Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 7. 2018,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France kolesarstvo Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 29. 7. 2018, 16.04

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 21. etapa

Roglič na Elizejskih poljanah potrdil sijajno četrto mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86
Primož Roglič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Danes se je s sklepno 21. etapo, ki je imela cilj že tradicionalno na Elizejskih poljanah v Parizu, končala 105. Dirka po Franciji. Geraint Thomas je prvič postal zmagovalec dirke vseh dirk, Primož Roglič je končal tik za stopničkami za zmagovalce. Zadnja etapa je po skupinskem šprintu pripadla Alexandru Kristoffu.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič je bil garač, že ko je bilo kolo zanj prepovedano

Zadnja etapa na Dirki po Franciji je že po tradiciji ravninska z nepisanim pravilom o nenapadanju najboljših. 116 kilometrov dolga etapa se je začela v Houillesu, sledil je tradicionalni šprint z devetimi častnimi krogi na Elizejskih poljanah v središču Parizu. Ker je šlo za kratko ravninsko etapo, je konec Toura minil v znamenju šprinterjev. Največ pozornosti je bil zagotovo deležen Geraint Thomas, ki je kot prvi Valižan stopil na najvišjo zmagovalno stopničko najbolj znane kolesarske dirke na svetu.

Geraint Thomas je proslavljal zmago vso zadnjo etapo. | Foto: Reuters Geraint Thomas je proslavljal zmago vso zadnjo etapo. Foto: Reuters

Nosilci majic na 105. Dirki po Franciji:

Rumena: Geraint Thomas (Sky)
Pikčasta: Julian Alaphilippe (Quick-Step)
Zelena: Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
Bela: Pierre-Roger Latour (Ag2R La Mondiale)

Radoje Milić
Sportal Mož, ki je "odkril" Primoža Rogliča

Kristoffu zadnja etapa Kristoff je bil najmočnejši v šprintu na zadnji etapi na Dirki po Franciji. | Foto: Reuters Kristoff je bil najmočnejši v šprintu na zadnji etapi na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Na zadnji etapi je po 116 kilometrih zmagal evropski prvak, Norvežan Alexander Kristoff. Drugi je bil Nemec John Degenkolb in tretji Francoz Arnaud Demare. Vsi favoriti, tudi Primož Roglič, so do cilja prišli v času zmagovalca. Zadnjo etapo je sicer zaznamovalo proslavljanje ekipe Sky, še posebej prešerno razpoložen je bil zmagovalec Dirke po Franciji Geraint Thomas. Prvi se je na Elizejske poljane sicer pripeljal domačin Sylvain Chavanel, ki je letos že 18. in hkrati zadnjič vozil na tritedenski dirki. Sledil je pobeg šestih kolesarjev, a je glavnina pet kilometrov do cilja ujela priključek, etapo pa je že tradicionalno odločil dolg šprint, v katerem je največ moči pokazal Alexander Kristoff.

Ekipa Sky še naprej dominantna

Ekipa Skya je še četrtič zapored osvojila rumeno majico na dirki po Franciji. Zadnje tri dirke so pripadle Chrisu Froomu, ki je v neposrednem boju s Primožem Rogličem letos osvojil tretje mesto. Froome je z drugim mestom že šestič v zadnjih dveh letih na stopničkah za najboljše na največjih dirkah na svetu. Drugo mesto je na letošnjem Touru pripadlo Tomu Dumoulinu. Geraint Thomas je z zmago na Dirki po Franciji postal peti kolesar, ki mu je uspelo osvojiti zlato medaljo na olimpijskih igrah, naslov svetovnega prvaka in zmagovalca Dirke po Franciji. Poleg Thomasa je to uspelo še Bradleyju Wigginsu, Janu Ullrichu, Miguelu Indurainu in Joopu Zoetemelku. Za najboljšega gorskega kolesarja je bil na letošnji Dirki po Franciji okronan Julian Alaphilippe, najboljši mladi kolesar je postal Pierre-Roger Latour, največ točk je zbral Peter Sagan, ki je tako še šestič oblekel zeleno majico. Priznanje za najbolj borbenega kolesarja je pristalo v rokah Irca Dana Martina (UAE Emirates). Najboljše moštvo dirke je postalo Movistar.

