na letečem cilju na Col du Beaulouis na 149,3 kilometra (8,9 km, 3,1-odstotni povprečni naklon, zadnjih 800 metrov ima 4,1-odstotno naklonino), kjer bodo na voljo odbitne sekunde (6-4-2), ki jih je Tadej Pogačar zbiral že v prvih dveh etapah. Bonifikacijske sekunde si bodo tudi v cilju razdelili tudi prvi trije (10-6-4).

Profil 4. etape dirke Pariz-Nica:

Pariz Nica 4. etapa | Foto:

Pogačar, prvi adut ekipe UAE Emirates, je s 14 sekundami zaostanka, ki jih je pridobil na torkovem ekipnem kronometru, trenutno na 10. mestu. Njegov glavni tekmec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je po zaslugi odlične vožnje na čas (ekipa Jumbo-Visma je slavila etapno zmago) napredoval na 5. mesto in ima pred Pogačarjem 11 sekund prednosti.

Rumeno majico bo nosil Magnus Cort Nielsen, ki je v torek z ekipo Education First pripravil presenečenje na kronometru (za pičlo sekundo in pol so zaostali za zmagovalno ekipo Jumbo-Visma). Danec ima pred prvim zasledovalcem Nathanom Van Hooydonckom (Jumbo-Visma) sekundo prednosti.

V rumeni majici bo danes vozil Magnus Cort Nielsen. | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte V rumeni majici bo danes vozil Magnus Cort Nielsen. Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

Etapa, ki bo po napovedih meteorologov potekala v hladnem in deževnem vremenu, se bo začela ob 12.40, končala pa predvidoma ob 16.30.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič v središču pozornosti zaradi zanimivega detajla
Pariz-Nica Tadej Pogačar
Sportal Smeji se Tratniku in Vingegaardu, a je tudi Pogačar dobro omejil zaostanek
Fabio Jakobsen
Sportal Odločali milimetri, šprint dobil Jakobsen #video
dirka Pariz - Nica Tadej Pogačar
Sportal Pogačar dobil leteči cilj, v cilju najhitrejši Pedersen

 

 

Ne spreglejte