Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 7. 2018,
12.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Primož Roglič Primož Roglič Mitja Mežnar Jurij Tepeš

Nedelja, 29. 7. 2018, 12.30

1 leto, 9 mesecev

Mitja Mežnar o Primožu Rogliču, kolegu iz zlate ekipe mladinskih svetovnih prvakov

Primož Roglič je bil garač, že ko je bilo kolo zanj prepovedano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Vse skupaj je zelo pravljično. Zamenjati smučarske skoke s tako drugačnim športom in biti povrhu vsega še uspešen je skoraj neverjetno. A Primož je že od nekdaj zelo tekmovalen. Vedno ga je zanimalo le najboljše, v sebi ima miselnost zmagovalca," je nad predstavami Primoža Rogliča na francoski pentlji navdušen Mitja Mežnar, ki je skupaj z Roglo, Jurijem Tepešem in Robertom Hrgoto leta 2007 postal svetovni mladinski ekipni prvak v smučarskih skokih.

Debelo desetletje za tem, ko so Primož Roglič in trije smučarskoskakalni mušketirji stali na najvišji stopnici zmagovalnega odra mladinskega svetovnega prvenstva, Kisovčan piše zgodovinska poglavja svoje športne kariere v povsem drugačnem športu, kot je bil tisti, ki se mu je zapisal v otroških in najstniških letih. 

Pravljično in neverjetno

Roglič je zadnje tedne navduševal na Dirki po Franciji, na kateri se je podpisal pod največji uspeh Slovenca na Touru. Etapna zmaga in skupno četrto mesto - dosežki, ki bodo našli mesto v slovenski športni zgodovini. O občudovanju njegovega vrtenja pedalov smo te dni lahko veliko slišali in brali. Ravnodušnega ni pustil niti zlatega kolega iz leta 2007 Mitje Mežnarja.

"Vedno je bil zelo tekmovalen, vedno ga je zanimalo le najboljše. Že kot skakalec je bil rad med prvimi. Tudi zdaj vidim, da se težko zadovolji z manj, če vidi, da je sposoben več. Vedno bo dal od sebe največ. V sebi ima miselnost zmagovalca," o slovenskem kolesarskem junaku pravi Mitja Mežnar, ki je v družbi Rogliča, Roberta Hrgote in Jurija Tepeša leta 2007 postal mladinski svetovni ekipni prvak. | Foto: Vid Ponikvar "Vedno je bil zelo tekmovalen, vedno ga je zanimalo le najboljše. Že kot skakalec je bil rad med prvimi. Tudi zdaj vidim, da se težko zadovolji z manj, če vidi, da je sposoben več. Vedno bo dal od sebe največ. V sebi ima miselnost zmagovalca," o slovenskem kolesarskem junaku pravi Mitja Mežnar, ki je v družbi Rogliča, Roberta Hrgote in Jurija Tepeša leta 2007 postal mladinski svetovni ekipni prvak. Foto: Vid Ponikvar

"Sploh ne vem, kaj reči. Vse skupaj je zelo pravljično. Zamenjati smučarske skoke s tako drugačnim športom in biti povrh vsega še tako uspešen je skoraj neverjetno. Iz dneva v dan me navdušuje s tem, kar mu uspeva. Spremljam ga. Če imam čas, si v živo ogledam tudi kakšno dirko. Na Tour mi letos sicer ni uspelo iti, sem pa bil na dirki Po Sloveniji. Na Pavličevem sedlu smo ga čakali in navijali. Res mu uspevajo super stvari," pravi 30-letnik, ki Rogličevo zmagovalno miselnost dobro pozna.

Vedno ga je zanimalo le najboljše

"Primož je bil že kot skakalec garač. Bil je precej natančen, treninge je jemal zelo resno. Vedno je bil zelo tekmovalen, vedno ga je zanimalo le najboljše. Že kot skakalec je bil rad med prvimi. Tudi zdaj vidim, da se težko zadovolji z manj, če vidi, da je sposoben več. Vedno bo dal od sebe maksimum. V sebi ima miselnost zmagovalca. Pa tudi vztrajen je. In vztrajnost se mu je vedno obrestovala. Pri kolesarstvu mu danes pride še kako prav," se je Mežnar z mislimi vrnil v preteklost.