 Pierre-Roger Latour, Geraint Thomas, Julian Alaphilippe in Peter Sagan so nosilci majic najboljših na 105. Dirki po Franciji. | Foto: Reuters Pierre-Roger Latour, Geraint Thomas, Julian Alaphilippe in Peter Sagan so nosilci majic najboljših na 105. Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Primož roglič
Sportal Armstrong: Roglič je imel slab dan, morda je v petek pokuril kakšno vžigalico preveč

Roglič z najboljšo slovensko uvrstitivijo

Slovenski navijači so letos še posebej pozorno spremljali najboljše kolesarje na svetu, saj se je v boj za najvišja mesta vpletel tudi Primož Roglič. Kolesar LottoNL Jumbo je spisal izjemne predstave in drugič v karieri osvojil etapno zmago na dirki vseh dirk. Visoko je roki v zrak dvignil v Larunsu, kjer je z napadi na vzponu in zadnjem spustu za seboj pustil vse tekmece. 28-letni Zasavec se je vse tri tedne dirkanja po Franciji enakovredno boril z najboljšimi kolesarji sveta. V Alpah in Pirenejih, kjer se je dirka odločala, je bil vselej ob boku najboljšim. Roglič je osvojil končno četrto mesto, kar je najboljša uvrstitev slovenskih kolesarjev na Dirki po Franciji po osvojenih devetih mestih Janija Brajkoviča in Tadeja Valjavca.

Lora Klinc
Sportal Kdo je dekle, ki zvesto stoji ob strani Primožu Rogliču?

Dirka po Franciji: izidi, 21. etapa:

1. Alexander Kristoff (Nor/UAE Emirates) 2:46:36
2. John Degenkolb (Nem/Trek-Segafredo)
3. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)
4. Edvald Boasson Hagen (Nor/Dimension Data)
5. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)
6. Maximiliano Richeze (Arg/Quick-Step Floors)
7. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida)
8. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
9. Andrea Pasqualon (Ita/Wanty-Groupe Gobert)
10. Jasper De Buyst (Bel/Lotto Soudal)
...
29. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) vsi isti čas
92. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) + 0:30

Končni vrstni red:

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 83:17:13
2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) + 1:51
3. Chris Froome (VBr/Sky) 2:24
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 3:22
5. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 6:08
6. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 6:57
7. Mikel Landa (Špa/Movistar) 7:37
8. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 9:05
9. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 12:37
10. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 14:18
...
86. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 3:16:54

Potek zadnje etape Dirke po Franciji:

6 km do cilja: Glavnina je ujela ubežnike. Kolesarji so v zadnjem krogu

13,5 km do cilja: Prednost ubežnikov je padla na 20 sekund. Kolesarji bodo do konca prevozili še dva kroga.

20 km do cilja: Prednost ubežnikov je padla na 33 sekund. Do konca še trije krogi.

27,5 km do cilja: Šest kolesarjev vztraja na begu. Prednost pred glavnino znaša dobrih 40 sekund. Še štirje krogi do konca.

34 km do cilja: Prednost ubežnikov znaša že 32 sekund. Do konca še pet krogov.

40 km do cilja: Šest kolesarjev še vedno na begu, zaostanek glavnine se je povišal na 25 sekund. Do konca še šest krogov.

47 km do cilja: Silvan Dillier, Taylor Phinney, Michael Schär, Damien Gaudin, Nils Politt in Guillaume van Keirsbulck so na begu. Glavnina zaostaja 20 sekund.

53 km do cilja: Glavnina je ujela Chavanela, ki se je poslovil od domačih navijačev. Do konca dirke še osem krogov po središču Pariza.

58 km do cilja: Sylvain Chavanel je prvi zapeljal na Elizejske poljane. Pred glavnino ima 20 sekund prednosti. 39-letni Francoz vozi svojo zadnjo Dirko po Franciji. Julianu Alaphilippu je počila guma.

60 km do cilja: Glavnina je pripeljala v Pariz.


70 km do cilja: Ekipa Skya narekuje počasen tempo glavnini, ki se bliža Parizu. 
90 km do cilja: Vsa pozornost je usmerjena v zmagovalca dirke Gerainta Thomasa, ki bo zadnjo etapo prevozil z rumenim kolesom. Kolesarji se počasi približujejo predmestju Pariza.

110 km do cilja: Kolesarji Skya že nazdravljajo s šampanjcem.

Štart: Kolesarji so začeli zadnjo, 116 kilometrov dolgo etapo.

Ne spreglejte