Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
16.40

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

ekipni kronometer Jumbo-Visma UAE Emirates Domen Novak Tadej Pogačar Tadej Pogačar Pariz - Nica

Torek, 7. 3. 2023, 16.40

1 leto, 1 mesec

DIRKA PARIZ−NICA, 3. ETAPA, ekipni kronometer

Smeji se Tratniku in Vingegaardu, a je tudi Pogačar dobro omejil zaostanek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Pariz-Nica Tadej Pogačar | Tadeja Pogačarja na dirki Pariz-Nica danes čaka ekipni kronometer v novem formatu.  | Foto A.S.O./Aurélien Vialatte

Tadeja Pogačarja na dirki Pariz-Nica danes čaka ekipni kronometer v novem formatu.

Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

Tretjo etapo dirke Pariz–Nica, ekipni kronometer, je dobila favorizirana Jumbo-Visma. Jonas Vingegaard je tako dobil prvo soočenje s Tadejem Pogačarjem (vsaj na daljavo). S silovitim samostojnim ciljnim šprintom je slovenski as po novih pravilih ekipnega kronometra sicer poskrbel, da je UAE Emirates zaostala za 23,51 sekunde in ne še za nekaj sekund več. V skupnem seštevku je Pogačar 11 sekund za Vingegaardom.

dirka Pariz - Nica Tadej Pogačar
Sportal Pogačar dobil leteči cilj, v cilju najhitrejši Pedersen

Jumbo pred ciljem. | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Jumbo pred ciljem. Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Na kolesarki dirki Pariz–Nica je ekipni kronometer (32,2 km) prinesel revolucionarno spremembo. Za skupni seštevek dirke se upošteva čas najhitrejšega posameznika in ne čas četrtega kolesarja v cilju, kot je to običajno.

Tadej Pogačar je z ekipo UAE Emirates skozi cilj prikolesaril z drugim časom, a na cesti je bilo še nekaj favoriziranih moštev. Slovenski as je s silovitim šprintom v zadnjih nekaj sto metrih poskrbel, da so za takrat vodilno ekipo Jayco AlUla zaostajali samo 19 sekund. Do konca so izgubili samo še tri mesta. Jumbo-Visma na čelu z Jonasom Vingegaardom je upravičila vlogo favorita. Njihova ekipa je s povprečno hitrostjo 56,96 kilometra na uro povedla štiri sekunde pred Jayco AlUla oziroma slabih 24 sekund pred Pogačarjevimi. 

Prihod Vingegaarda in njegove ekipe Jumbo-Visma skozi cilj:

Prihod Pogačarja in njegove ekipe UAE Emirates skozi cilj:

Vingegaard ima po tretji etapi 11 sekund prednosti pred Pogačarjem. | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Vingegaard ima po tretji etapi 11 sekund prednosti pred Pogačarjem. Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Za etapno zmago so kolesarji Jumbo-Visme sicer trepetali do konca, saj je bila izvrstno na poti še EF Education-EasyPost. Ti so vendarle ciljno črto prečkali za njimi, a le za 1,41 sekunde. Je pa zato njihov kolesar Danec Magnus Cort oblekel rumeno majico vodilnega na dirki. Ima sekundo prednosti pred Nathanom van Hooydonckom (Jumbo-Visma) in tri sekunde pred Michaelom Matthewsom (Jayco Al-Ula), Janom Tratnikom (Jumbo-Visma) in Vingegaardom. Pogačar je s 14 sekundami zaostanka v skupnem seštevku na desetem mestu. Na dirki nastopa še Domen Novak (UAE Emirates), ki skupno zaseda 138. mesto z zaostankom devetih minut in 33 sekund.

Jumbo-Visma z Janom Tratnikom (levo) je dobila ekipni kronometer. | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte Jumbo-Visma z Janom Tratnikom (levo) je dobila ekipni kronometer. Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

V sredo sledi prvi obračun Pogačarja in Vingegaarda v hribih. Kolesarje čaka 164,7 km dolga preizkušnja med krajema Saint-Amand-Montrond in La Loge des Gardes.

Pri Pogačarjevih Emiratih so se na nov koncept kronometra temeljito pripravili. Prejšnji teden so v Monaku na mini pripravah kovali ekipno strategijo. Prav ekipni kronometer je bil eden od razlogov, da je Pogačar odpovedal nastop na dirki Strade Bianche.

Pogačarja nova pravila niti malo ne motijo. "Posebno ali normalno pravilo, v svoji karieri nisem odpeljal prav veliko ekipnih kronometrov – v bistvu samo dva, od tega samo enega v svoji profesionalni karieri (na Dirki po Španiji leta 2019, kjer je zaradi predrtega bazena na spolzkem asfaltu večina ekipe pristala na tleh, op. a.)," je v zvezi s kronometrom dejal Pogačar. "Po eni strani komaj čakam, po drugi strani pa ne vem, kaj naj pričakujem. Dali bomo vse od sebe," je povedal pred štartom, na novinarsko podvprašanje, ali so se že odločili, katero strategijo bodo ubrali, pa je se je le nasmehnil in dejal. "Da, da gremo na polno." Tako kot gre s pobiranjem odbitnih sekund (v prvih dveh etapah jih je zbral 12) na polno že od prve etape.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ne bo branil zmage na dirki Strade Bianche
Fabio Jakobsen
Sportal Odločali milimetri, šprint dobil Jakobsen #video
Ne spreglejte