"S kolesarstvom in podobnimi športi se zaradi skokov takrat sploh nismo smeli ukvarjati. Po svoje so bili za nas prepovedani, saj niso imeli dobrega učinka oziroma so imeli povsem nasprotni učinek na naše mišice."  | Foto: Vid Ponikvar "S kolesarstvom in podobnimi športi se zaradi skokov takrat sploh nismo smeli ukvarjati. Po svoje so bili za nas prepovedani, saj niso imeli dobrega učinka oziroma so imeli povsem nasprotni učinek na naše mišice." Foto: Vid Ponikvar Kolo je bilo prepovedano

V času, ko se je Roglič še posvečal skokom, se sotrpinom še sanjalo ni, da bo nekoč na kolesu med profesionalci premagoval prelaze, na tisoče višinskih metrov, vštric vozil z največjimi kolesarskimi zvezdniki …

"S kolesarstvom in podobnimi športi se zaradi skokov takrat sploh nismo smeli ukvarjati. Na neki način so bili za nas prepovedani, saj niso imeli dobrega učinka oziroma so imeli povsem nasprotni učinek na naše mišice. Mislim, da takrat ni kršil te prepovedi (smeh, op. a.), ker si je, kot vem, tudi prvo kolo kupil šele pozneje," pravi naš sogovornik.

Spomin na naslov mladinskih prvakov in nesrečni padec

Mitja Mežnar (povsem levo) in Primož Roglič (tretji z leve proti desni) | Foto: Stanko Gruden, STA Mitja Mežnar (povsem levo) in Primož Roglič (tretji z leve proti desni) Foto: Stanko Gruden, STA

"Lani je bila že deseta obletnica te tekme, a se nam ni uspelo srečati, saj je imel vsak svoje obveznosti. Res lepa izkušnja. Tiste sezone in tekme se zelo rad spominjam. Tisto leto je bilo res lepo. Na posamični tekmi sem bil sicer četrti, kolajno sem zgrešil za pol točke, ekipna tekma pa je bila zelo zahtevna, a lepa. Temperature so bile zelo visoke, smučino so komaj vzdrževali, saj še ni bilo hladilnikov, kot jih poznamo danes, a nam je vseeno uspelo zmagati in upravičiti vlogo favoritov," se srečnega Trbiža 2007 spominja Mežnar.

Nič kaj vesel pa ni bil konec tedna po ekipnem uspehu zlatih mladih upov: "Po tem mladinskem svetovnem prvenstvu je naslednji konec tedna sledila le še tekma na velikanki. Neposredno s svetovnega prvenstva in 90-metrske skakalnice smo se preselili na velikanko. Prišlo je do padca, ki je zaznamoval njegovo skakalno kariero. Morda mu od takrat naprej ni več uspelo ujeti nekega stika s skoki, odločil se je za kolo. Že kar nekaj časa vidimo, da je bila to odlična odločitev."

Tepeš ne pozna nikogar, ki bi delal bolj marljivo

Da je Roglič trdo garal že kot smučarski skakalec, nam je lani, ko je 28-letnik postal prvi Slovenec z etapno zmago na Touru, dejal še eden iz zmagovite ekipe, Jurij Tepeš.

"Ne poznam nikogar, ki bi bolj marljivo delal. Že v skokih je trdo garal. Vedno je bil priden in delaven, očitno je tudi še vedno zelo vzdržljiv glede na to, kar kaže," o Rogliču pravi Jurij Tepeš. | Foto: Vid Ponikvar "Ne poznam nikogar, ki bi bolj marljivo delal. Že v skokih je trdo garal. Vedno je bil priden in delaven, očitno je tudi še vedno zelo vzdržljiv glede na to, kar kaže," o Rogliču pravi Jurij Tepeš. Foto: Vid Ponikvar

"Primoža dobro poznam in mu zelo privoščim. Ne poznam nikogar, ki bi bolj marljivo delal. Že v skokih je trdo garal. Vedno je bil priden in delaven, očitno je tudi še vedno zelo vzdržljiv glede na to, kar kaže. Že kot mladinec je bil zelo vzdržljiv. To se je poznalo, ko sva šla na kakšno nordijsko kombinacijo ali pa teč ali na rolerje. V teku je bil zelo dober, a da bi takrat kazal veliko željo po kolesarjenju, se vsaj meni ni zdelo. Me pa to, da je izbral kolesarstvo, ni presenetilo, saj je že, ko se je poslovil od skokov, dejal, da bo izbral kakšen drug šport," je nekdanjega sotekmovalca opisal član skakalne B-reprezentance.

Preberite še:

Radoje Milić
Sportal Mož, ki je "odkril" Primoža Rogliča
Primož Roglič
Sportal Froome vendarle skočil pred Rogliča
Primož roglič
Sportal Armstrong: Roglič je imel slab dan, morda je v petek pokuril kakšno vžigalico preveč
Ne spreglejte